×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Култивирането на това растение започва още преди 7000 години. Арарут е нишестен зеленчук, представляващ коренищата на тропическото растение Maranta arundinacea. Обикновено се преработва в прах, наречен брашно от арарут, което има огромен запас от енергия и се използва широко както в сладки, така и в солени ястия. Прахът от арарут е бял, наподобяващ царевично нишесте, с високо хранително съдържание. Арарутът определено е по-здравословният вариант за печене на хранителни продукти като хляб, паста и сладкиши и служи като заместител на царевичното нишесте. Брашното от арарут се съчетава добре с широка гама от съставки, което го прави ключов компонент в храните за кърмачета и сладкарските изделия



Състав

Арарут е добър източник на въглехидрати и осигурява около 5 грама протеин на порция, които спомагат за поддържане на нормалния растеж и развитие. Освен това, той съсъдржа и фолиева киселина, която е от съществено значение по време на бременност за предотвратяване на вродени дефекти и образуване на ДНК. В състава му влизат още калций, желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк, витамин C. Той е лесен за храносмилане, не съдържа глутен и е идеален за посрещане на хранителните нужди на деца и възрастни, на които им е необходима по-мека храна.

Аюрведа- използване на арарут

Холистичната наука Аюрведа цени растението арарут за лечение на рани и като противоотрова срещу токсините.

Сред най-изявените му свойства са да:

  • Изчиства от токсините
  • Успокоява раздразнението и възпалението
  • Поддържа електролитния баланс
  • Абсорбира прекомерната мастна секреция в кожата
  • Изчиства запушените пори и да подмладява тена на кожата
  • Облекчава и предотвратява стомашни разстройства
  • Понижава нивата на холестерола в кръвта
  • Подобрява количеството на спермата
  • Засилва сексуалното желание

Аюрведичните лекари препоръчват около 10-30 грама арарут на прах дневно, сварен в мляко или вода, за профилактика и лечение на различни заболявания.

Ползи за здравето от арарут на прах

Нишесте без глутен

Брашното от арарут служи като здравословна алтернатива на пшеничното брашно. Наличието на устойчиво нишесте в арарута го прави подходящ за безглутенови диети. Това универсално брашно замества царевичното нишесте и се смесва лесно с всички видове брашно като бадемово, кокосово или брашно от тапиока за печене на хляб, сладкиши, бисквити и други деликатеси.

Подпомага загубата на тегло

По принцип зеленчуците, съдържащи скорбяла и рафинираните брашна не се препоръчват при отслабване, но прахът от арарут набира огромна популярност и оглавява списъка в тази категория. Той включва 32% устойчиво нишесте и огромни количества неразтворими фибри, които забавят скоростта на изпразване на стомаха и ви държат сити. Това от своя страна съдейства за регулиране на апетита и води до загуба на тегло.

Насърчава храносмилането

Прахът от арарут действа като мощен храносмилателен стимулант и е ефективен при регулиране на движението на червата. Естественият успокояващ ефект и високото съдържание на нишесте, действат като леко слабително, което облекчава синдрома на раздразнените черва. Освен това се използва и като ефективно традиционно средство за лечение на диария и други стомашно-чревни аномалии.

Силата на витамините B

Витамините от В-комплекс играят ключова роля в извършването на няколко телесни процеси и функции. Арарутът е наситен с витамини от група В – рибофлавин, ниацин и фолат. Ниацинът е изключително полезен за повишаване нивата на добрия холестерол (HDL) и намаляване риска от сърдечни заболявания. Освен това арарутът има огромни количества фолиева киселина, което улеснява образуването на червени кръвни клетки, клетъчното делене и растеж и спомага при лечението на анемия. Вече споменахме и, че фолиевата киселина осигурява правилното развитие на плода по време на бременност.

Насърчава съня

Арарутът, който се слави с високо съдържание на магнезий, може да ви помогне за подобряване на продължителността, качеството и спокойствието на добрия нощен сън.

Увеличава здравето на сърцето

Калият е жизненоважен минерал, необходим за поддържане на баланса на течностите в тялото. Тъй като е вазодилататор, богатството на калий в арарута разширява кръвоносните съдове и артериите. Това е от решаващо значение за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт. В допълнение, биоактивните съединения като алкалоиди, фенолни съединения, флавони и сапонини помагат за намаляване на нивата на холестерола и поддържане на липидния профил.

Помага при гъбични инфекции на краката

Микозата е гъбична инфекция на краката, която се развива, когато стъпалото е изложено на мръсна вода за дълго време или при носене на обувки през целия ден. Прахът от арарут, когато се прилага локално, може ефективно да лекува краката на спортистите и не само, което се дължи на силните му антибактериални и противогъбични свойства.

Подобрява здравето на бъбреците

Забележителното количество калий, присъстващо в това растение, помага за изчистването на отпадъците и токсините от бъбреците. Това е от решаващо значение за регулиране на кръвното налягане и осигуряване на оптимална бъбречна функция.

Подобрява здравето на кожата

Поради съдържанието на лечебни за кожата хранителни вещества като витамини, антиоксиданти и протеини, арарут лекува петна, белези от акне, обриви и пигментация. Използването на маска за лице на базата на арарут е ценно за възстановяване на мъртвите кожни клетки и връщане на естествения блясък.

Арарут срещу царевично нишесте

Царевичното нишесте е чисто нишесте, получено от ендосперма на царевичното зърно. Използва се като чудесен сгъстител и изисква по-малко време за готвене. Има лъскав външен вид и прави храната мътна и непрозрачна.  Подходящо е и за готвене на ястия при високи температури.

Нишестето от арарут се използва предимно при готвене без глутен и е естествено, без ГМО. То е идеална алтернатива на царевично нишесте в сосове, които имат киселинни съставки или продукти, които трябва да бъдат замразени. Арарутът се използва най-добре за сгъстяване на сосове, приготвяне на пудинги и може лесно да се смеси с други нишестета, за да се направи заместител на пшенично брашно за сладкиши.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.