×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
На въпросите на Revita.bg отговаря магистър-фармацевт Цветанка Дечева 

 1. На широкия пазар се предлагат различни витамини, минерали, антиоксиданти, билки и много други важни за организма ни вещества. Какво, според Вас, е мястото на хранителните добавки в живота ни?
Идеята за създаването на хранителните добавки и тяхното все по-всеобхватно развитие е изключително полезна за днешните хора, поради факта, че средата в която живеем и храните, които приемаме, нямат нищо общо с тези преди само около 100 години. Замърсяването на околната среда и водите, както и радиацията, оказват пагубно въздействие върху качеството на крайния хранителен продукт. Цялостното ни ежедневие, стреса и недоспиването дават отражение върху здравословното ни състояние. Различните етапи в развитието на нашето тяло, напредването на възрастта и бременността, са периоди от живота ни, които изискват различен хранителен режим. Всички тези конкретни периоди от време пораждат завишени нужди от конкретни активни съставки, които да запазят баланса на здравословното ни състояние. Най-лесният начин е в дадения конкретен момент да се задоволят своевременно нуждите на организма e с употреба на подходящи хранителни добавки.

 

 1. А как да се ориентираме за доброто качество на желаните от нас хранителни добавки? Трябва ли те задължително да бъдат продукт на водещи компании или има и други определящи фактори?


Постигането на понятието качествена хранителна добавка задължително е обвързано с използването на стандартизирани билкови екстракти, подходящ метод на производство и дори опаковка на продукта, съобразени със стандартите на Добрата производствена практика (GMP), подходящо съхранение на готовия продукт и не на последно място - разпространението на продукта до търговските обекти, съобразено с изискванията за стабилност на продукта. Всички тези фактори взети заедно, за съжаление много рядко са налице. Това води до компромиси в качеството на крайния продукт, компромиси, за които заплаща крайният клиент. Важно е клиентите да разберат, че най-често в аптечната мрежа тези важни фактори са достижими в най-голяма степен, заради засиления контрол на всеки от етапите.

В последните години бяха открити редица китайски хранителни добавки, за някои от които след анализ беше доказано, че съдържат забранени лекарствени молекули, с цел завишаване на ефективността им, но и които не са описани в листовката и водят до тежки сърдечно-съдови и неврологични проблеми дори при много кратки курсове на употреба. В България контролът върху производството и разпространението на хранителните добавки следва да се следи от Агенцията по безопасност на храните. На практика, обаче, регистрацията на хранителните добавки в България в текущият момент е на уведомителен режим – производителят или вносителят подава заявление с етикета и съдържанието им в едно от 28-те регионални подразделения на агенцията по храните и може да продава в цялата страна. Много рядко хранителните добавки се подлагат на анализ на състава им. Поради този факт, основният показател, по-който може да се ориентира пациентът за качеството на хранителната добавка, е от нейния производител. Причините, обаче, за увеличените продажби на продукти на определени компании, често е свързана не само с добра история на качествено, стандартизирано производство, но и с това че някой производители са станали добре познати благодарение на огромна медийна реклама.

 

 1. Възможно ли е да си набавяме всички необходими хранителни компоненти само чрез храната, която ежедневно поемаме?


Ако консумираме храни богати на нужните микро- и макроелементи, то тогава нуждата от хранителни добавки е минимална. Количествата, които се съдържат от отделните активни съставки в конвенционалната храна рядко достигат количествата, които са необходими на организма. Това е особено познато на активно спортуващите хора, които много отчетливо забелязват, че с помощта на хранителни добавки много по-бързо постигат търсените резултати в тренировките.

 

 1. При какви обстоятелства препоръчвате допълнителен прием на билкови екстракти и други суплементи?


Най-ценно за един пациент би било, ако приема качествена хранителна добавка, подходяща за конкретното му здравословно състояние, в подходящият момент, в подходящата дозировка и за оптималния необходим за постигане на ефекта й период от време. Точно поради факта, че за постигане на определен ефект, повечето хранителни добавки се налага да бъдат употребявани по-продължително време, е редно да имаме предвид какви лекарствени продукти употребява дадения пациент в текущият момент, за да се избегнат потенциалните взаимодействия между отделните продукти. Дългата употреба на хранителна добавка изисква консултация по възможност със специалист - лекар диетолог или магистър-фармацевт с взет изпит по „Фармацевтични грижи“, които да се съобразят с цялата информация за пациента и да го насочат към правилния продукт.

