Бъз е добре позната билка по нашите географски ширини. Тя става изключително актуална в сезона на грипа и настинките. Обикновено се използва в рецепти за подсилване на имунитета, както и в специализирани формули за общо тонизиране на тялото и защита срещу вредните вирусни патогени. Малцина обаче са наясно, че растението притежава няколко подвида. Макар и в някои отношения те да са сходни, е важно да ги разграничаваме. Особено сериозни са объркванията във връзка със същността, природата и приложението на бял бъз. Останете с нас, за да разберете какво представлява той и за какво е полезен.
Какво представлява?
Истинският бял бъз е познат с латинското наименование Sambucus gaudichaudiana. Той трябва да се отличава от популярния у нас Sambucus nigra (черен бъз). В някои случаи у нас Sambucus nigra също се нарича бял бъз. Причината е, че освен плодовете, които са черни на цвят, негови използваеми елементи са и цветовете, а те са бели. Sambucus gaudichaudiana, от друга страна, има и бели цветове, и бели плодове.
Как и кога се използва?
Основната разлика между бял и черен бъз е, че първият е вид храст, а вторият – дърво. Освен това, белият вирее само и единствено в Австралия, а черният – по цял свят, включително и у нас. Полезните им свойства в известен смисъл се припокриват, но същевременно всяко от растенията притежава и индивидуални приложения. Ключово за Sambucus gaudichaudiana е, че плодовете му могат да се консумират сурови, тоест без варене, както и да се използват за приготвянето на концентрат за разреждане. Така получената напитка има множество лечебни свойства и благотворен ефект върху тонуса и човешката имунна система. Възможно е и приготвяне на терапевтична напитка или чай от белите цветове на билката.
Лечебни свойства на бял бъз (Sambucus gaudichaudiana)
Основният му терапевтичен ефект и противовъзпалителният. Допълнен е от мощното имуностимулиращо действие на билката и по този начин тя се превръща в отлично терапевтично средство при множество хронични състояния, но също така и за превенция на настинки, грип и респираторни вирусни заболявания. Sambucus gaudichaudiana се препоръчва и за:
антиоксидантна защита срещу оксидиране и увреждане на клетките;
облекчаване на основните симптоми при грип и настинка – кашлица, хрема, възпалено гърло, висока температура и треска;
редуциране на усещането за болка от различен произход, включително мигрена;
подкрепа на очното здраве;
регулация на бъбречните функции;
преодоляване на стреса;
контрол на тежки вирусни инфекции като ХИВ и СПИН;
стомашни неразположения като запек и газове.
Кога цъфти и как се използва в народните лечебни рецепти?
В мрежата циркулират различни материали, обясняващи как се прави сироп от тази здравословна билка. Важно е да се знае обаче, че всички те касаят Sambucus nigra, а не Sambucus gaudichaudiana. Вторият не вирее у нас. Черният вариант на растението обаче е широко разпространено в България. От незапомнени времена, а и до ден днешен той се използва за подсилване на имунитета и по-лесно справяне с вече настъпила вирусна инфекция или възпалителен процес. Въпросът кога се бере няма еднозначен отговор. Причината е, че лечебна напитка от билката може да се приготви и от плодовете, и от цветовете й. Растението започва да цъфти през май месец. Тогава е времето за рецептите с цветовете на билката. Малко по-късно, в края на август и началото на септември се прави и сироп от нейните плодове.
Белият бъз е сравнително безопасен природен еликсир за сила и мощ. Той няма никакви противопоказания. Може да се приема от деца, както и по време на бременност. Възможни са странични ефекти само и единствено при индивидуална непоносимост към билката.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар