×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Juniperus communis L. е вечнозелен ароматен храст, който се среща и в България и е с висок терапевтичен потенциал за лечение на заболявания при хора и животни. Това е добре познатата ни обикновена синя хвойна, която притежава множество ползи за здравето. Експериментално е документирано, че етеричното масло и екстрактите от хвойна имат антиоксидантно, антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. Последните проучвания също така откриват противовъзпалителни, цитотоксични, хипогликемични и хиполипидемични ефекти на горските плодове в експериментални модели. Освен това, включването на етерично масло забавя липидната пероксидация (разрушаване на клетъчните мембрани) в консервираното месо, поради неговия силен антиоксидантен ефект, който не само подобрява качеството на месния продукт, но и удължава срока на годност на продукта. Но нека „поговорим“ по-подробно за хвойната и нейните свойства

Плодовете на това растение отдавна се използват като лекарство от много култури. Стипчивите синьо-черни семена на хвойната обикновено са твърде горчиви, за да се консумират сурови и се сушат за употребата им като кулинарен компонент в различни региони на света. Сушените плодове се натрошават или смилат, за да освободят вкуса си, преди да се добавят към ястие. Използват се за овкусяване на месо, супи, сосове и др., както и за ароматизиране на определени алкохолни напитки като бира и джин. Етеричното масло, извлечено от зрели сушени плодове, притежава лек плодов аромат, който е изключително ободряващ.

Състав

Растението J. communis е не само добър източник на хранителни вещества, но също така е богато на ароматни масла. Тяхната концентрация варира в различните части на растението (плодове, листа, надземни части и корен). Плодовете съдържат етерично масло (0,5% в пресни и 2,5% в сухи плодове), инвертни захари (15–30%), смола (10%), катехин (3–5%), органична киселина, терпенови киселини, левкоантоцианидин, флавоноиди, танини, гуми, восък и др. Различни флавоноиди като бифлавоноиди, флавони, флавоноли (кверцетин) и витамини (витамин С) също са открити в плодовете на хвойната.

Лечебни свойства

Противовъзпалителният потенциал на хвойната е емпирично установен и пренесен в народната медицина на различни страни в цяла Европа. Плодовете на растението традиционно се използват за лечение на мигрена, ревматичен артрит и подагра. Те притежават и антисептичен и кръвоспиращ ефект и се използват за лечение на хемороиди и детска туберкулоза. Надземните части се препоръчват при остър и хроничен цистит, проблеми с пикочния мехур и бъбреците, левкорея и аменорея. Кората на растението се използва при астма, гонорея, белодробни и респираторни заболявания, кашлица, диабет, артрит, коремни разстройства и кожни заболявания.

Последните експериментални проучвания показват различни фармакологични действия на етерично масло и екстракт от хвойна, а именно- антиоксидантни, антимикробни, хипогликемични, хиполипидемични, цитотоксични и противовъзпалителни. Други полезни свойства за здравето, докладвани за хвойната, включват хепатопротективни, невропротективни, антифертилни и бъбречни ефекти.

