×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Той е добър източник на витамини и минерали, необходими за организма, нискокалоричен е и хипогликемичен

Сокът от бреза (или Betula verrucosa) е ценен лек, извлечен от едноименното растение. Счита се за истинска панацея за доброто състояние на тялото. Напитката има отлично детоксикиращо и дрениращо действие, а екстрактът реминерализира костите, подмладява кожата и се бори с косопада. Това обаче далеч не са единствените ползи от брезовия сок.

Какво представлява

Това е бистра течност с лек бял нюанс и сладникав вкус. Извличането й става чрез специален метод на екстракция, извършван върху ствола на растението. Притежава интересни терапевтични свойства и се използва успешно при лечение на някои заболявания, като задържане на вода и подути крака. Може да го намерите под формата на сок или като екстракт от пъпките на брезата, който се приема на капки. Препоръчителната дневна доза е 100-120 мл чист сок или 60 капки екстракт два пъти дневно.

Брезовият сок е познат като лекарство още от древни времена. Китайската медицина подобрява дрениращите свойства на брезата и я използва активно за лечебни цели на цялото тяло. Друидите познавали активните съставки на лечебното растение и приготвяли мехлеми, ефективни при лечението на косопад. Брезовият сок се е консумирал за терапевтични цели и от келтите и скандинавските народи. Всъщност, именно скандинавците го наричат „Брезова кръв“, заради пречистващите си и енергийни свойства. През Средновековието се правела лечебна напитка от брезовия сок, с която се премахвали камъни в бъбреците. Оттам идва и името „Бъбрековото растение на Европа“. А германците използвали лечебното растение, за да забъркват специален сок с възстановяващи и афродизиакални свойства.

Хранителни стойности на брезовия сок и активни съставки

Хранителни стойности

100 мл брезов сок доставят на организма:

  1. 3 ккал енергия;
  2. 1 г въглехидрати;
  3. 1 г захари
  4. 7 г калций;
  5. /span>133 мг магнезий;
  6. 0,1 мг цинк;
  7. 1 мг манган

Активни съставки на растението

Кората, листата и пъпките на брезата съдържат полезни за човешкия организъм химични вещества, като бетулинова киселина и тритерпени.  Бетулиновата киселина присъства във високи концентрации в брезовата кора и има терапевтични свойства, полезни за човешкия организъм. А тритерпените притежават антивирусни, антибактериални, противовъзпалителни, антиалергични и хепатопротективни свойства.

Свойства и ползи

  • Поддържа костите силни и здрави

300 мл брезов сок съдържат 3 мг манган, което се равнява на 130% от препоръчителната дневна доза. Манганът (Mn) е микроелемент, открит в телесните тъкани, но най-вече в костите. Минералът играе спомагателна роля в процесите на образуване на костен хрущял и колаген. Освен това насърчава реминерализацията на костите.

Диетите с ниско съдържание на манган предразполагат към остеопения (намалена костна маса). Това е специфично системно състояние на скелета, което намалява костната минерална плътност. Недостатъчното наличие на манган в организма е установено и при пациенти, страдащи от остеопороза. Приемът на микроелемента в комбинация с цинк и мед забавя процеса на декалцификация на костите при жени в напреднала възраст.

Препоръчителната дневна доза манган е 1,8 мг за жените и 2,3 мг за мъжете.

  • Има детокс ефект

Богат източник на антиоксиданти. Брезовият сок има висока концентрация на антиоксидантни полифеноли. Тези молекули са в състояние да противодействат на натрупването на свободни радикали, които определят условията на оксидативен стрес. А когато тялото не е в състояние да елиминира окисляващите химикали, това създава благоприятна почва за появата на автоимунни и дегенеративни заболявания.

Брезата съдържа органично съединение, наречено бетулин. Човешкото тяло превръща бетулина в киселина, която има доказани фармакологични свойства. Всъщност, тя има двойно действие: антиоксидантно и противовъзпалително.

Екстрактът от пъпки на бреза има също много ефективно детоксикиращо действие. В състояние е да елиминира не само токсините и пикочните киселини, натрупани в тялото, но и задържането на вода. Освен това, взаимодейства с лимфната система, спомагайки за регулирането и пречистването на течностите, натрупани в тъканите.

Брезата се използва успешно и при лечение на пикочни инфекции, по-специално срещу цистит. Растението стимулира диурезата и улеснява процесите на отделяне на вода, упражнявайки истинско прочистване на пикочните пътища.

