×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Какво е пурини е въпрос, който не вълнува особено хората, които все още не са се сблъскали с отрицателните последици на тези съединения. Ще чуете както за пурини, които се намират в организма ни, така и за пурини, които можем да открием в различни храни. Пурините са азотсъдържащи органични съединения. Те са основните компоненти на нуклеиновите киселини, ДНК и РНК, както и на молекулите, свързани с енергийния метаболизъм, поради което са изключително важни за цялостното ни нормално функциониране. Пурините от тялото или храната се разграждат до пикочна киселина и напускат организма под формата на урина. Доказано е, че свръхпроизводството на пикочна киселина, генерирана от метаболизма на пурините, играе нова роля в човешките заболявания. Всъщност повишаването на серумната пикочна киселина е обратнопропорционално свързано с тежестта на заболяването и особено със сърдечно-съдовите заболявания. 

Пурини и здраве

Както вече разбрахте, пурините са важни за здравето на организма, но когато нивата им се повишат, това може да предизвика увеличаване на пикочната киселина в кръвта, което от своя страна води до:

  • Подагра - форма на артрит, която се получава, когато кристалите от солта на пикочната киселина се натрупват в ставите и причиняват възпаление и болка, което може да бъде особено изразено в големия пръст на крака.

  • Проблеми с бъбреците – голямото количество пикочна киселина може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

  • Високите нива на пурини могат също да увеличат риска от хипертония, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и диабет.

Хранителни източници на пурини

Ще започнем с някои важни факти – пурини ще срещнете в доста храни, но в различно количество. Има храни с ниски пурини и храни с високи пурини. Трябва да знаете, че растителните пурини рядко са причина за подагра и обикновено не е нужно да ги ограничавате толкова строго. Проучванията показват, че пурините в зеленчуците не повишават риска от подагра. Основният проблем идва от наличието на пурини в месото и пурини в рибата – субпродуктите, някои риби и определени морски дарове, са с високо съдържание на пурини. Повечето животински протеини, като месо и морски дарове, са богати на пурини, като хипоксантин. За разлика от тях, пурините аденин и гуанин съставляват повече от 60% от общото количество пурини, открити в растителните протеинови източници, като боб и леща. Аденинът и гуанинът са по-малко склонни да допринасят за натрупването на пикочна киселина в сравнение с пурините, открити в животинските протеини. 

Храни с високи пурини

  • Месни органи и жлези - черен дроб, бъбреци и мозък, шкембе. Те имат високи нива на пурини и допринасят за завишени нива на пикочна киселина в кръвта.

  • Сосове, приготвени с месо; майонеза и кетчуп

  • Подправки – горчица, лют пипер

  • Повечето морски дарове - някои видове морски дарове са с по-високо съдържание на пурини от други. Те включват аншоа, миди, сардини, риба тон, треска, пъстърва. 

  • Алкохол – най-вече бирата, но и дестилираните алкохолни напитки увеличават производството на пикочна киселина.

  • Мая и екстракт от мая, присъстващ в някои хранителни добавки.

  • Фруктоза - знаем, че тя се среща естествено в плодовете. Проблемът обаче не е в тях. Фруктоза се съдържа в много преработени храни, в дресингите за салати, в мюслитата, сладкишите, консервираните храни и др. Плодовите сокове също съдържат твърде много фруктоза.

  • Сладкиши и бял хляб

Храни с ниски (и умерени) пурини

  • Вода, чай, кафе, какао

  • Млечни продукти: нискомаслени сирена, кисело и прясно мляко.

  • Всички зеленчуци с изключение на аспержи, карфиол, спанак, гъби, зелен грах, които не са с високо, но са с умерено съдържание на пурини. 

  • Варива – сушеният боб и лещата също са по-скоро с умерено съдържание на пурини, което означава, че не се препоръчват в количества по-големи от една чаша дневно.

  • Всички плодове

  • Хляб (за предпочитане царевичен), паста, ориз, пуканки. Пшеничният зародиш, както и овесените ядки са с умерено съдържание на пурини.

  • Яйца, ядки, фъстъчено масло

  • Маслини, кисели краставички, оцет

Пурини и подагра

Диетата за справяне с подаграта включва няколко основни цели:

  • Да поддържате здравословно тегло

  • Да спазвате добри хранителни навици

  • Да намалите храните, съдържащи пурини

Храненето за справяне с подаграта включва умерени порции здравословни храни. Изследванията показват, че намаляването на калориите и отслабването могат да понижат нивата на пикочна киселина и да намалят броя на пристъпите на подагра. Отслабването също така намалява натоварването на ставите.

Придържайте се към следните правила:

  • Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

  • Пийте достатъчно вода, за да поддържате добра хидратация на организма.

  • Намалете мазнините!

  • Фокусирайте се върху постно месо и птици, нискомаслени млечни продукти и бобови растения като боб, нахут и леща като източници на протеин.

Храните, които трябва да ограничите са: 

  • Месни органи и жлези. 

  • Размера на порциите говеждо, агнешко и свинско месо.

  • Аншоа, миди, сардини и треска. 

  • Алкохола, особено бирата.

  • Фруктозата, която може да се включва в зърнени храни, печени изделия, дресинги за салати и консервирани супи. Твърде много захар от всякакъв вид може да увеличи риска от подагра!

Промяната в диетата ви не е лек за подагра. Но може да намали риска от нови пристъпи и да забави увреждането на ставите. Хората с подагра, които спазват диета за облекчаване на заболяването, трябва да приемат храни с ниски пурини и въпреки това те най-често все още се нуждаят и от лекарства за овладяване на болката и за намаляване на нивата на пикочната киселина.

Помнете, че:

  • Витамин C може да помогне за понижаване на нивата на пикочна киселина. 

  • Някои изследвания показват, че кафето може да е свързано с по-нисък риск от подагра. Пиенето на кафе обаче може да не е приемливо, ако имате други медицински състояния. 

  • Проучвания сочат, че консумацията на череши може да намали риска от пристъпи на подагра.

Недостатъци на диета с ниско съдържание на пурини

Диетичните ограничения, които се налагат при подагра, могат да имат някои потенциални недостатъци, като занижен прием на много храни с високо съдържание на протеини, намаляване на рибата и други видове морски дарове, богати на противовъзпалителни омега-3 мазнини. Ограничаването на пурините е важно, но е важно също така да погледнете цялостно на диетата си и да направите здравословни промени, като например увеличаване на приема на плодове и зеленчуци и приоритизиране на източниците на растителни протеини. Ако искате да промените диетата си, за да намалите симптомите на подагра, най-добре е да работите с регистриран диетолог или нутриционист, който може да ви помогне да разработите персонализиран хранителен план. 

Пурини и хранителни добавки

Хранителни добавки като рибено масло, които могат да покрият пропуските в диетата ви, и продукти, които могат да помогнат за намаляване на пристъпите на подагра, като витамин C, са от особено значение. За тях трябва отново да се посъветвате със специалист.

Пурини и спорт

Движението е необходимо, за да бъдем здрави. Има ситуации, в които обаче спортът трябва да бъде ограничен, особено, когато говорим за подагра. Много хора не са наясно с това, но прекалено интензивните спортове могат да причинят повишаване на пикочната киселина. По време на тренировка има процес на разграждане на протеини, което може да причини образуване на пурини. При спортуване по време на т.нар.подагрова атака можем да си докараме допълнителни проблеми със засегнатата става, както и да повишим пикочната киселина, засилвайки атаката. Затова е добре да изберете умерено натоварване и по-леки движения, като йога и пилатес, разходки на чист въздух, плуване, които да практикувате между 3 и 5 пъти седмично.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.