×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Истината за антидепресантите

Антидепресантите са често използвани средства за лечение на депресия и проблеми с настроението. Почти във всички случаи те са много ефективни. 6 от 10 души, които приемат подобни медикаменти се чувстват по-добре още след първите няколко дни. Понякога се налага смяна на лекарството, но обикновено работят безотказно. За съжаление много хора, които имат нужда от антидепресанти, не искат да ги вземат, защото се страхуват от тях. Ето защо ние ще ви предложим няколко интересни истини и митове за тези хапчета.  

Мит. Антидепресантите ще ви накарат да забравите страховете си, но не и да се преборите с тях.

Факт. Антидепресантите не могат да ви накарат да забравите за проблемите си, но със сигурност ще ви помогнат да се справите по-лесно. Когато сте депресирани, често не може да вземете рационално решение и хвърляте много енергия и усилия в неща, които не ви помагат. Лекарствата ви дават сила да се съсредоточите върху истинските страхове и да видите реалните проблеми.  

Мит. Антидепресантите ще ви превърнат в зомби.

Факт. Когато се вземат в правилната доза и под лекарски контрол, тези медикаменти не могат да променят личността и поведението ви. Те ще ви накарат да се чувствате отново същите, каквито сте били преди да изпаднете в депресия. Много хора очакват, че ще са по-малко емоционални или ще са напълно безразлични към света, когато вземат антидепресанти. Това обаче съвсем не е така.  

Мит. Антидепресантите са причина да качите няколко килограма.

Факт. Като всички лекарства и антидепресантите имат странични ефекти и някои от тях могат да причинят наддаване на тегло. Добре е да запомните, че има лекарства, които водят до загуба на тегло и дори някои дами ги използват съвсем съзнателно, за да отслабнат.  

Мит. Ако започнете да вземате антидепресанти, трябва да ги пиете цял живот.

Факт. Лечението на депресията с медикаменти продължава обикновено шест или девет месеца. След като черните мисли са под контрол няма нужда да ги вземате повече. След този период поговорете с лекаря си с какво може да ги замените. Важно е да не ги спирате без лекарска препоръка.  

Мит. Антидепресантите намаляват желанието за секс.

Факт. Някои антидепресанти оказват влияние върху либидото. Проблемът е не в желанието за секс, а във възможността да получите оргазъм. Депресията обаче сама по себе си намалява сексуалното влечение.  

Мит. Щом вземате антидепресанти, то вие сте слаб човек.

Факт. Депресията е заболяване като всички останали – диабет, сърдечни проблеми, дерматит. Тя трябва да се лекува преди проблемът да се задълбочил. Подобно на всички болести и тази ви пречи да се чувствате добре и да живеете нормално. Не е признак на слабост да се грижиш за здравето и живота си.  

Мит. Природните антидепресанти не могат да ви помогнат.

Факт. Напротив, природните продукти могат да свършат отлична работа! Те са чудесен вариант за всички, които се страхуват от нежеланите ефекти на конвенционалните медикаменти и не желаят да прибързват с тях. Разбира се, ако състоянието изисква прием на лекарство, хранителната добавка няма да е от полза и дори може да усложни нещата, тъй като би забавила агресивното лечение. В случай, че не се налага да приемате лекарства, можете спокойно да се доверите на специалните растителни екстракти и витамини с доказан ефект върху мозъчната функция и нервната система.

Коментари (341)