Брезовият сок е полезен и в борбата срещу целулита. Той не само играе важна роля в диурезата, но също така е в състояние да намали грозния ефект на портокаловата кожа.

Водни екстракти от бреза се прилагат и при пациенти, страдащи от литиаза на пикочния мехур, за да се насърчи елиминирането на камъни чрез увеличаване на отделянето на урина. Флавоноидите, присъстващи главно в листата, са основните активни съставки, отговорни за диуретичните свойства на лечебното растение.

  • Притежава антимикробно действие

Метанолните екстракти имат антимикробни свойства, ефективни както върху грам-положителни, така и върху грам-отрицателни бактерии. Брезовият екстракт е в състояние да унищожи следните бактерии:

  • Bacillus subtilis
  • Стафилококус ауреус
  • Ешерихия коли
  • Pseudomonas aeruginosa.

А съдържащите се в него бетулинова киселина, олеанолова киселина и лупеол са със силно антимикробно действие.

  • Има антиревматично действие

Екстрактите от бреза се използват успешно при лечението на ревматоиден артрит: системно възпалително заболяване, което засяга 1% от световното население. Постоянният прием на препарати на базата на лечебното растение облекчава болезнените симптоми, подуването и сковаността на ставите.

Освен това растението има терапевтични свойства, които са ефективни при лечението на подагра. Тази патология се причинява от състояние на хиперурикемия, характеризиращо се с отлагане на уратни кристали в ставите.

Салицилатите и фенолите, присъстващи в химичния състав на брезата, действат като противоревматични и противоподагрозни средства.

  • Защитава стомашната лигавица

Брезовите листа са богати на флавоноиди. Тези полифенолни съединения действат като антисекретори. Освен това имат противоязвени, антидиарични и спазмолитични свойства, които са от съществено значение за лечението на стомашно-чревни патологии. Метанолният екстракт, получен от брезови листа, оказва значително защитно действие върху стомашната лигавица . Поради тази причина лечебното растение се използва при лечение на възпалителни стомашни заболявания.

  • Естествен антиалерген

Екстрактът от брезова кора има близо 70% бетулин - специално органично съединение с антихистаминови свойства. Кората на растението пречи на интерферона и едновременно инхибира както Th2 имунните клетки, така и синтеза на IgE антитела. Чрез този подход драстично се намалява реакцията на организма към алергена.

  • Отличен източник на витамин С

Основен микроелемент и мощен антиоксидант, който предпазва нашата система от ендогенен и екзогенен оксидативен стрес. Аскорбиновата киселина поддържа имунната защита и предотвратява респираторни и системни инфекции.

  • Подмладява и хидратира кожата

Брезовият сок често се използва като съставка в козметичните лосиони с хидратиращи и антиоксидантни свойства, тъй като стимулира дейността на кожните фибробласти и кератоници. Тези клетки са отговорни за синтеза на извънклетъчния матрикс и кератин. Следователно брезовият сок във високи концентрации има регенериращ ефект върху здравето на кожата, като я прави здрава и подмладена.

Козметичното действие на брезовия сок се дължи на комплекса от аминокиселини и минерали, присъстващи в лечебното растение. Благодарение на тези ценни елементи, напитката е в състояние ефективно да противодейства на прогресивното стареене на епидермиса. А високите концентрации на витамин С предпазват епидермиса от фото увреждания, причинени при излагане на UV лъчи. Освен това аскорбиновата киселина упражнява активно действие против стареенето на кожата, тъй като стимулира производството на ензими, участващи в образуването на колаген.

  • Противодейства на косопада

Витамин С, съдържащ се в сока, не само увеличава производството на колаген, но и улеснява усвояването на желязото. Две условия, които гарантират укрепващия ефект върху косата и по-бързия ѝ растеж. Освен това е мощен антиоксидант и предпазва косъма от агресията на свободните радикали. Състояние, което причинява увреждане на клетките на косата. Аскорбиновата киселина пък играе жизненоважна роля за спирането на косопада и е особено ефективна, когато това заболяване е свързано с дефицит на желязо.

Изводи

Брезовият сок е естествен лек и има следните свойства:

  1. Реминерализира костите;
  2. Предотвратява увреждането, причинено от свободните радикали;
  3. Елиминира токсините, натрупани в тялото;
  4. Хидратира кожата;
  5. Лекува косопада;
  6. Спомага за справянето с инфекции на пикочните пътища, особено цистит;
  7. Противодейства на задържането на вода;
  8. Защитава стомашно-чревната система;
  9. Облекчава симптомите на ревматоиден артрит;
  10. Премахва някои бактериални инфекции;
  11. /span>Инхибира алергичните реакции.