Препоръчвам приемът на хранителни добавки, когато е нужен прием на билкови екстракти в по-големи количества, които не могат да бъдат осигурени чрез пиенето на чай; витамини и минерали при физическо натоварване и неправилно хранене, а именно: 1. За подпомагане конвенционалните медикаменти при лечението на сериозни заболявания като хипертония, остеопороза; 2. За детоксикиране на организма; 3. Тонизиране и подобряване качеството на живот.

 

 1. Кога добавката може да замести традиционните лекарствени средства?


Хранителните добавки не могат да претендират, че могат да лекуват. Това е забранено и от нормативната уредба. В определени случаи обаче, когато количеството на някоя от активните съставки достигне и надвиши определена доза, този продукт се регистрира като лекарство по лекарско предписание и само тогава може да му бъдат приписвани лечебни свойства. В някои случаи преди започването на употреба на традиционните лекарства, е редно да се опита да се подобри състоянието на пациента посредством хранителна добавка. Например при начална форма на диабет преди да се започне медикаментозно лечение трябва да се стартира диета в комбинация с канела, хром и алфа-липоева киселина съдържащи продукти. И още - профилактика на имунната система с ехинацея и мравчено дърво, не означава че при развитие на двустранна бронхопневмония не трябва да приемаме антибиотик. Най-оптималният вариант е когато хранителните добавки се използват, за да подпомогнат конвенционалните лекарства при лечението на заболяването, особено, ако не са регистрирани нежелани взаимодействия между тях.

 

 1. Съблюдавайки какви медикаменти се купуват най-често в последните години, можете ли да кажете, че броят на здравите българи е по-голям, в сравнение с онези чиито здравословни проблеми са наистина сериозни?


Взимайки предвид характера на масовия българин и склонността му да понася много повече болка и дискомфорт от всеки друг средностатистически европеец, вероятно ако попитате дори един болен човек, той няма да признае, че се чувства зле. Истината обаче е, че българската нация е изключително болна. За съжаление правопропорционално с намаляването на доходите на българите намалява и сумата заплащана за лечение от Националната здравно осигурителна каса, което налага пациентите да заплащат все повече за необходимото им поддържащо лечение. Така се стига до невъзможност на пациентите да закупуват лекарствата си. От друга страна самите пациенти често подхождат изключително несериозно към лечението си и не спазват нито схемата, нито продължителността на лечение предписани им от лекуващият лекар. Всички тези причини водят до хронифициране на заболяванията. Поради факта, че лекуващият лекар не може да следи дали и колко редовно пациента приема предписаното му лечение от времето на предишното посещение, много често той приема че тази терапия не е ефективна и предприема друга и така се получава един затворен кръг от неправилно лечение на пациентите. Оказва се, че аптеките са крайното звено, което наистина разполага с информация доколко редовно пациентите закупуват и прилагат предписваните им лекарства. Обмяна на този тип информация между лекарите и фармацевтите би била изключително полезна за оптимизиране на цялостния процес в лечението на пациента.

 

 1. Качественият начин на живот може да бъде добра превантивна мярка срещу редица заболявания. В най-общи линии, това означава, че умереният спорт, пълноценното меню, нужната „доза” почивка и редуцирането на стреса, са основното, към което трябва да се стремим. Но могат ли суплементите да бъдат важна част от тази превенция?
Много малка част от активно работещите хора, с добри доходи, имат възможността или по-скоро нужното време, за да си позволят лукса да живеят здравословно, балансирано и при оптимално време за почивка. От друга страна, хората с по-ниски доходи не могат да си позволят екологично чиста, прясна храна без наличието на „Е-добавки“ в нея. Поради тези причини, всеки има нужда понякога от малко стимулация в лицето на хранителна добавка, за да запази доброто си здравословно състояние.

