×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Черен оман


Черен оман е слабо позната, но изключително полезна и значима за родната хомеопатия билка. Тя притежава редица незаменими ползи за човешкото здраве и може да се прилага дори за контрол на някои хронични състояния. Интересен е фактът, че по мнения на родните историци, растението се е използвало дори срещу черната болест (бубонна чума), покосила цяла Европа през 14 век, включително и българското население.


Какво представлява?

Черен оман е специфично многогодишно тревисто растение с красиви лилави съцветия. То достига максимална височина от около 100 сантиметра. Обикновено вирее по влажните местности. Растението е категоризирано като глубовнакнесто, тъй като листата му са грапави и с остри образувания по краищата. Най-често обаче се използват намиращите се под земята части на растението – корен и семена. Те притежават специфичен сок, богат на множество полезни вещества като сапонини, танини, алкалоиди и алантоин.


Черен оман – приложение

Това лечебно растение може да се използва както външно, така и вътрешно. За локално приложение от него се приготвят различни кремове, гелове и мехлеми. Съществуват и немалко рецепти за успокояващи треската компреси с билката. По отношение на оралния й прием, тя може да се използва както под формата на специализирани билкови тинктури, така и като чай. Във втория случай консумацията на растението трябва задължително да бъде съобразена с лекарско мнение. Причината е, че при превишаване на препоръчителната дневна доза е възможно да се стигне до отравяне и тежки странични ефекти като гадене, повръщане и световъртеж. В тази връзка билката не бива да се приема от бременни и кърмещи жени, малки деца и лица с чернодробни проблеми.


Черен оман – народният лечител за спортисти

Едно от най-честите съвременни приложения на билката е свързано с нейното регенериращо и възстановяващо свойство. По-конкретно, според учените черен оман може да помогне при мускулна треска, спортна травма и физическо изтощение. Лечебната билка обаче действа не само на мускулатурата, костите, ставите и сухожилията, но и върху кожата. Растението е добре познато с уникалното си свойство да ускорява заздравяването на дълбоки рани. То спомага по-бързото зарастване и възобновяване на съединителната тъкан и намалява усещането за болка, парене и сърбеж.


Още ползи от използването на черен оман

В научната литература са изведени и други доказани по лабораторен път ползи от прием или външно приложение на това терапевтично растение. Според медицинските експерти билката помага и при:

  • умерени до силни външни и вътрешни възпалителни процеси в тялото;

  • гастрит, язва, колит, проблеми с дванадесетопръстника и други стомашно-чревни проблеми в това число и диария;

  • кръвотечения от различен тип – повръщане на кръв, твърде обилна менструация, чести кръвоизливи от носа и други;

  • нарушения в костната система като размекване на костите и загуба на костната плътност, включително и в следствие на менопауза;

  • при някои ревматоидини заболявания, включително ревматоиден артрит;

  • респираторни нарушения – туберкулоза, бронхит, магарешка кашлица и за възстановяване след прекарана пневмония;

  • нужда от регулиране на някои процеси в тялото. По-конкретно черен оман помага при високо кръвно и високи стойности на кръвната захар;

  • някои форми на алергии;

  • подагра;

  • нарушения във функциите и структурата на щитовидната жлеза;

  • проблеми с устната кухина – гингвити и парадонтоза.


Препоръчваме ви да закупувате черен оман само и единствено от специализирани търговци. Приготвянето на рецепти с билката в домашни условия е рисково поради нейния потенциал да окаже токсично действие върху тялото. Също така, напомняме ви още веднъж, че растението не бива да се консумира без лекарско наблюдение.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.