Как да го приемате

Брезовият сок трябва да се приема на празен стомах, за предпочитане след събуждане. Обикновено се пие чист, като се наливат приблизително 100-120 мл. Като алтернатива, може да се смеси с малко вода или плодов сок по избор. Вкусът на напитката е сладък и приятен, поради което не изисква допълнително подслаждане. Може да се консумира и по време на закуска, да се добави към смути или като заместител на млякото.

За постигане на детокс ефект се препоръчва да се приема чист и ежедневно, в продължение на поне две седмици. Ако искате да си направите по-сериозно пречистване, лечението трябва да продължи поне един месец. Не забравяйте винаги да разклащате опаковката енергично преди употреба.

Екстрактът от брезови пъпки е хидроглицералкохолен разтвор. Препоръчителната доза е 60 капки, които се приемат два пъти на ден, тоест общо са 120 капки на ден. Разтворът трябва да се разрежда с малко вода.

  • И нещо любопитно

Тъй като вкусът на напитката е особено приятен, сокът често се използва и като съставка в различни сиропи, бири, вина и медовина.

Брезовият сок е добър източник на витамини и минерали, необходими за организма, нискокалоричен е и хипогликемичен, а заради съдържащите се по-високи количества магнезий и манган в миналото се е приемал от моряците, за да се предпазят от скорбут.

Противопоказания

При спазване на посочената дозировка брезият сок се счита за напълно безопасен и без странични ефекти.

Но хората, които са алергични към брезовия прашец, не трябва да консумират билковата напитка. Такива например, са тези с алергия към ацетилсалицилова киселина (аспирин). Тъй като растението съдържа салицилати , препоръчително е да не го приемате, ако страдате от алергия към ацетилсалицилова киселина, за да избегнете интоксикация.

Листата могат да причинят контактен дерматит при хора, свръхчувствителни към химичните компоненти в състава им. Освен това не се препоръчва да приемате брезов сок заедно с антикоагуланти и лекарства с диуретично действие.

Не бива и да се прекалява с него, тъй като високата концентрация на манган може да бъде токсична за тялото. Тази препоръка трябва стриктно да се спазва от хора с увредена чернодробна функция.

Максималната допустима дневна граница на манган е 9-10 мг за възрастни и 2-6 мг за деца.

Препоръчително е продуктът да не се приема по време на бременност и кърмене и да не се превишава препоръчителната дневна доза. Не бива да се прилага при малки деца.

Как се произвежда

 Процесът на добив започва в края на зимата и началото на пролетта, особено през първите дни на март. Използват се предимно възрастни брези, които растат естествено в гористи местности.

Процедурата за прибиране на реколтата е следната: пробиват се дупки в ствола на дървото, на разстояние около един метър от земята. В дупките, през които тече сока или т.нар. лимфа, са разположени специални тръби. На земята се поставят резервоари за събиране на сока. Добивът е по-голям, ако техниката за прибиране на реколтата се извършва върху средно големи брезови дървета, намиращи се на голяма надморска височина.

След събирането сокът се подлага на прецизна лабораторна обработка, за да се трансформира в напитката, използван в гемотерапията. Транспортира се в специални хладилни камиони, за да се избегне евентуалната ферментация. В противен случай терапевтичните свойства на растението ще бъдат променени.

Към екстракта се добавя 30% алкохол, разклаща се енергично и след това се титрува. После се подлага на първото десетично разреждане.

Екстрактът от брезови пъпки трябва да се съхранява в специални тъмни стъклени съдове , за да може да се приема по-късно на капки.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Деси Балканска

Дългогодишен журналист, носител на „Златно перо“ за принос в областта на българската култура и изкуство.

Работила е във вестниците „Сега“ и „Новинар“, БНТ, списанията ELLE България, „Журнал за жената“, „Здравен журнал“, „Жената днес“. Редактор на сайта „Новите родители“, част от „Мениджър Медия Груп“.

Майка на две пораснали деца: 19-годишна студентка и 16-годишен бъдещ правист. Любител на природата с фокус към нейното опазване и защита. Страстен почитател на киното, театъра, музиката и литературата, с които през годините е неразривно свързана. Хоби кулинар (все още упорито неподдаващ се на настояванията на приятели и близки за участие в кулинарно риалити шоу). Оптимист, вярващ в доброто и хората (дори в моменти на криза).

Истински богата на приятели.

Продуктът беше успешно добавен в любими.