 

 1. В кои случаи е особено препоръчително да приемаме of/dlur, подсилващи имунитета, каквито например са мултивитаминните формули за деца и възрастни?
Така наречените имуностимуланти могат да бъдат употребявани сезонно от хора на всяка възраст. Най-честите консуматори на хранителни добавки с имуностимулиращ ефект са децата и най-възрастните. Прилагането на какъвто и да било продукт при тези две групи пациенти трябва да става при особено засилено внимание и задължително след консултация с лекуващият им лекар. Само като пример можем да вземем ревматоидният артрит - едно много широко разпространено заболяване при възрастните пациенти, което малко хора знаят, че всъщност е автоимунно заболяване. Приемането на имуностимулираща добавка от какъвто и да било тип би довела до влошаване състоянието на пациента. Профилактиката на имунната система с билкови екстракти и мултивитамини трябва да започне още през есента, преди активния сезон за разнообразните вирусни и бактериални инфекции. Ехинацеята и витамините са класика в имуностимулитането за деца и възрастни, а в продуктите за възрастни разнообразието е огромно –Астрагалус, Рейши, Шийтаке, Майтаке, Кордицепс, Мравчено дърво, екстракт от семена на грейпфрут и много други.

 

 1. Има ли според Вас ръст в продажбите на хранителни добавки и ако е така, на какво се дължи това?


През последните години в България се наблюдава ръст в употребата на хранителни добавки. Потребителите търсят гарантирано качество, природни продукти, сертифицирано производство и да няма химически оцветители или остатъци от генно-модифицирани организми. От една страна, с употребата им пациентите се опитват да избегнат огромния брой нежелани ефекти, които може да причини лекарствения продукт, а от друга цената на една хранителна добавка много често е много по-ниска сравнена с количеството и качеството на храната, от която бихме имали нужда за да постигнем същия ефект. За съжаление в опитите си да създават все по-добър търговски вид на хранителните продукти, както и да увеличат срока й на годност, производители масово прибягват до добавяне на всевъзможни добавки означени с буквата Е на опаковката на продукта. Някои от тези добавки предизвикват алергии, други водят до диабет, трети дразнят стомаха, четвърти влияят зле на функциите на мозъка, а една голяма част са доказано канцерогенни – тоест, причиняват рак. Тези добавки, за които никой не ни разказва в етикетите и не ни предупреждава за страничните им действия, са най-опасни за децата, още повече, че се съдържат в газирани и подсладени напитки, дъвки, сладкарски изделия и други лакомства, които им купуваме всеки ден. И не на последно място идва стреса на ежедневието. Всички тези фактори, с които не се е налагало на хората да се сблъскват преди години, днес налагат използването на хранителни добавки, които да им противодействат и да се постигне баланс във физиологично отношение.

 

 

През 2006 г. Цветанка Дечева се дипломира като магистър по „Фармация” от Медицински университет – София. По време на обучението си преминава допълнителни изпити свързани с биотехнологичното производство на лекарствени продукти, правилата за Добра производствена практика (Good manufacturing practice –GMP) и ISO стандартизация. През 2006 г. защитава дипломна работа от Университета в Лимож, Франция свързана с технологията на производство на лекарствените средства.

През 2007 г. открива и управлява собствена аптека в гр. София. В хода на работата си, въвежда клиентски карти, позволяващи да се наблюдава текущото потребление по отделни клиенти и така на ранен етап да се предвидят евентуалните лекарствени взаимодействия между използваните лекарствени продукти от пациента и новите продукти, допълвани с течение на времето към терапията му.

От 2007 г. до 2010 г. работи като дизайнер на официалното списание на Български фармацевтичен съюз „ Български фармацевт“. От 2010 г. е член на комисията по качество на Български фармацевтичен съюз, която организира и акредитира продължаващото обучение на магистър-фармацевтите в България.

Научните интереси на маг.фарм. Цветанка Дечева са свързани с иновативните технологичните подходи при производството на хранителните добавки, лекарствената безопасност и фармакоикономиката.

Коментари (2)

  • Даниела Рачева
  • 2014-06-21 08:08:50
  ЗДРАВЕЙТЕ ИСКАМ ДА ПИТАМ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПИЕ КОРДИЦЕПС ПРИ ХИПЕР ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА.
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2014-06-27 14:12:14
  Здравейте, Тъй като понастоящем се приема автоимунната генеза на заболяването, за предпочитане е да не се приемат добавки, които имат имуностимулиращ ефект, какъвто е кордицепс. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.