×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Апигенин


Знаете ли какво е общото между лайката, магданоза, спанака, портокалите, виното и бирата? Отговорът е, че всеки от тях осигурява висока доза от флавоноида апигенин, който е признат за супер антиоксидант и притежава мощен противовъзпалителен ефект.

Апигенинът е естествено съединение, което присъства в редица растения като целина, кориандър, грозде, лайка, лук, царевица, пшенични кълнове и др., като принадлежи към флавоновия подклас на флавоноидите. Изолиран е през 1938 г. от унгарския физиолог и биохимик Алберт Сент Диорди (Albert Szent-Györgyi), носител на нобелова награда за медицина от 1937 г. Първоначално е отнесен към витамин Р, но по-късно е изваден от групата на витамините.

Сред основните ползи от апигенина е инхибирането на ензима CD38, чиято активност нараства с редица заболявания и стареенето на човешкия организъм, като в същото време води до повишаване на NAD+(никотинамид аденин динуклеотид - базов ензим за метаболизма) – ключ към добро здраве и дълголетие. Този флавоноид е основен терапевтичен агент срещу малария и индуцира ABCC1 транспортери, инхибира протеина киназа (Pf RIO-2 киназа) и действа като антиоксидант. Свързва се и с намален риск от сърдечни заболявания и рак. При високи нива може също да помогне за намаляване на тревожността и действа като естествен седатив.

 

Антиканцерогенно действие

По-голямата част от изследванията на апигенина с днешна дата са фокусирани с действията му срещу рака. Учени по целия свят се обръщат към природата в търсенето на ефективно лечение на болестта и много от резултатите са изключително обещаващи. Що се отнася до апигенина и неговия противораков потенциал, знаците са наистина добри, особено при левкемия, рак на гърдата, рак на простатата, рак на пикочния мехур и рак на стомаха. Той помага за регулирането на молекулярните пътища, свързани с развитието и разпространението на туморните клетки, може да подобри антиоксидантния статус, да инактивира канцерогените, да потиска пролиферацията, да индуцира спирането на клетъчния цикъл и да регулира имунната система. Проучванията показват, че апигенинът има противоракови превантивни свойства и освен това унищожава злокачествените клетки. Бързо търсене в pubmed показва над 500 рецензирани проучвания, изследващи противораковите ефекти на апигенина.

Проучване, публикувано през 2015 г., демонстрира, че апигенин може да предотврати или забави развитието на ензим, известен като IKKA. Този вреден ензим е свързан с прогресията на рака. Изследователите също установили, че апигенинът може да предотврати растежа на тумора и да забави развитието на раковите клетки.

Проучване, публикувано през 2008 г. установило, че апигенинът, използван заедно със зелен чай, е ефективен за предотвратяване на рецидив на рак на дебелото черво. Друго изследване, публикувано през 2012 г. от учени от университета в Мисури, установило, че апигенинът е ефективен срещу рак на гърдата. Много жени, преминаващи през менопауза, получават синтетичен хормон, наречен прогестеин, за да облекчат симптомите на менопаузата. За съжаление, прогестеинът е свързан и с определен тумор на рак на гърдата. Изследователите открили, че апигенинът е помогнал за намаляването на тумора на рака на гърдата и препоръчали допълнителни изследвания в бъдеще. Проучване, публикувано през 2013 г., също установило, че апигенинът има ефект върху рака на белия дроб, като убива над 80% от раковите клетки in vitro.

 

Ползи за сърцето

Според редица изследвания апигенин може да е от полза за сърцето по редица начини. На първо място може да помогне за намаляване на кръвното налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Това се случва поради релаксиращия ефект, който упражнява върху централната нервна система на тялото. Много хора са запознати с отпускащите свойства на чая от лайка и затова растението често се препоръчва като естествено средство за лечение на тревожност, стрес и нарушения на съня. Голяма част от ефективността на лайката се дължи именно на мощните ефекти на апигенина поради способността му да модулира GABA рецепторите в мозъка.

Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, апигенинът може да помогне в превенцията на сърдечни заболявания. Като консумирате храни, богати на флавоноиди като апигенин, можете да се предпазите от увреждането, причинено на клетките от оксидативния стрес (свободни радикали). Това увреждане е в основата на много от заболяванията, които свързваме със стареенето, включително атеросклероза, инфаркт и инсулт.

 

При тревожност и депресия

Апигенинът често се препоръчва като средство за преодоляване на симптомите на тревожност и депресия. Според резултатите на клинично изпитване върху 57 души с генерализирано тревожно разстройство, германски екстракт от лайка, стандартизиран до 1,2% апигенин, е намалил симптомите на тревожност при пациентите. Посочва се, че се наблюдава намаляване на нивата на хормона на стреса кортизол в надбъбречните клетки, като се блокира ензима CYP11B1, произвеждащ кортизол.