  • Илиана
  • 2011-08-22 09:14:11
  Искам да попитам кои са тези лекарства които водят до загуба на тегло?Тъй като пия антидепресант и ме интересува!Благодаря:)
  • Мая Ковачева
  • 2011-08-22 09:55:54
  Илиана, наистина има лекарства срещу биполярно разстройство, депресия и дори мигрена, които водят до загуба на тегло. Те обаче се вземат само и единствено по лекарско предписание и много, много строг контрол. Не бих искала да споменавам имена, тъй като това е работа на лекарите - специалисти. Можете да попитате вашия лекар за медикаменти с подобно действие. Всяко лекарство обаче се предписва в зависимост от конкретното състояние на пациента. Лекарят е този, които взема предвид всички обстоятелства около заболяването и дали един или друг медикамент са подходящи. Мая Ковачева Ревита ООД www.revita.bg
  • КРАСИ
  • 2016-08-07 16:07:13
  ЗДРАВЕЙТЕ !МЪЖЪТ МИ ПИЕ АНТИДЕПРЕСАНТИ!НА СЕРОКСАТ Е ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ! НО ИСКАМЕ ДА СИ ИМАМЕ ОЩЕ ЕДНО ДЕТЕНЦЕ.ИСКАМ ДА РАЗБЕРА ДАЛИ ЩЕ ИМА НЯКАКВО УВРЕЖДАНЕ НА ДЕТЕТО !ОТ АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ ИЛИ ТРЯБВА ДА ДЕ КОНСУЛТИРАМЕ С ДРУГ СПЕЦИАЛИСТ!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-08-15 16:18:25
  Здравейте, Изследвания показват, че антидепресантите намаляват мъжката потентност и увреждат ДНК на сперматозоидите. За компетентна консултация се обърнете към Национална Генетична лаборатория, София, ул. Здраве 2, тел. +359 2 9172 268 : http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/ д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Илиана
  • 2011-08-22 09:18:18
  И още един въпрос пиех един антидепресант,но не ми повлия добре,доктора ми го смени с друг ,но и с него не чуствах подобрение и ми каза да спра лекарствата за една седмица!Защо,някой може ли да ми отговори и това значи ли че отново ще бъде сменен антидепресанта?Благодаря
  • Мая Ковачева
  • 2011-08-22 09:28:42
  Илиана, най-вероятно лекарят Ви е посъветвал да спрете антидепресантите за седмица, за да може организмът Ви да се прочисти напълно от тях. Приблизително седмица трябва, за да може тялото ви напълно да се справи с тези лекарства. При всички медикаментите е различно - от 1 ден до 1 месец. Може би той ще ви предложи лекарства от друга група, с които да се почувствате по-добре или ще търси друго решение на въпроса. Каквото и да ви посъветва, най-добре е да следвате неговите указания, за да се справите с проблема. Мая Ковачева Ревита ООД www.revita.bg
  • Илиана
  • 2011-08-22 10:14:51
  Много ви Благодаря за бързите и адекватни отговори.Да имам пълно доверие на доктора си той е и най-добрия според мен! Благодаря отново :)Светъл ден :)
  • Малина
  • 2017-11-27 17:23:16
  Търсете д-р П. Стоянова гр Габрово тел.066813331 за записване.
  • Atanasova
  • 2013-10-26 18:13:32
  Моля Ви да ми отговорите, за което предварително сърдечно Ви благодаря. Пречи ли непрекъснатото вземане на антидепресанти, т.е. на един и същи антидепресант в продължение на много години.Необходимо ли е да се прави почивки? Става въпрос конкретно за Ленуксин 10 милиграма.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2013-10-30 16:45:46
  Здравейте, Както всеки медикамент, и Линуксин постепенно уврежда бъбреците и черния дроб,като степента на увреждане зависи от другите заболявания и лекарства, които се приемат, от продължителността на приема, от метаболизма и индивидуалните способности на организма да отделя токсините. При генетично здрави вътрешни органи и добър метаболизъм, медикаментът може да се приема десетки години без да се получат значими увреждания на организма. Ако не забелязвате странични ефекти и резултатите от профилактичните прегледи и изследвания при специалиста по вътрешни болести /може да е и личният лекар/ са добри, може да се приема без прекъсване в продължение на много години, докато психиатърът прецени, че е необходимо. Ако има някакви показания от страна на вътрешните органи, психиатърът може да изготви схема за постепенно спиране на Линуксин и подмяна с друг, по-малко токсичен/ако има такъв, не съм запозната/. Но, както знаете, не трябва да го спирате на своя глава, защото в голямата част от случаите, дори да има някакво натрупване и затруднено обезвреждане на токсичните метаболити от медикамента, това е приемлив риск за лечението на психическото разстройство. А вие, ако сте достатъчно загрижена за здравето си, може да водите начин на живот, който да подпомага детоксикацията на организма и да сведете до минимум евентуалните увреждания от продължителния прием на медикамента. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Веселина
  • 2021-04-04 05:20:34
  Пия от три днш неуротоп но ми е много зле от него, мога ли да го спра и да премина на клонарекс?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-04-09 10:52:36
  Здравейте! Промяната на терапията е изцяло в компетенцията на лекаря – нямаме право да се намесваме в нея, понеже не сме лекари, не познаваме Вашето състояние и няма как да знаем какво ще бъде най-добре да се направи в конкретния случай. Понеже неуротоп и клонарекс са две напълно различни лекарства и механизмът им на действие е различен, замяната на едното с другото може да бъде както неефективна, така и опасна в някои случаи. Обърнете се към лекаря, който Ви е назначил неуротопа (или към друг невролог/психиатър, ако нямате връзка с него), и му опишете подробно нежеланата реакция, която развивате от лекарството. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • zlatkajordanova
  • 2014-08-10 10:57:59
  piq antidepresant paroxetine ot ednaipolovina godina nqmam vazmojnost da se posavetvam s moq lekar v bg tuk napravih 2 pati opit da gi spra pod lekarski kontrol no ne uspqh moga li da prodalja da go piq imali nqkakav strani4en efekt napalnqh dosta pora4ah si zeleno kafe na kapsoli za regolirane na tegloto moga li da go piq makar 4e vzemam paroxtine 1 tab sutrinnqmam nikakvi strani4ni deistviq za sega no kolko dalgo moga da piq tova lekarstvo sled opiteti mi za spirane se 4uvstvam zle posavetvaite me nesho ne sam v bg ot dosta dalgo vreme i sigorno oshe nkolko meseca nqma da moga da se pribera blagodarq vi predvaritelno
  • д-р Аелита Петрова
  • 2014-08-14 16:16:17
  Здравейте, Спокойно може да продължите да го приемате още няколко месеца. Някои от по-съществените странични ефекти са повлияване на чернодробната функция и кръвосъсирването. Ако имате възможност, направете изследване на чернодробните ензими и коагулационен профил, но ако нямате никакви оплаквания, не е спешно. Ако кръвното Ви налягане е нормално, не се повлиява от пароксетина и имате нормална поносимост към кофеина-не повишавате кръвно от кафето, може да приемате Зелено кафе. д-р Аелита Петрова
  • д-р Аелита Петрова
  • 2014-08-27 15:46:04
  Здравейте, Би трябвало след месец-два да има някакво подобрение. Добре е да се промени АД, а за да не се чувствате зле от тези неблагополучия в медикаментозното лечение,които между другото са нещо обичайно и често случващо се, е добре да участвате и вие – спорт, хоби, йога, рейки – намерете нещо, което да влияе положително на психическата ви нагласа и отношението ви към болестта, защото без вашето участие в лечебния процес, ще сте винаги зависима от външни фактори.Успех. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • mirka
  • 2014-08-25 04:25:29
  Здравейте! Пия вече 2месеца серопрам и мин доза ривотрил. Повлияването на симтпомите на генерализирано тревожно разтройство са минимални. въпреки постепенното повишаване на дозата на АД.Лекарят ми каза че следващия път или ще го смени или ще добави още нещо? Вече губя надежда в лечението...Според вас колко време е необходимо за да се почувства реално подобрение от даден АД? Как е по-разумно- да остане още , но доколко време, стария АД или да се смени .... Чувствам се като опитно зайче.. а не мога да живея нормално... Благодаря !
  • ГалинаНиколова
  • 2016-10-08 12:58:46
  ГЕНЕРАЛИЗИРАНО ТРЕВОВЖНО РАЗСТРОЙСТВО
  • Ревита
  • 2016-10-10 16:05:42
  Здравейте, Моля да зададете конкретен въпрос, за да можем да сме Ви полезни. Благодаря! Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
  • magi
  • 2015-03-11 17:24:22
  piq esobel po dve na den 10mg i tritiko vehet kahix dvaiset kila kakvo da pravq piq gi pihti god
  • Ирена
  • 2015-05-09 21:19:21
  Здравейте!Аз пия золофт вече пет години,но много напълнях.Искам да ви попитам дали мога да пия зелено кафе,за да отслабна!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-05-18 16:20:16
  Здравейте, Да, може, но както знаете, освен добавката е нужно да промените храненето и да правите много физически упражнения, да спортувате или просто да ходите по 1-2 часа дневно /бързо ходене/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Vanesa
  • 2015-06-22 14:49:37
  Здравейте! Преди седмица ми изписаха Есобел 10 мг. Изписа ми го невролог, след оплакването ми за много тежка депресия, придружена с мисли за самонараняване, самоубийство... Накратко - нещата са много зле, а конкретна причина - ИМА!!! След прочитане на листовката и няколко коментари в нета, се поколебах да пия лекарството... Моя позната пък каза, че това било в момента модерно лекарство и затова го изписвали напосоки, без да се съобразяват със състоянието на пациента... Искам да попитам - какво е влиянието на Есобел върху организма и психиката? Да започна ли да го взимам?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-06-24 16:20:37
  Здравейте, Всички антидепресанти, както и много други лекарства, освен ползата, имат увреждащ вътрешните органи ефект при продължителен прием /години/. Ако нямате сериозни оплаквания от бъбреците, черния дроб или сърцето, не се тревожете. По-добре да приемате лекарството няколко месеца, отколкото да рискувате живота си. Есобел е от не много токсичните антидепресанти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Katia123
  • 2015-11-29 16:12:34
  Здравейте, ве4е 6 месеца пия ксанакс от 0.5 ,но се наложи да ми добавят и Есобел, половинка , всяка сутрин. Започнах всичко по схема, увеличени дози ксанакс, и есобел на този етап половин сутрин, след седмица започвам по цяло сутрин, но не се чувствам добре. Чувствам се замаяна, постоянно имам чувството ,че ще припадна или падна, нямам сила и кръвното ми е мн ниско, нормални ли са тези симптоми? Да продължавам ли с Есобел или да намаля ксанакса? Според психиатъра ми, трябва да продължа,НО уви - чувствам се ужасно........
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-12-08 17:38:10
  Здравейте, Продължете според указанията на психиатъра, след време организмът ви ще привикне към медикаментите и страничните реакции ще отслабнат. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Зехра Еркан
  • 2015-10-12 23:18:36
  Здравейте,преди година и половина изпаднах в тежка депресия, пих 9 месеца Пароксетин от 20 мл.когато ги пиех се чувствах добре. От 2 месеца и половина не пия защото лекаря ми каза да ги спра, след като ги спрях оплакванията ми пак започнаха не чак толкова тежки както в началото преди да ги пия тоест имам симптоми на отнемане като главоболие стягане на мускулите на врата и болки в сдъвкателните мускули ... Като чета коментари гледам,че тези симптоми изчезват при някои хора от 2 до 3 седмици при мен вече отива към 3 месеца макар и плавно от време на време симптомите намаляват, искам да попитам още колко време могат да продължават тези симптоми. Благодаря ви предварително.
  • Iliqna
  • 2015-12-13 12:08:09
  Piq velaksin ot dve sedmici zaedno s fluanksol I remirta koga da ochekvam podobrenie s tejka depresiq sam sled rajdane samo mi se leji I mi e trevojno mnogo ....molq za otgovor
  • д-р Аелита Петрова
  • 2015-12-23 11:05:14
  Здравейте, Понякога следродилните депресивни състояния продължават с месеци, въпреки лечението. В най-добрия случай ефект може да се получи след 2-3 седмици, но ако депресията е тежка, би трябвало да очаквате резултат след месец и повече. Добре е да потърсите и друго за решаване на проблема – хомеопатия, психотерапия и др. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ivan
  • 2015-12-25 10:02:08
  Здравейте, имах депресивен епизод около 2 месеца и половина. Страхове свързани с намиране на работа, връзката ми, дали водя плавилен вачин на живот и изобщо попаднах в един омагьосан кръг от хиляди въплоси (преповтаращи се непрекъснато мисли). И реших да посетя психятър, той ми изписа Есобел 10 мг. Пиех го по половинка околу 5 дена, след това ме посъветва да го почна по едно. Та сега от 4 дена пия по 1 цяло хапче. Но нещо все се чувствам напрегнат и не мога да разбера дали проблема е от хапчето. Страхувам се от привикване, дали е възможно да се случи. Той спомена че месеци можело да се наложи да го пия. :/
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-01-04 17:27:28
  Здравейте, Ефектът от Есобел, както и от други антидепресанти, настъпва бавно, след около 2 седмици и трябва да се приема продължително. Не води до зависимост (привикване и пристрастяване). Необходимо е да поддържате постоянна връзка с психиатъра и помежду Ви да се изгради атмосфера на доверие и съпричастие. Психотерапията, подходящи дихателни и други упражнения, препоръчани от лекаря, могат да помогнат за лечението. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • veni
  • 2016-11-28 17:31:43
  zdraveite , pravilno ste zapochnali da piete esobel , 5 dni pl 0,5 , sled tova po 10 , popitaite dali mogat da vi izpishat rivotril i po kolko da vzimate . lecenieto s esobel pri men e veche 7 mesetca i se chuvstvam dosta po dobre .Smiatam che , triabva da pomislite kakvo bihte promenili v jivota si .
  • таня
  • 2016-04-10 13:03:56
  здравейте искам да ви попитам за бифлокс-а.От месец го пия заради панически атаки но започнах да се,чуствам доста неспокойна все едно нещо лошо ще се случи и почти немога да си намеря място,сънят ми също се влоши.Възможно ли е да е страничен ефект на медикамента?Кога ще започне да ми действа.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-04-12 16:05:21
