×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Целина
Целина (Apium graveolens) осигурява ползи при сърдечно-съдови проблеми и подагра

 

Целината (Apium graveolens) e двугодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни (Apiaceae или Umbelliferae) – и двете имена се допускат от ICBN. То включва около 300 рода и над 3000 ароматични вида, сред които са силно токсичният бучиниш и ядливите - морков, магданоз, резене, копър, кориандър, анасон, пащърнак и др. Целината е популярна у нас още като керевиз, кервиз, селъри.

Целината е позната на хората от дълбока древност. Преди векове са смятали, че притежава магически свойства и затова с нея са украсявали домовете си, за да ги предпазят от зли сили. Интересен факт е, че първоначално са я използвали за приготвянето на различни целебни отвари и настойки, а едва по-късно намира широко приложение в кулинарията. Днес е възможно да се набавят и различни хранителни добавки с екстракти от целина, които са ефективна част от профилактични и лечебни програми. 

Произход и разпространение

Целината е древна култура, чиято родина е Средиземноморието, а днес е отглежда в цял свят, включително и България. Тя е култивиран потомък на дивата целина, известна още преди 3 000 години.

Историческите извори сочат, че древните египтяни са поставяли гирлянди с целина в гробниците си, докато елините виели венци от листата, с които окичвали главите на победителите в Немейските игри (в Пиптийските игри използвали лаврово дърво).

Растението било отглеждано основно за медицински цели (настинки, грип, задържане на вода, лошо храносмилане, артрит, ревматизъм, заболявания на черният дроб, високо кръвно налягане и др.), а римляните са тези, които го преоткриват като ценна храна и подправка.

Днес в  света годишно се произвеждат около 45 т масло от целина. Големи производители на целина са Индия, Китай, Франция, САЩ, Холандия и Унгария. Има сортове целина, която се отглежда само за добив на етерично масло, за листа, за кореноплоди и смесен тип.

Целината е растение, което предпочита богата на органично вещество почва – глинеста, с повишена  влагозадържаща способност, добре дренирана и слабо кисела реакция (рН 6.0-7.0). Може да се отглежда на слънце и на полусянка. Това двугодишно тревисто растение се отличава с характерен аромат. То притежава едър, главест и сочен корен с жълтеникава до кафява кора и бяла сърцевина. Стеблото достига до височина от 60 до 100 см.. То е високо, кухо и силно разклонено.

Листатата са набраздени - пересто нарязани, лъскави, от светло до тъмнозелени на цвят. Цветовете са малки, зеленикави, събрани в многобройни 6—12-лъчеви сенници. Плодът е яйцевиден, странично сплеснат, сивокафяв, с 5 надлъжни ребра, разпадащ се на две половини. Цъфтежът е през юли и август. Семената се събират на втората година, след като растението цъфне.

Състав

Целината е истинска съкровищница от витамини и ценни съставки. Това важи за всичките й части - главата, стъблото, листата и семената.

Основните й компоненти са:

  • летливо масло (3-n-butylphthalide)
  • фурокумарини
  • грикозиди
  • флавоноиди

Целината съдържа фитонутриенти, флавоноиди, антиоксиданти, витамини (витамин С, витамин А, витамин К, витамин В6, витамин В9, витамин В5, витамин В2, витамин А) и минерали (молибден, калий, манган, мед, калций, фосфор и магнезий).

Коренът съдържа 0,1% етерично масло, холин, аспарагин, тирозин, слуз, скорбяла (1,6%), пентозан, глутамин, тлъсто масло, киселини, амини, вит. С, токсични полиаце- тиленови съединения. Плодовете съдържат 2—3% етерично масло с 60% лимонен, 10% селенин, 2,5% седанолид (лактон), 0,5% анхидрид на седаноновата киселина, апиин (флавонов глюкозид).

Целината е изключително богата на фибри и един от най-нискокалоричните зеленчуци – в 100 грама има само 14 – 20 Kkal. Тя . В целината отсъстват мазнини и е с много ниско съдържание на натрий. Добър източник е на диетични фибри. Има нисък гликемичен индекс, което означава, че има бавен, постоянен ефект върху кръвната захар.

В момента маслото от целина се радва на засилен интерес заради съставката си апигенин - биофлавоноид, особено ценен за клетъчното здраве. Той проявява противовъзпалителни ефекти и засилена активност срещу клетъчни мутации.

