- Мая Долапчиева
- Здраве и красота , Полезни съвети , Полезно
- 1 коментари
- Тагове: литохолова киселина

Ограничаването на калориите е диетична интервенция, която насърчава различни метаболитни промени. Причиненото от диетата производство на литохолова киселина е свързано с подобрена продължителност на живота и много други ползи, свързани със здравето. Нека разберем повече за целия процес
Как ограничаването на калориите влияе на стареенето?
Диетата предизвиква няколко метаболитни промени, като промени в нивата на холестерола, свободните мастни киселини, късоверижните органични киселини и витамините. Множество проучвания свързват ограничения прием на калории с подобрена продължителност на живота и здравен статус в много организми, включително дрожди, мишки, мухи, нематоди и примати. Рандомизираните клинични проучвания показват, че диетата също така подобрява свързаната с възрастта слабост и заболявания, като инсулинова резистентност, централно затлъстяване, дислипидемия и влошаване на мускулите.
Известно е, че протеинът, наречен AMPK, се включва при ограничаването на калориите и има решаваща роля за благоприятните ефекти върху здравето. Но какво място има тук литохоловата киселина - ще разберете в долните редове.
Какво представлява литохоловата киселина?
Молекулата, наречена литохолова киселина, се произвежда от бактериите в червата и спомага усвояването на мазнините. Изследователи твърдят, че литохоловата киселина може да удължи продължителността на живота при нематоди и плодови мушици и да направи старите мишки по-жизнени.
Един китайски биохимик и сътрудниците му решават да разкрият кои съединения могат да включат AMPK, който споменахме по-горе. Оказва се, че повечето от съединенията, образувани по време на метаболитните реакции, променят количествата си, когато ограничаваме калориите или направо гладуваме. Екипът анализира повече от 200 съединения, чиито нива се увеличават след ограничаване на калориите, като тества всяко от тях, за да определи дали могат да активират AMPK. Резултатът - шест съединения могат да постигнат това, като едно от тях го прави на нива, подобни на тези, които се установяват при мишки след ограничаване на калориите. Това е т.нар. литохолова киселина, която всъщност представлява вещество, намиращо се в храносмилателната течност, наречена жлъчка.
След това откритие, екипът започва да храни с литохолова киселина нематоди, плодови мушици и мишки. Резултатът - плодовите мушици и нематодите живели значително по-дълго от тези, които не са консумирали литохолова киселина. Учените също така установяват, че мишките, които са били хранени с литохолова киселина, са с по-силни мускули - като на по-млади индивиди.
Предишни проучвания също така показват, че литохоловата киселина и още няколко съединения в жлъчката могат да бъдат от особена полза при ограничен прием на калории. Съществува и едно изследване, което установява високи нива на литохолова киселина при японски столетници.
Разбира се, все още не е напълно ясно какво действие ще има литохоловата киселина върху продължителността на живота и здравето на хората. Предстоят още проучвания при нечовекоподобни примати, за да се разбере как и по кое време е най-добре да се прилага тази киселина.
Прочети още
Коментари (1)
Нов коментар