×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Упоритата и продължителна кашлица в детска възраст е проблем, за който родителите често търсят лекарска помощ. Проявлението и лечението ѝ при децата се различава от това при възрастните хора. Това важи особено, когато става въпрос за бебе. Причините за появата на кашлянето най-често са свързани с инфекции и възпаление в горната част на дихателните пътища.

Кашлянето не само предизвиква дискомфорт на детето, но може да бъде и причина за проблеми със съня и безпокойство при бебето, което води до немалко стрес за родителите. 

В народната медицина могат да се открият много рецепти и лековити растителни комбинации, които нерядко са ефективен домашен лек за проблема. 

Преди да разберем как да спрем кашлицата на децата с доказалите се във времето народни лекове и билкови чайове, е важно да разберем защо се появява и какъв вид може да бъде.


Какви видове кашлица има

  • В зависимост от продължителността

  •    Остра - продължава не повече от 4 седмици;
  •    Хронична - упорита е и остава над 2 месеца.
  • В зависимост от наличието на секрет (храчки)

  •    Суха - няма отделяне на храчки;
  •    Влажна - има секрет и храчки.
  • В зависимост от причината

  •    Алергии;
  •    Астма;
  •    Вирусни заболявания;
  •    Бактериални инфекции;
  •    Наличие на чуждо тяло в дихателните пътища;
  •    Наличие на гастроезофагеален рефлукс.


Сухата кашлица се свързва с алергии или с вирусни заболявания. Остатъчното кашляне след вирусно заболяване би могла да мъчи детето дълго време.

Известната като „лаеща“ кашлица е суха, усилваща се при плач. Може да доведе до промяна на гласа и се среща най-често в есенно-зимния сезон. Причината е инфекция на трахеята и ларинкса.

При влажната кашлица има възпаление в белите дробове и наслагване на бактериална инфекция. В резултат започва натрупване на секрети, които отключват рефлекса на кашляне. Неговата функция е да изхвърли секретите и да облекчи дишането.


Как да спрем кашлянето на детето


Промивки с физиологичен разтвор

Особено притеснително е, когато чуете бебе под 2 месеца да кашля, защото това  не е обичайно за толкова малко дете. В такъв случай е важно е да се почистват старателно секретите от устата и нослето на бебето, ако има такива. Понякога промивките на нослето  с физиологичен разтвор могат до доведат до облекчаване на кашлицата. Те предотвратят задавяне със секретите и са подходящи при постназална секреция („задна хрема“) при бебета.


Спане в повдигната позиция

Повдигането на главата на детето през нощта може да намали кашлянето и да помогне със заспиването. По този начин секретите могат да се стичат надолу и дишането се улеснява.


Овлажнител за въздух

Може да помогне на бебето да спи по-спокойно нощем. Помага при запушено носле и кашлица.


Природни лекове:

  • Топли течности и компреси

Пиенето на топъл чай облекчава кашлицата и дразненето в гърлото при вирусни инфекции. Макар да нямат научно доказани ползи за лечението, компресите за гърло също се прилагат широко и до днес. Не са подходящи за бебета.

  • Билкови екстракти и сиропи

Подходящи билкови екстракти са: куркума, ехинацея, евкалиптово масло, свещен босилек, орех малабар, бяла ружа и джинджифил

Билката сладник може да облекчи упоритата влажна кашлица. Тя има отхрачващо действие и подпомага изхвърлянето на храчките. Действа антиалергично и намалява възпалението. Прополисът е също добър натурален помощник в справянето с възпалението на лигавицата на дихателните пътища. Той подкрепя имунната система и помага при настинка и грип. 

Някои билкови комбинации не са подходящи за бебета и малки деца. Винаги се консултирайте с педиатъра си преди да ги използвате!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.