×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Хвойната е растение с много здравословни свойства, намиращо широко приложение както в кулинарията, така и във фитотерапията. Плодовете са богати на етерични масла, които носят многобройни ползи за здравето. А етеричното масло е особено ценено заради естествените си противовъзпалителни свойства, полезни за облекчаване на болки в мускулите и ставите.
Друго предимство на хвойната е нейният диуретичен ефект. Растението стимулира диурезата, насърчавайки елиминирането на токсините и намалявайки излишната вода в тялото.
Използва се също и в ароматерапията за подобряване на настроението и намаляване на стреса


Ползи за здравето

Плодовете на хвойната обикновено се използват в малки количества като подправка или овкусител при готвене, но също и за медицински цели. Трябва обаче добре да ги познавате, за да правите това.

Плодовете имат интересни здравословни свойства. Те са много ефективни в борбата с пикочните и чревните инфекции. Подобряват храносмилателния процес, намалявайки подуването на червата, диспепсията и чревната ферментация. Могат да успокоят стомашните болки и имат антиинфекциозни, антиревматични, противогъбични и антиоксидантни свойства. Въпреки това не трябва да прекалявате с консумацията, особено ако страдате от бъбречно заболяване.

От плодовете на хвойната се получава етерично масло, което е особено полезно със своето стимулиращо действие върху микроциркулацията. То се използва често за масажи, които подпомагат кръвообращението на краката след физическо усилие, или просто като естествен лек срещу усещането за уморени и тежки крака. Ефективно е и за подобряване състоянието на ставите и мускулите.

Микроелементният състав на това растение е много богат, на което се дължат и многобройните здравословни ползи. Плодовете съдържат терпенови киселини, левкоантоцианидини и вещество с парещ вкус, което им придава характерен сладникаво-тръпчив аромат. В тях присъстват и различни флавоноиди, като бифлавоноиди (амент-флавон), флавони (апигенин), флавоноли (кверцетин, изокверцетин) и фенолни съединения и витамини (витамин С и витамини от група В).

Растението е използвано от хиляди години за лечение в много култури. Най-често се използва като диуретик, антисептик и при лечение на стомашно-чревни проблеми. Противовъзпалителният потенциал на хвойната е емпирично установен и предаден в народната медицина на няколко страни в цяла Европа. Самите плодове имат стягащо и антисептично действие. Традиционно се използват за лечение на мигрена, артрит и подагра. Но също така в миналото са били употребявани като женски контрацептив, както и за намаляване на апетита и при лечение на диабет.

Ето какво по-конкретно да очаквате от хвойната:

·       Противовъзпалителни свойства

Хвойната съдържа фитосъединения, които са широко изследвани заради своите противовъзпалителни ефекти. Механизмът на действие на тези молекули е в способността им да инхибират действието на провъзпалителните цитокини, „успокоявайки“ имунната система и държейки възпалението на разстояние, със значително въздействие върху общото благосъстояние.

Освен това е доказано, че алфа-пиненът и мирценът (две други биоактивни вещества) намаляват експресията на гени, свързани с възпалението, осигурявайки двоен подход за управление на това състояние.

Противовъзпалителните свойства на хвойната могат да се използват по различни начини. Етеричното масло се прилага върху кожата за облекчаване на възпаления, докато екстрактите от плодове се използват под формата на добавка за лечение на възпалението отвътре навън.

·       Подобрява здравето на червата

Известна със своите лечебни свойства от древни времена, хвойната има уникални качества, които подпомагат здравето на червата. Нейната ефективност, подкрепена от множество научни изследвания, се основава на два основни принципа: антимикробна активност и подобряване на храносмилането.

Органичните съединения, които съдържа, особено цинеол и пинен, са ефективни срещу няколко патогенни микроорганизми, включително бактерии и гъбички, които застрашават здравето на червата. Те инхибират растежа на микробите, намалявайки риска от чревни заболявания.

Хвойната също така е известна и ценена със способността си да подобрява храносмилането. Плодовете ѝ са били използвани в традиционната медицина за лечение на храносмилателни проблеми, като болки в стомаха, газове в червата, лошо храносмилане, възпаления и язви. Флавоноидите и терпените, които съдържат, имат карминативни свойства, поради което насърчават елиминирането на чревните газове и намаляват подуването, напрежението и коремната болка.

·       Облекчава болките в ставите

Изследванията показват, че хвойната може да бъде ценен съюзник в борбата с болките в ставите, благодарение на богатия си химичен състав с активни съединения с терапевтични свойства. Сред тях има терпени, изобилстващи особено в етеричното масло, с противовъзпалителни ефекти, тъй като инхибират активността на ензимите, отговорни за синтеза на възпалителните медиатори в организма. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението и са ключов фактор срещу болките в ставите.

Освен това, хвойната е богата на флавоноиди и антиоксиданти, които могат да смекчат увреждането на ставите от свободните радикали - явление, често свързвано с артрит и други хронични възпалителни състояния.

Противопоказания

Въпреки че популярната медицина сочи плодовете на хвойната като мощен диуретик, препоръчително е да се внимава при консумацията им при възпалителни бъбречни заболявания поради дразнещия ефект, който могат да предизвикат. Дори при липса на бъбречно заболяване се препоръчва умерена употреба и не повече от шест последователни седмици.

Употребата на хвойна е строго противопоказна по време на бременност и кърмене.

Възможни взаимодействия с лекарства като аспирин, перорални хипогликемични средства и диуретици. Плодовете могат да повлияят и на кръвното налягане, като затруднят контрола му.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Деси Балканска

Дългогодишен журналист, носител на „Златно перо“ за принос в областта на българската култура и...

Продуктът беше успешно добавен в любими.