×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Шоколад


Добра новина за почитателите на шоколад! Оказа се, че той съвсем не е толкова вреден, колкото сме си мислили. Напротив, любимият на милиони души по света шоколад крие и доказани по научен път ползи за здравето. Разберете повече в следващите редове!


Шоколад с реални ползи за сърдечно-съдовата система – какво точно казва науката?

Нови проучвания доказват, че консумиран в разумни количества, един от най-предпочитаните десерти по цял свят – изкушаващият шоколад – не просто не носи вреда, ами разполага и с реални терапевтични качества. Твърди се, че колкото повече хапвате от сладкото изкушение, толкова по-малък е рискът от сърдечни заболявания и мозъчни нарушения. Около това мнение се обединиха специалисти на конгреса на Европейското кардиологично дружество, проведен в Париж (Франция).

Учените са категорични, че редовният прием на натурален шоколад намалява опасността от инфаркт или инсулт с цели 33%. Редица от съвременните изследвания, проведени през последните години, доказват неговите ползи. Причината е, че във всеки вид черен шоколад се съдържат растителни съединения, наречени флаваноли, които оказват благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система.

Д-р Оскар Франко и колегите му от Кеймбриджкия университет (Великобритания) са обобщили резултатите от седем проучвания, проведени по целия свят, включващи 100 000 души. При пет от изследванията се оказало, че има благоприятна връзка между консумацията на шоколад и сърдечно-съдовата система. Две от тях не показали пряко действие на сладкото изкушение върху сърцето. Учените дори смятат, че при по-голяма консумация на повечето видове шоколад рискът от инфаркт или инсулт намалява до 37%.

”Нашите анализи показаха, че няма значение дали човек яде млечен, или черен шоколад. Видът не е важен – блокче шоколад, бонбони или шоколадова напитка, резултатът за сърцето е един и същ”, обяснява д-р Франко. Какво съдържа избраният от вас шоколад все пак има своето значение. Той е здравословен, когато е с малко калории, тоест с минимално количество захар и мляко.


Колко шоколад трябва да ядем на ден?

Специалистът обаче предупреждава, че ако искате да имате здраво сърце, не мислете, че разковничето е в преяждането с шоколад. Благотворното му въздействие може лесно да бъде премахнато от прекаленото съдържание на захари и мазнини в него. 

Имайте в предвид, че някои хора не бива да посягат към какъвто и да е шоколад – тези с доказани алергии към продукти от какаови зърна (при неустановена такава, честите обриви и подуването на езика са сигурни признаци). Други е редно да намалят яденето на шоколад минимум – например, при затлъстяване и диабет. В общи линии, и тук важи правилото, че прекомерната консумация и най-полезните храни, може да е пагубна дори за здравите хора.

Между другото, споменавайки какаовите зърна, е важно да отбележим, че именно тяхното съдържание и химичен състав е причина любимият шоколад да се смята за полезен. Неслучайно съвременните терапевтични диети дори препоръчват редовната им консумация. Напоследък стана популярно да се говори за определена за сурови какаови зърна дневна доза при висок холестерол, проблеми с кръвното, хронична умора и така нататък.

Съществуват научни трудове и експертни ръководства, учещи ни как да консумираме какаови зърна не с цел удоволствие, а с изцяло здравословни цели. Много диетолози ги прилагат в своите режими за отслабване. Именно те ще ви обяснят и по колко сурови какаови зърна се ядат на ден, защото за всеки индивидуален случай и организъм препоръките са различни. В днешни дори се продават хранителни добавки с екстракт от този натурален антиоксидантен продукт. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.