×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

артемизинин


Артемизинът е вещество, плод на военна секретна научна разработка „Проект 523“, поръчана лично от  Мао Дзедун в опит да се справи с маларията. С днешна дата обаче той е сред най-надеждните средства за повишаване на имунитета, ефективно се бори срещу стареенето на клетките, широко се използва срещу парадонтит. Налице са обещаващи резултати за ефекта от прилагането му при лечение на СПИН, различни автоимунни заболявания и други състояния.  

Артемизининът е антималаричен лактон, получен от растението Artemisia annua (сладък пелин), което е познато на китайските лечители от дълбока древност – над 2000 години. Още през 1596 г. Ли Шизен препоръчва чай, направен от qinghao (китайското име на растението), специално за лечение на симптоми на малария в своя Компендиум на Materia Medica. Няколко века по-късно неговата колежка Ту Йоуйоу успява да изолира екстракт, а екстрахираното вещество, след като бъде подложено на пречистване, се оказва полезна отправна точка за получаване на артемизинин. Това донася на химичката-фармацевт Нобелова награда за медицина през 2015 г. Преглед от 2012 г. съобщава, че базираните на артемизинин терапии са били най-ефективните лекарства за лечение на малария по това време.

Artemisia annua е често срещана билка в много части на света. Смята се, че кръстница на рода от над 300 растения е гръцката богиня Артемида – покровителка на лова и всичко живо на Земята, но има вероятност растението да носи името на кралица Артемизия II от Кария, ботаник и медицински изследовател през четвърти век пр. н. е.


Малко история

През 1967 г. в Народната освободителна армия на Китай е създадена изследователска военна програма за скрининг на растения, с кодово име "Проект 523", в търсене на лек срещу маларията. Програмата и ранната клинична работа са наредени лично от Мао Цзедун по искане на лидерите на Северен Виетнам, за да осигурят помощ за тяхната армия, обхваната от болестта. В хода на това изследване през 1972 г. Ту Йоуйоу открива артемизинин в листата на Artemisia annua. Наречен qinghaosu (на китайски буквално „състав от зелено-син пелин“), артемизининът е един от многото кандидати, тествани като възможни лечения за малария от китайски учени в списък с близо 2000 традиционни билки. Ту Йоуйоу също открива, че процес на екстракция при ниска температура може да се използва за изолиране на ефективно антималарийно вещество от растението. Ту споделя, че е била повлияна от източник на традиционна китайска билкова медицина „Наръчник с рецепти за спешни лечения“, написан през 340 г. от н.е. от Ге Хонг, който казва: „Накиснете шепа qinghao в два литра вода и изпийте всичко.“ Впоследствие екипът на Ту изолира екстракт, който се превръща в най-ефективната терапия срещу малария.

Нека сега се обърнем към природата и действието на артемизинина. Тази молекула всъщност е сесквитерпенов лактон, който има функционална група с два атома кислород. Те са свързани с пероксиден мост, на който изглежда се приписват неговите антималарийни свойства. Смята се, че този мост действа, като блокира ензима, който гарантира, че паразитът е снабден с калций, като по този начин възпрепятства растежа му в тялото.

Друг механизъм на действие може да се крие в способността му да генерира свободни радикали в присъствието на желязо - микроелемент, изобилен както в паразитите, така и в раковите клетки. Артемизининът има предимството, че е със специфично насочено действие, което не засяга здравите клетки.

 

Какви са предимствата, предлагани от добавката Artemisinin?

Всеки ден тялото ни е изправено пред вълни от инфекциозни агенти (бактерии, вируси, паразити...), като всички те се опитват да влязат в организма, причинявайки различни заболявания. Артемизининът действа, за да оптимизира функцията на имунната система и да засили устойчивостта й на множество външни атаки.

Освен че представлява бариера срещу голям брой паразити, артемизининът е показал и впечатляваща способност да се бори с бактериални инфекции. Да вземем за пример добре познато бактериално заболяване лаймска болест, известна още като лаймска борелиоза. Предава се чрез ухапване от заразен кърлеж и може да причини болка и треска, както и неврологични, респираторни и очни проблеми. Проучване от 2016 г. показа, че приемането на антималарийни лекарства като артемизинин води до по-добри резултати от антибиотиците, използвани в момента за лечение на лаймска болест.

Проучване на професор Йеша Пател и неговия екип подчертава факта, че това активно вещество е в състояние да се бори и с друго добре известно бактериално заболяване, туберкулозата. Тестван в in vitro култура, артемизининът е показал, че действа синергично с някои лекарства срещу бацилите Mycobacterium bovis и Mycobacterium tuberculosis H37Ra. Чрез увеличаване на нивата на пероксид в третираните клетки, артемизининът причинява разпадане на мембраните на атакуващите бактерии, намалявайки значително техния брой.

Също така е важно, че този активен принцип е доказано ефективен в борбата с вирусите. В проучване от ноември 2018 г. немският изследовател Томас Еферт отбеляза, че има добри in vitro и in vivo доказателства за положителните ефекти на артемизинин и неговите производни срещу определени ДНК вируси, а именно: Цитомегаловирус (CMV), Човешки херпесен вирус тип 6 (HHV-6) и херпес симплекс вирус (HSV-1 и HSV2), Вирус на Epstein-Barr (EBV), Вирусен хепатит B (HBV).

По отношение на прочистването на тялото, Artemisinin не само ви предпазва от външни агенти: тази висококачествена хранителна добавка също съдейства организмът да се отърве от вече повредени  и нефункционални клетки.

 

Както обобщение:

Артемизининът предизвиква истинска революция в медицината, надграждайки хилядолетния опит на древните китайски лечители. Освен ефективно средство против малария, това вещество е истински убиец на паразити и вируси, стимулира имунитета и помага на тялото да обнови клетките си, превръщайки се в агент против стареенето.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.