×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

 Червеният дрожден ориз (red yeast rice) се получава чрез ферментация на бял ориз с гъбички, обикновено Monascus purpureus (вид оризова плесен), която създава червеникаво покритие. В традиционната китайска медицина се използва като овкусител, хранителен консервант и за подпомагане на кръвообращението и храносмилането. Като хранителна добавка е добър антиоксидант и е много популярна алтернатива на лекарствата за холестерол с рецепта, наречени статини


Съдържание

Червеният дрожден ориз може да съдържа много активни съставки, в зависимост от начина на производство. Най-проучваната съставка е монаколин К, идентичен на лекарството ловастатин, предписвано за понижаване нивата на холестерола в кръвта. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ забранява продажбата на продукти с червен дрожден ориз, които съдържат монаколин К, тъй като това е същият химикал, открит в ловастатин. Въпреки това, изследване на добавките с червен дрожден ориз, продавани в САЩ, разкрива значителна вариация в съдържанието на монаколин К, вариращо от 0 до 5,4 милиграма на капсула. Затова, преди да пристъпите към употребата на тази добавка, трябва да се допитате до специалист, за да бъде индивидуализирана според вашите нужди и проверена за качество и съдържание на монаколин К.

Може да понижи холестерола

Високият холестерол е рисков фактор за инфаркти и инсулти. Статините обикновено представляват лечение от първа линия за хора с висок холестерол, за да бъде намален рискът от сърдечни заболявания- водещата причина за смърт в световен мащаб. Червеният дрожден ориз може да бъде добър вариант за хора с висок холестерол, които не могат да приемат статини поради странични ефекти или по друга причина. Той може също да е от полза за хора с леко повишени нива на холестерол, които не са достатъчно високи, за да им бъде назначено лечение със статини. Систематичен преглед установи, че този ориз може да понижи липопротеиновия холестерол с ниска плътност (LDL или "лош" холестерол) с малко над 1 милимол на литър (mmol/L)- това намаление на LDL може да понижи риска от сърдечни заболявания с 15- 20%. Вече казахме на кое вещество се дължи този ефект- монаколин К.

Средната дневна доза монаколин К в проведените клинични проучвания е 10,8 мг. Показано е, че добавките с червен дрожден ориз, съдържащи това ниво на монаколин К, са толкова ефективни, колкото и статините, с умерен интензитет за намаляване на LDL холестерола. Проучвания показват още, че приемането на 10 мг монаколин К дневно, може да понижи LDL холестерола с до 25% за шест до осем седмици.

Не забравяйте, че тази добавка, продавана в САЩ, обикновено не отбелязва на етикета количеството монаколин К, което съдържа. Причината- това е същата съставка като одобреното от FDA лекарство с рецепта ловастатин. Някои от тези добавки не съдържат монаколин К, въпреки че повечето имат поне малко. Поради това ефектите на понижаване на холестерола, може да варират значително между различните продукти.

Освен всичко това, червеният дрожден ориз повишава липопротеиновия холестерол с висока плътност (HDL или "добър" холестерол), което може да защити сърцето.

Може да предпази от сърдечни удари

Изследвания показват, че приемането на червен дрожден ориз, може да намали:

  • Нефатални инфаркти и инсулти
  • Процедури за реваскуларизация, включително стентове и байпас
  • Внезапна смърт

Тъй като помага за понижаване на холестерола, той също може да намали шансовете ви да получите инсулт. Ниският холестерол намалява риска от образуване на опасни кръвни съсиреци, които могат да се разпаднат и да причинят инсулти и инфаркти.

Подобрява кръвообращението

Плаките в кръвоносните съдове също запушват артериите и намаляват кръвообращението. Доказано е, че червеният дрожден ориз помага за подобряване на кръвообращението, позволявайки на раните да зарастват по-бързо и на тялото да функционира по най-добрия начин.

Подобрява перисталтиката

Червеният ферментирал ориз също така е ценен източник на фибри, които подпомагат работата на червата и подобряват перисталтиката.

Тази добавка е изследвана за състояния като:

  • Рак
  • Умора
  • Диабет
  • Затлъстяване
  • Високо кръвно налягане
  • Остеопороза

В повечето случаи тези изследвания са предварителни, което означава, че се провеждат върху животински модели или епруветки, а не върху хора. Изпитанията върху хора са оскъдни, малки или неубедителни. Все още няма достатъчно доказателства, за да се препоръча дрождният ориз за някое от тези състояния.

Странични ефекти

В зависимост от съдържанието на монаколин К в продукта, могат да се наблюдават нежелани реакции, подобни на тези, причинени от лекарства със статини. Те могат да включват:

  • Мускулна болка (миопатия)
  • Увреждане на бъбреците или черния дроб
  • Диария
  • Гадене
  • Стомашни болки
  • Умора
  • Главоболие
  • Еректилна дисфункция

При клинични изпитвания по-малко от 5% от хората, са развили чернодробно или бъбречно увреждане. До 23% от хората, които са приемали червен дрожден ориз, съобщават за мускулни симптоми . Все пак дневните нива от 3 до 10 мг монаколин К, обикновено се считат за причиняващи минимални странични ефекти. Сложното в случая е, че част от етикетите на продуктите не посочват колко монаколин К присъства в добавката, така че при някои брандове не можете да сте сигурни какво количество получавате.

Важно!

Избягвайте да използвате червен дрожден ориз, ако имате известна алергия към него или неговите съставки, включително ловастатин. Попитайте фармацевт или лекар за пълен списък на съставките, ако не сте сигурни.

Червен дрожден ориз не се препоръчва по време на бременност, поради проблеми с безопасността. Цитрининът, вреден замърсител в някои продукти с червен дрожден ориз, може да причини вродени дефекти и проблем с бъбреците. Не се препоръчва и по време на кърмене, поради липса на проучвания за безопасност.

Хората, които имат непоносимост към статини, което означава, че не могат да приемат статини поради мускулни симптоми, трябва да бъдат внимателни, когато използват тази добавка, тъй като може да предизвика същите странични ефекти като статините.

Трябва да се използва предпазливо и при хора с чернодробно заболяване и такива, които пият алкохол.

Относно споменатия цитринин- Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) определя горна граница (UL) за цитринин, който понякога се произвежда, когато се прави червен дрожден ориз и тя е 20 микрограма на килограм (μg/kg).

Дневна доза и препоръка

Както при другите добавки, типичната дневна доза е висока. Проучванията са оценили ползите от 600 милиграма, приемани два до четири пъти на ден. Тъй като няма начин да разберете колко от полезните химически съединения се намират във вашата добавка, най-добре е да започнете с по-малка доза и след това да проверите холестерола си, за да видите дали работи.

Ако сте с висок холестерол, но не смеете да се доверите на червения ориз, някои други хранителни добавки, за които е установено, че понижават LDL холестерола, могат да ви бъдат от полза. Сред тях са артишок, бергамот, берберин, спирулина, чесън, зелен чай, но имайте предвид, че в сравнение с тази добавка, те имат по-слабо действие. Не забравяйте, че червеният дрожден ориз си остава най-ефективният нутрицевтик за намаляване нивата на холестерола.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.