×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

смяна на тазобедрена става


Смяната на тазобедрената става е средно сложна хирургическа интервенция. След нейното успешно завършване всеки пациент трябва да положи необходимите усилия и действия за ефективно и максимално бързо възстановяване. Всеки човек, преминал през подобна операция, има нужда от различен период от време, за да се върне отново към нормалното си ежедневие. Задължително е да се спазват препоръките и насоките на лекуващия лекар, хирурга, извършил интервенцията и физиотерапевта, назначен за последваща рехабилитация. В допълнение, за нормално и безпроблемно възстановяване след смяна на тазобедрена става може да се възползвате и от универсалните съвети, които всеки ортопед би ви предоставил.


Физическа активност след смяна на тазобедрената става 

Тазобедреното ендопротезиране се назначава, когато естествената става вече не може да осъществява своите нормални функции и е нужна нейната замяна с изкуствена. Най-често интервенцията се налага в случай на напреднала фаза на артритно заболяване и по рядко на двустранна луксация. При тези състояния ставата е износена. Движенията са силно затруднени и придружени с болка.  Възстановяването след смяна на тазобедрената става има за цел както раздвижване, необходимо след всякакъв тип хирургическа операция, така и възобновяване на нормалното качество на живот. Най-важната част в рехабилитацията е включването на подходящи физически упражнения в ежедневието на пациента. Те обаче трябва да започнат не по-рано от два месеца след хирургическата процедура. До този момент ваш основен приоритет е да редуцирате риска от инциденти и травми. Препоръчително е придвижване с патерица, чужда помощ за обслужването у дома и ограничаване на максимум следните движения:

  • кръстосване на краката;

  • клякане до земята;

  • сгъвана на бедрото под прав ъгъл, докато сте седнали;

  • вдигане на тежко;

  • навеждане напред в изправено положение.


Какви добавки се препоръчват за възстановителния период след смяна тазобедрена става?

По мнения на специалисти приемът на определени витамини, минерали и билкови средства биха могли да подпомогнат по-бързото възстановяване след хирургически интервенции, включително и такива, касаещи смяна на тазобедрената става. В повечето случаи става въпрос за натурални продукти, които по принцип са подходящи за тонизиране и подсилване на организма. От друга страна, има и специализирани препарати, разработени конкретно в подкрепа на здравите стави, мускулатурата и костната система. В практика са се наложили следните хранителни добавки като подходящи за възстановителния период след смяна на тазобедрената става:

  • минерали: желязо, калций и магнезий;

  • витамин: Д, К2 и С;

  • протеини: желатин;

  • фибри;

  • полезни мазнини: омега-3 мастни киселини;

  • билки: репей, черен оман, полски хвощ, невен, очеболец, люляк, бял имел, бял равнец, листа от бреза, цвят от липа и други.

Билковите екстракти следва да се приемат само и единствено след лекарска консултация и под наблюдението на специалисти. Минералите, витамините, протеините, фибрите и полезните омега-3 мастни киселини могат да се набавят както чрез хранителни добавки, така и чрез подходяща диета. Без значение кой вариант ще изберете, обърнете специално внимание на начина си на хранене. Той е от съществено значение за всякакъв тип възстановяване и има изключително важна роля за успешната рехабилитация след смяна на тазобедрената става. За всички останали въпроси, свързани с първите шест месеца след операцията, винаги се съветвайте и консултирайте с вашия лекуващ лекар и назначения ви физиотерапевт.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.