Анасонът е едногодишно тревисто растение. Той произхожда от Египет, Гърция и остров Крит. Анасонът е от едно семейство с целината и магданоза. Листата му се използват за подправяне на салати, а семената - в сладкарството. Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Плодовете се използват за ароматизиране на билкови чайове.
Анасонът съдържа етерично масло, анетол, холин (витамин В4). Той има антисептично, антиспазмолитично, отхрачващо, болкоуспокояващо, пикочогонно действие. Етеричното масло и анетолът се използват за приготвяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.
С лечебна цел се използват плодовете и семената на растението. То намира широко приложение при лечението на:
- бактериални болести - унищожава чревните бактерии;
- нервна система - епилепсия, безсъние (семената);
- женски състояния - предизвиква менструацията, стимулира млечната секреция при кърмачки;
- храносмилателна система - храносмилателни инфекции, колики при бебетата, подуване и газове, лош дъх, гадене, подобрява апетита, пречиства червата;
- възпалителни процеси - катар при децата;
- дихателна система - бронхит, възпаления на гръдния кош, суха кашлица, намалява конгестията на белите дробове, астма.
Външно анасонът се прилага под формата на мехлем при краста и въшки. В разредена форма може да се използва и за промивки на очите.
Плодовете на обикновения анасон трябва да се използват не повече от 20 дни. В противен случай, приети дори в нормални дози, те могат да причинят дерматити или хронично отравяне.
Коментари (0)
Нов коментар