Ечемичена трева на прах – Детокс и енергия от природата, 22 сашета
- Мая Долапчиева
- Здраве и красота , Здравословно хранене , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: киселинност на организма, алкални храни

Повишената киселинност на тялото е проблем, за който трябва да се говори по-често. Различни фактори, като диета, алкохол, тютюнопушене и стрес, могат да допринесат за това подкисляване на организма. Човешкото тяло се стреми да поддържа постоянен киселинно-алкален баланс, но ежедневното излагане на множество киселинни отпадъчни продукти може да доведе до натрупване на киселинни остатъци в костите, ставите и тъканите. Повишаването на степента на подкисляване може да бъде придружено от различни оплаквания, включително кожни проблеми, болки в ставите, косопад и повишена чувствителност към инфекции. В тежки случаи екстремното подкисляване може да доведе до високо кръвно налягане, образуване на камъни в бъбреците и повишени нива на холестерола
Кога тялото ни увеличава своята киселинност?
Като цяло начинът, по който се храним, се състои от киселинни храни (протеини, зърнени храни, захари). Алкалните храни (зеленчуците, например), присъстват в много по-малки количества в менюто ни. Тяхното алкално съдържание не е достатъчно, за да неутрализира излишните киселини. Едни от продуктите, които повечето от нас консумират ежедневно, като тютюн, кафе, чай и алкохол, също са силно киселинни. Стресът и физическата активност (била тя недостатъчна или обратното- претоварваща ни), също причиняват киселинност.
Когато тялото е киселинно, то създава среда, в която болестите, бактериите и гъбичките започват все повече да се размножават. Когато тялото е прекалено киселинно, то извлича минерали от жизненоважни органи и от костите, за да успее да неутрализира киселините. Поради тази причина минералните резерви от магнезий, калций, калий и натрий могат опасно да намалеят и да причинят увреждане. Това увреждане в даден момент се превръща в ацидоза. Ацидозата е състояние на намалено количество на алкални молекули, респективно на повишена киселинност в телесните течности, по-специално в кръвната плазма. Ацидоза имаме когато pH на артериалната кръв спадне под 7.35, докато в другата крайност (алкалоза) pH се повишава над 7.45.
Повечето от нас всеки ден консумират образуващи киселини храни като млечни продукти, зърнени храни, меса и захар. И понеже тялото непрекъснато произвежда киселинни шлаки в резултат на метаболизма, тези шлаки трябва да бъдат неутрализирани по някакъв начин, за да то функционира правилно. В противен случай, ще се сблъскаме в някои от следните симптоми:
15 признака на завишена киселинност
- Постоянна умора, липса на енергия
- Загуба на цел и радост, нервност, склонност към депресия
- Напълняване, затлъстяване и диабет
- Бледа кожа
- Често главоболие
- Конюнктивит и други възпаления на очите
- Чувствителни венци, чупещи се и разклатени зъби
- Напукване в ъгълчетата на устните
- Често повтарящи се инфекции на гърлото и сливиците
- Повишена стомашна киселина и оригване
- Гастрит и язва
- Суха кожа
- Коса без блясък, цъфтяща, със засилен косопад
- Лесно цепещи и чупещи се нокти
- Крампи и спазми в краката
Как да се отървем от прекомерната киселинност?
Отговорът е лесен- като хапваме алкализиращи храни. Едни от най-силните сред тях са супер зелените храни.
Какво представляват супер зелените храни?
Това са зелени растения и водорасли, които са пълни с различни съставки, включително хлорела, спирулина, житна и ечемична трева и други зелени листни зеленчуци. Целта на супер зелените е да осигури концентриран източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Тези растения са мощен източник, който набавя различни основни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, и които спомагат за намаляването на киселинното съдържание.
Зеленолистните зеленчуци са ценен източник на различни минерали. Примери за минерали в суперзелените са цинк и желязо. Цинкът играе роля в нормалния киселинно-алкален баланс, а желязото допринася за нормалния транспорт на кислород в тялото.
