×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Какво да пия при безсъние

Безсънието започва като инцидентен дискомфорт, който може буквално да провали целия ви ден, но със задълбочаването му във времето се превръща в истински здравословен проблем. Състоянието е познато и под термина инсомния и представлява генерално разстройство на съня. Често то е придружавано с трудно заспиване, с често събуждане и нарушен сънен цикъл, а дори и с хронична умора, главоболие и нощно изпотяване. Борбата с упорито безсъние може и да не е лесна, но със сигурност не е невъзможна. Останете с нас, за да получите адекватни насоки как да си помогнете сами срещу този сериозен проблем.


Причини или на какво точно може да се дължи безсънието?

Истината е, че съществуват множество причини, които биха довели до разстройство на съня. Ако попитате психолозите и психиатрите, обикновено, то се отключва от силен стрес, проблеми в емоционален план и дори начална фаза на заболявания като тревожност, нервност и безпокойство. Лекарите често свързват класическото безсъние и с налични проблеми в някои вътрешни органи и системи от такива – хормонален дисбаланс и дори ставни заболявания, които водят до допълнителни симптоми като болки в тялото след събуждане и скованост в движенията. Установяването на конкретните причини за предизвиканото безсъние е първата необходима крачка към неговото успешно лечение.


До какво води безсънието?

Безсънието може да е временно състояние. След преминаване през трудния период, то утихва и по този начин на практика не води до кой знае какви сериозни здравословни последици. Постепенно тялото набира достатъчно сила и енергия и се възстановява от нощното будуване. Между другото, инсомния може да бъде предизвикана и при наличие на бременност, особено във втория триместър. Този вид разстройство на съня обаче не е притеснителен. Той отминава след определен период от време. Проблемът става сериозен, когато разстройството на съня става хронично. Ето до какво води безсънието, ако не е лекувано своевременно:

Лечение на упорито безсъние

Как да се справим с безсъние без лекарства?

Възможно ли е да си върнем нормалния ритъм на съня, без да пием билки или тежки медикаменти със седативен ефект? Според някои специалисти, ако безсъние е настъпило наскоро и не е обвързано с някакви смущения в нервната система, това е постижима мисия. Най-често те дават следните съвети:

  • медитация;

  • увеличаване на физическата активност;

  • посещение при психотерапевт;

  • ароматерапия;

  • спиране на лоши навици като прием на алкохол, особено непосредствено преди лягане, и тютюнопушене;

  • преминаване към здравословна диета, която изключва хранене след 7 вечерта;

  • подобряване на зоната за сън със специализирани продукти като анатомичен матрак, удобна възглавница и други;

  • установяване на стриктен график за съня;

  • намаляване приема на стимуланти с кофеин.


Лек за безсъние – народни рецепти и подходящи билки

Преди да преминете към тежки лекарства със седативен характери и водещи към пристрастяване, добре е да се обърнете към съвременната хомеопатия, а дори и до царството на полезните билки. Оказва се, че и двете области са богати на варианти за справяне с разстройството на съня. Такъв тип домашен лек е препоръчителен, защото не носи вреда на организма и вместо да изкуствено да ви приспи в определен момент, ще регулира собствените ви навици за сън и ще подейства успокояващо и релаксиращо на нервната система. Най-често билки за сън се приемат под формата на чай. Възможно е те да се предлагат и под формата на таблетки и хапчета, съдържащи екстракти от доказани натурални средства срещу инсомния. Ето кои са най-популярните сред тях:

  • канела. Тя може да се добави към топло мляко или да се комбинира с една лъжичка мед. И в двата случая канелата се приема около половин час преди заспиване. В някои рецепти към този природен комплекс за добър сън се добавя и щипка индийско орехче;

  • етерични масла под формата на ароматерапия или за мазане. Те станаха особено популярни напоследък. Оказва се, че могат да ни помогнат и при безсъние. Ароматерапевтите препоръчват следните етерични масла за подобряване цикъла на съня: лавандула, хмел, мента, мандарина и иланг-иланг;

  • чай със следните билки: маточина, жълт кантарион, лайка, липа и други. Чаят може да се приготвя с едно от тези растения, но също така и да бъде смес от няколко. При всички случаи се препоръчва да се обърнете към билкар, за да получите точни инструкции как да приготвите напитката, колко често и до кога да я пиете;

  • хранителни добавки със следните натурални екстракти: пасифлора, риган, кимион, валериана, глог и други. В повечето случаи те представлява готови формули. В някои от тях се включва и специфичният хормон мелатонин, чиято основна роля е регулация на съня. Когато се приема в разумно количество и в не твърде дълъг период от време, той е безвреден. С мелатонин обаче не трябва да се прекалява, защото може да постигнете обратния ефект в бъдеще и да не успявате да заспите, след като го спрете;

  • в някои рецепти срещу разстройство на съня така изброените билки могат да се прилагат и външно. Обикновено става въпрос за разтвори или вани, включително и за крака.


Преди да си зададете въпроса „Какво да пия, за да заспя отново?“ най-важното е да откриете каква е причината на вашето упорито безсъние. Ако сте наясно, че става дума за емоционален момент или период, в който се намирате, следва да го преодолеете максимално бързо, за да не си навредите на здравето. За съжаление обаче инсомнията често е сигнал за сериозен психичен проблем, включително и депресия. В този случай задължително трябва да посетите медицинско лице, което да ви насочи към специална индивидуална терапия. Безсънието може да изглежда безобидно в началото, но е повече от важно да се справите с него, колкото се може по-бързо. Така не само ще си върнете контрола върху собствения ви живот и благосъстояние, но и ще предпазите здравето си. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.