  Здравейте, Ако приемате антидепресант за първи път, е възможно първоначално безпокойството и лошите мисли да се усилят. Необходими са две или повече седмици, за да се прояви желания ефект. Но ако се чувствате депресиран, тревожен и се прокрадват мисли за самонараняване, не отлагайте, а се консултирайте с лекаря, предписал медикамента. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ирена
  • 2016-05-29 23:02:52
  Здравейте, Предписаха ми Есцитил, тъй като съм депресирана и получавам паник атаки свързани с това, че ме е страх да не умра. Също така пия Ксанакс 3 пъти на ден 1/2 от 0.25 г., което ми казаха, че било доста слабо. Проблемът е, че пия АД от 4 дни и се чувствам доста странно, гади ми се доста, треперят ми ръцете, а най-фрапантното е че плача постоянно без причина! Преди съм пила Алвоцитал, който е със същото вещество и не ми е ставало така. Въпроса ми е, дали реално е от хапчетата и трябва ли да се сменят или да изтърпя, и тези гадости ще отминат? Другото, което исках да попитам е дали това е силен АД или не чак толкова?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-06-13 14:36:42
  Здравейте, Предполагам, че тази комбинация е неподходяща или твърде силна за Вас. Вероятно сте прочела в листовката, че понякога се получават такива оплаквания в началото на приема на антидепресант, но те не включват гадене. Необходима Ви е консултация с психиатър за корекция в лечението. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Mari Mollova
  • 2016-09-13 17:17:04
  Vzemam po 0,5 mg esobel.i triptozin dve tabletki nevrolog mi gi e izpisal ima li.opastnost.ot serotoninov sindrom
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-09-16 15:32:09
  Здравейте, Лекарят, който изписва медикаментите, съобразява възможните комбинации. При самолечение на заболявания с назначено медикаментозно лечение, понякога има риск при самоволно прибавяне на медикамент или хранителна добавка за продължителен прием към изписаното от лекаря лечение, поради несъвместимост на активните съставки. Която и да е хранителна добавка, дори несъвместима с основното лечение, при прием за месец-два не може да нанесе значима вреда. Есобел и Триптозин са съвместими и няма опасност да ги приемате заедно, но ако приемате продължително време заедно с тях и 5-хидрокситриптофан, например, особено ако се изкушите да повишите дозата от 50 мг на 100 и повече, може да се получи странична реакция, защото триптозин и 5-ХТ имат подобен ефект върху серотонина. Мозъкът на някои хора не понася добре по-високи концентрации на веществото серотонин. С други думи, след като лекувате сериозно психично разстройство и Ви е изписан антидепресант, не трябва да добавяте нищо към лечението без знанието на лекаря, изписал медикаментите. Може да практикувате йога, дихателни упражнения, релаксиращи упражнения, рейки, ако има такава възможност където живеете. Есобел е антидепресант от групата на нхибиторите на обратния захват на серотонина и влияе на кръвосъсирването, особено когато се приема заедно лекарства, които увреждат стомашната лигавица, напр. обезболяващи, такива които повлияват кръвосъсирването – антикоагуланти и др., и лекарства които намаляват броя на тромбоцитите – някои антибиотици, антиконвулсанти и др. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Mari Mollova
  • 2016-09-13 17:26:57
  Vliqe li esobel.na kravosasirvaneto?
  • Анатоли
  • 2016-10-19 06:00:57
  Всички антидепресанти май влияят върху кръвосъсирването,защото пише да не се комбинират с медикаменти разреждащи кръвта
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-10-21 15:37:41
  Здравейте, Влияние върху кръвосъсирването имат инхибиторите на обратното захващане на серотонина (SRI) – Пpoзak, Зoлoфт, Ceтaлoфт, Aceнтра и т.н. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Иван
  • 2016-11-21 09:19:26
  здравейте!!!от година и половина приемам Сероксат и тритико ХР. ...от двете по 2 хапчета на ден .тоест 300мг тритико и 40 мг сероксат.Поради тази причина нямам никакво желание за секс и никаква ерекция ...Бихте ли помогнали с някой съвет?Например има ли нещо с което мога да си помогна
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-11-24 17:17:30
  Здравейте, За съжаление, както заболяването Ви, така и лечението му, намаляват желанието и способността за секс. Добре е да се консултирате със специалист https://www.docplanner.bg/seksolog д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Nadq
  • 2016-11-25 16:36:30
  Здравейте, бяха ми предписани антидепресанти, пих ги 3 месеца и реших на своя глава да ги прекасна защтото се чуствах добре, но се появи мн. неприятен симптом всякаш перестано те стряскат вс. в мен подскоча, моля ви кажете ми кога това ще престане мн. е неприятно, а този психиатърка е ужасна без направлени неможела да ми каже по тела. гладното куче няма грам човещтина, моля ви някой знаели кога ще спре това чувство.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-11-28 11:41:38
  Здравейте, Допуснала сте сериозна грешка като сте спряла внезапно антидепресантите. Спират се постепенно. В противен случай са възможни увреждания, с индивидуална продължителност. Не мога да Ви кажа колко ще продължи. По важния въпрос е какво да направите, за да се предпазите от усложнения. Потърсете помощ при личния лекар. Стационарно лечение на системи ще изчисти организма и ще Ви помогне по-бързо да се съвземете. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Галина Дамянова
  • 2016-11-28 13:48:04
  Здравеите, и аз да помоля за отговор. Близо година пия Золофт и последните три, четири месеца се чувствах много добре. От една седмица пак ми е си вие свят, а това беше и причината да ми го изпишат тогава. Възможно ли е да е намалял ефекта на лекарството и да не ми деиства вече или може би причината е в продължителната работа на компютъра?
  • veni
  • 2016-11-28 17:42:50
  kam Galina posavetvaite se s lichniat lekar za tsialostnoto vi zdr. sastoianie ,kravno, puls i dr. Sled tova savet i ot psihiatara Vi . Izlizaite navan , treniraite , sport , koito Vi haresva i premahnete vsichki drazniteli ,dori da Vi kostva mnogo .
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-11-30 13:59:28
  Здравейте, Съвременните антидепресанти /съотв. золофт/ не водят до привикване и не е необходимо да се увеличава лечебната доза за постигане на същия ефект. Може би причината за оплакванията Ви е преумора /физическа и емоционална/.Необходима е консултация с лекуващият Ви психиатър. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Rashko
  • 2016-11-30 13:29:59
  Zdraveite az stradax ot panichesko rastroistvo no mi mina i sled tova veche nese chystvam v sebesi seq piq ksanax imali ytexa s tova lekarstvo
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-12-02 16:18:38
  Здравейте, Ако Вашият лекар е избрал най-подходящия за Вашето състояние медикамент и това е ксанакс, ще се почувствате по-добре. Но ако няма полза, направете консултация при друг психиатър, за предпочитане в специализирана университетска клиника. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Стела
  • 2016-12-23 11:48:23
  Здравейте бих искала да попитам нормално ли е след като съм пила есобел за паник атаки до юни месец и след около три месеца след спирането им отново не ми е много добре(сърцебиене,притеснение,потене по ръцете и краката) ..което опитвам до преодолея още три месеца,но не се получава мн добре...и личната ми изписа пак да го започна ..правилно ли е ? И първата седмица по 0.5,след което чо 10мг?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2016-12-28 15:19:20
  Здравейте, За съжаление, паник атаките, както и други психични отклонения, се лекуват бавно, трудно и често рецидивират. Дозата се определя индивидуално и Вашият лекар е преценил, че тази е най-подходяща за вас, няма нещо необичайно. За да бъде ефектът от медикаментозното лечение траен е необходимо да положите усилия да промените начина си на мислене. Има много курсове и практики, които да Ви помогнат в това – семинари към Фондация Изкуството да живееш, йога, рейки и др. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Малина
  • 2017-11-27 17:31:43
  Сеталофт е по добър от Ципралекс.........
  • Ева
  • 2017-01-05 13:57:07
  Здравейте Изписаха ми есобел. Сутринта изпих половинка и заспах. След като станах изпуших една цигара и изведнъж ми прилоша. Изпотих се, прималя ми, щях да припадна. Премерих си кръвното. Беше много ниско, което не е обичайно за мен. Обадих се на лекаря който ми изписа есобел, но той каза че най-вероятно е просто криза и не е от тях тъй, като още не са подействали. Но аз съм сигурна, че е подействало и прилошаването е от него, защото вече няколко часа след приема се чувствам, като дрогирана и ми е лошо. Моля ви да ми кажете възможно ли е това хапче да ме е за мен и за това да ми прилоша така. Случвало ли се е и с други хора
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-01-09 11:11:17
  Здравейте, Има описани такива оплаквания и от други пациенти. Необходимо е медикаментът да бъде сменен. Вероятно вие реагирате на него по този начин. Добре е да направите ЕКГ и консултация с кардиолог. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Димитър
  • 2017-01-13 11:50:46
  Може ли да се замени езобела със золофт
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-01-17 17:11:51
  Здравейте, И двата медикамента са от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, но не са напълнозаменими и само лекуващият Ви психиатър, на база клиничен опит и резултати от Вашите прегледи и изследвания, може да прецени кой от двата медикамента е по-подходящ и дали е безопасно да се заменят. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • veni
  • 2017-01-20 18:54:25
  Здравейте синът ми пие оланзапин и ремирта но е със зрителен проблем и зрението се влошава има ли аналог на тези АД които не пречат на зрението
  • Петър
  • 2017-02-02 10:01:43
  Здравейте, столичен психиатър ми назначи лечение със Сероксат , Ксанакс и Флуанксол едновременно, на 18 години съм и честно казано ме е страх от страничпи ефекти при почване , спиране, пия ти по схема от няколко дни, но не искам да ставам зависим, чувствам че мога да се справя с проблемите си и без тези антидепресанти , но наще вярват 100 на 100 на психиатърката която за 5 мин. ми постави дигноза ПР + депресия, но в момента единствената депресия ми е факта че ме натискат да се друсам с тези лекарства, моля, дайте някакъв съвет преди да съм продължил схемата (увеличаване на Сероксата през 3 дни като почна от половинка и стигна до 2 дневно, сутрин и обед Флуанксол и Ксанакс 3 пъти на ден вариращо) Удачно ли е ученик на 18 да бъде на подобен режим?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-02-07 17:21:46
  Здравейте, На 18 години сте, би трябвало да имате възможност, ако родителите Ви не са съгласни, сам да посетите друг психиатър за второ мнение. Най-добре в университетска психиатрична клиника. Обикновено болният човек не може реално да прецени състоянието си и необходимостта от лечение с антидепресанти. Ако при втората консултация диагнозата и лечението се потвърдят, най-добре е да спазвате указанията, а когато премине кризата, да се потърси алтернативен вариант за поддържащо лечение. При някои психични отклонения, с цел предпазване от възможни усложнения, дори и в по-малка от Вашата възраст, се предписва подобно лечение. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • цеко27
  • 2017-02-08 08:40:09
  Не се притесняваи от антодепресантите пии си ги известно време както са ти ги назначили за да овладееш положението иначе ще ти бъде по трудно но знаи че иска работа и от твоя страна хапчето просто ти дава илюзията ,мотивацията за да се справиш с проблема с черните мисли но не чакаи само на него за да се справиш бори се, всичко е в гавата ти знам че е трудно но не се предаваи мотивираи се сами ... УСПЕХ ... !!!
  • КАМАЛИЯ
  • 2017-02-22 22:33:54
  Здравейте! От известно време страдам от затруднено преглъщане. Изписан ми е АД Ремирта - четвърт хапче вечер - с идея за покачване и Флуанксол - 1-1-0. Подходящо ли е лечението и какви са страничните действия на Ремирта и Флуанксол?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-02-28 16:56:44
  Здравейте, Нежелани лекарствени реакции на Ремирта / тетрацикличен антидепресант /са повишаване на теглото, сънливост, главоболие, сухота в устата, летаргия, замаяност, тремор, гадене, диария, повръщане, обрив, артралгия, миалгия, замаяност, припадане, оток, умора, ярки сънища, объркване, тревожност, проблеми със съня, парестезия, ниско кръвно налягане, кошмари, напрегнатост, халюцинации. Нежелани лекарствени реакции на Флуанксол/психолептик/ – замаяност, главоболие, тремор, безсъние, нервност, сънливост, сухота в устата, диария, запек, гадене, умора, обрив, сърбеж, необичайни мускулни движения, намалено либидо, увеличаване на теглото, задържане на урина, удължаване на QT-интервала, спиране на сърцето. Може да се комбинират. Добре е ако не се наложи да увеличавате дозата на антидепресанта, тъй като се увеличава и възможността за проявяване на страничните ефекти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Веси
  • 2021-02-26 18:18:42
  Камалия здравей, от 7 месеца страдам от затруднено преглъщане и с антидепресанти не се оправям. Вече се отчаях, дори слюнката си трудно преглъщам. Ще се радвам да чуя, че някой се е оправил от това ужасно преглъщане( мъчение) и че има надежда. Надявам се на твоя обратен отговор.
  • Iniliv
  • 2017-03-12 15:11:58
  Здравейте, страдам от ПР от 10 години. Преди година приемах стимулотон за 5 месеца и доста време бях добре. Сега след силен стрес състоянията се възтановиха.. отново съм на стимулотон, но тъй като ксанакса не ме успокояваше а пия АД от само 2 седмици моят психиатър ми изпика и деанксит в комбинация. Въпросът ми е не е ли противопоказно да се приемат 2 АД едновременно?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-03-14 13:11:17
