×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Със скока на темптературите навън все по-често си задаваме въпроса „Има ли начини да се чувстваме по-малко уморени и по-жизнени при смяната на сезоните?“ Отговорът идва от древен Китай и е категоричен: „Да!“



С настъпването на всеки нов сезон тялото, умът и духът трябва да се адаптират към новите условия, на които са подложени. Пролетта конкретно, според китайската медицина, е взаимодействие между небето и земята, което води до истинска експлозия от цветове, светлина, пробуждане и прераждане.

Растителността се връща към живот, а енергията нараства, разпространявайки се навън. Тялото започва да се събужда от зимното вцепенение и Ян (слънце, топлина, светлина) надделява над Ин (луна, студ, тъмнина). Това от своя страна стимулира увеличаването на енергийния поток, което в традиционната китайска медицина е представено от Чи.

Какво представлява жизнената енергия и как въздейства на тялото

Според китайската медицина енергията във Вселената и в живите същества се характеризира с основни качества, кръстени на петте елемента (дърво, огън, земя, метал, вода). Всеки от тях притежава определени функции и качества, свързани помежду си.

От гледна точка на органите в човешкото тяло, пролетта съответства на храносмилателния тракт и черния дроб

Като влияние повече е засегнат именно черния дроб, тъй като е отговорен за гарантирането и регулирането на този нов приток на енергия. По този начин тялото започва дълбок процес на детоксикация, стимулирайки отделителните органи да се прочистят напълно. Някои обичайни неразположения, които имаме през пролетта, се дължат именно на този преход между двата сезона (усещане за умора и отпадналост най-често) и процесите, които се случват в тялото (освобождаване от натрупаните през зимата токсини, за да се извърши цялостен цикъл на регенерация).

От друга страна, увеличаването на токсините в кръвта при отделянето им от черния дроб, и необходимостта да ги изхвърлим навън, изисква по-голям разход на енергия, което води и до по-голяма умора. Точно поради тази причина балансът на този орган е от основно значение за гарантирането както на физическото, така и на психическото здраве. И има тясна връзка с различни емоционални състояния, като:

  1. гняв;
  2. раздразнителност;
  3. негодувание;
  4. чувство на неудовлетвореност;
  5. депресия;
  6. липса на ясни цели;
  7. безсъние;
  8. неспособност да открием правилната посока.

Каква е ролята на черния дроб

Според китайската медицина черният дроб през пролетта има важната задача да управлява свободния поток на Чи, да съхранява кръвта, да подпомага трансформацията на храната в далака и стомаха (ако тя е в стазис причинява дискомфорт във физиологична посока, водещ до гадене, повръщане и диария). Да контролира сухожилията и мускулите, като по този начин се избягват крампи, спазми, треперене и конвулсии.

Дисбалансът в този орган може да причини различни неразположения и проблеми, като:

  • дерматит;
  • главоболие;
  • слаби и чупливи нокти;
  • късогледство;
  • цветна слепота;
  • киселини.

Важно е да имаме Чи, което да тече свободно, за да предотврати негативните емоции – като гняв, например. Ако не се случи, това би довело до най-честия синдром, а именно застой на Чи в черния дроб. Този синдром се проявява с много инвазивни симптоми както на физическо, така и на психологическо ниво:

  1. подуване на корема, което варира в зависимост от настроението;
  2. болки в гърдите, поради обструкция на Чи;
  3. буца в гърлото;
  4. промени в настроението, като раздразнителност и гняв;
  5. болезнен предменструален синдром;
  6. редуване на нервност или тъга;
  7. нередовна и болезнена менструация;
  8. усещане за странна топлина, което се развива като жажда, зачервено лице, изблици на раздразнение.

Езикът обаче се запазва нормален, но зачервен по краищата.

Какво препоръчва китайската медицина

В този период е препоръчително да се правят повече релаксиращи дейности – както за тялото, така и за ума (например йога и медитация). Те биха помогнали за възстановяване на енергийния баланс на системата, постоянно подложена на стрес и напрежение. Дисбалансът, както вече споменахме, води до излишък на Ян, което се проявява с усещане за топлина и понякога втрисане. Всъщност, това е начинът на черния дроб да покаже, че се страхува и страда от външните фактори, на които е подложен, и които предизвикват това състояние.

