×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ако не сте чували за тази киселина, сега е моментът да прочетете някои интересни факти. Днес ще поговорим за елаговата киселина. Тя е един от най-добре проучените фитохимикали, който е мощен естествен антиоксидант. Съдържа се в различни плодове, ядки и растения. Открита е за първи път през 1831 г. от френски химик и фармацевт.

Това полифенолно съединение, което проявява протективно действие върху мозъчната функция, притежава още противовъзпалително и антипролиферативно (възпрепятства размножаването на съединителната тъкан в черния дроб) действие. Има още данни за антихиперлипидемичен (при заболявания на сърцето), хепатопротективен и антибактериален ефект. Освен това екстрактът от тази киселина намалява хиперпигментирането на кожата, поради което тя се включва в хранителни добавки и в продукти за грижа за кожата.

Къде ще я открием?

Елагова киселина се съдържа в доста видове плодове и ядки. Някои от най-богатите източници са нарът, ябълките, гроздето, ягодите, малините, боровинките, орехите, шам-фъстъкът, кашуто, зеленият чай и в кората и стъблото на Eucalyptus maculata и Eucalyptus globulus. Плодовият екстракт от нар обикновено съдържа 250-500 мг елагова киселина и това го прави най-богатият  на това съединение плод.

Елаговата киселина се произвежда в растенията главно чрез хидролиза на елагитанини, широко разпространена група растителни вторични метаболити. През последните десетилетия тази киселина привлича голямо внимание поради изразените си антиоксидантни, противовъзпалителни, антимутагенни и антипролиферативни свойства и терапевтичния си потенциал в лечение на редица заболявания. Многобройни проучвания показват, че тя може да участва в предотвратяване, смекчаване или забавяне на прогресията на хронични заболявания, включително сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания, диабет и дори рак. Елаговата киселина показва защитен ефект срещу токсичността на метали и металоиди и естествени токсини. Има също доказателства за положителен терапевтичен ефект от комбинацията на елагова киселина с други антиоксиданти, включително селен, известен с множеството си биологични активности и терапевтичен потенциал.

Елагитанините представляват една от най-разнообразните групи растителни феноли и обхващат над 1000 идентифицирани природни биоактивни съединения. Тези фитохимикали имат тръпчив вкус и изразени стипчиви свойства и са способни да образуват комплекси с протеини и полизахариди. Елагитанините се намират във вакуолите и цитоплазмата на растителните клетки и играят важна защитна роля в естествените условия на растеж, осигурявайки химическа защита срещу инфекция от микробни патогени и атака от тревопасни. В растенията от рода Rubus (малини и къпини), елагитанините представляват основната група фенолни съединения, докато елагитанините във Fragaria (ягоди) са втората по големина група феноли след антоцианините.

Тук е добре да кажем нещо важно- доказано е, че съхранението и замразяването на плодовете, както и преработката им за производство на напитки и конфитюри, могат да имат различен ефект върху съдържанието на елагова киселина. По-специално, промишлената обработка на нарове за производство на со,к повишава концентрацията на тази киселина в соковете. В същото време сокът, приготвен от замразени плодове, съдържа два пъти по-малко от това съединение, отколкото сокът, приготвен от пресни плодове. Значително увеличение на съдържанието на елагитанини (2-3 пъти) се наблюдава при преработката на малини за производство на конфитюр. Доказано е обаче, че обработката на ягоди за производство на конфитюр намалява общото съдържание на елагова киселина с 20%.

Проучвания

Доказано е, че прилагането на елагова киселина върху плъхове с хепатотоксичност, намалява повишеното чернодробно съдържание на холестерол, свободни мастни киселини, триглицериди и фосфолипиди. Елаговата киселина смекчава предизвиканата от алкохола токсичност при плъхове чрез подобряване на телесното тегло, възстановяване на антиоксидантния статус, модулиране на микроелементите и намаляване на нивата на липидите в кръвта. Проучванията също така показват, че елаговата киселина притежава антифибротични ефекти и по този начин е от полза за предотвратяване на алкохолно чернодробно заболяване. По отношение на благоприятните ефекти на елаговата киселина при остър панкреатит, изследвания твърдят, че храненето на плъхове с диета, включваща елагова киселина, в продължение на 10 седмици е ефективно за предотвратяване на панкреатит.

Скорошни експерименти разкриват, че това съединение предизвиква антикарциногенни ефекти- то осъществява прекъсване на свързването на ДНК с канцерогени, блокира вирусни инфекции, възпрепятства процеси на лекарствена резистентност, които са необходими за туморен растеж и метастази. За съжаление обаче, Администрацията по храните и лекарствата класифицира елаговата киселина като фалшив лек за рак. Очевидно елагинът не е лек за рак, но има много свойства, които могат да променят липидния метаболизъм срещу рак на простатата, например.

Елаговата киселина ще ви бъде от полза основно при:

  • Чести боледувания- засилва имунитета
  • За предпазване от усложнения в резултат на вирусна инфекция
  • Вирусни, респираторни и стомашно-чревни заболявания
  • Диабет- като помощно средство
  • Детокс- прочистване на кръвта и черния дроб
  • Проблеми със сърдечния мускул
  • Лечение на рани- засилва регенерацията на кожата
  • Избелване и подмладяване на кожата- премахване на петна, забавяне на стареенето

 И накрая, както винаги ви съветваме, и тук ще кажем същото. Ако решите да приемате елагова киселина като хранителна добавка, задължително е да се консултирате с лекар, особено ако имате някакви алергии, заболявания или приемате лекарства.


Източници:  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8885183/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/ellagic-acid

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.