  Здравейте, Лечението на депресивните състояния е строго индивидуален процес, воден и наблюдаван единствено от лекуващия психиатър, с активното участие на лекувания. Вероятно Вашият лекар е преценил, че е необходимо да добави деанксит към антидепресанта – това е комбинация, която се предписва, когато има съответните показания. От друга страна, 2 седмици са кратък период за постигане на желания ефект от АД, а и не винаги подобна комбинация се оказва подходяща. Вие може да изпълните предписанието и да наблюдавате ефекта. Ако има нещо притеснително, да се консултирате със същия лекар за корекция в терапията. Или още сега да потърсите второ мнение при по-квалифициран психиатър. И не забравяйте, че антидепресивната медикаментозна терапия няма да има ефект, ако Вие съзнателно не започнете да променяте начина си на живот – хранене, физически упражнения, правилно дишане, почивка, релаксация, спорт, хоби и т.н. Вашето отношение към болестта е от съществено значение. Може да се посъветвате с психолог или лекар по холистична медицина. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Петър
  • 2017-03-27 09:22:10
  Здравейте. От 10 дни взимам АД Дуласолан 30 мг. по 2 на ден. Първите дни беше нещо ужасно, но сега симптомите на страничните ефекти намаляха. Получавам от време на време замайване и прозяване. Предписано ми е заедно със Магнезий за лечение на ГТР. Колко дълго трябва да продължи лечението и мога ли да взимам хранителни добавки като Спирулина и Омега 3? Лекарката ми каза че можело, но четох по надолу че някой хранителни добавки са несъвместими. Благодаря.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-03-29 14:59:30
  Здравейте, Няма данни за несъвместимост между магнезий, омега-3 и спирулина. Може да ги приемате, както Ви е препоръчал вашият лекар. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • цветелина
  • 2017-06-15 18:05:47
  Здравейте а какви бяха страничните ефекти
  • Габриела
  • 2017-04-20 22:39:24
  Здравейте майка ми има депредия, големи страхове я гонят както се казва и много лоши мисли за смърт едва ли не. Преди месец и половина ходихме при невролог, който и изписа следната комбинация флуанксол,ремирта и наскоро смени ленуксин с велаксин и пак не може да спи. Взема и по 1хапче ксанакс за да спи горе долу добре ... Но дали е възможна комбинацията на вдички тези ? Пие ги от месец и половина ? Или да се консултираме и с друг ?
  • Малина
  • 2017-07-28 09:12:15
  Трябва добър психиатър!?!д-р.Садъкова гр.Габрово.......
  • Ревита
  • 2017-07-28 10:11:05
  Здравейте, За съжаление не успяхме да разберем в какво се състои въпросът Ви. Моля за по-конкретно запитване. Благодаря! Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
  • Ели
  • 2017-05-04 10:16:33
  Здравейте, д-р Петрова! Имам умерено тежък депресивен епизод. От 28 март пия Тритико150 мг, като увеличавах приема от 1/3 до 1 таблетка и от 26 дни пия по цяла таблетка. По препоръка на психиатъра от 12 дни включих и четвъртинка Серпорам сутрин. Нормално ли е все още да не се чувствам добре, особено сутрин- подтиснато ми е , треперя, изтръпват ми мускулите на краката, много съм лабилна и мога във всеки един момент да се разплача. Кога да очаквам подобрение?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-05-05 15:53:02
  Здравейте, Би трябвало след повече от месец нежеланите реакции постепенно да намаляват и да започне да се проявява лечебния ефект. Може би това лечение е неподходящо за Вас. Може да направите консултация при по-квалифициран специалист, за предпочитане в университетска клиника. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Марина
  • 2017-05-16 15:41:01
  Здравейте, имам лека форма на депресия, мога да се справя и сама, но потърсих консултация за да стане по-бързо. Изписаха ми Есобел. Не е ли твърде силен и токсичен? Няма ли нещо по-безобидно за моето състояние (подтиснатост, тъга след преживени загуби)? Благодаря предварително
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-05-18 15:59:38
  Здравейте, Жълтият кантарион се счита за природен антидепресант. Жълт кантарион от 420 mg, 3 по 1 капс. Физически, дихателни и релаксиращи упражнения, диета. Не се приема заедно с антидепресант /медикамент/, при тежка хипертония, фоточувствителност, с контрацептиви, при сериозни психични заболявания, включително депресия с тежко протичане. Несъвместим е с някои лекарства. Друга възможност е 5-хидрокситриптофан. Предупрежденията са подобни на тези при жълтия кантарион. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Силвия
  • 2017-06-13 13:55:31
  Здравейте! Преди 2 г ми беше изписан Ефектин Р от 75 мг за лечение на ПА , който се изразяваха със сърцебиене и прилошаване.От няколко месеца намалят дозата от 2×75мг на 1т ×75 мг.Въпросът ми е може ли да ми кажете как да ги спра или с какво да заместя през периода на отнемането? Предварително благодаря на целият ви екип!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-06-14 16:02:46
  Здравейте, Както знаете, Ефектин ER e антидепресант, а прекратяване на лечението с антидепресанти може да стане само с разрешението на лекуващия лекар и под негово наблюдение. Дозата се редуцира за продължителен период от време, поради опасността от странични ефекти – от главоболие, замаяност, сънливост, гадене повръщане, до гърчове и други сериозни последици. Ако сте готова да спрете това лекарство, заявете го на лекаря, той трябва да се съобрази с желанието ви и да наблюдава периода на отнемането. След този период, от хранителните добавки може да се опита с 5-хидрокситриптофан, но отново със знанието на лекаря. От методите за самолечение подходящи са физическите упражнения, дихателни и релаксиращи упражнения, рейки и др. Може да се обърнете за помощ към психолог. Психотерапията е един от методите за лечение на ПА. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • цветелина
  • 2017-06-15 18:07:48
  Здравейте изписаха ми бриека по 2 на ден дуласолан 1 вечер и прамипексин по половин вечер,но днес съм с ужасно главоболие и замайване да намаля ли дозата
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-06-19 15:48:02
  Здравейте, Необходимо е да уведомите лекуващия лекар. Както знаете, главоболието е страничен ефект на подобни лекарства, а лекуващият лекар ще прецени дали е необходимо да се намали дозата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Весо
  • 2017-06-20 19:08:23
  Здравейте. Ходя на когнитивно поведенческа терапия от 2 месеца заради паническо разстройство и породила се депресия. Обаче имам и суицидни мисли. Психиатър ми изписа Ципралекс, но прочитайки листовката ме хвана шубето да го пия заради мислите. Въпросът ми е дали Ципралекс повлиява мислите и никаквото настроение за каквото и да е.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-06-27 15:56:23
  Здравейте, Когато се приема за първи път, понякога, не често, деприсивните и самоубийствени мисли може да се засилят. Необходими са няколко седмици, за да се прояви ефектът на антидепресанта – мислите се избистрят и настроението се подобрява. Трябва да имате връзка с лекаря си или близки, които да наблюдават състоянието Ви и да реагират бързо, ако се наложи. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Вики
  • 2017-06-27 19:54:38
  Здравейте, от близо 2 години пия стимулатон и съм доволна от резултата. Паник атаките ги няма от много време, но сега разбрах че съм забременяла. Въпроса ми е ще навреди ли на плода и как да го спра? Колко бързо може да стане това при положение че пия по 1 таблетка дневно? Благодаря Ви!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-06-30 14:27:00
  Здравейте, Както знаете, този медикамент се изписва по време на бременност по преценка на лекаря, когато очакваните ползи са по-големи от възможния риск. Увреждането на ембриона в първите седмици обикновено е причина за спонтанен аборт. Може да спрете медикамента със знанието на лекаря, който го е изписал, постепенно – 5 дни по ¾ от таблетката, 4 дни по ½ от таблетката, 3 дни по ¼ от таблетката и още 2-3 пъти през ден по ¼ от таблетката. Това е само примерна схема. Вашият лекар може да предложи по-добър вариант. Колкото по-бавно спрете, толкова по-добре, тъй като реакцията на отнемането може да е по-опасна. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Маги
  • 2017-07-11 19:23:53
  Здравейте до скоро пиех на ден по 50мг на ден неолексан ,но превожноста около лични проблеми наложиха да ми изпише психиатър Парикс(пароксетин) 20мг.! Обиколих десетина аптеки и накрая го намерих в аптека която ми посочи психиатърката! От утре започвам да ги пия по схема с малки и постепенно увеличаваща доза! Моля да дадете мнението си за този Парикс.......никой не го е чувал......малко се страхувам .......да не съм опитно зайче! МОля да дадете своето мнение! Благодаря предварително!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-07-18 11:33:51
  Здравейте, Парикс е друго наименование на антидепресант с активна съставка пароксетин, който се предлага на пазара. Различна е фирмата производител. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Valentina
  • 2017-07-15 15:56:23
  Zdr.ot deset 15 godini pia anti depresanti i yspokoitelni .samo gi smeniavam i vse ne sam sobre depresii glavobolie svetovartej stiagane na.sardechnata oblast cherni misli panik ataki kajete mi kakvo da napravia kachila sam 15 kilograma
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-07-18 13:51:04
  Здравейте, Ако не сте правила консултация с ендокринолог, добре е да направите. Понякога проблеми с щитовидната жлеза са причина за депресия. Освен това, успешното лечение на депресия, изисква усилия от Ваша страна – промяна в начина на живот - установяване на правилен ритъм на мислене, хранене, движение, почивка… – да се стремите всичко, което правите, мислите и чувствате да е осъзнато и постепенно да го подреждате в равномерен, здравословен ритъм. Може да проучите възможностите на рейки при лечение на депресивни състояния. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Stefks
  • 2017-07-18 06:58:15
  Здравейте! Казвам се Стефка Петрова ! Имам тревожно растройство исписан ми е амитриптилин по половинка от 25мг. Сутрин и след обед и тритико 75 вечер, но от него ми е нервно и не спя и го спрях на четвърти ден от лечението сега пия само амитриптилин но от него хич не съм в час през деня. Мога ли да го пия вечер, а през деня да пия Деанксит едно сутрин и едно след обед към два часа! Незнаех до кой форум да пиша !
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-07-19 16:27:56
  Здравейте, Това е изцяло нов план на лечение и изисква лична консултация с психиатър. Или може да опитате тук - http://psihiataronline-bg.com/main_bg/17420_za_men.html. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Марина
  • 2017-07-24 13:54:51
  Здраейте д-р Петрова, много благодаря за съвета, възползвах се, доволна съм. Сега искам да Ви помоля отново за съвет относно мой близък. От 2 г. приема зипрекса за биполярно разтройство. В момента се чувства много добре. Удачно ли е да замени с нещо на билкова основа?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-07-26 16:08:28
  Здравейте, Не би трябвало без знанието и съгласието на психиатъра. Възможно е след преминаване на билков продукт състоянието му да се влоши. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Алина Морозова
  • 2017-07-30 20:49:27
  Здравейте, имам изключително лошо паническо разстройство + тревожност и приемам Triptozin от няколко месеца (с почивки от около 10 до 14 дни). Малко се притеснявам дали е възможно да се предозира (и да се получи негативен ефект) при толкова кратки паузи? Засега не съм имала никакви оплаквания и ми влияе изключително добре, но лекарят ми не спомена нищо за продължителността на прием.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-08-04 14:24:32
  Здравейте, Триптозин е хранителна добавка с L-Tриптофан, 5- HTP , Грифониа симплицифолия, Магнезий и Витамин B6. При тази схема на приложение не би трябвало да има предозиране. Може да я приемате докато е необходимо или докато се чувствате добре с нея. След време може да се смени с друга подобна. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Gergana
  • 2017-08-14 19:05:38
  Zdtaveite d-r Petrova! Prochetoh pochti vsichki vashi otgovori i sum napulno suglasna che medikamentoznata terapiq suvsem ne e dostatuchna za da se preodolee edno sustoqnite kato PR. Az lichno se poznavam ot blizo s nego ot 2015 godina, ot togava sum i na seroksat, tu namalqn, tu vdigan. Sega tova lqto dori go sprqh, no sled silen stres pokrai deteto mi pak se vurnah v izhodna poziciq. Smenila sum i dvama psiholozi, ot koito purviq mi pomogna dosta, vtoriq hich go nqmashe :d Ta vuprosa mi e imate li poznat kolega psihoterapevt ot Plovdiv, koito e dostatuchno zaooznat s tova sustoqnie, a ne samo ot uchebnik, koito e pomognal realno na hora da se prebirqt s deprrsiqta i panikata? Bezkraino sum vi blagodarna i se izvinqvam za latineca.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-08-17 15:06:17
  Здравейте, Гергана, За съжаление нямам познат колега психотерапевт от Пловдив. Вярвам, че ако продължите да търсите, ще намерите подходящия човек. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-08-17 15:06:17
  Здравейте, Гергана, За съжаление нямам познат колега психотерапевт от Пловдив. Вярвам, че ако продължите да търсите, ще намерите подходящия човек. лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ники
  • 2017-09-09 11:12:21
  Пробвай с д-р Бранков
  • Васка
  • 2017-09-16 19:23:55
  Zdr,az sam i.ala dosta podobni problemi,za men nai-dobriq profesionalist v Plovdiv e d-r Markov
  • Светла
  • 2017-09-19 08:26:59
  Здравейте ,Гергана имам проблем като вашия и ви разбирам.Аз посещавам в Пловдив Мариета Игаренска 0888460406 Истински професионалист. Психотерапевт.Много ми помогна само от 3 консултаций.Е борбата ще е дълга.Посещавала съм други нейни колеги но без резултат.Успех.
  • Иванка Недкова
  • 2017-09-06 14:15:18