Приблизителните стойности на важните компоненти в 100 г от продукта:

Мазнини0,1 гр.
Протеини0,9 гр.
Въглехидрати2,1 гр.
Вода94 гр.
Фибри1,8 гр.
Органични киселини0,1 гр.
Моно и дизахариди

2 гр.

Нишесте0,1 гр.
ВитаминиA, В1, B2, B6, B9, C, Е, PP, бета каротин
Минераликалий (430 мг.), калций (72 мг.), магнезий (50 мг.), натрий (200 мг.),
фосфор (77 мг.), желязо (1,3 мг.)

Основни ползи

  • антиревматично
  • газогонно
  • хипотензивно
  • увеличава отделянето на пикочна киселина
  • седативно
  • уринарен антисептик

Целината забавя процесите на стареене. Тя помага за оптимизиране на храносмилането, балансира и успокоява нервната система, въздейства положително на сърдечно-съдовата система. Официалната медицина с право я препоръчва при комплексното лечение на ревматизъм, бъбречни заболявания и подагра.

Укрепва стените на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и еластични и съдейства за нормализиране на артериалното налягане. Използва се като адювантна терапия при  исхемична болест на сърцето, аритмия, стенокардия и други отклонения на сърдечно-съдовата система. При редовна консумация на сурова целина намалява рискът от злокачествени трансформации на клетки.

За какво помага

Целината има доказано пикочогонно действие и спомага за извеждане на излишните течности от тялото, затова и често се препоръчва при отслабване. Действа детоксикиращо, като изчиства организма от натрупаните токсини. Приемът на сок от целина подобрява тонуса и нормализира функциите на ендокринните жлези. Той е и добро средство за лечение на ревматизъм и артрит. Има обезболяващ, антисептичен и противомикробен ефект, което я прави добро лечебно средство при порязване, рани от травми и изгаряния. 

Правилното й прилагане може да облекчи хората с болни бъбреци, язва и ревматизъм. Помага при безсъние и други проблеми, свързани с нервната система. Балансира работата на дихателните органи, сърцето и черния дроб. Целината задължително присъства в диетата за лечение на подагра, високо кръвно,  подуване и газове в стомаха, жлъчка.

При лечението на диабет се използват както листата, така и главата на целината за приготвянето на полезни отвари. Едно от успешните средства за лечение на чернодробни болести е коктейлът от зеленчукови сокове – целина, моркови, салатна цикория и магданоз.

Особено ценно е етеричното маслото семена на целина, което съдържа лимонен, селинен, седанолид, апиол. То има доказано действие за пречистване на кръвта, като има способността да тонизира и стимулира функциите на всички органи и системи. Същевременно с това активира метаболизма,  неутрализира умората, балансира физическото и душевното равновесие, повишава настроението.

Ето и някои от основните приложения на растението!

  • Активно средство срещу възпаления

Целината съдържа растителното съединение апигенин, което има силно изразено противовъзпалително, антибактериално, антивирусно и антиоксидантно действие.

Според авторите на преглед от 2016 г., лабораторни  тестове показват, че апигенинът може да допринесе за апоптоза – състояние на  програмирана клетъчна смърт, което може да помогне за лечението на редица злокачествени заболявания.

През 2015 г. публикация в Trusted Source разглежда подобна теза, достигайки до заключението, че апигенинът и богатите на апигенин диети намаляват експресията на някои възпалителни протеини. По този начин се редуцира възпалението и се възстановява  баланса на имунната система.

Целината съдържа и флавоноида лутеолин, който, според учени, може да направи някои клетки по-податливи към въздействието на определени лекарства и така да спомогне за лечението на тежки заболявания.

  • При подагра и увреждане на ставите

Подаграта е метаболитно заболяване, което се свързва с натрупване на кристали на пикочната киселина в ставите и околоставните структури. Това отключва възпалителен отговор, придружен с подуване в ставите и силни болки.

Ако подаграта не бъде лекувана, може да доведе до артрит. Целината е естествено средство за облекчаване на подаграта и нормализиране на концентрацията на пикочна киселина. Растението ефективно намалява болката, чувството на скованост и допринася за подобряване на мобилността и качеството на живот. Оказва силно противовъзпалително действие и допринася за усещането за комфорт.

