- Виктория Дичева
- Здраве и красота , Полезни съвети
- 0 коментари
Бъз е добре позната билка по нашите географски ширини. Тя става изключително актуална в сезона на грипа и настинките. Обикновено се използва в рецепти за подсилване на имунитета, както и в специализирани формули за общо тонизиране на тялото и защита срещу вредните вирусни патогени.
Малцина обаче са наясно, че растението притежава няколко подвида. Макар и в някои отношения те да са сходни, е важно да ги разграничаваме. Особено сериозни са объркванията във връзка със същността, природата и приложението на бял бъз. Останете с нас, за да разберете какво представлява той и за какво е полезен.
Какво представлява?
Истинският бял бъз е познат с латинското наименование Sambucus gaudichaudiana. Той трябва да се отличава от популярния у нас Sambucus nigra (черен бъз). [1] В някои случаи у нас Sambucus nigra също се нарича бял бъз. Причината е, че освен плодовете, които са черни на цвят, негови използваеми елементи са и цветовете, а те са бели. Sambucus gaudichaudiana, от друга страна, има и бели цветове, и бели плодове.
Как и кога се използва?
Основната разлика между бял и черен бъз е, че първият е вид храст, а вторият – дърво. Освен това, белият вирее само и единствено в Австралия, а черният – по цял свят, включително и у нас. Полезните им свойства в известен смисъл се припокриват, но същевременно всяко от растенията притежава и индивидуални приложения. Ключово за Sambucus gaudichaudiana [2]е, че плодовете му могат да се консумират сурови, тоест без варене, както и да се използват за приготвянето на концентрат за разреждане. Така получената напитка има множество лечебни свойства и благотворен ефект върху тонуса и човешката имунна система. Възможно е и приготвяне на терапевтична напитка или чай от белите цветове на билката.
Лечебни свойства на бял бъз (Sambucus gaudichaudiana)
Основният му терапевтичен ефект и противовъзпалителният. Допълнен е от мощното имуностимулиращо действие на билката и по този начин тя се превръща в отлично терапевтично средство при множество хронични състояния, но също така и за превенция на настинки, грип и респираторни вирусни заболявания. Sambucus gaudichaudiana се препоръчва и за:
антиоксидантна защита срещу оксидиране и увреждане на клетките;
облекчаване на основните симптоми при грип и настинка – кашлица, хрема, възпалено гърло, висока температура и треска;
редуциране на усещането за болка от различен произход, включително мигрена;
подкрепа на очното здраве;
регулация на бъбречните функции;
преодоляване на стреса;
контрол на тежки вирусни инфекции като ХИВ и СПИН;
стомашни неразположения като запек и газове.
Кога цъфти и как се използва в народните лечебни рецепти?
В мрежата циркулират различни материали, обясняващи как се прави сироп от тази здравословна билка. Важно е да се знае обаче, че всички те касаят Sambucus nigra, а не Sambucus gaudichaudiana. Вторият не вирее у нас. Черният вариант на растението обаче е широко разпространено в България. От незапомнени времена, а и до ден днешен той се използва за подсилване на имунитета и по-лесно справяне с вече настъпила вирусна инфекция или възпалителен процес. Въпросът кога се бере няма еднозначен отговор. Причината е, че лечебна напитка от билката може да се приготви и от плодовете, и от цветовете й. Растението започва да цъфти през май месец. Тогава е времето за рецептите с цветовете на билката. Малко по-късно, в края на август и началото на септември се прави и сироп от нейните плодове.
Съвети за безопасно използване на бъз?
Белият бъз е сравнително безопасен природен еликсир за сила и мощ. Той няма никакви противопоказания. Може да се приема от деца, както и по време на бременност. Ето още експертни съвети за използване на бъз бял бъз, с които да се съобразите:
профилактика в есенно-зимния сезон на грипа и настинките: направете двумесечен курс със седмица пауза в средата му и ежедневен прием на сироп от бял бъз, приготвен предварително с мед и вода;
правилно ежедневно дозиране: обикновено сиропът от белия бъз се разрежда с вода в съотношение 1:9;
бял бъз може да се приема и във вид на чай, като цветовете му се варят в рамките на 10-15 минути и се препоръчва от 1 до 2 чаши на ден за имунитет (най-добре сутрин и вечер на гладно);
за по-надеждна превенция от вируси и инфекции, се препоръчва тинктура от бял бъз, като 2-3 капки дневно се приемат смесени с около 100 мл вода до преминаване на епидемичния период;
инхалации с бял бъз се правят на принципа на вдишване на изпарените пари от приготвената отвара за чай;
с отварата от бял бъз можете да правите и компреси за облекчаване на ставни болки.
Възможни са странични ефекти само и единствено при индивидуална непоносимост към билката. Те представляват стомашно-чревни смущения – гадене, повръщане и болка в корема.
Рискът от нежелани реакции е наличен и при значително превишаване на препоръчителната дневна доза. Обикновено тя е до 200 милилитра разредена с вода напитка, приготвена от сиропа на бял бъз. Имайте в предвид, че това е основната форма на приложение на растението с медицинска цел. Самият сироп с бял бъз се приготвя с достатъчно количество захар и лимонена киселина, която да повиши трайността на продукта и да осигури неговата естествена ферментация.
[1] https://www.mdpi.com/1420-3049/27/16/5050
[2] https://thesunlightexperiment.com/herb/elder
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар