Search
Филтрирай по...

Каква е разликата между Омега-3 и рибено масло?

Омега-3
Омега-3 EPA и DHA са полиненаситени мастни киселини, важни за здравето на сърцето, нервната система и мозъка

Полезните мазнини са съществен компонент на здравословното хранене – независимо дали сте веган, придържате се към палео режим или хапвате от всичко, полезните мазнини трябва да присъстват диетата ви.

От какво са изградени мазнините в храната?

От вериги на мастни киселини, състоящи се от свързани помежду си въглеродни и водородни атоми. Двата основни вида мастни киселини са наситени и ненаситени.

Всички ненаситени мастни киселини имат поне една двойна връзка между въглеродните атоми. Двойните връзки ограничават броя на водородните атоми, които могат да се свържат с въглеродните атоми.

Ненаситените мастни киселини с една двойна връзка, се наричат мононенаситени мастни киселини (MUFA). Ненаситените мастни киселини с повече от една двойна връзка се наричат полиненаситени мастни киселини (PUFA).

 Омега-3 – мастни киселини с жизненоважна роля за здравето

Омега-3 са вид полиненаситени мазнини. Спадат към незаменимите мастни киселини, тъй като са необходими за здравето, но не се произвеждат от тялото и трябва да се набавят чрез диетата и/или хранителните добавки.

Трите най-важни Омега-3 са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

ALA е растителната форма на Омега-3 и се съдържа в лененото семе, семената от чиа и орехи, в рапичното и соевото масло. За да осигури максимални ползи, алфа-линоленовата киселина трябва да се преобразува в организма до другите две основни мастни киселини. Този процес обаче, често е неефективен – само 1–10% от ALA се превръща в EPA и 0,5–5% в DHA.

EPA и DHA са „морските“ форми на Омега-3, чиито основни източници са студеноводните мазни риби като сьомга, херинга, сардини и скумрия.

Приемът на оптимални количества Омега-3 чрез диетата е от ключово значение за здравето на сърдечно-съдовата система, нервната система, мозъка и зрението. Основни ползи:

 • понижават нивата на холестерола и триглицеридите
 • предотвратяват натрупването на плака в кръвоносните съдове
 • поддържат сърдечната функция и сърдечния ритъм
 • укрепват сърцето след прекаран инфаркт
 • поддържат фокуса и паметта
 • подпомагат психичното здраве
 • подпомагат зрителната способност и намаляват риска от макулна дегенерация
 • потискат възпалението при ревматоиден артрит
 • подобряват състоянието на кожата при акне

Какво е рибено масло?

В случай, че в диетата не присъстват достатъчно храни, източник на Омега-3 полиненаситени мастни киселини, се препоръчва прием на висококачествено рибено масло с високо съдържание на EPA и DHA.

Какво е рибено масло? Промишлен продукт с висока хранителна стойност поради съдържащите се в него – EPA и DHA. Днес рибеното масло е признато за основния източник на тези дълговерижни Омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFA). 

Съдържанието на EPA и DHA в рибеното масло е важен параметър за качеството му. Тези мастни киселини са свързани с различни невронни функции, а дефицитът им се свързва с възпалителни процеси, нарушения в мисловната дейност, психични разстройства и сърдечно-съдови заболявания.

Рибеното масло може да бъде получено от различни видове мазни риби. Суровината се състои от три основни фракции – твърди вещества, масло и вода, а целта е тези компоненти да бъдат разделени възможно най-добре. Техниките за извличането им са различни – молекулярна дестилация, фракциониране чрез свръхкритични течности, фракциониране чрез хроматографски методи, екстракция чрез рибен силаж и др.

Молекулярната дестилация е високоефективна технология, която успешно се използва за разделяне, пречистване и концентриране на термолабилните (неустойчиви на топлина) вещества, тъй като при нея се работи с високи вакуумни налягания. Прилага се както за пречистване на маслото и отстраняване на органичните замърсители, така и за увеличаване концентрацията на PUFA, особено на EPA и DHA.

След процеса на извличане, рибеното масло подлежи на пречистване с цел елиминиране на нежеланите примеси и запазване на най-ценните му съставки като Омега-3 и други полиненаситени мастни киселини.

Процесът на пречистване трябва да бъде проектиран по такъв начин, че да се минимизира загубата на масло и да се увеличи наличността на полезните компоненти в състава му.

Прочетете тук, какво още трябва да знаете преди да закупите рибено масло. 

Какво различава Омега-3 от рибеното масло?

Рибеното масло се добива от мазнините и тъканите на различни видове мазни риби. То е отличен източник на Омега-3 мастните киселини EPA и DHA.

Докато рибеното масло е общ термин за продукт, добит от тъканите на рибата, омега-3 описва специфична форма на мастни киселини, които са от съществено значение за здравето.

Разлики между Омега-3 и рибено масло:

 • рибеното масло се добива от риба, омега-3 са вид мазнини
 • всички рибени масла съдържат омега-3, но не всички форми на омега-3 идват от риба
 • омега-3 осигуряват множество ползи за здравето
 • рибеното масло съдържа омега-3, но ползите му за здравето зависят от концентрацията на EPA и DHA и други ключови фактори

Свързани продукти

Още по темата

Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »
Защита срещу вирусите с билки
Здраве и красота

Защита срещу вирусите с едни от най-мощните имуностимулиращи билки

На прага на поредната вълна сме – точно сега е времето да подготвим имунната си система за предизвикателствата, които тепърва предстоят. За целта, нека се доверим на Анти-вирал – висококачествен натурален препарат, осигуряващ екстракти от

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top