Coriander seed / Кориандър Аюрведа, 60 капсули
- Соня Атанасова
- Здраве и красота , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
Съдържание
Има подправки, които просто овкусяват храната, и такива, които я превръщат в преживяване. Кориандърът е от вторите – с характерен аромат, който разделя хората на два лагера: едни го обожават, други го отбягват. Но зад този особен вкус се крие цяло съкровище за здравето и дори малко кулинарна магия.
Произход и ботанически характеристики
Ако обичате мексиканска кухня, вероятно вече сте срещали кориандъра, макар и да не знаете името му.
Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. Височината му достига до 50 см, със светлозелени перести листа и малки бели или розови цветове, събрани в сенниковидни съцветия.
Произлиза от Източното Средиземноморие и Близкия Изток, като е едно от първите култивирани растения в историята. Още в древния Египет е използван в парфюмерията, готвенето и лечението.
Името му идва от гръцкото „koriannon“, което означава „клопна миризма“, защото свежите листа имат специфичен, остър аромат, който не всеки харесва. Обаче семената са приятно пикантни и широко използвани.
И днес, когато поръсите с малко кориандър супа или салата, всъщност докосвате една древна традиция, оцеляла през хилядолетията.
Кулинарна употреба на кориандъра
Листата на кориандъра, известни още като „цила̀нтро“, се използват пресни – особено в латиноамериканската и азиатската кухня. От друга страна, изсушените семена са често срещани в смеси от подправки като къри и гарам масала.
Неизменна част от мексиканската салца и гуакамоле, индийски дал и къри, както и тайландски супи и салати. У нас, кориандърът присъства в домашни суджуци и маринати за кисели краставички.
Семената се използват за овкусяване на печени ястия и печени кореноплодни, като листата се добавят в края на готвенето, за да не загубят аромата си.
Изключително добре се комбинира с кимион, чесън, лимон, джинджифил и кисело мляко.
Ако веднъж опитате домашен хляб с кориандър, ароматът му трудно се забравя – топъл, леко сладникав и обгръщащ.
Химичен състав и хранителни стойности
Листата са богати на витамин С, витамин А (бета-каротен), витамин K и фолиева киселина. Те съдържат и мощни антиоксиданти като кверцетин и рутин.
Семената съдържат витамини от групата В (особено тиамин и ниацин), калций, желязо, магнезий и мед. Линалолът – основният компонент в етеричното масло, придава характерния им аромат и има доказани антимикробни свойства.
Високото съдържание на растителни влакнини в семената подпомага храносмилането и контролира нивата на кръвната захар и холестерола.
Кориандърът е известен със своята способност да подпомага детоксикацията – особено при натрупване на тежки метали в организма.
Не е нужно да помните всички витамини – важното е, че листата от кориандър са истинска витаминозна бомба.
Здравословни ползи за човешкия организъм
Подобрява храносмилането: Кориандърът стимулира стомашните сокове и ензими. Помага при подуване, газове и лека форма на гастрит. Също така се използва при Синдром на раздразненото черво. Много хора с чувствителен стомах откриват, че чай от кориандър им действа успокояващо след тежка вечеря.
Контрол на нивата на глюкоза: Изследвания сочат, че ядките от кориандър могат да повишат нивото на инсулин и да регулират кръвната захар. Подходящ за включване в диета при диабет тип 2. Темата е дискутирана и в статията за фолиевата киселина, където се разясняват метаболитните връзки.
Сърдечносъдово здраве: Благодарение на антиоксидантните си и диуретични свойства, кориандърът понижава кръвното налягане, подобрява микроциркулацията и намалява риска от атеросклероза.
Противовъзпалително и антисептично действие: Етеричното масло от кориандър има силно антибактериално и противогъбично действие. Подпомага оздравителния процес при кожни възпаления и инфекции. За подобни съставки с подобно въздействие, разгледайте и статията за сарсапарила.
Защита на нервната система: Присъствието на бор и кверцетин спомага за защита на мозъчните клетки от оксидативен стрес. Тези свойства могат да подкрепят паметта и концентрацията.
Не е чудно, че кориандърът присъства в почти всяка традиционна медицина – от индийската аюрведа до арабските лечебни практики.
Как да използваме кориандъра в ежедневието
Чай от кориандър: Накиснете 1 ч.л. семена във вряща вода за 10 минути и прецедете. Идеален за подпомагане на храносмилането и намаляване на подуването.
Маринати и дресинги: Смлените семена са чудесна добавка към марина за меса или риба, а листата – към дресинги с лайм и зехтин.
Сосове: Песто от кориандър – свежа и пикантна алтернатива на класическото босилеково песто.
Детокс програми: Листата и тинктурите от кориандър често са включвани в протоколи за елиминиране на тежки метали от тялото.
Съхранение: Замразете пресните листа в ледени кубчета с вода или зехтин. Семената се съхраняват най-добре цели, на хладно и тъмно място.
Знаете ли, че много хора имат свой малък ритуал – да сложат стрък пресен кориандър върху горещо ястие и да вдишват аромата, преди да седнат на масата?
Възможни рискове и предпазни мерки
Прекомерната консумация на етерично масло от кориандър (например в концентрирани форми) може да доведе до стомашен дискомфорт, гадене или виене на свят.
При някои хора са наблюдавани реакции като обриви и сърбеж при консумация на сурови листа – особено ако има предварителна чувствителност към сенникоцветни растения.
Понижаването на кръвната захар може да създаде риск за диабетици, особено ако приемат лекарства. В тези случаи се препоръчва консултация със специалист. Полезна информация има и в категорията „Бременност и майчинство“.
Както при всяка подправка, важно е да не се прекалява – повече не винаги означава по-добре.
Коментари (0)
Нов коментар