×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Има подправки, които просто овкусяват храната, и такива, които я превръщат в преживяване. Кориандърът е от вторите – с характерен аромат, който разделя хората на два лагера: едни го обожават, други го отбягват. Но зад този особен вкус се крие цяло съкровище за здравето и дори малко кулинарна магия.

Произход и ботанически характеристики

Ако обичате мексиканска кухня, вероятно вече сте срещали кориандъра, макар и да не знаете името му.

  • Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. Височината му достига до 50 см, със светлозелени перести листа и малки бели или розови цветове, събрани в сенниковидни съцветия.

  • Произлиза от Източното Средиземноморие и Близкия Изток, като е едно от първите култивирани растения в историята. Още в древния Египет е използван в парфюмерията, готвенето и лечението.

  • Името му идва от гръцкото „koriannon“, което означава „клопна миризма“, защото свежите листа имат специфичен, остър аромат, който не всеки харесва. Обаче семената са приятно пикантни и широко използвани.

И днес, когато поръсите с малко кориандър супа или салата, всъщност докосвате една древна традиция, оцеляла през хилядолетията.

Кулинарна употреба на кориандъра

  • Листата на кориандъра, известни още като „цила̀нтро“, се използват пресни – особено в латиноамериканската и азиатската кухня. От друга страна, изсушените семена са често срещани в смеси от подправки като къри и гарам масала.

  • Неизменна част от мексиканската салца и гуакамоле, индийски дал и къри, както и тайландски супи и салати. У нас, кориандърът присъства в домашни суджуци и маринати за кисели краставички.

  • Семената се използват за овкусяване на печени ястия и печени кореноплодни, като листата се добавят в края на готвенето, за да не загубят аромата си.

  • Изключително добре се комбинира с кимион, чесън, лимон, джинджифил и кисело мляко.

Ако веднъж опитате домашен хляб с кориандър, ароматът му трудно се забравя – топъл, леко сладникав и обгръщащ.

Химичен състав и хранителни стойности

  • Листата са богати на витамин С, витамин А (бета-каротен), витамин K и фолиева киселина. Те съдържат и мощни антиоксиданти като кверцетин и рутин.

  • Семената съдържат витамини от групата В (особено тиамин и ниацин), калций, желязо, магнезий и мед. Линалолът – основният компонент в етеричното масло, придава характерния им аромат и има доказани антимикробни свойства.

  • Високото съдържание на растителни влакнини в семената подпомага храносмилането и контролира нивата на кръвната захар и холестерола.

  • Кориандърът е известен със своята способност да подпомага детоксикацията – особено при натрупване на тежки метали в организма.

Не е нужно да помните всички витамини – важното е, че листата от кориандър са истинска витаминозна бомба. 

Здравословни ползи за човешкия организъм

  • Подобрява храносмилането: Кориандърът стимулира стомашните сокове и ензими. Помага при подуване, газове и лека форма на гастрит. Също така се използва при Синдром на раздразненото черво. Много хора с чувствителен стомах откриват, че чай от кориандър им действа успокояващо след тежка вечеря.

  • Контрол на нивата на глюкоза: Изследвания сочат, че ядките от кориандър могат да повишат нивото на инсулин и да регулират кръвната захар. Подходящ за включване в диета при диабет тип 2. Темата е дискутирана и в статията за фолиевата киселина, където се разясняват метаболитните връзки.

  • Сърдечносъдово здраве: Благодарение на антиоксидантните си и диуретични свойства, кориандърът понижава кръвното налягане, подобрява микроциркулацията и намалява риска от атеросклероза.

  • Противовъзпалително и антисептично действие: Етеричното масло от кориандър има силно антибактериално и противогъбично действие. Подпомага оздравителния процес при кожни възпаления и инфекции. За подобни съставки с подобно въздействие, разгледайте и статията за сарсапарила.

  • Защита на нервната система: Присъствието на бор и кверцетин спомага за защита на мозъчните клетки от оксидативен стрес. Тези свойства могат да подкрепят паметта и концентрацията.

Не е чудно, че кориандърът присъства в почти всяка традиционна медицина – от индийската аюрведа до арабските лечебни практики.

Как да използваме кориандъра в ежедневието

  • Чай от кориандър: Накиснете 1 ч.л. семена във вряща вода за 10 минути и прецедете. Идеален за подпомагане на храносмилането и намаляване на подуването.

  • Маринати и дресинги: Смлените семена са чудесна добавка към марина за меса или риба, а листата – към дресинги с лайм и зехтин.

  • Сосове: Песто от кориандър – свежа и пикантна алтернатива на класическото босилеково песто.

  • Детокс програми: Листата и тинктурите от кориандър често са включвани в протоколи за елиминиране на тежки метали от тялото.

  • Съхранение: Замразете пресните листа в ледени кубчета с вода или зехтин. Семената се съхраняват най-добре цели, на хладно и тъмно място.

Знаете ли, че много хора имат свой малък ритуал – да сложат стрък пресен кориандър върху горещо ястие и да вдишват аромата, преди да седнат на масата?

Възможни рискове и предпазни мерки

  • Прекомерната консумация на етерично масло от кориандър (например в концентрирани форми) може да доведе до стомашен дискомфорт, гадене или виене на свят.

  • При някои хора са наблюдавани реакции като обриви и сърбеж при консумация на сурови листа – особено ако има предварителна чувствителност към сенникоцветни растения.

  • Понижаването на кръвната захар може да създаде риск за диабетици, особено ако приемат лекарства. В тези случаи се препоръчва консултация със специалист. Полезна информация има и в категорията „Бременност и майчинство“.

Както при всяка подправка, важно е да не се прекалява – повече не винаги означава по-добре.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.