  Здравейте ,изписаха ми Есобел отначало по половин след една седмица по една таблетка но от три дни още половин или таблетка и половина общо го пия от двайсет дни в съчетание с клонарекс като отначало беше по половин сутрин и обед а вечер цало .Товя лечение ми е изписано за вегативната нервна система потясе вечер тялото ми гори схванат ми е врата болят ме раменете,Есобела горе долу го понасям но клонарекса през деня като че ме напряга,консултация с лекаря по телефона неможе да се направи трябва да се ходи при него за всяко питане а той е в друг град.Имам плоблеми със стомаха имам гастрит сега повече ме боли стомаха куркат ми червата.Имам завишени стойности на В12 три пъти от допустимото,Пия ел терокс всяка сутрин по схема ,и ревматоидин артрит на био лечение съм въобще ужас.Притесняваме пиенето на клонарекса дозата е по едно цяло хапче три пъти на ден ,вие ми се свят,не знам какво да правя.Забравих да кажа за стомаха пия Панразол сутрин внимавам какво ям ,в повечето случаи съм със разтройство и то жълти изпражнения казаха ми че е от високата доза В 12 но щтяло да се изчисти до няколко дни. Исках от лекаря да ми смени клонареска с друго но той беше категоричен че това е добро и затова ми увеличи дозата.Моля ви за съвет и помощ .Благодаря ВИ.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-09-11 15:05:20
  Здравейте, Твърде сложно е за онлайн разрешение на проблема. Горната граница на В12 в кръвта е 914 ng/L. Нима при Вас е 2700 ? Това би могло да се получи от предозиране. Добре е да потърсите второ мнение при по-квалифициран специалист невролог и гастроентеролог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Лили
  • 2017-09-15 09:23:51
  Здравейте! В началото на септември потърсих психиатрична помощ и бях диагностицирана с остра тревожност и депресия. Отделно имам паник атаки от 4 години насам. Имах доста дълъг период на страх да излизам от вкъщи. Пия Ципралекс от 11 дни,първо започнах с четвъртинка,после половинка и от 2 дни вече пия цяло хапче. От 4 дни пия Ремирта и успявам да поспивам по 6 часа вечер,но през деня всеки един звук или шум ме стряска. Усещам тялото си в постоянно напрежение ,имам тремор и апатията продължава. Това възможно ли е да е страничен ефект от лекарствата или просто все още не са подействали? Също така пиех 3 дни пошовинка ксанакс,но не ме успокояваше по никакъв начин и го спрях преди да започна приема на Ремирта. Най-много ме притеснява тази напрегнатост през деня и стрясканията,дали ще отминат?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-09-20 15:52:34
  Здравейте, Всички медикаменти, които имат пряко действие върху мозъчната дейност, се „намесват“ в биохимията на мозъчната клетка и понякога тя се „обърква“ още повече, вместо да се нормализира. Би трябвало това да е временно състояние до урегулиране на обмяната при новите условия, но понякога, ако лечението е неадекватно за Вашия проблем, се налага повторна консултация. Може да изчакате 2-3 седмици и ако все още е необходимо, да се консултирате отново. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Димитър
  • 2017-10-01 14:48:25
  Ако си ище в ранен стадии,значи е от срещата с лекарствата.Не се тревожи всичко се лекува!аз имах много сериозни проблеми,потърсих др-Стефан Кръстев ,,Акександровска болница '''и проблемите бяха до там.
  • Радослав
  • 2017-09-21 16:42:33
  Здравейте! Приемах Есобел 4 години по 10 мг на ден, като не мога да кажа, че през този период винаги съм бил добре, но определено се подобрих от състоянието, в което бях преди това. Но скоро въпреки, че си пиех есобела пак изпаднах в дерресия. Посетих психиатър, който мш препоръча да повиша на 15 мг. Така и направих, но състоянието ми се влоши за три седмици. Минах пак на 10 мг и няколко дни се чувствах по-добре. Според психиатъра за 4-те години, в които съм го пил не съм достигнал лечебната доза, а недостатъчно съм повлиял на състоянието сш. Изписа мш сероксат от 10 мг и след 7 дни по 20мг. Сега пия по 10 и съм много нервен и избухлив. Страх ме е да увелича дозата, да не стане като с есобела. Какво ще ме посъветвате. Все си мисля, че човек може да се излекува като коринно промени мисленето си и навиците си и без лекарства...
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-09-27 16:08:21
  Здравейте, Може да прочетете за метода рейки и ако Ви допада, да преминете обучението. То ще ви даде представа за енергийната система на човека и ще си обясните причините на депресията от гледна точка на енергията и нейната циркулация. Това ще ви помогне да изградите ново отношение към състоянието си и да участвате активно в лечението. С приближаване на есенното равноденствие и 1-2 месеца след него, страдащите от депресия се чувстват по-зле. Може да си водите дневник, където да записвате мислите и усещанията си, като се опитвате да направите връзка с промените в природата. Това ще даде нова насока на мисълта Ви и състоянието Ви ще се подобри. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Plamen
  • 2017-12-25 20:52:22
  Zdraveite stradam ot trevojno depresivno razstroistvo i poslednoto izsledvane na eeg ne beshe dobre imam nikakva forma na epilepsia vuprosut mi e mojeli da se priema konvuleks sus ksanaks i ezobel zashtoto v momenta se chuvstvam kakto predi v bezizhodica tolkova losho mi stava che mislia che vremeto ne teche za men ili teche po bavno tolkova losho mi stava che mislia che umiram goliama napregnatost chuvstvam i niamam apetit ne moga da se hrania organizmut mi ne iska hrana gadi mi se krakata mi sa nestabilni kato cialo ne sum dobre
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-01-03 17:08:34
  Здравейте, Конвулекс и антидепресантите взаимно усилват ефекта си, поради което едновременният им прием трябва да е под лекарско наблюдение за коригиране на дозата при необходимост. Може би ще е добре за вас да постъпите в клиника за стабилизиране на състоянието. http://www.svnaum.com/bg/contact-us д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Делян
  • 2019-05-16 15:46:49
  Здравейте !страдам от депресия и ПА . и постоянно ми се вие свят .изписаха ми ципралекс левит, и клонарех но нещо неми понася тоя ципралекс постоянно забравям не се интересувам от нищо объркан сам постоянно да го спирам ли незнам вече кво да правия моля дамите ми савет
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-05-22 08:54:01
  Здравейте, За съжаление не мога да се ангажирам със съвет от разстояние, а и не съм специалист в областта. Добре е да се направят профилактичните прегледи и изследвания при личния лекар, за да се изключи вътрешно заболяване. Медикаментите за лечение на психични проблеми не се спират внезапно и без знанието на лекуващия лекар, опасно е. Може да отнесете оплакванията си към този лекар, за да се промени лечението, така че да ви помага.
  • Plamen
  • 2018-01-03 17:41:26
  V kakva klinika da postupia
  • Ревита
  • 2018-01-08 09:12:36
  Здравейте, Моля, да ни предоставите повече информация, за да можем да Ви отговорим. Поздрави, Соня Атанасова www.revita.bg
  • Ангел
  • 2018-01-04 10:33:53
  Здравейте. Миналата година, след двумесечно заболяване на ухото и постоянна болка, стигнах до тревожно разстройство. Потърсих Д-р Инна Бончева от Пловдив и тя ми предписа Дуласолан от 30мг. по 1хапче сутрин и Лирика 140 по 1 вечер.Аз пих само Дуласолана. Каза да го пия 1 година и да и се обадя след две седмици, понеже аз съм от друг град. Още на втората седмица се почувствах прекрасно и не се обадих, защото си мислех , че като съм добре , няма смисъл да я притеснявам. Пих си хапчетата 1 година до Октомври 2017. Без да прочета и да питам даже и личната лекарка, спрях Дуласолана изведнъж. Два месеца повръщах и ми се гадеше, гърлото ме болеше, неприятни неща, КАТО си мислехме, с личната , че е от хапчетата които почнах за холестерол и от цигарите , които също отказах. Но това състояние се запази до Декември и изпаднах пак в паника и тревожност, че нещо ми има и т.н. Личната каза да почвам Дуласолана и преди Коледа го почнах, защото се чувствах скапан. Обадих се и на Др.Бовчева в Пловдив, а там ми се скараха че съм ги спрял изведнъж и общи приказки. Към днешна дата чувствам , че съм добре, но се получи НЯКАКЪВ СИМПТО още от започването на Дуласолана. Вече втора седмица ЧУВСТВАМ ПОСТОЯНЕН СТУД. В листовката пише , че чувство за сттуд е страницен ефект при Дуласолана, но това ме скапва и НЯМА да мога още дълго да издържа на напрежението. Ако го няма този студ, ще съм супер. Но при това положение няма да мога още дълго така, понеже не мога да си намеря място от това чувство. Обадих се на докторката, каза че щяло да отшуми, ама имам чувството , че няма край. МОЛЯ ЗА ВАШЕТО МНЕНИЕ. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-01-16 16:48:45
  Здравейте, Постоянният страх, че скапващото усещане за студ няма да отзвучи, може да провали ефекта на медикамента и е добре да поискате да бъде заменен с друг подходящ медикамент, като спирането на дуласолана, както сте разбрала, става постепенно по схема от лекаря. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Иванова
  • 2018-01-10 11:10:48
  Здравейте и от мен! Преди 10-на години направих първата паническа атака. Лекувах се на принципа проба грешка, докато установим от какво се повлиявам и съм що годе ок. Последно съм пила анафранил, който спрях от раз като разбрах че съм бременна. По време на бременността не съм пила нищо, а и не съм имала нужда. Родих 2016 и до лятото на 2017 вс беше ок. Лятото направих отново ПА, бях забравила тоя ужас... Отидох на лекар и ми изписа Флуанксол по 1/2 сутрин и вечер. Туширах нещата с 1/4 за около седмица и започнах анафранил. Преди Коледа вс се повтори, като докторката ми изписа и капки Анервина при криза. От вчера съм като парцал става ми постоянно лошо, все едно ще припадна, ту ми е студено, ту топло, гадене, замайване изобщо гадост тотална. До сега съм имала кризи които отминават,но сега имам чувството, че са постоянни. Дори нощес се събудих и ми беше зле и замаяно. Пих отново флуанксол и има подобрение, но не знам колко да го пия и с кой антидепресант да продължа или да повторя анафранила, но да вдигна дозата... Моля за съвет! Благодаря Ви Благодаря
  • Силви
  • 2018-01-17 12:40:01
  Здравейте д-р Петрова.Последните 3 месеца пия серопрам за депресия 3× 1/2 на ден и на втория месец ,вече се чувствах много добре ,щастлива и спокойна.Въпроса ми е нормално ли е понякога въпреки ,че съм добре на моменти да се разплача и разтроя,както е последните два дни(това е единственото ми оплакване за тези 2мес.).Дали е нормално предвид преживяното, човек да се разтрои или значи ,че нещо не върви в лечението напълно.Благодаря предварително.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-01-24 15:06:44
  Здравейте, Всеки има дни, в които се разстройва, плаче, тъгува…Ако не се случва ежедневно или често, не би трябвало да Ви тревожи. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-01-19 15:31:36
  Здравейте, Състоянието Ви изисква консултация с психиатър, най-добре при лекар, който е запознат със състоянието Ви. Във всички случаи е добре да обърнете внимание на психотерапията и самостоятелни занимания, препоръчани от специалист. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Пипи
  • 2018-01-29 10:29:03
  Здравейте!!!Ходих при трима психиатри, без да ми се уточни някаква диагноза.Изписваха ми различни антидепресанти , но без да достигна някакъв ефект.Горе долу с Ремиртата, но напалнях доста от нея.Имам огромен проблем сутрин като стана много ми се повръща и почти през целия ден .Аз по принцип съм лъчезарен и разговорлив човек.А сега някак не ми се говори с никой и нямам настроение.А с това лошо как ще ми мине незнам.Помогнете.Ако си целта ангидепресанта ще ми мине ли? С ремиртата лошото ми се превърна в постоянно ядене и не ми беше лошо.Но настроението не ми се ооправи.
  • Пипи
  • 2018-01-29 13:13:46
  Сега ми е изписан Дулодет.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-02-02 16:07:55
  Здравейте, Имате три пътя – консултации с психиатри и смяна на антидепресанти до получаване на желания ефект, консултация с фитотерапевт или хомеопат и лечение с природни средства и трети, най-труден и на практика почти неприложим при подобни състояния – пътят на самолечението. Добре е да преминете на алкална диета. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Деси
  • 2018-01-29 14:01:07
  Здравейте личния лекар миизписа тритико за паник атака но се чудя дали да го пия
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-02-02 16:11:19
  Здравейте, Както знаете, лечението с антидепресанти има доста странични ефекти и не винаги е ефективно. Но ако състоянието ви е тежко и изисква медикаментозно лечение, би трябвало да следвате съветите на лекаря. Ако заболяването е леко изразено, може да потърсите помощ от лекар хомеопат, фитотерапевт или натуропат. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • ЕЛКА ПЕРНИКОВА
  • 2018-02-02 19:11:40
  Здравейте от десет дена пия Дулодет 30 и се чувствам много зле. Имам болки в главата, врата и гърба. И преди ми бяха тези болки и продължават още. Дайте ми някакъв съвет? Благодаря
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-02-13 16:20:12
  Здравейте, Възможно е описаните оплаквания да са свързани с депресията, но е необходимо да се изключи друг проблем – остеохондроза, миозит и т.н. необходима е консултация с невролог и евентуално физиоерапия, кинезитерапия, балнеолечение. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Антоанета
  • 2021-06-03 18:13:01
  Др.Петрова здравейте!От стрес по точно нерви на работа.място получих паник атаки.Ходих на психиатър изписа ми Есобел,Флуанксол и хлорпротиксен15 зенитна.След 6 месеца ги спрях по схема тъй като ми се наложи да работя извън страната.После започнах Инсидон по 1сутрин и вечер-вече 4 месеца. Забелязах че ми пада кръвното,но ми е добре.Искам да ги спирам.Кажете ми схема и мога ли вечер да вземам валериан 500мг.От 3 дни пия магнезий 220мг,но мисля ,че е малко като мг.Извинете за дългия пост.Благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-06-04 16:30:52