Семената на целината са богати на калций и витамин С, които подкрепят здравето на ставите и костите, повишават костната плътност и здравина. Целината прочиства ненужните токсини, тъй като съдържа много антиоксидантни хранителни компоненти като витамините К, В6 и С, както и калий и натрий. Магнезият и фосфорът пък са необходими за поддържане на клетките, които изграждат костите – остеобласти. Дефицитът на тези вещества е предпоставка за развитие на хронични заболявания като остеопороза.

  • За понижаване на кръвното налягане

В китайската традиционна медицина целината често се използва като средство за намаляване на кръвното налягане. Растението съдържа висок процент органичен натрий, който насърчава изхвърлянето на течности, т.е. има доказан диуретичен ефект. А както знаем, това означава намаляване на артериалното налягане. Следователно растението е чудесно средство за контрол върху хипертонията.

Проучвания върху плъхове разглеждат именно ефекта на екстракт от семена на целина при нормално кръвно налягане и изкуствено предизвикана хипертония. Резултатите показват, че екстрактите намаляват кръвното налягане и повишават сърдечната честота при плъховете с високо кръвно налягане, но не и при тези с нормално кръвно налягане.

  • За по-добро стомашно здраве

Целината съдържа витамин С, бета каротин и флавоноиди, както и поне 12 допълнителни вида антиоксидантни хранителни вещества, предпазващи клетките от ефекта на оксидативен стрес. Също така тя е прекрасен източник на фитонутриенти – приблизително 25 противовъзпалителни съединения, за които се смята, че намаляват случаите на възпаление в храносмилателния тракт.

Доказано е, че полизахаридите на базата на пектин в целината, включително съединението апиуман, намаляват случаите на стомашни язви, подобряват лигавицата на стомаха, освобождаването на защитна стомашна слуз и модулират стомашната секреция. Високото съдържание на вода, разтворими и неразтворими фибри също спомагат за редовната функция на стомаха и дебелото черво.

  • Срещу хиперлипидемия

Хиперлипидемията е състояние, което се характеризира със завишени показатели на холестерола и триглицеридите. Често няма симптоми, но в дългосрочен план повишава риска от инфаркт и инсулт.

Проучване от 2014 г. върху гризачи установява, че екстрактът от целина намалява нивата на липопротеини с ниска плътност - (LDL) или „лош“ холестерол при плъхове, които консумират диета с високо съдържание на мазнини.

Междувременно преглед на Cochrane от 2016 г. отбелязва, че хората, които следват диета с високо съдържание на фибри, изглежда имат по-ниски нива на общ и LDL холестерол от тези, които консумират по-малко фибри.

  • За стимулиране на мозъчната дейност

Апигенинът, който се съдържа в целината, може също да стимулира неврогенезата, растежа и развитието на нервните клетки. Това установява проучване от 2009 г., а резултатите показват, че този растителен флавоноид стимулира генерирането на нервни клетки и подобрява способността за учене и запомняне. 

Любопитни факти

  • Целината има славата на афродизиак. Сокът от стъблата е основа на популярен коктейл, известен като “любовна напитка”. Състои се от 100 г сок от целина, 50 г сок от круша и 25 г ябълков.
  • Римляните носели венец от целина около главите си, за да облекчат махмурлука.
  • Италианците вярват, че целината зарежда организма с енергия, а във Великобритания е смятана за „кралица на ароматите“. 
  • На пушачите се препоръчва да хрупат стръкове от целина, за да неутрализират канцерогените в цигарения дим.

Приложение. Кореноплодът, стъблата, листата и семената на целината притежават редица терапевтични свойства и намират широко приложение при лечението и облекчаването на различни медицински състояния. Целината е най-полезна в сурово състояние, а при термична обработка губи част от ценните си вещества. Висока концентрация на активните компоненти на растението се съдържат в хранителни добавки с доказано качество под формата на капсули. Широко приложение намира и етеричното масло от целина.

Възможни странични ефекти. Целината е безопасен продукт, но е възможно да причини алергични реакции. Не се препоръчва на при страдащи от камъни в бъбреците и епилепсия, тъй като може да усложни тези състояния. Не се препоръчва прекомерна консумация и при обострени язва, колит и гастрит, заради съдържанието на фибри.

Всички продукти с целина, вижте тук:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.