Прочетете отново предното изречение и запомнете словосъчетанието нормален киселинно-алкален баланс т.е. трябва ви баланс, а не тотално алкализиране на организма. То също не е полезно. Балансираната киселинност ви гарантира здрави телесни клетки и тъкани и ви осигурява защита срещу свободните радикали.
Как да си измерим pH-то?
Измерването му е важно, защото така получавате цифрова представа за нивото на киселинност в тялото си. Оптималната стойност на pH-то е 7.36. pН на слюнката и урината се измерва с помощта на лакмусова хартия. Такива тестове ще намерите във всички по-големи аптеки. Aĸo cлюнĸaтa и ypинaтa ca в гpaницитe нa pH = 5.0-5.7, в opгaнизмa cъщecтвyвa пpeдpaзпoлoжeнocт ĸъм oнĸo заболявания, нo тoвa нe знaчи, чe непременно щe се разбoлeeте. Aĸo ypинaтa и cлюнĸaтa ca в границите нa pH = 7.0-7 4, това означава, че трябва да се чувствате добре и да сте защитен от тежки болести. Обикновено слюнĸaтa нa здpaвия чoвeĸ имa pH от 7.1 до 7.5. Πoвeчeтo дeцa имaт pH нa cлюнĸaтa 7.5, пoлoвинaтa oт възpacтнитe имaт pH нa cлюнĸaтa - 6.5, докато при paĸoвo бoлнитe стойността е по-ниска- до 4.5.
Най-важните алкализиращи минерали
Kалият, калцият, натрият, желязото и магнезият са най-важните алкализиращи минерали. Храните, които имат високо съдържание на тези минерали, са силно алкални храни. Сред най-алкалните храни са зеленолистните (вече ги споменахме), следвани от цвекло, броколи, карфиол, целина, моркови, чушки, лук, чесън, гъби, сладки картофи, авокадо, ябълки, банани, диня, пъпеш, праскови, круши, портокали, горски плодове. Сред ядките бадемите са за предпочитане, тъй като са богати на фибри, витамини и минерали. Накрая е добре да отбележим, че повечето храни съдържат както вкиселяващи, така и алкализиращи минерали в себе си. Ако киселинните минерали надделяват, тогава тази храна се води киселинна и обратното.
Не забравяйте, че има и много добавки, с които можете да поправите киселинността на организма си. Ако не успявате само с храна, пробвайте и този вариант, защото той със сигурност ще ви осигури и още здраве.
Свързани продукти
Вишна - при подагра и ставни проблеми, антиоксидант, 500 mg, 90 таблетки
Ечемичена трева – детокс и алкален баланс за повече жизненост, 30 сашета
Лимонена киселина – антиоксидантна подкрепа и алкален баланс, 500 mg, 24 сашета
Алкализираща смес за вана – детокс, релаксация и тонус - За алкално-киселинен баланс,...
Алкално-киселинен баланс - Лимонена киселина, 907 g прах
Чай за поддържане на алкално-киселинен баланс, БИО, 20 филтърни пакетчета
Изотонична електролитна напитка за енергия - Срещу обезводняване и загуба на...
Алкално-киселинен баланс - Алка Грийнс - Absolute Alkagreens, 300 g прах
Минерали и микроелементи за алкално-киселинен баланс - BASOTOP, 750 g, прах
Капки за алкализиране и минерализиране на вода AlkaZone, 37 ml / 120 дози
Алкално-киселинен баланс - Формула с минерали и екстракт от глухарче, Пудра, 180 g
Регулатор на стомашните киселини - Аюрведична билкова смес, 60 таблетки
Алкален баланс - АлкаГрийнс - Absolute AlkaGreens, 180 капсули
БИО Билкова смес за алкалнo-киселинен баланс, 100 g
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар