×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Какво представлява карнивор диетата

Карнивор диетата (известна още като „месоядна“) е хранителен режим, при който менюто включва единствено продукти от животински произход. Тотално изключени са зеленчуци, плодове, зърнени храни, бобови растения, семена или ядки. Поради елиминирането на въглехидратите до нула, карнивор често се счита за екстремна версия на кето диетата. При този режим тялото изпада в кетоза – състояние, при което изгаря мазнини вместо глюкоза за енергия, аналогично на кетогенните диети.

Потенциални ползи за здравето

Привържениците на карнивор диетата често споделят, че този начин на хранене им носи редица здравословни ползи. Най-често се споменава намаляване на телесните мазнини, което не е изненадващо – изключването на захарта и рафинираните въглехидрати може да доведе до бързо сваляне на килограми в краткосрочен план. Много хора отбелязват и подобрен контрол на кръвната захар и инсулиновата чувствителност, особено при тези с преддиабет (инсулинова резистентност) или диабет тип 2. Поддръжниците приписват на карнивор диетата още намаляване на възпаленията в тялото, изчистване на акне и подобряване на настроението и психичното здраве.

Научни данни и изследвания

Научните данни за ефектите на карнивор диетата все още са ограничени, но скорошно анкетно проучване от 2021 г. сред над 2000 души, спазващи този режим от поне 6 месеца, показва интересни резултати. Мнозинството от участниците съобщават за значими подобрения в здравето си и малко нежелани странични ефекти (Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status among 2029 Adults Consuming a “Carnivore Diet” - PMC).

Около 95% от тях отчитат подобрено общо здравословно състояние и високa удовлетвореност от диетата, а средният им индекс на телесна маса (ИТМ) спада от 27.2 (границата на наднормено тегло) до 24.3 (в нормални стойности). Анкетираните съобщават и за подобрено самочувствие и облекчаване на различни хронични оплаквания. Например, при участниците с диабет тип 2 се наблюдава понижаване на средните нива на кръвната захар и драстично намаляване на нуждата от медикаменти за диабет.

Ограничения на изследванията

Тези резултати са обнадеждаващи, но трябва да имаме предвид, че проучването се основава на самоотчетени данни от ентусиасти на диетата, без наличието на контролна група. До момента няма достатъчно дългосрочни и контролирани клинични изследвания, които да потвърдят безопасността и ефективността на карнивор диетата в дългосрочен план.

Рискове и недостатъци

Спазването на изцяло месояден режим крие сериозни рискове и недостатъци, за които предупреждават множество експерти. На първо място е липсата на балансирано хранене и рискът от дефицити на хранителни вещества. При карнивор диетата практически няма прием на диетични фибри (хранителни влакнини), тъй като те се съдържат само в растителните храни. Първоначално това може да намали подуването и газовете, но с течение на времето липсата на фибри често води до запек и други стомашно-чревни проблеми.

Освен облекчаване на храносмилателния дискомфорт, фибрите имат множество други ползи за здравето – спомагат за добрата перисталтика, поддържат чревната микрофлора, допринасят за чувство на ситост, както и за понижаване на холестерола и стабилизиране на кръвната захар. Когато липсват фибри и полезни фитонутриенти от плодове и зеленчуци (като каротеноиди и полифеноли), се повишава и рискът от развитие на хронични заболявания. Например, приемът на достатъчно фибри и антиоксиданти е свързан с по-нисък риск от рак на дебелото черво, докато при една изцяло месна диета тези защитни фактори липсват.

Недостигът на витамини и минерали също е сериозна опасност при толкова ограничен хранителен режим. Растителните храни са основен източник на витамин C, някои витамини от B-групата и редица антиоксиданти. При изключване на плодовете и зеленчуците от ежедневното хранене, рязко спада приемът на витамин C, което във времето може да доведе до отслабване на имунитета и дори симптоми на скорбут в екстремни случаи.

Без достатъчно разнообразие от храни, става трудно да се набавят необходимите количества от витамини A, E и други микроелементи, важни за оптималното функциониране на организма. Друг сериозен проблем е високото съдържание на наситени мазнини и холестерол в изцяло животинското меню. Мазните меса, масло, сметана – те доставят големи количества наситени мазнини, които са известни с това, че повишават нивото на „лошия“ LDL холестерол в кръвта. Продължителният прием на много наситени мазнини може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. За разлика от по-балансираните кето режими, при които може да се набляга на по-здравословни мазнини (зехтин, авокадо и т.н.), тук основно се консумират животински мазнини, богати на LDL-покачващи свойства.

Карнивор диетата носи и допълнителни потенциални рискове за метаболизма и органите. Лекарите предупреждават за повишена опасност от образуване на камъни в бъбреците и пристъпи на подагра при дългосрочно хранене само с месо, поради високото натоварване с белтъчини и пурини. При жените липсата на калций от млечни продукти и прекомерната киселинност на такава диета могат да допринесат за намаляване на костната плътност и развитие на остеопороза с течение на времето. Прекомерният прием на белтъчини и азотни съединения натоварва бъбреците и черния дроб, което може да е рисков фактор за хора с предразположеност към бъбречни и чернодробни заболявания. Някои изследвания свързват диети, богати на червено и преработено месо, с по-висока честота на някои видове рак – например рак на дебелото черво и ректума. Макар механизмът да не е напълно изяснен, отсъствието на растителни защитни вещества и наличието на потенциално канцерогенни съединения при термичната обработка на месото (като пригряването на скара) са възможни фактори.

Мнения на експерти

С оглед на изброените рискове, не е изненадващо, че мнозина специалисти по хранене са критично настроени към карнивор диетата. Например проф. Уолтър Уилет от Харвардската школа по обществено здраве коментира, че този режим "на практика звучи като ужасна идея". Подобно е мнението и на други диетолози – те подчертават, че карнивор диетата не е балансирана, изключва цели групи полезни храни и хранителни вещества, и не биха я препоръчали като здравословен подход за отслабване или лечение.

Заключение

Националните и световни здравни организации насърчават разнообразното и балансирано хранене, включващо всички основни групи храни – зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, протеини (включително умерено количество месо, риба, яйца), млечни или алтернативни източници на калций, здравословни мазнини. Именно такова разнообразие гарантира набавянето на пълния спектър от необходими витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които поддържат организма в оптимално здраве. В този смисъл много диетолози отбелязват, че „най-добрата диета е тази, която човек може да спазва в дългосрочен план“ – т.е. режим, който не е прекалено рестриктивен и отговаря на индивидуалните нужди и предпочитания на хората.

Карнивор диетата е изключително рестриктивна и за мнозина би била трудна за спазване продължително време (както физически, така и социално). Ако все пак някой реши да експериментира с този хранителен режим, препоръчително е да го прави за ограничен период и под лекарски контрол. Всяка поява на тревожни симптоми (продължителен запек, отпадналост, нарушения в кръвните показатели) е сигнал, че организмът не получава нещо важно. В подобен случай е разумно постепенно да се върнат в менюто полезни храни като зеленчуци, плодове, салата и да се търси по-балансиран режим на хранене.

В крайна сметка, целта е не просто бърз ефект, а трайно добро здраве – а то най-добре се постига с пълноценно и разнообразно хранене, съчетано с активен начин на живот. Карнаворската диета може да бъде подходяща за някои хора, но мненията остават разделени и е важно да се следи здравословното състояние при хранене само с месо и животински храни.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Николай  Ненов

Николай Ненов е фармацевт и доказан специалист с богат професионален опит в областта на...

Продуктът беше успешно добавен в любими.