 

По-добра кожа

Заради противовъзпалителните си свойства този флавоноид се използва и като съставка на продукти за подобряване здравето на кожата. В клинично изпитване върху 40 жени кремът с апигенин повишава плътността и еластичността на кожата, като същевременно намалява дълбочината на бръчките. В клетките се наблюдава намаляване на  увреждането, причинено от UV радиацията.

При мишки локалният апигенин подобрява бариерната функция на пропускливостта на кожата чрез насърчаване на растежа на кожните клетки и производството на мастни молекули и антимикробни протеини. Това предполага, че може да помогне при състояния, характеризиращи се с дисфункция на пропускливата бариера, като атопичен дерматит.

 

За регулиране на теглото

Апигенинът се използва и като хранителна добавка за регулиране на теглото. Той поддържа баланса на глюкозата и спомага за понижаване на нивата на кръвната захар. Следователно, той намалява риска от развитие на диабет тип 2. Апигенинът може също да намали честотата на метаболитен синдром и инсулинова резистентност. Един от факторите, който увеличава вероятността от развитие на диабет е именно излишната телесна маса. Проучванията показват, че апигенинът спомага за поддържането на нормална телесна маса, дори когато диетата е богата на мазнини и теоретично трябва да доведе до развитие на затлъстяване. В малко проучване сред 16 души със затлъстяване, напитка на основата на черен пипер е намалила апетита и оказва влияние върху нивата на кръвната захар и хормоните на щитовидната жлеза. Химичен анализ разкрива няколко производни на апигенин сред активните съединения на черния пипер.

При затлъстели мишки, които са били хранени с диета с високо съдържание на мазнини, добавката на апигенин понижава мастните киселини, общия холестерол и други показатели за затлъстяване.

Установено е, че мишките с високи нива на NAD+ (никотинамид аденин динуклеотид - ключов ензим за метаболизма) са по-добре защитени срещу затлъстяване, докато тези с ниски нива на NAD+ са по-склонни да наддават тегло. В тази връзка апигенинът, който повишава нивата на NAD+, благоприятства регулирането на глюкозата и мазнините при затлъстели мишки.

 

Възпаление и болка

В клинично изпитване върху 72 души, страдащи от мигрена, гел от масло от лайка с 0,233 mg/g апигенин намалява болката и други симптоми на мигрена (гадене и дискомфорт, причинени от светлина и звуци).При клинични опити с плъхове, изпитващи тежка реакция при инфекция (сепсис), се наблюдават намалени възпалителни реакции, когато са лекувани с апигенин. При мишки, на които е дадена висока доза бактериални липополизахариди, апигенинът намалява клетъчната смърт и контролира възпалителния имунен отговор в засегнатите области.

Доказано е, че апигенинът предотвратява IBD и белодробно възпаление  при пациенти чрез блокиране на възпалителните пътища. Той инхибира и клетъчните процеси, които причиняват инфекциозно сърдечно възпаление (ендокардит) в сърдечните клетки. Механизмите, чрез които апигенинът може да намали възпалението, включват: намалена активност на NF-κB в белите дробове, намалена експресия и сигнализиране на JAK2 и STAT3, намалено освобождаване на провъзпалителни посредници (азотен оксид и PGE2) и цитокини (TNF-α, IFN-γ, IL-2, Th1 цитокини), повишено освобождаване на противовъзпалителни цитокини (Th2 цитокини, IL-4 и IL-10), потиснато производство на интерлевкин-1β и активиране на инфламазома на NLRP3.

 

По-добро мозъчно здраве

Изследванията са на много ранен етап, но изглежда, че апигененинът може да играе важна роля в превенцията на различни дегенеративни мозъчни заболявания, включително болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

През 2015 г. изследователи в Бразилия провели серия от лабораторни тестове за ефектите на апигенина върху стволовите клетки. Невероятно, но стволовите клетки успели да произведат нови мозъчни клетки поне при лабораторни условия. Учените открили, че на апигенин са му необходими само 25 дни, за да произведе клетките, необходими на мозъка да функционира по-ефективно.

Добавянето на повече апигенин помогна за укрепването на основните връзки между невроните. Това е важно откритие и може да отвори потенциал за бъдещо лечение на когнитивни проблеми, проблеми с ученето и паметта и дори при пациенти със свързани с възрастта мозъчни заболявания като Алцхаймер.

 

Като обобщение:

Апигенин е флавоноид, мощен антиоксидант със силен противовъзпалителен, антиканцерогенен ефект и многобройни ползи за здравето. Той може да бъде открит в много плодове, зеленчуци и подправки в естествено състояние, но когато количеството му е недостатъчно, се препоръчва допълнителен прием под формата на висококачествени хранителни добавки.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.