- Мишела Христова
- Здраве и красота , Полезни съвети
- 0 коментари
Познато повече в кулинарията, анасон всъщност е терапевтично растение, използвано в народната медицина от дълбока древност. То носи незаменими ползи за цялостното състояние на човешкото тяло и същевременно може да помогне в лечението на конкретни заболявания и неприятни симптоми. Разберете повече подробности в следващите редове, посветени на билката анасон.
Какво е анасон?
Анасонът е едногодишно тревисто растение. Той произхожда от Египет, Гърция и остров Крит. Анасонът е от едно семейство с целината и магданоза. Листата му се използват за подправяне на салати, а семената - в сладкарството. Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Плодовете се използват за ароматизиране на билкови чайове. Нерядко се използва и в кулинарията. Разполага със специфична миризма и е широко популярен в средиземноморската кухня.
Сред най-популярните видове е така нареченият каменоломков анасон. Основно за него става дума, когато се говори за здравословните ползи на билката. Този специфичен сорт се използва за приготвяне на чай. В същото време по-често срещаният звездовиден анасон има по-широко приложение в кулинарията и градинарството. Все пак, и той разполага с доказани лечебни ползи.
Химичен състав на растението анасон
Анасон е билка с множество ползи за здравето най-вече заради богатия си химичен състав. Сред наличните в него терапевтични вещества откриваме специфично етерично масло, анетол, холин (витамин В4). Синергичното действие на тези елементи водят до следните лечебни свойства, доказани и в науката, и в практиката.
антисептично;
антиспазмолитично;
отхрачващо;
болкоуспокояващо;
пикочогонно.
Етеричното масло и анетолът се използват за приготвяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.
Лечение с анасон
С лечебна цел от растението се извлича екстракт или се използва за пиене. Чай се приготвя от плодовете и семената на билката. Особено популярна е лечебната запарка от копър и анасон. Тя е подходяща дори за бебета, като от векове насам е позната с доказаните си ползи срещу симптомите на колики и други стомашно-чревни проблеми, включително при възрастните.
От друга страна, анасоново семе се използва и за по-сериозни проблеми с коремните органи. То е подходящо за язва, нередовен стомах и гастрит, колит и други. Извън гастроентерологията билката е позната и със следните доказани здравословни ползи:
при бактериални болести - унищожава чревните бактерии;
за нервна система - епилепсия, безсъние (семената);
при някои женски състояния - предизвиква менструацията, стимулира млечната секреция при кърмачки;
за облекчаване на симптоми като подуване и газове, лош дъх, гадене, подобрява апетита, пречиства червата;
възпалителни процеси - катар при децата;
в полза на здравата дихателна система - бронхит, възпаления на гръдния кош, суха кашлица, намалява конгестията на белите дробове, астма.
Помага ли анасон за отслабване?
В някои научни изследвания билката се посочва и като чудесно помощно средство в борбата срещу излишните килограми. Това свойство има пряка връзка с доказаните вече ползи за стомашно-чревната дейност.
Приемът на анасон подобрява храносмилането. Така се намалява риска от гниене на хранителни вещества в червата, се нормализира и теглото, оптимизира се и метаболизмът. Освен това, растението възстановява обмяната на веществата и може да намали риска от дефицити на ключови витамини и минерали, както и да регулира апетита.
Анасон – противопоказания
За определени хора е невъзможно да се възползват от доказаните ползи на билката. Растението не се препоръчва по време на бременност, ендометриоза и други хормонални и/или гинекологични заболявания, както и при индивидуална непоносимост.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар