×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Владимир Шишков

 

Д-р Владимир Шишков е завършил медицина във ВМИ – Пловдив през 1990 година и работи в областта на фармацията, храненето, лечението и превантивната медицина, както с природни, така и с фармацевтични продукти, храни и хранителни добавки. Член е на Българското Научно Дружество по Хранене и Диететика. Д-р Шишков е профилиран в изграждането на цялостни индивидуални лечебно-профилактични и оздравителни програми и диетични планове, в съответствие с принципите на орто-молекулярната медицина. Орто-молекулярната медицина е научната основа на модерно направление, известно още като нутритерапия или диетотерапия, включващо както прилагането на конвенционални диети и хранителни режими, така и клинично обоснованата употреба на биологично активни вещества и есенциални нутриенти.

 

 

-Д-р Шишков, днес темата за здравословното хранене е повече от актуална. Парадоксът е, че хората се хранят все по-нездравословно, а случаите на затлъстяване и наднормено тегло се увеличават все повече. На какво според Вас се дължи тази тенденция?

 

Да, ситуацията изглежда парадоксална наистина, но това е само на пръв поглед. Всъщност хората не осъзнават, колко много се промени света през последните 30-40 години и до каква степен средата  за живот на градския човек се е отдалечила от нормалната среда за живеене, за която всъщност е пригоден човешкият организъм. Негативните фактори, които влияят върху метаболизма на “homo urbanicus” (градски човек) са толкова много, че дори е трудно да се изброят – ето само няколко от най-важните накратко: изключително нездравословни преработени и рафинирани храни, богати на всякаква химия и в същото време бедни откъм най-полезните природни вещества: витамини, минерали, микроелементи, ензими, есенциални мастни и аминокиселини, фибри, фитохимикали и мн. други. Не по-малко важна роля играят обездвижването, високите нива на стрес (дистрес), недоспиването, недостатъчния прием на качествена вода, хроничната умора, нарушените циркадни ритми, негативното мислене, негативния електромагнитен фон и ред други по-трудно забележими фактори, които са неизменна част от средата на градския човек.

 

-Колко пряка е връзката между заболяванията и наднорменото тегло?

 

Връзката в този случай е двупосочна и интерактивна, като в много случаи се стига до порочен кръг – например метаболитния синдром, предиабета и самият диабет са състояния които пряко се свързват с наднорменото тегло, но ако не се вземат адекватни мерки, те самите водят до натрупване на тегло и затлъстяване. Подобна е ситуацията и при състоянията свързани с хипофункция на щитовидната жлеза, омазняването на черния дроб, забавеното усвояване на храната в червата, редица сърдечно-съдови, автоимунни заболявания, остеоартрита и дори все по-често срещащите се тревожно-депресивни състояния в чиято терапия се ползват редица медикаменти неблагоприятно отразяващи се на теглото при дългосрочен прием

 

 

-Кои са храните, които задължително трябва да изключим от диетата си, ако искаме да запазим добра фигура и да бъдем здрави?

 

Най-трудното нещо в науката за храненето са обобщенията и универсалните общовалидни формули, защото разнообразният човешки геном изисква изключителна гъвкавост и предпазливост при даването на препоръки с максимално широка валидност. Все пак с висока степен на достоверност може да се твърди, че прекаляването с преработени, мазни, тестени, пържени, панирани, солени и пикантно овкусени хранителни продукти, както и продукти богати на бързи въглехидрати и бедни на качествени протеини, есенциални мазнини, витамини, минерали и други ценни микронутриенти (внасящи само т.н. „празни калории” в организма) в повечето случаи значително допринасят за натрупване и задържане на мастни депа.

 

Типичен пример за такива храни са всички спадащи към групата на т.н. „фаст фууд” (каквито се предлагат в заведенията за бързо хранене) и храните предлагани в магазините за сладки неща и сладкарниците. Разбира се, в много от менютата на ресторантите също присъстват подобни храни и там наистина човек трябва внимателно да преценява и избира най-здравословната възможна комбинация от храни.

 

 

-Хормоналният дисбаланс е все по-често срещано явление. Много специалисти смятат, че в основата на този проблем е лошото хранене. Кои са продуктите и съставките, които оказват най-пагубно влияние на хормоните?

 

Да, наистина този проблем започва да зачестява, но тук вина имат не само нискокачествените и пълни с химия хранителни продукти, а също и опаковките в които се предлагат (напр. много от пластмасовите опаковки и бутилки, все още съдържат бисфенол А – субстанция, която предизвиква образуването на естрогеноподобни вещества в организма), да не забравяме също, че някои от ГМО-съставките в храните също се свързват с подобен ефект. Но самият факт, че не се внасят достатъчно качествени или денатурирани чрез високотермична обработка протеини и мазнини, фитостероли и др., логично предполага влошено качество и занижено количество на хормоналната продукция в организма.

 

 

-Възможно ли е чрез диета да възстановим хормоналното равновесие и ако да, какво трябва да включва тя?

 

В много случаи хормоналният баланс се възстановява просто чрез преминаване към добре балансирана и разнообразна диета включваща пълноценни непреработени растителни храни – зеленчуци, плодове, бобови, пълнозърнести, кълнове, ядки, семена и т.н., както и качествени животински храни с минимална кулинарна обработка или дори в суров вид, (където е възможно) – екологични меса, млечни продукти, яйца, риба и морски дарове.

 

 

- При много хора мазнините в областта на корема и талията са най-трудни за елиминиране. Как да се храним, ако искаме да изваем форма именно там?

 

Да, това наистина е така, но да не забравяме че в случая важна роля играе и наследствеността. Не всеки може да очертае безупречен релеф на коремната си мускулатура, но наистина всеки човек, би могъл да поддържа възможно най-ниско количество мазнини в тази област, ако съчетае оптимален хранителен режим включващ не само разнообразно меню от качествени, непреработени храни изброени в отговора на предходния въпрос, но включващи също подходящи суперхрани, сокове, протеинови шейкове, напитки и или хранителни добавки стимулиращи топенето на мазнините и извайването на мускулатурата. Такива са например конюгираната линолова киселина, L-карнитина, аргинин-алфа кетоглутарата, разклонените аминокиселини и редица други добавки. Но сами по себе си тези продукти няма да имат достатъчен ефект, ако не се подкрепят с подходящ хранителен и двигателен режим, на фона на оптимални циркадни ритми, достатъчен прием на качествена вода, подходящи дихателни упражнения, цялостни програми включващи не само спотови упражнения за коремна мускулатура, но също кардио-, силови и интервални тренировки. По принцип се смята, че спот-отслабване (само в определени зони на тялото) е много трудно постижимо, тъй като механизмите регулиращи отлагането на мазнини по тялото работят холистично за цялото тяло.

 

 

-Какво е мнението Ви за т. нар. разделно хранене? Наистина ли е толкова полезно за процесите на храносмилане и помага ли за поддържане на добра фигура, както се твърди?

 

Разделното хранене в неговия класически и разгърнат вид е доста трудно изпълнимо, но някои от неговите принципи (избягването на грубо-несъвместими комбинации от високопротеинови и високовъглехидратни храни например), определено могат да бъдат полезни при изграждането на оптимален хранителен режим при много проблемни състояния свързани с храносмилането и здравословната редукция на тегло

 

-Мнението Ви за т. нар. 90-дневна диета, която става все по-популярна сред жените?

 

Ако при разделното хранене все пак имаме една доста стройно изградена система почиваща на определени принципи и с конкретни указания за избягване на определени хранителни комбинации, то при тази т.н. диета е доста трудно да бъде открита някаква логика почиваща на здрав научен смисъл. В много случаи обаче, тя оказва влияние върху теглото, поради простата причина, че принуждава хората да ограничават приема на определени храни в конкретни дни. Проблемът е, че в нея присъстват и редица храни, които определено не спадат към групата на полезните храни, в контекста на всичко казано по-горе. Освен това, не смятам, че е практично подобен хранителен модел да се следва за по-дълго време, а честото му повтаряне рано или късно ще доведе до здравословни проблеми. Аз лично съм привърженик на цялостна и трайна промяна в хранителния режим, която единствено според мен, може да доведе до трайни и позитивни промени по отношение на фигурата и теглото.

 

 

-Споровете по темата „за“ и „против“ месото и животинските продукти все още са доста разгорещени. Какво е Вашето мнение по въпроса?

 

Отново държа да повторя мнението си цитирано и по-горе, че човешкият геном е изключително разнообразен и няма как да се дават универсални и общовалидни препоръки за всички човешки популации. Аз лично смятам, че има човешки популации и индивиди, за които е невъзможно преминаване на цялостно и доживотно растително-базирано хранене. В същото време има и достатъчно примери в противоположната посока. Според мен отговорът не може да бъде еднозначен и трябва всеки случай да се разглежда и третира самостоятелно и специфично. Съществуват достатъчно научни методи за определяне на индивидуален хранителен тип, които стават все по-съвършени, но темата е прекалено голяма, за да може да се разгърне в пълен обем и детайли тук.

 

-Могат ли растителните протеини да заместят животинските и застрашено ли е здравето на веганите, които се хранят изключително с растителни продукти?

 

Отговорът на този въпрос до голяма степен е свързан с отговора на предходния въпрос. Моят досегашен опит показва, че дори и хората, чиито хранителен тип е естествено пригоден за вегански хранителен режим, трябва внимателно да следят нивото на ключови нутриенти в организма си, каквито са например желязото, цинка, витамин В12, витамин D, и някои други, за да не изпаднат в състояние на хранителни дефицити.

 

 

-Възможно ли е, ако не водим застоен начин на живот, но въпреки това не спортуваме, да поддържаме добра фигура единствено чрез начина си на хранене?

 

Зависи какво се разбира под „спортуване”. За много хора редовните посещения във фитнес-салоните, тенис-кортовете, футболните, волейболните, баскетболните и др. спортни съоръжения са единственият начин да се поддържат във форма. Моят опит показва обаче, че в голяма част от случаите е достатъчно просто да поддържаме по-активен начин на живот, като повишим физическото натоварване в ежедневието си чрез много по-прости и лесни начини като плуване, колоездене, туризъм или дори просто по-дълго ходене. Смята се, че изминаването на около 10 000 крачки дневно е достатъчно усилие за да поддържа в добра форма всеки средностатистически човек, който не страда от определени заболявания или нарушения в метаболизма. Разбира се, всичко трябва да става на фона на един пълноценен и разнообразен хранителен режим, в който всички неколкократно споменавани в интервюто фактори са добре оптимизирани.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.