Search
Филтрирай по...

Високо кръвно налягане: масовият убиец!

Хипертония

 

Хипертонията все по-бързо се развива като глобална епидемия. Почти 30% от цялото възрастно население по света има проблем с високото кръвно налягане. В някои европейски държави този процент скача до шокиращото число 75. Дори в Съединените Щати, известни с добрата профилактика на високото артериално налягане, засегнатите са между 30 и 50 %.

Хората по света харчат много сериозни суми годишно за медикаменти, регулиращи кръвното налягане. Въпреки това, все още борбата се води с променлив успех. Има пациенти при които се случва така, че след дълга употреба на една комбинация лекарства, тя трябва да бъде заменена с друга с цел поддържане на добрия ефект. Други пък страдат от многобройните странични ефекти в резултат на приема на някои лекарства за понижаване на кръвното налягане. Те често носят дискомфорт, а понякога могат да бъдат и опасни.

Световната Здравна Организация (СЗО) определя хипертонията като основна причина за смъртоносни сърдечно-съдови проблеми. Тя засяга над 1,5 млрд души по целия свят и е основен фактор за развитие на атеросклероза. Лекарствената терапия за това състояние обикновено включва няколко медикамента, като в различните комбинации участват ангиотензин-II рецепторен блокер, блокери на калциевите канали (калциеви антагонисти), бета-блокери, АСЕ-инхибитори и/или диуретици.

Някои от тези лекарства, както и комбинациите между тях имат потенциални странични ефекти, които често съпътстват пациентите, тъй като е добре известно, че веднъж започната, терапията срещу високо кръвно налягане става постоянен спътник на хората до края на живота им. Това не означава, че за хората с хипертония е по-добре да прекратят започнатото лечение. Но ако някои натурални съставки помогнат за понижаване стойностите на кръвното налягане, така че приемът на някои от лекарствата от терапията да бъде намален или прекратен, много от страничните ефекти могат да бъдат смекчени!

Натурални екстракти срещу високо кръвно налягане. Скорошни изследвания обаче, откриват два натурални екстракта, чието действие превъзхожда дори някои от най-успешните медикаменти, използвани в борбата срещу хипертонията! Приемът на тези екстракти води до осезаемо понижаване на кръвното налягане, без да предизвиква страничните ефекти, причинявани от приема на конвенционалните медикаменти. Защо? Защото тези екстракти имат сходни качества и свойства с тези на АСЕ инхибиторите, и блокерите на калциевите канали. Това са екстрактите от маслинови листа и семена на целина!

Екстракт от маслинови листа – натуралният АСЕ-инхибитор. Извлекът от листата на маслиново дърво (OleaEuropaea) съдържа съставки, които при попадане в човешкия организъм, се разграждат до молекули, инхибиращи ангиотензин II рецепторните блокери и вредните им влияния върху кръвоносните съдове.

Проучванията показват, че този екстрактът от маслинови листа притежава свойствата и влиянието, които се очакват и от действието на фармакологично създадените АСЕ инхибитори. Изследванията върху хора също са повече от окуражаващи. При проведен наскоро експеримент, пациентите са разделени на три групи. Тези от първата приемат в продължение на осем седмици по 1000 мг екстракт от маслинови листа дневно, втората група приема по 500 мг за същия период, докато хората от третата група не приемат добавката изобщо, а само са посъветвани и помолени за нуждите на експеримента да водят здравословен начин на живот.

Какво се оказва след около два месеца… При пациентите от втората група, понижението на средните стойности на систоличното артериално налягане, е около 6 мм., а при тези, приемали по 1000 мг – цели 13 мм! Общото понижение на стойностите на артериалното налягане при тях е впечатляващо: от средни параметри 137/80 в началото на експеримента, до 126/76 два месеца по-късно. За това време се наблюдава и чувствителен спад в стойностите на LDL холестерол, както и на триглицеридите. Интересното е, че последните не се повлияват от синтетичните медикаменти от групата на АСЕ инхибиторите. Може да се заключи, че екстрактът от маслинови листа има ефекти, подобни на тези на АСЕ инхибиторите, намалявайки и нивата на триглицериди в кръвта.

Екстракт от семена на целина – натурален калциев антагонист. Целината е проста храна със сложен химичен състав. Изследванията показват, че екстрактът от нейните семена има релаксиращ, леко съдо-разширяващ ефект, вследствие от който се стига до понижаване на кръвното налягане. Установено е, че това се дължи на блокирането на калциевия поток в мускулните клетки, покриващи кръвоносните съдове – подобно на механизма, по който действат медикаментите от групата на калциевите антагонисти. Един от ключовите елементи в семената на целината, играещ важна роля за понижаване на кръвното налягане, е т.нар l-3-n бутилфталид, или накратко 3nB.

3nB е използван в множество проучвания и експерименти, засягащи най-вече проблемите с кръвоносните съдове в мозъка, които най-често стават причина за мозъчни удари и т.нар. съдова деменция. Синтетичната му форма е в основата на медикамент за лечение на мозъчни исхемични удари, както и за профилактика на Алцхаймер.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top