Анасонът е едногодишно тревисто растение. Той произхожда от Египет, Гърция и остров Крит. Анасонът е от едно семейство с целината и магданоза. Листата му се използват за подправяне на салати, а семената - в сладкарството. Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Плодовете се използват за ароматизиране на билкови чайове.

Анасонът съдържа етерично масло, анетол, холин (витамин В4). Той има антисептично, антиспазмолитично, отхрачващо, болкоуспокояващо, пикочогонно действие. Етеричното масло и анетолът се използват за приготвяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.

С лечебна цел се използват плодовете и семената на растението. То намира широко приложение при лечението на:

  • бактериални болести - унищожава чревните бактерии;

  • нервна система - епилепсия, безсъние (семената);

  • женски състояния - предизвиква менструацията, стимулира млечната секреция при кърмачки;

  • храносмилателна система - храносмилателни инфекции, колики при бебетата, подуване и газове, лош дъх, гадене, подобрява апетита, пречиства червата;

  • възпалителни процеси - катар при децата;

  • дихателна система - бронхит, възпаления на гръдния кош, суха кашлица, намалява конгестията на белите дробове, астма.


Външно анасонът се прилага под формата на мехлем при краста и въшки. В разредена форма може да се използва и за промивки на очите.

Плодовете на обикновения анасон трябва да се използват не повече от 20 дни. В противен случай, приети дори в нормални дози, те могат да причинят дерматити или хронично отравяне.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.