×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете ли как да помогнете на мозъчната дейност?

Функционирането на мозъка и на цялата нервна система е сложен процес, в който взимат участие десетки невротрансмитери- това са химически вещества на нервната система. Те регулират различни функциив тялото ни като дишането, апетита, храносмилането, концентрацията, движението на мускулите и съня. Като примери за невротрансмитери ще ви дадем добре познатите ви допамин и норадреналин. Днес обаче ще „поговорим“ за това как да „помогнем“ на тези невротрансмитери. И дали не би било чудесно, ако можем да се концентрираме и да запаметяваме повече, да мислим по-бързо и да сме винаги в добро настроение? Тук отговорът се крие в друг вид невротрансмитер, който се нарича ацетилхолин.

Каква е ролята на ацетилхолина?

Ацетилхолинът е открит през 1914 г. от британския учен сър Хенри Халет Дейл. След продължителна работа Дейл изолира ацетилхолин от гъби и открива възможната роля, която това вещество изпълнява като невротрансмитер. Това предположение е потвърдено по-късно от немския фармаколог Ото Льови. През 1921 г. Льови открива, че при стимулиране на нервите на сърце на жаба, се отделя  химическо вещество, наречено от него вагусстоф. Това вещество пък е идентифицирано от Дейл като ацетилхолин. Ацетилхолинът всъщност е първият открит невротрансмитер. В последствие са открити още около 60 невротрансмитера, но се предполага, че техният брой е по-голям.

Ацетилхолинът е важен както за централната, така и за периферната нервна система. В централната нервна система той формира т.нар. невротрансмитерна система, която се нарича холинергична и има противовъзбуждащ ефект. Участието му тук се свързва основно с качеството на съня, със събуждането от сън, със запазването на фокус, паметта и мозъчната дейност като цяло. В периферната нервна система той отговаря за активирането на мускулите, като подобрява контракциите не само на скелетните мускули, но и на сърдечните мускули.

Кои са източниците на ацетилхолин?

На първо място са прекурсорите (първичните, изходните вещества) на ацетилхолин. Това са съединения, които след определени ензимни реакции се превръщат в ацетилхолин. Някои от тях съдържат холин във формулите си. Сред най-разпространените прекурсори са:

  • Холин битартрат
  • DMAE (Диметиламиноетанол)
  • Alpha-GPC (Л-Алфа Глицерилфосфорилхолин)
  • CDP-Choline (Цитидин 5-дифосфохолин)

На второ място са веществата, които играят ролята на кофактори при формирането на ацетилхолин. Кофакторите са небелтъчни вещества, които подпомагат биохимичните реакции в организма. Известни кофактори на ацетилхолин са:

  • Ацетил L-карнитин- популярно средство, което спомага генерирането на енергия, умствените и спортните постижения.
  • Витамин B5 (Пантотенова киселина)

На трето място са вещества, които участват в синтеза на ацетилхолин. Такива инхибитори са:

  • Хуперзин А (представляващ eĸcтpaĸт oт pacтeниeтo Huperzia serrata)- пoдпoмaгaщ мoзъĸa и мoзъчнaтa дeйнocт, подобряващ фокуса, пoдcилвaщ пaмeттa
  • Розмарин
  • Канабис

На последно място са веществата, които са агонисти на ацетилхолина. Агонистите се свързват с рецепторите на клетките и получават същия отговор. Агонистите всъщност са вещества, притежаващи склонност за свързване с даден рецептор. Популярни агонисти са:

  • Никотин

Какви са ползите от това вещество?

Въздействието на хуперзин А върху невродегенеративните заболявания и в частност болестта на Алцхаймер, е добре проучено. Няколко изследвания показват положителен ефект при прием на хуперзин А. При проучване включващо 474 участници на възраст между 50 и 90 години, приемащи от 300 до 500 мкг хуперзин А дневно, в рамките на 8 до 24 седмици, се отбелязва подобрение на когнитивните функции, и качеството на живот, но без да се променя самата болест.

Холин битартрат, приеман във високи дози, също има ефект, но той отново се ограничава до някои когнитивни функции като концентрация и разпознаване. Това вещество оказва въздействие и върху хора, страдащи от биполярно разтройство.