Сред сигнализиращите симптоми са още:

  • скованост на врата;
  • главоболие;
  • кожни обриви.

По принцип алергиите, растенията, храносмилателните разстройства и резките смени в настроението са някои от типичните патологии на този сезон, тясно свързани с работата на черния дроб и неговия дисбаланс.

Правилното хранене е ключово в тези месеци. То трябва да е съобразено с новите климатични условия, но и да благоприятства прехода от Ин към Ян. Така енергията на нашия организъм излиза на повърхността, след като е циркулирала в дълбочина. Храната улеснява процеса на пречистване на организма, като в същото време запазва резерви от енергия, необходима при евентуално затруднено храносмилане.

В този период е препоръчително да ограничим консумацията на мазнини, като заложим на леки вечери на зеленчукова основа или фини крем супи, тъй като те спомагат за пречистването на черния дроб от токсини. Важно е да се пие и много вода.

Малко повече за цветовете и вкусовете

В китайската медицина те имат наистина фундаментална роля. Зеленото например, трябва да присъства редовно в менюто през пролетта, защото това е цветът на черния дроб и на този сезон. Типични пролетни зелени храни, благоприятстващи работата на този орган, са: манголд, спанак, цикория, глухарче, грах, едамаме и мента, свежи подправки, ранни моркови, пресен лук и чесън, кълнове и оризов оцет.

Храните с горчив вкус и билковите чайове са също от голяма полза, тъй като помагат за преодоляване на горещите вълни. Тинктурата от артишок стимулира детоксикацията на черния дроб и е помощно средство по това време на годината. Силно препоръчително е да се ​​избягват т.нар. горещи храни, каквито са колбасите, червените меса, агнешкото, ярешкото (особено, приготвени на скара), както и силните стимуланти като шоколад, кафе и алкохол.

Най-подходящият вкус за консумация през този сезон е сладкият, тъй като релаксира, разтоварва и хармонизира черния дроб. Чудесен вариант за здравословен балансиран десерт може и сами да си приготвим, на базата на ориз или зърнен продукт, с добавка на мед, сладки плодове, ядки, моркови и дори варен картоф.

Всъщност, сладкият аромат насърчава Чи, освен това подхранва и тонизира органите и поддържа стомаха и далака. А киселият е свързан както с черния дроб, така и с храносмилането, препращайки енергията навътре, и помагайки на Чи да не я разсейва и да поддържа правилния баланс. В този смисъл киселото е нужно, но в малки количества, за да тонизира организма и конкретно черния дроб. Не бива обаче да е много, тъй като в излишък има негативно действие и тенденция да разпръсне и компресира Чи.

Пикантният вкус, но винаги в малки дози, също има тонизиращо действие, тъй като поддържа вярната посока на енергията, необходима на черния дроб. Пикантните храни (тук влизат също ечемик, леща, соя, водорасли и маслини) подхранват бъбреците, които от своя страна имат задачата да се адаптират към новия сезон след тежките зимни месеци.

Какво можем да постигнем, следвайки насоките на китайската медицина

Грижата за добрата кондиция на нашето тяло започва с простички действия, които трябва да превърнем в ежедневна рутина. Ритуалите, които китайската медицина препоръчва в такива случаи, ни помагат да създадем силна връзка с тялото – на физическо ниво, и с духа – на подсъзнателно.

Ето ги и тях

Правилната храна като лекарство

Да, в китайската медицина храната се възприема именно като лекарство. Защото правилните продукти са в състояние да помогнат на организма да се справи не само със стреса и недостига на енергия, а и с редица заболявания, служейки като превенция срещу тях.

За да стимулираме естествената имунна защита на тялото чрез увеличаване на енергията, трябва да преосмислим част от хранителните си навици. Болестите на дихателната система например, са характерни за смяната на всеки сезон. Ако добавяме редовно щипка лют червен пипер към ястията си, ще си осигурим добра защита срещу настинките и запушения нос, но също така антиоксидантна и противоракова превенция.

Грижете се за кожата с натурални продукти

Не е тайна, че в козметичните продукти има и съставки, които понякога повече пречат, отколкото помагат на кожата. Дори и да са максимално изчистени, съществува индивидуален фактор, който ги прави неподходящи за всеки. А натуралните формули за разкрасяване са с по-универсално действие.