  Здравейте, Може да прекъснете инсидон постепенно, както сте направила с предишните АД. Той е с недълъг период на полуживот и сравнително бързо се елиминира от организма. Напр. намалявате дозата за около седмица на ½, след това около седмица на ¼, по 1/8 ако е възможно за 2-3 дни, през ден по 1/8 или ¼, както е възможно – 3-4 пъти и спирате. Междувременно се настройвате психически, че нямате нужда от този медикамент и ще сте в безопасност и без него. Продължителният период на прекъсване на медикамента е необходим по-скоро за преодоляване на психическата зависимост. Увеличете дозата магнезий 2 пъти, може и валериан с магнезия, много е добре дори, вечер успокоява. Поинтересувайте се и разучете някои елементарни техники за релаксация и спокойно дълбоко дишане, ще Ви помогнат. Методът Рейки също е с доказан ефект при този проблем. д-р Петрова
  • мерито
  • 2018-02-06 19:35:28
  Здр,и аз съм диагностирана с ПР.От около месец бях с непрекъснат световъртеж,но беше поносим.Докато една сутрин,ставайки от леглото не осетих силно замайване.Започна един плач-няма спирка.Отидох при личната и тя ме изпрати дирекно в неврологичното.Там бях 5 дни.Правиха ми скенер,снимка на врата,изследвания на кр.захар,хемоглобин и т.н.всичко си беше в норми.Вливаха ми банки Манитол и Na Br.Невроложката ми каза,че съм получила нервен срив.Изписа ми Есобел сутрин по 1/2 и ксанакс сутрин и вечер по полвинка и Вестибо 3×1.Пия ги вече 7 дни .Световъртежа отшумява,но много ми тежи главата.Мога ли да пия болкоуспокояващо,напр.беналгин и дали все още ми е рано за толкова бързо възтановяване?Благодаря.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-02-12 16:53:40
  Здравейте, Възможно е оплакването да е свързано с приема на медикаментите. Необходимо е време, понякога месец и повече. Добре е да водите здравословен начин на живот – хранене, физическа активност, приятни занимания, релаксация, за да може тялото да се освобождава бързо от токсичните метаболити на лекарствата и да се намалят до минимум страничните им ефекти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Ели
  • 2018-02-21 22:53:40
  Искам да попитам.Имам Ефективна психоза,по точно това според мен не е точно разделяне на Мания И Депресия.Не правя мании.Аз съм мед.работник по образование.От 2000 година съм на антидепресанти,които ги понасях много добре,бързо се оправях.През този период преживях и неприятни житейски ситуации.Справях се със всичко и на работата и в къщи.Пила съм отначало Амитриптилин,Анафранил и Лудиомил.По -късно и Ефектин,Венлафексин,а от две години пия само Сероксат-2 по 1/2 Табл -сутрин и вечер.Заедно с това и Ривотрил-2 по 1)2 Табл от 2 мгр,но мога да го пия и по- малко,и по 1/4 да кажем.От 2013 година ми се появи през лятото парене и изтръпване на ходилата,първо на едното,а после и на другото .Бяха много неприятни усещания.Паребето не беше постоянно и го отдавах на преумора,но съм грешала.Смених си работата за да нямам толкова физическо натоварване.Но положението се усложни-първо болката беше в едното стъпало и дори накуквах,ходих при ортопеди.Те миказваха-паднал свод и операция.Сега разбирам, че ако ще и 5 операции да си направя това е страничен ефект от антидепресантите.Ходих на прегледи при невролози и всеки различно ми предписваше-но общо Антиконвулсанти за болката в стъпалата.Сутрин и ръцете ми бяха с болки и като изморени и аз все го отдавах на умора.Почнах да избягвам тежки натоварвания и тогава пак имах болки в крайниците.След малък стрес ръцете ми от китките към пръстите започнаха да платят и да горят.Тогава спрях и работа защото вече беше в болница и то в друг град.Тъкмо щях да почвам в моя град в болница и се появи това ужасно парене.Минах ревматолози,бях сигурна, че ще е някакво ревматологично заболяване-но беше отхвърлено.Артроза-почти всеки има след 45 години ,това си го имах.Тогава постъпих в една столична болница за изследване.За болест на Гилен Бате,която беше отхвърлена след няколко пункции.Ликвора беше с много еритроцити-това опасно ли е,искам да ви питам.Само по 1 ампула от НСПВ ми беше слагана.Обяснявах,че ме боли и главата,но никой не го взе насериозно!Болката беше в скалпа-сетивна болка.Бях изгонена даже най позорно от отделението след полагаемия се престой с обвиненията,че си въобразявам за тия болки и имали пациенти дето си въобразява ли,че ще се парализират и се парализирали и всички имали АП.Или БАР.Аз БАР не съм имала споменах ви го.Тогава направих заключение,че всичко е от Антидепресантите.Това ме изплаши.Накупих всякакви прочистващи билки да се пречисти организма ми и ще посетя вече психиатър тия дни.Всичко е било вероятно от антидепресантите дето ги пия толкова години.Искам да ви питам може ли да имам и някакви увреждания на бъбреците от АД.Чернодробните ми показатели са добри,но GG T -то е завишено.Направо съм в шок че обиколих толкова лекари да се лекувам,а то било от АД дето ги пия без прекъсване вече 17 години.Похарчих сума ти пари,а решението било на една крачка от мен.Но най важно е здравето.От няколко месеца и не работя,просто защото страшно ми се спеше,нямах сили и имах постоянно болки по периферните нерви от Антиконвулсантите дето ми ги изписаха.От рода на Габаневрал,Неутронин или Лирика.Извинявам се за дългото писане.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-02-28 15:59:39
  Здравейте, Може да направите изследване на бъбречна функция, както и УЗ за определяне състоянието на бъбреците и черния дроб. Детоксикацията е добър ход. Добре е да посетите кабинет по рейки и да проучите възможностите на този метод. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • emma
  • 2018-03-22 14:12:00
  molq kajete, pri prodaljitelen period na priemane na TRITIKO-75 mg ,moje li da nastapqt uvrejdane na babreci ,4er drob...trqbva li da se pravqt izsledvaniq i na kolko vreme? blagodarq, izvinete za latinicata!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-03-23 17:24:21
  Здравейте, Възможна е неблагоприятно взаимодействие между всички тези лекарства. Някои от тях дразнат стомаха. Консултирайте се с лекаря. Необходимо е и подходящо хранене. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Виктория Владимирова
  • 2018-06-07 10:43:15
  Здравейте боледувам от страхова невроза съпроводена с паник атаки от 16-годишна. Ходих къде ли не, пих какви ли не лекарства, накрая една година приемах Золофт ,от който се бях подобрила. Но сега отново настъпиха. Отидох при личния си лекар и обясних какво съм приемала преди и ,че съм се почувствала добре. Отново ми изписа Золофт, но този път сякаш не ми действа така. Чувствам езика си изтръпнал ,ръцете ми също постоянно изтръпват. Забравих да спомена, че пия е Ксанакс. Въпросът ми е ,нормално ли е един и същи медикамент един път да ми действа добре, а след това не.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-06-15 16:19:18
  Здравейте, Чувствителността на нервната система към АД е индивидуална, ефектът им зависи от степента на изразеност на заболяването, метаболизма и обмяната на веществата. Ето защо не може да се очаква един и същ ефект при различни приложения. При по-леки случаи по-подходящи са хранителните добавки, напр. Жълт кантарион, 5-ХТ и др. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Кики
  • 2018-06-23 15:27:28
  Здравейте,пия Есцитил и флуанксол 3 та седмица но не усещам ефект..до колко време започва действието им...Преди това пиех сероксат и флуанксол,но псито ми замени сероксата с есцитил.
  • Sonia
  • 2018-06-28 16:26:57
  Здравейте, Понякога е необходимо повече от месец преди да настъпи ефект. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Весела
  • 2018-07-12 23:33:40
  Здравейте,д-р Петрова!Може ли в комбинация флунаксол,Атаракс и бриека да се пие ксанакс.Не се чувствам хич добре от 1 месец ги пия ,А страдам от паник атаки и тревожност.
  • Весела
  • 2018-07-12 23:37:54
  Здравейте ,д-р Петрова! Може ли при прием на флунаксол,Атаракс и бриека да се взима при нужда и ксанакс? От един месец ги пия и чувствам все още тревожност.
  • Иван
  • 2018-08-07 08:49:56
  Здравейте. От 10 дни пия Есцитил и по 2x1/2 на ден и Тритико преди лягане 1x0,25 мг, но започнах много да забравям и имам чувството, че не съм в реалноста и ще полудея. Мисля да ги спирам и че без тях ще се справя по добре. Ако ги спра внезапно след 10 дена прием какво може да се случи?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-08-08 13:57:00
  Здравейте, Внезапното спиране на тези медикаменти може да засили сегашните оплаквания плюс гадене, главоболие, безсъние и др. вероятно слабо изразени. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Данчо
  • 2018-09-21 07:16:29
  Здравейте значи моят проблем е следнйят пия серопрам от една година с клонарекс 2 и се чуствам като парцал само сутрин съм добре от там на татък всичко ми е през сън вече година имам едно изстръпване и мозакът ме боли бихте ли ми казали как мога да излезна от този ад лекуваме личния
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-09-27 15:56:41
  Здравейте, Необходима е консултация с психиатър и, ако е необходимо, промяна в лечението. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Катя
  • 2018-11-14 20:46:12
  Здравейте! От две години майка ми пие Деанксит(10m), сутрин по едно и вечер Атаракс (25mg), в комбинация с лекарства за високо кръвно (максимални стойности 90/160), но го контролира обикновено.Няма диагностицирано заболяване, но преди две седмици получи силна тревожност и ПА(нямам офимиална диагноза, това са мои предположения). Личният лекар изключи след изследвание проблеми със сърцето, бъбреци и жлъчка. Изписа Ксанакс (0.75 mg) на ден. Пие ги вече от 10 дни, но вчера пак получи ПА - силни болки в гръдния кош, стягане, треперене, отпадналост, замаяност. Да продължи ли по същата схема лечението с Деанксит и Ксанакс и след колко време може да се очаква подобрение? Даже когато се чувства добре изпитва страх, че болката в гърдите може да се върне. В допълнение - преди две години при подобни симптоми психиатър и назначи по един Деанксит сутрин.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-11-19 17:13:38
  Здравейте, Добре е да следва съветите на лекаря, който я наблюдава. Подобрение настъпва в зависимост от индивидуалната чувствителност към медикаментите. Необходима е и психотерапия, тъй като без промяна в мисленето и отношението към болестта, лекарствата не винаги имат ефект. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Todor
  • 2018-12-12 19:51:31
  Здравейте! От около 1 година имам стегнатост на главата като притискане на скалпа и кожата по тялото ми настръхва все едно ми е студено. Ходих при различни доктори като си изледвах кръвта, хормоните, сърце, щитовидната жлеза и си правих ямр на главата. Всички резултати са ми наред но стегнатостта не изчезва. Казаха ми че е на нервна почва и стрес. Започнах с дианксид и сибелиум после флуангсол и атаракс даже анитриптилин от което ми ставаше лошо неможех да се концентрирам ходех като замаян и ми се гадеше. От около 2 месеца пия само ремирта по 1 т. вечер и за кратък период стегнатостта изчезна и бях по-добре, но след това се завърна и продължавам да настръхвам и ми е напрегнато. Невролога при които ходя е извън страната и личния ми предлага да пия велаксин от 0.75мл сутрин и 1т. Ремирта вечер. Може ли да се пият двете заедно и дали няма да се предозирам от тях. Дали велаксина ще премахне стегнатостта на главата и настръхването и за колко време ще се усети дали има ефект? Благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-12-18 16:43:34
  Здравейте, Както знаете, и двата продукта са с хормоноподобен ефект и ако се приемат заедно, то трябва да е след преглед при специалист и индивидуално изготвена рецепта за дозата. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Nikolina
  • 2020-06-13 14:08:25
  Zdraveite dr Petrova piq antidepresanti ot poveche ot 15 godini dobre se chystvam ot nego no sega nqma kak da mi go izorachtat ot chyjbina moje li da mi kajete dobar zamestitel i mnenieto vi za Bifloks blizak li do prozaka tai kato go piq po rqdko prozaka dokatootvorqt granicite vazmojno li da se chystvam kato gripava Chakam s netarpenie otgovora vi
  • Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • 2020-06-18 15:24:02
  Здравейте, Николина! Да, можете да пиете Бифлокc на мястото на Пpозак, понеже и двете съдържат едно и също лекарствено вещество – флуокcетин. Към момента, бифлокcът е единственият разрешен за употреба флуокcетинов антидепреcант в България. Трябва само да видите каква е била дозата на Пpозак, която Ви е била назначена. Бифлокc се предлага на капсули от 20 мг, което е обичайната му дневна доза, но за всеки случай си проверете рецептата и го приемайте по указания там начин. Възможно е да имате грипоподобни прояви след отнемане на Прозак, особено когато сте го приемали години наред – явлението така си се и нарича – „синдром на отнемането/прекратяването на антидепресанти“ и се появява при около 50% от пациентите, които са прекъснали терапията с прозак или аналозите му. Макар и в по-лека степен, той наподобява абстиненцията при употребата на наркотични вещества – втрисане (дори с леко повишена температура), отпадналосту проблеми със съня, гадене, проблеми с координацията, промени в сетивността и тревожност. Началото на този синдром настъпва 3-4 дни след спирането на лекарството и може да продължи дори с месеци, ако прекъсването не е извършено правилно и с постепенно намаляващи дози. Не приемайте противопростудни средства като аспирин или парацетамол – няма да подобрят съществено състоянието, може би само витамин С в по-голяма доза ще бъде от полза. Симптомите могат да се усещат като много тежки, но това е субективна преценка – състоянието обикновено не е опасно. Подновяването на лекарството ще прекрати синдрома на отнемането, но не веднага – може да минат няколко дни до седмица-две, след което се очаква нещата да се изгладят. Важно е да внимавате при шофиране или работа с машини; или при престой по високи места – има риск да загубите двигателен контрол и да настъпи злополука, докато трае синдромът на отнемането! При възможност, избягвайте такава дейност до нормализирането на състоянието си. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Радостина