Употребата на DMAE спомага за подобряване на настроението. DMAE отчита ползи и при деца, страдащи от хиперактивност или дефицит на внимание.

Alpha-GPC демонстрира доста бързо ментално възстановяване при 71% от пациенти, претърпели церебрални исхемични атаки.

Ацетил L-карнитин се използва успешно при леки когнитивни отклонения, както и в съвсем началните етапи на болестта. Изследванията обхващат периоди от 3 до 12 месеца, като се използват дози от 2 до 3 грама дневно. Отбелязани са подобрения във всички клинични параметри и психометрични тестове. Доказано е, че Ацетил L-карнитин не забавя развитието на болестта при пациенти над 65-годишна възраст, но при по-млади хора има забавяне. Ацетил L-карнитинът успешно подобрява и настроението, като много успешно потиска депресивни състояния.

Изследване сравнява действието на ацетил L-карнитин и Alpha-GPC при индивиди, страдащи от деменция тип Алцхаймер. Alpha-GPC показва сериозно подобряване на всички неврофизиологични параметри, като ацетил L-карнитин също дава положителни резултати, но малко по-слаби. Ацетил L-карнитин въздейства при деменцията главно по отношение на краткосрочната памет.

CDP-Choline има положително въздействие при възстановяване от инсулт.

Странични ефекти

Повечето от източниците на ацетилхолин нямат остри странични ефекти, но някои от тях могат да демонстрират умерени такива. При първоначален прием на ацетил L-карнитин могат да се отбележат стомашен дискомфорт, гадене, повръщане, затруднения със заспиването, сърцебиене и високо кръвно налагяне. Не се препоръчва и за хора, претърпели сърдечен удар. Важно е да знаем и че при прием на ацетил L-карнитин се увеличава отделянето на свободни радикали (заради ускорен метаболизъм) и затова се препоръчва да се комбинира с антиоксиданти.

Изследвания не показват странични ефекти от хуперзин А, холин битартрат и CDP-Choline, което ги прави напълно безопасни за употреба.

Употребата на DMAE може да се свърже със странични ефекти като забавени реакции, сънливост, леко повишаване на кръвното налагяне. Въпреки това DMAE се смята за достатъчно безопасен.

Alpha-GPC във високи дози от порядъка на 1000 мг може да предизвика главоболие, безсъние, сърцебиене, гадене, повръщане.

С какво не бива да комбинираме ацетилхолинови източници?

Не се препоръчва комбинирането на ацетилхолинови източници с антихолинергични лекарства. Повечето от тези лекарства се предписват с рецепта, затова е необходима консултация с лекар. Антихолинергици могат да бъдат и вещества като алкалоидите, които се съдържат в повечето растения от семейство Картофови.

Препоръчителна доза

Няма универсална доза, която да важи за всички източници. Обикновено се препоръчват следните дозировки:

DMAE - 250 мг - 1 до 3 пъти дневно

Alpha-GPC - 300-600 мг -1- 2 пъти дневно

Холин битартрат - 500-1000 мг - 1 до 3 пъти дневно

Хуперзин А показва положителните резултати и липса на странични ефекти при прием на 400 мкг -1- 2 пъти дневно.

Ацетил L-карнитинът - до 2000 мг дневно, понякога и до 3000, според нуждите.

В кои добавки ще срещнем ацетилхолиновите източници?

На пазара могат да се открият повечето източници на ацетилхолин. Наясно сме, че някои от гореспоменатите, като канабис и никотин, не се предлагат на щандовете за хранителни добавки.

В асортимента на почти всяка марка за здравословни хранителните добавки могат да бъдат открити холин битартрат, Alpha-GPC, DMAE, ацетил L-карнитин, пантотенова киселина.

Не рядко източници на ацетилхолин се използват в спортни формули за предтренировъчна стимулация. Техните свойства да подобряват настроението, менталните способности и мускулните съкращения, ги правят особено подходящи за спортисти.



Източници

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166432811000428

https://www.nature.com/articles/aps2012128

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.