Шепа фина сол (по-добре с нея, тъй като морската може да раздразни или надраска по-чувствителната кожа), малко овесено брашно, лъжица масло от авокадо и няколко капки етерично масло, могат да направят чудеса. Това е една от многото домашни рецепти. които може да използвате за отстраняване на мъртвите клетки от тялото.

Експериментирайте с различни аромати, като лавандула за отпускане след стресов ден или цитрусови плодове за повече енергия сутрин. Масажирането на кожата с този домашно направен скраб ще подпомогне също така микроциркулацията, а и ще детоксикира този най-голям орган в човешкото тяло.

Ограничете стреса, за да живеете по-добре

Опитайте да си отговорите честно на въпроса: „Кои мои навици ми влияят негативно?“ При някои това може да бъде постоянното чувство на стрес, при други – прекалено забързания начин на живот, увеличаващ тревожността. При трети – отношенията с колегите или у дома. Негативни фактори, които се отразяват на здравето, са също пушенето и прекомерните количества кафе и захар в ежедневието. Всички те имат обратен ефект, претоварвайки тялото. И това е една от причините то да се чувства уморено, дори без физическо натоварване.

Ако по кожата ви се забелязват пигментни петна или под очите ви има тъмни кръгове, това говори за слаба жизненост в микроциркулацията и снижена енергия. Важно е да не отлагате, а да стартирате процес за подобряване с малки стъпки. За начало може да започнете с натурален продукт за детоксикация и пречистване на черния дроб. Това е особено полезно при смяната на два конкретни сезона: зима с пролет и есен със зима. Променете леко и начинът на хранене, като избирате питателни, но леки ястия, и задължително пийте много вода. Поглезете се със сауна или турска баня: парата ще ви помогне да премахнете токсините .

Подредете приоритетите си

Да балансираме потока между вътрешния ни свят и външния, да запазим себе си и да бъдем винаги адекватни, са само част от уменията, които трябва да култивираме. Според китайската медицина, смяната на сезоните е времето, което природата ни дава, за да работим върху способността си да избираме какво действително ни е необходимо и кое не е подходящо за нас.

Замисляли ли сте се наскоро какви са вашите истински приоритети? Може да откриете, че много от нещата, които сте смятали за важни, всъщност изобщо не са толкова фундаментални за живота ви. Вземете лист хартия и напишете кои цели смятате за наистина важни за вас. Съвпадат ли вашите най-интимни нужди с приоритетите, които сте си поставили за този момент от живота? Чувствате ли се стресирани, когато правите нещо дълго обмисляно, докато сърцето ви нашепва, че не сте на прав път? Важни са онези приоритети, които ви зареждат с енергия, вдъхновяват и ви носят усещане за щастие и удовлетворение. Тях поставете на първо място.

Дайте шанс на билковите чайове

За да помогнете на тялото си да бъде по-жизнено, елиминирайте токсините с диета, богата на вода и пречистващи храни. Забравете за газираните напитки и излишната захар, а дайте шанс на билковите чайове, прясно изцедените сокове и смутита от сезонни плодове и зеленчуци. Всички те ще ви осигурят стабилен запас от витамини и минурали. А това ще подпомогне имунната система, която от своя страна ще ви направи много по-стабилни към различните неблагоприятни сезонни промени.

Научете се да започвате деня с билков чай. А ако добавите ехинацея и женшен, които според последните проучвания от Харвардския университет стимулират имунната защита, особено когато енергийните нива показват спад, ще си осигурите един наистина спокоен сезонен преход.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Деси Балканска

Дългогодишен журналист, носител на „Златно перо“ за принос в областта на българската култура и изкуство.

Работила е във вестниците „Сега“ и „Новинар“, БНТ, списанията ELLE България, „Журнал за жената“, „Здравен журнал“, „Жената днес“. Редактор на сайта „Новите родители“, част от „Мениджър Медия Груп“.

Майка на две пораснали деца: 19-годишна студентка и 16-годишен бъдещ правист. Любител на природата с фокус към нейното опазване и защита. Страстен почитател на киното, театъра, музиката и литературата, с които през годините е неразривно свързана. Хоби кулинар (все още упорито неподдаващ се на настояванията на приятели и близки за участие в кулинарно риалити шоу). Оптимист, вярващ в доброто и хората (дори в моменти на криза).

Истински богата на приятели.

Продуктът беше успешно добавен в любими.