  • 2019-07-09 15:41:39
  Здравейте, Изписаха ми Бриека 75 по 2 хапчета сутрин и вечер. Обикновенно ги изпивам към 7:00 сутринта и след около 2 часа започва много да ми е зле, все едно съм се напила до смърт. До към обяд това ужасно състояние изчезва и всичко след това ми е добре. Въпроса ми е може ли да пия само тези двете вечер? Изписаха ми ги, т.к страдам от година и половина от главоболие, според доктора е тип "хронично главоболие" Благодаря предварително
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-07-12 11:19:11
  Здравейте, Оплакванията ви вероятно се дължат на нежелана странична реакция, която с времето ще отзвучи, най-вероятно. Бриека се приема 2 или 3 пъти дневно като минималната доза е 150 мг. Може да поговорите с вашия лекар и той да реши да намали или разпредели дозата по друг начин, напр. сутрин 75 мг и вечер 2 по 75 или сутрин и обед по 75 и вечер 2 по 75 или друго. Той би трябвало да прецени според състоянието ви.
  • Илка
  • 2019-08-28 13:52:58
  Здравейте! Как мога да спра Есеобел 10 мг. Пия го от година и половина сутрин и на обяд по половин таблетка. Имам съмнеие за бременност, а психиатърката ми е в отпуск и не си вдига телефона.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-09-02 22:11:28
  Здравейте, Необходима е консултация с психиатър. За само той може да прецени кое е „по-голямото зло“ – рискът за плода или рискът за вашето здраве, ако прекъснете лечението.
  • Галина
  • 2019-09-08 19:47:38
  Здравейте искам да ви попитам депресията лечима ли е или се подържа с медикаменти до живот благодаря ви
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-09-13 14:12:19
  Здравейте, Както знаете, Депресия е сборно понятие за доста на брой психични заболявания. Някои от тези заболявания, проявени в не особено тежка форма могат да се контролират и без микаменти. Процесът е дълъг и изисква усилия от страна на болния – склонност към самонаблюдение, самопознание и самолечение, както и финансови възможности.
  • Dimo
  • 2019-10-11 18:52:02
  Здравейте доктор Петрова, момче на 27 години съм и преди месец получих сърцебиене било от тичане или обикновенно ходене, но когато лежа и не се натоварвам не се появява.. отидох на кардиолог със екг и кардиограма и каза че няма нищо, а ми изписа магнерот, пих го 2 седмици по 2 таблетки , но не отмина.. после ходих при доктор Ценков, който е невролог и ми изписа есобел в комбинация със тритико и анервина, като есобела е по половинка сутрин , тритико по 2,3 от хапето - то е разделено на 3, а анервината 3 пъти по 30 капки. Дали симптомите ще отминат без да пия антидепресанти, просто не искам да се закчам на тях и да ги пия с години, той ми каза да ги пия 10 дни, а след това да ида пак на преглед като съм щал да ги пия месец и половина, но доколкото знам трябва да се пият поне 6 месеца.. А така при най-безобидното ходене се получава аритмия.. Да отбележа, че когато лежа пулсът ми е 65,70, а стана ли прав отива на 100, а при ходене 120,130.. Прочетох страничните ефекти от антидепресантите и бяха меко казано плашещи, ще съм благодарен за съвет какво да правя. Поздрави
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-10-16 16:13:10
  Здравейте, Възможно е оплакванията ви да се дължат на функционални отклонения във функцията на вегетативната нервна система /невро-вегетативна дистония, ортостатична криза и т.н./, но е добре това да се потвърди при второ мнение от специалисти кардиолог и невролог в университетска клиника по кардиология, съотв. неврология. Такива са в Александровска болница, ИСУЛ, УМБАЛ „Света Екатерина“, Университетска болница за активно лечение „Света Анна“ и т.н. Така ще бъдат изключени органични заболявания като причина за състоянието ви. Функционалните нарушения се лекуват с предложеното лечение, но преди всичко с коренна промяна в начина на живот и мислене. Добре е да ви бъде изготвен индивидуален режим на хранене и физическа активност, подходящи са и рейки, йога, чи гун и други практики, които ни учат на правилно дишане, правилно мислене, релаксация и освобождаване на стреса. Това ще ви помогне да се справяте само с подходяща храна, хранителни добавки и упражнения, без медикаменти. Но, разбира се, преди всичко, диагнозата трябва да е ясна и потвърдена от добър специалист, тъй като лечението при функционални и органични заболявания е различно.
  • Антония
  • 2020-11-14 16:38:16
  Здравейте! На 26 години съм с паническо разтройство. От 2 години пия Ципралекс, вече съм с намалена доза (пия половинка хапче само сутрин). Когато отидох на психиатър бях с една получена паник атака и две три нервни кризи.Искам да попитам как мога да ги спра изцяло лекарствата.По каква схема? Качих много килограми за една година, а със съпруга ми правим опити за дете и си мисля, че всичко съвкупно ми пречи да стигна до заветните две черти на теста! Чувствам се добре, промених начина си на живот и искам вече да продължа без лекарства.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-11-16 17:39:57
  Здравейте, Както знаете, за да се избегнат странични ефекти, е необходимо постепенно прекъсване на медикамента. Периодът на полуразпад на ципралекс /есциталопрам / е 27–32 часа. Ето защо, намалете на ¼ за 1 седмица, по ¼ през 36 часа /първи ден сутринта, втори ден вечерта = 36 часа/ - така 3-4 пъти и последната четвъртина да е сутрин. Ако таблетката може да се раздели на осмини, още по-добре. Успоредно с намаляване на дозата е добре да преминете на детоксикираща диета без животински храни и консерванти. В подкрепа на детокс функцията на черния дроб, ако имате възможност, може да приемате Thisilyn® Daily Cleanse/ Тисилин® Дейли Клийнс, Thisilyn®/ Тисилин® 175 mg, Силифос фитозоми® (Патентован екстракт от млечен бодил) или друг продукт от млечен бодил.
  • Албена
  • 2021-01-07 12:21:10
  Здр имам същият проблем как го преодоляхте минавали ли ви и с какво?
  • Dimo
  • 2019-10-27 13:22:39
  Благодаря ви за отговора д-р Петрова, аз винаги съм имал режим на тренировки, тичах доста редовно до преди месец по 4,5 пъти на седмица, както и на лост и така от години, просто един ден докато тичах след тренировката пулса се повиши до 160 и като полегнах спадна до 70 след около 20 минути. Спрях тичането зареди това, пак ми се получи няколко пъти като тренирах, а после спрях и цигарите, също и бирата в компания вечер, понякога лятото се е случвало да прекалявам с по 4,5 бири, но вече не пуша нито пия повече от месец и половина, само летните дни си го позволих и явно това ми е повлияло за състоянието. В момента пия по 5мг есобел сутрин и 50 мг тритико вечер. Вече 2 седници, има дни в които съм добре, но на другия зле.. Колко време приблизително ще е нужно на лекарствата това да отшуми принципно са ми изписани за месец и половина и после постепенно спиране. Искам пак да мога да тренирам като преди. Просто на моменти се чувствам добре, а след час два не. И така се редуват ден по ден. Иначе неврологът при който бях е от ИСУЛ, доктор Ценков. Той ми каза, че това се дължало на паник атаки и че иначе съм здрав. Благодаря пак за отделеното време, ще съм благодарен за съвет да допия ли лекарствата до край или да ги сменя с други.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-10-30 13:54:39
  Здравейте, Редно е да продължите с лекарствата както е предписано и постепенно да ги спрете, според указанията на лекаря. Понякога е необходимо по-продължително време, за да се получи желания ефект. При паник атака /и всеки друг психичен проблем/ е много важно наред с медикаментите да се провежда и психотерапия, т.е. да се лекува и ума. При неправилна умствена нагласа, ефектът от лекарствата е слаб или нетраен. Необходимо е вие да определите сам за себе си каква е възможната причина за това ви състояние. С какво го свързвате? Повече проблеми, повече работа, по-малко почивка, нещастен случай, промяна в храната, друга промяна и т.н. и т.н. Може сутрин рано след събуждане или вечер при унасяне в сън, да правите следното упражнение – да поставите едната си ръка на сърцето, а другата „под лъжичката“, да дишате бавно и дълбоко, и да се вслушвате в тялото си. Разходете се мислено в него от пръстите на краката до корените на косата, опитайте не да мислите, а да усещате. Може да си зададете тези въпроси и да се вслушате в тялото си. Може да повтаряте упражнението няколко дни сутрин и вечер или когато ви е удобно да се отпуснете. Ако не откривате никаква вероятна причина за психичен проблем и като имаме предвид, че оплакванията ви са свързани със сърдечната дейност и съдовата система, добре би било да направите консултация с кардиолог – в университетска клиника при опитен специалист. Не е необходимо да споделяте за консултацията с невролога, за да се избегне неумишлена предубеденост. Ако диагнозата ПА се потвърди при второ мнение от специалист и искате да се лекувате без медикаменти, е много важно да промените храната си. Добре е да преминете за месец-два на детоксикираща алкална диета /има инфо в нета/. Може да направите и детоксикираща програма, предлагана от Ревита, след което да продължите с Ашваганда, Магнезий и 5-хидрокситриптофан. Може да се поинтересувате и от метода рейки – има доста добър ефект при паник атаки. Ако сте склонен към този начин на лечение, може да поддържате постоянна връзка с нас за помощ и насоки. д-р Аелита Петрова
  • Дончо
  • 2020-05-31 21:38:36
  От 17 годишен ги пия сега съм на 32 и още не съм ги спрял какъв съвет бихте ми дали да спра с лекарствата.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-06-02 10:53:51
  Здравейте, Лечението с антидепресанти се налага, когато има сериозен проблем с психиката. Ако вие усещата, че състоянието ви се е подобрило и вашият лекуващ психиатър е на същото мнение, АД се спират постепенно, по схема и продължавате с поддържаща терапия от хранителни добавки, релаксиращи упражнения, психотерапия и т.н. д-р Аелита Петрова
  • Елена Михайлова
  • 2020-06-12 22:45:05
  Здравейте, д-р Петрова, синът ми е с тревожно-депресивно разстройство и приема флуанксол 2 пъти дневно и ксетанор. Ксетанор приема половинка сутрин и едно вечер. Той започна приема на ксетанора след като сменихме лекуващият лекар. Преди това приемаше само флуанксол но в състоянието му имаше рецидиви не толкова като тревожни мисли, а като усещане на напрегнатост на тялото, чувство на "пропадане" при заспиване и др. В момента работи в голяма фирма , като работата му е не е много трудна , доста по-трудни неща е работел преди да започне приема на лекарства. Изпитва затруднение при съсредоточаване и трудно се концентрира. Способностите му за мислене са много по-ограничени от преди. Няма способности като преди - представата за ситуацията е в главата му и той комбинира познанията си , за да реши проблема. Има опасност да загуби работата си, на която всъщност работят хора с доста по- ниска квалификация от неговата. Казва, че така се чувства откакто е започнал да приема флуанксол - няма въображение и креативност. Чувства се изпразнен от мисли. Има ли други лекарства, които подтискат тревожните мисли, но не влияят толкова на способността му да работи? Да запази работата си е важно за него като стъпка за излизане от депресията и за смислено запълване на времето. Ако го сметнат за неспособен за тази дейност, която е далеч под неговите способности и квалификация, може пак да затъне в тежка депресия. Моля, помогнете със съвет.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-06-15 16:07:55
  Здравейте, В комбинация, холин и инозитол могат да имат незаменими ползи по отношение на нервната и мозъчната функция. д-р Аелита Петрова
  • Димо Георгиев Кючуков
  • 2020-07-12 15:26:44
  Здравейте, От 1974 г. имам диагноза неврастения гравис инсомния, безсънието получих след тежък студентски изпит, ставане и подготвяне за изпит през ноща с пиене на кафе. Лекувах се при професор Иван Темков, вечна му памет, с диазепам и амитриптилин, които ми подействаха добре, но получих бъбречна криза и постепенно ги спрях. До края на м.февруари 2020 г. не съм вземал никакви лекарства, пих билки, спортувах, вече съм пенсионер на 70 години. За това време спах по 2 до 4 часа, събуждах се към 1-3 часа и не можех да заспя отново. Не се тревожа, но съм лесно раздразнителен и като изцеден, не успявам напълно да овладявам гнева си към близки хора, продължавам да спортувам, движа се с познати по пешеходни туристически маршрути. Месец март 2020 г. посетих и се консултирах с психиатър, който ми изписа Тритико 150 мгр. по една таблетка преди сън, който пия до този момент, вече имам подобрение и постепенно увеличавам времето за сън, но пак се будя нощем и понякога заспивам. Чувствам леко объркване и натежаване. Мога ли да вземам и Глицин, съвместно с антидепресанта за увеличаване на ефекта , или някакъв друг медикамент, който бихте ми препоръчали. Ще бъда много благодарен за съвета.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-13 16:36:50
  Здравейте, Не е противопоказано да приемате глицин, предполага се добър съвместен ефект. Може да приемате и Магнезий за успокояване на нервната система и подобряване на съня. д-р Аелита Петрова
  • Галя
  • 2020-07-21 12:27:34
  Здравейте! Аз също страдам от тежко безсъние,което получих след раждане преди 7 години,заради стреса и ставането през нощта. През тези години пиех същите хапчета- Амитриптилин,Сероксат и Ривотрил,единствено тези хапчета ми помагаха да спя по 5,6 часа,понякога повече,понякога по-малко! Но сега се наложи да ги спра и положението е страшно, спя по 2,3 часа. Исках да Ви попитам,при Вас след всички тия години,не мина ли този проблем!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-22 15:10:32
  Здравейте, Всеки здравословен проблем се преживява индивидуално, както по продължителност, така и по сила на изявените симптоми. Може да получите успокоение и по-здрав сън като приемате Магнезий комплекс, 2 капс. и 5-хидрокситриптофан, 100 мг, вечер. 5-ХТ не се приема заедно с антидепресанти, които повлияват нивото на серотонина. Добре е вечер, когато си легнете, да правите упражнение за релаксация. Това значително ще подобри продължителността и качеството на съня ви. д-р Аелита Петрова
