×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Безопасни ли са енергийните напитки?От 1998 до 2003 година пазарът на енергийните напитки в САЩ се увеличи близо 5 пъти. През 2006 година продажбите на тези продукти съставиха 5 милиарда долара, като на челно място по продажби застана компанията, произвеждаща напитката Red Bull. Преследвайки по-висока печалба фирмите-производители започнаха все по-агресивно да налагат продуктите си на пазара, без да отбелязват върху металните кутийки техния точен състав. В тази статия ще разгледаме някои от основните съставки на така наречените „енерджита” и ще ви разкажем какви са ползите и вредите от тях:

Женшен

Най-често срещаната разновидност на женшена е корейският  женшен – Panax ginseng (известен още като aзиатски), разпространен в Китай, Япония и Корея. Женшенът притежава редица положителни свойства – той осигурява стимулация на имунната система, подобрява общото физическо състояние, повишава издръжливостта на организма и устойчивостта към стрес. Но освен положително въздействие женшенът може да окаже и някои отрицателни ефекти, сред които: безсъние, повишена чувствителност на гърдите при жените, нарушения на менструалната функция, вагинални кръвотечения след менопауза и др.

Таурин

Тауринът е втората най-срещана аминокиселина в мускулната тъкан, участваща в образуването на конюгирани жлъчни киселини, необходими за преработването на мазнините. Тауринът оказва положително влияние върху дейността на сърцето, но може да доведе и до някои нежелани последствия като поява на запек или диария; силен кожен сърбеж при пациенти с псориазис; гадене, главоболие и световъртеж – при пациенти с епилепсия.

Горчив портокал

Горчивият портокал се използва при запушен нос, синдром на хроничната умора, за стимулация на сърцето и подобряване на кръвообращението. Също така при възпалителни процеси, кръвоизливи в ретината, синини и рани от залежаване. В комбинация с други стимулиращи вещества действа няколко пъти по силно върху сърдечно-съдовата система.

Глюкоза

С изключение на напитките без захар, практически всички енергийни напитки съдържат захар във вид на захароза, глюкоза или високофруктозен царевичен сироп. Глюкозата е основният източник на храна-енергия за еритроцитите и главния мозък. Тя е жизнено необходима за нормалното функциониране на централната нервна система и за организма като цяло.

Гуарана/Кофеин

Гуараната (позната още като бразилско какао) е основен източник на кофеин. Кофеинът оказва редица ефекти върху организма, сред които стимулация на централната нервна система, сърцето и скелетната мускулатура. Той е силен диуретик, поради което (противно на препоръките в рекламите) той не бива да се приема преди тежка физическа тренировка. Кофеинът може да предизвика безсъние, раздразнителност, безпокойство, стомашно разстройство, гадене, повръщане, учестено дишане и сърцебиене, тремор и чувство на тревожност.

Съчетаване на енергийните напитки с алкохол

В нощните заведения стана много модерно смесването на енергийни напитки с алкохол. Хората, които приемат големи количества кофеин (стимулатор) с алкохол (депресант) дори не могат да си представят степента на интоксикация, на която се подлагат. Въпреки че чувстват в по-малка степен главоболие, слабост и нарушения в координацията, те в действителност са много по-некоординирани, отколкото могат да си представят и имат забавени зрителни реакции. И тъй като повечето хора използват именно тези симптоми за определяне на степента си на опиянение, те могат да интерпретират погрешно състоянието си и да седнат пияни зад волана.

Влияние върху психиката

Част от компонентите на енергийните напитки могат да влошат протичането или да предизвикат появата на маниакален синдром при предразположени към това хора. Обикновено състоянието на засегнатите от синдрома се подобрява след прекратяване на консумацията на въпросната напитка.

Затлъстяване

Затлъстяването става все по-разпространен проблем и за това способстват редица фактори. Основните „виновници” са пасивният начин на живот и неправилното хранене, но множество изследвания доказват, че добавената захар в състава на енергийните напитки също спомага за задълбочаването на проблема.

Спортна подготовка

Енергийните напитки често се свързват с физическите упражнения, а в официалните сайтове на фирмите производители обикновено се препоръчва пиенето на напитките преди началото на силова тренировка. Въпреки опасенията на лекарите много компании целенасочено се стремят да популяризират продуктите си в спортните среди, като предлагат спонсорство на различни спортни състезания и наемат спортисти за рекламни лица.

Макар съдържанието на изброените вещества в „енерджитата” да е сравнително ниско, употребата на големи количества е опасна за организма. За да предпазите здравето си от подобно негативно влияние, никога не смесвайте енергийните напитки с алкохол, не прекалявайте с количествата и не ги пийте преди лягане или предстояща физическа тренировка.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.