  • Диана
  • 2020-08-24 16:14:55
  Здравейте!Пия Ципралекс от 22дниВ началото имах чувството,че ми помага,но вземах и Ксанакс,два пъти по едно,сега го пия само когато е необходимо,но от вчера съм много влошена Ксанакс ми беше изписан за 14 дневен прием За първи път пия антидепресанти Моля,обяснете ми дали е нормално за да изчакам малко-спокойна,въпреки,че състоянието ми е крайно влошено!Вземам по 1 таблетка сутрин!Благодаря ви!
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-08-25 15:55:07
  Здравейте, Възможно е чувството за влошаване на състоянието да е страничен ефект от действието на антидепресанта. Понякога са необходими седмици, за да свикне организма с неговото влияние и промяната в метаболизма, която причинява. Ако след 3-4 седмици не се отбелязва никакво подобрение, необходима е нова консултация за преосмисляне на терапията. Във всички случаи, за да бъде успешно едно лечение, е необходимо болният да положи усилия за промяна в начина на живот към здравословен – хранене, двигателна активност – упражнения, спорт, почивка и релаксация, приятни занимания и забавления, достатъчно сън. Може да направите изследване за нивото на важни витамини и минерали в кръвта, недостига на които се отразява негативно на психичното здраве – витамини от В групата – В1, В3, В5, В6, В12, С, фолиева киселина /В9/; магнезий, калций, калий, манган, желязо и цинк. А също консултация с ендокринолог. Проблемите със щитовидната жлеза също водят до отклонения в психичното здраве. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Галина Топалова
  • 2020-07-16 11:36:29
  Здравейте, д-р Петрова! Аз съм жена на 33 години. От 9 години пия различни антидепресанти в съчетание с Атаракс или Клонарекс. Опитвала съм да ги спра доста пъти, но никога не съм успявала. Провеждала съм и психотерапия, но в момента, в който прекъсна се връщам в старото състояние. Не страдам от депресия, а от тревожно разтройство с паник атаки. В момента приемам Есцитил и 1/4 Клонарекс сутрин. От няколко дни се запознавам с билката Шизандра, за която всъщност искам да Ви попитам. Може ли да я приемам с лекарствата, които употребявам, защото попаднах на статия, че не било добре да се комбинира билката с лекарства за нервната система. Благодаря Ви!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-17 16:09:50
  Здравейте, Билката Шизандра има тонизиращ и стимулиращ ефект върху централната нервна система и може да усили възбудните процеси в кората на главния мозък, и рефлекторната активност на нервната система. В тази връзка, възможно е да има клинични наблюдения, които показват индивидуална несъвместимост между шизандра и антидепресантите. Но не е изрично противопоказано да се приемат заедно. Според мен, не би трябвало да експериментирате, когато става въпрос за нервна система и психика, защото това е основата, върху която се гради здравето ни. По-скоро, може да опитате да балансирате ефекта на приеманите медикаменти с алтернативни методи като рейки, йога, чи гун и т.н. Може да се консултирате с лекар, специалист по аюрведична медицина, който да ви изготви индивидуална програма. В чужбина /Япония, Китай, Англия, Германия, САЩ/ Съществуват клиники за лечение с рейки и има много клинични наблюдения, които доказват благоприятния ефект на рейки в лечението на ПА. д-р Аелита Петрова
  • Ава Хаджиева
  • 2020-08-14 15:43:59
  Здравейте! От няколко години приемам Ланвексин 75 мг. само сутрин. Сега съм бременна и не знам какво да правя, защото преди това съм опитвала да спра да ги приемам, но не мога. Моля за съвета Ви!
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-08-18 15:59:31
  Здравейте, Тъй като приемането на ланвексин по време на бременност може да повиши риска от т.н. персистираща белодробна хипертония, при която новороденото изглежда посиняло поради проблем с дишането и сърдечната дейност, а след раждането има опасност от загуба на тонус, проблеми с храненето и съня и др. , необходимо е вашият психиатър да прецени кой риск е по-голям – за бременността или за усложнения след прекъсване на ланвексин, и ако лечението остане, АГ консултантът и екипа при раждането трябва да са изрично уведомени за това. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Радостина
  • 2020-08-21 08:12:47
  Здравейте, пия Дулодет от януари месец тази година. Бих искала да го спра. Можете ли да ми кажете схемата , по която да го направя. Докторката ми е в отпуска. Имам и още един въпрос: може ли Дулодет да е причината за покачването на килограмите с 12 от януари насам?
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-08-27 11:36:45
  Здравейте, Една от нечестите нежелани реакции при прием на дулоксетин е увеличаване на теглото. Схемата за прекъсване на приема се определя от дозата и колко пъти дневно се приема. Най-добре е да изчакате и да се консултирате с лекуващия лекар. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Корнелия
  • 2020-09-04 12:25:51
  Здравейте, д-р Петрова, От 2 месеца имам проблеми със съня - много трудно заспиване и често събуждане, съпроводено със синдрома на неспокойните крака. Нямам тревожни мисли или депресия, освен ако приемем, че невъзможността да заспя се превърна в натрапчива мисъл. Предполагам, това са хормонални проблеми от менопаузата (от 2 години) или от Хашимотото, с което съм от 12 години. Пия редовно еутирокс по схема. Досега всичко беше наред, но резултатите от последното ми изследване вчера са твърде обезпокоителни: TSH ми е 97,17 при норма до 4,2. Посъветвах се с ендокринолог, каза веднага да мина на максимална доза еутирокс и след 2 месеца пак да си направя изследване. Възможно ли е причината за инсомния да е от това? Опитах с билкови хапчета и хомеопатия, но не помага. Пия от няколко дни по предписание на невролог тритико и флуонксол и от 2 нощи вече спя нормално. Въпросът ми е колко време да продължа приема им и как да го преустановя, предполагам с постепенно намаляване на дозата? И дали след спирането им няма пак да се върна в първоначлното състояние? Благодаря Ви предварително за отговорите! Бъдете здрава! С уважение, Корнелия
  • Бетина Германова
  • 2020-09-08 13:18:08
  Здравейте, Най-вероятно проблемите със съня и синдрома на неспокойните крака се дължат на хипофункцията на щитовидната жлеза. Доказано е, че недостигът на хормони на щитовидната жлеза нарушава качеството на съня, води до безсъние и често събуждане през нощта. При компенсиране функцията на жлезата с ХЗТ /хормонозаместителна терапия – еутирокс/, тези проблеми ще отзвучат или ще отслабнат значително, и ще може да се регулират с хранителни добавки като Магнезий, 5-хидрокситриптофан и др. Магнезий вътрешно и масаж на краката с магнезиево олио може да приложите още сега, а 5-ХТ след прекъсване на тритико и флуонксол /прекъсват се постепенно, по схема, по преценка на невролога/. Препоръчва се да ограничите прекомерното физическо натоварване – фитнес и др. , ако правите; да се храните здравословно с подходяща диета, като избягвате сухи храни, сандвичи, горчиви храни, кафе, алколол, газирани напитки, цигари; да направите възможното за постигане на емоционално спокойствие – релаксиращи упражнения ежедневно преди сън и др. Освен Магнезий, подходящо е да приемате Ашваганда - укрепва и успокоява нервната система, подобрява съня и функцията на щитовидната жлеза. Полезна е за лечението на синдрома на неспокойните крака. Може да направите консултация с лекар, специалист по аюрведична медицина, напр. д-р Заркова, за изготвяне на индивидуален лечебен план – диета, физическа активност и т.н. д-р Аелита Петрова
  • Галя
  • 2020-09-08 16:00:03
  Здравейте,приемах АД няколко години по повод безсъние и тревожност,но забременях и ги спрях. Обаче спя по 1,2 часа,рядко 4 часа,мога ли да пия по лек АД,който би ми помогнал да поспивам повече. В 6 месец съм!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-09-09 15:25:26
  Здравейте, Има някои АД с по-нисък риск за плода в този срок на бременността, но трябва да се предпише от психиатър/невролог след лична консултация. Може би ще решите да потърсите помощ при лекар хомеопат или други алтернативни методи. д-р Аелита Петрова
  • Крас
  • 2020-12-07 01:08:37
  Здравейте! Съпругът ми е с депресия, която не можем да излекуваме 3та година. Пробовали сме повечето групите антидепресанти, но не му понасят и положението става страшно. Сега му е предписано Аритави. Въпросът ми е и той ли спада към АД с обратно захващане на серотонина или е на друг принцип?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2020-12-08 09:48:13
  Здравейте! Аритави (дулоксетин) принадлежи към групата на антидепресантите, селективни инхибитори на обратния захват на серотонина и норадреналина (SNRI), за разлика например от сертралина (Золофт) или есциталопрама (Cipralex), които инхибират обратния захват само на серотонина (SSRI). Тази разлика е причина Аритави да се използва не само при депресивни състояния и тревожни разстройства, но и при други състояния като фибромиалгия и диабетна полиневропатия, дори и при някои форми на остеоартрит, където проявява обезболяващо действие. Аритави има период на полуелиминиране от организма равен на 17 часа, което е много по-малко от този на флуоксетина (бифлокс, прозак) например (210 часа), което е относително предимство по отношение на риска от странични реакции (особено на суицидните помисли) поради натрупване в организма. Той може да предизвика запек и умора с по-голяма вероятност от SSRI, но пък е по-малко вероятно да причини главоболие, тремор на мускулите и промени в апетита в сравнение с тях. Дали ще подейства на съпруга Ви по-добре от предишните лекарства, може да каже само лекарят, който му води лечението. При всички случаи, ефектът на Аритави се развива както при SSRI след 2-4 седмици прием, а не е бързо настъпващ. Спирането му също трябва да се извършва само под лекарски контрол. Ефективността на Аритави може да се увеличи, ако се приема заедно с природни добавки като L-теанин, Ашваганда или специалната формула Екс-стрес на Nature’s Way, а не трябва да се съчетава с продукти, съдържащи Златен корен, Жълт кантарион, 5-Хидрокситриптофан или Жен-шен поради опасност от прекаляване със серотонинергичния ефект и нежелани реакции. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Топалов
  • 2020-09-13 11:44:31
  Привет! Получавах паник атаки придружени със силна тревожност и чувство за нереалност. Ускорен пулс и високо кръвно. След доста изследвания се оказа, че физически съм здрав. Последно ходих при психиатър, който ми изписа Аритави 30мг. Пия ги сутрин по 1 хапче, вече 7 месеца. Чувствам се значително по-добре. Понеже сме във време на пандемия, а психиатърката ми е доста възрастна преустанови работа без да приключим моя случай. Въпроса ми е как се спира приема на Аритави, и мога ли вечер да си позволя по 1-2 бири. Благодаря предварително за отговорите!
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-09-15 09:39:44
  Здравейте, За да се избегнат страничните ефекти от бързо спиране на аритави е необходимо да намалявате дозата постепенно за около седмица – десет дни. Намалявате дозата на половина за 4-5 дни, четвъртина за 3-4 дни, 2-3 пъти през ден по четвъртинка и спирате. По време на този период е добре да спазвате детокс режим, което да подпомогне тялото в изчистването му от метаболитите на медикамента. Вегетарианска диета без консерванти, повече чиста вода и детокс чай. След това може да приемате Магнезий и 5-хидрокситриптофан профилактично – успокояват нервната система. За подпомагане функцията на черния дроб и пречистване на тялото може да приемате Млечен бодил, Тисилин и т.н. подобни продукти. След периода на пречистване може да си позволите бира, но е добре да опитате с 1 чаша и бирата да е качествена. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Habibe Yusein
  • 2020-09-16 15:46:32
  Здравейте от две години насам страдам от хронично безсъние.Преди две години пих ципралекс и флуанксол откакто спрях лечението с тях имам инсомния.Пробвах билково лечение медитации не помагат.Ходих при невролог изписаха ми ремирта 30мг.не искам да пия АД искам да се посъветвам с вас.Имам и паник атаки.Благодаря!
  • Бетина Германова
  • 2020-09-17 13:47:26
  Здравейте, Понякога при начинаещи медитацията няма очаквания ефект, а дори увеличава съществуващото напрежение, безсъние и др. поради неправилна концентрация в главата, вместо отпускане и т.н. заземяване /отвеждане на енергията към краката/. В такива случаи се препоръчват упражнения за релаксация вечер, в легнало положение – легнала на гръб, поставяте ръцете върху гърдите, корема или едната на корема другата на гърдите, както ви е най-удобно. Насочвате вниманието си към дишането и наблюдавате без да управлявате. Подходящо е да практикувате рейки – успокоява, улуснява заспиването, прави съня дълбок и дълъг /наред с други ефекти/. Подходящи хранителни добавки вместо АД – вечер 2 капс. Магнезий комплекс+2капс. 5-Хидрокситриптофан от 50 mg. По-добре е от 2 по 50, тъй като този продукт/за разлика от другия 5-ХТ 100/ съдържа витамин С и В6, които улесняват усвояването на магнезия. Тази комбинация успокоява нервното напрежение, подобрява съня и има антидепресивен ефект. Вярвам, че съчетано с упражнения за отпускане, рейки и /или други форми на релакс ще има добър ефект при вас. Поздрави, Д-р Аелита Петроеа
  • Петър
  • 2020-09-26 22:06:15
  Здравейте!Ако съм решил да пия алкохол,може ли да прекъсна за 2 дена лечение с АД?
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-09-29 11:09:07
  Здравейте, Не може да прекъсвате внезапно дозата АД, възможни са сериозни странични ефекти. Антидепресантът остава в кръвта дълго след като се спре приемането му, като този период е в зависимост от времето на полуразпад, характерно за всеки антидепресант. Антидепресант и алкохол в кръвта, както знаете, може да ви причини доста „неприятности“. Поздрави, Д-р Аелита Петрова