  • Антиоксидантна активност- екстрактите от плодове на хвойна имат силна антиоксидантна активност, която е установена с помощта на антиоксидантни тестове. Различни проучвания показват, че съдържанието на монотерпени в етеричното масло повишава антиоксидантната активност, като по този начин придава устойчивост на живия организъм срещу оксидативен стрес. Полифенолните съединения, присъстващи в екстрактите от хвойна, също са показали, че имат значителна антиоксидантна активност.
  • Невропротективни ефекти- екстрактите от J. communis показват защитен ефект върху нервната тъкан и подобряват работната памет при животни. Поради това хвойната може да бъде потенциално алтернативно лечение на Паркинсон, Алцхаймер и други хронични неврологични заболявания. Съобщава се, че метаноловият екстракт притежава терапевтичен ефект при животински модел на индуцирана болест на Паркинсон. Вдишването на летливо масло в продължение на 21 дни подобрява дефицитите в паметта при плъхове.
  • Антидиабетни ефекти- тук проучвания показват, че отварата от плодове на хвойна, приложена орално на нормални здрави плъхове, предизвиква значителна хипогликемия. Ежедневното прилагане на отвара, в продължение на 24 дни, предизвиква хипогликемия при индуциран диабет при гризачи. Метаноловият екстракт от хвойна задоволително намалява не само нивото на кръвната захар, но и на общия холестерол, триглицеридите, липопротеините с ниска плътност и липопротеините с много ниска плътност. Прилагането на етерично масло от хвойна доказано занижава стойностите на холестерола и триглицеридите.
  • Хепатопротективни ефекти- изследвано е, че прилагането на етанолови или водни екстракти от плодове на J. communis намалява повишените серумни нива на биомаркери за чернодробно увреждане. Отново при опити с плъхове е установено, че продължителното лечение не само нормализира биохимичните маркери, но също така обръща хистопатологичните промени в чернодробната тъкан.
  • Антибактериален ефект- няколко проучвания съобщават за потискаща активност на етерично масло, получено от горски плодове, спрямо множество бактериални видове. От тестваните бактериални видове, растежът на Staphylococcus aureus и Escherichia coli е значително инхибиран. Известно е, че много от терпеноидите, влизащи в състава на хвойната, имат широкоспектърна антимикробна активност и може да допринасят за инхибиращата активност на маслото върху патогенни бактерии, докладвани в различни проучвания. Голям брой изследвания съобщават за мощни антибактериални действия и на голяма част от флавоноидите.
  • Противогъбична активност- екстрактите и етеричното масло от хвойна имат инхибиращо действие върху дрожди и някои гъбички. Екстрактите от листа на хвойна в органични разтворители (хлороформ, метанол, етанол) са добре проучени и е установено, че метаноловият екстракт причинява максимално процентно инхибиране на растежа на гъбичките, последван от етанола.
  • Стомашно-чревни ефекти- съобщава се, че хвойната е полезна при облекчаване на различни стомашно-чревни разстройства поради своето храносмилателно, газогонно, антиспазматично и антибактериално действие. Плодовете, които са горчиви по природа, имат храносмилателно действие. Дъвченето на горски плодове е полезно за лечение на възпалени и инфектирани венци, поради антисептичния и противовъзпалителен ефект. Известно е също, че екстрактът от листа има противоязвени свойства- значително повишава скоростта на заздравяване на индуцираната язва при плъхове и намалява обема и общата киселина на стомашния сок, без да променя pH и пептичната активност.
  • Противовъзпалителна активност- в зависимост от растителния материал и разтворителя, използвани за екстракцията, различни изследователи съобщават за противовъзпалителния потенциал на растението, вариращ от среден до много добър.
  • Аналгетично действие- изследвания доказват аналгетичната активност на метанолов екстракт от J. communis при използване на различни тестове при гризачи.
  • Антипролиферативна активност (възпрепятстват размножаването на съединителната тъкан в черния дроб)- най-високата доза (180 μg/ml), използвана в това проучване, инхибира експресията на клетъчен протеин с приблизително 90%. Метанолът и водният екстракт от плодове на хвойна също се оказват ефективни при блокиране на пролиферацията на клетъчна линия на колоректален рак и растежа на рак на маточната шийка. Тези ефекти на плодовете от хвойна може да се дължат на наличието на фенолни съединения, които влияят на различния клетъчен сигнален път, предизвиквайки както прогресия на клетъчния цикъл, така и апоптоза (самоунищожаване на клетката).
  • Уринарен антисептик и диуретик- хвойната е много известна с тези си свойства в народната медицина. Предполага се, че диуретичният ефект се дължи отчасти на етеричното масло и отчасти на хидрофилни съставки. Хвойната увеличава отделянето на урина, без загуба на електролити. Въпреки това, продължителната и употреба може да предизвика ефект на дразнене на бъбреците, особено когато пикочните пътища са възпалени. Затова медицинската употреба на хвойна вече не се препоръчва за лечение на различни бъбречни заболявания, особено когато пациентите имат основна бъбречна причина. Освен това, пероралното приложение на воден екстракт от хвойна при плъхове, не повишава обема на урината.

Противопоказания

Хвойната е безопасна за повечето възрастни, когато се приема перорално в лекарствени количества за кратко време, когато се вдишва като пара или когато се прилага върху кожата на малки участъци.

Въпреки това, пероралното приложение на хвойна за дълго време или във високи дози, може да бъде опасно и да причини проблеми с бъбреците и дразнене на червата. Хвойновите плодове могат да повлияят на кръвното налягане и да затруднят контрола му. Консумацията на екстракт от горски плодове от хвойна може да понижи твърде много кръвната захар при пациенти с диабет. Поради това екстрактът от горски плодове трябва да се избягва от пациенти, приемащи лекарства за захарен диабет, тъй като може да причини допълнително намаляване на кръвната захар. Установено е, че пероралното приложение на екстракт от игли от обикновена хвойна води до аборт и повлиява плодовитостта при проучвания с плъхове албиноси. Следователно не е безопасно да се прилага екстракт от хвойна при бременни жени.

Етеричното масло може да се окаже токсично при поглъщане в по-високи дози, поради силно дразнещо действие върху червата и бъбреците, което може да доведе до диария, болки в стомаха или бъбреците и ускоряване на сърдечната честота. При тестове върху животни не е установено, че етеричното масло от хвойна дразни кожата или предизвиква фототоксичност. Поради това маслото е безопасно за масаж, инхалация или за употреба като съставка в различни козметични формули. Въпреки това, маслото за външна употреба трябва да се разреди, за да не предизвиква раздразнения или мехури по кожата. Нежелани реакции като дерматит са наблюдавани при хора с чувствителна кожа или такива, алергични към етерично масло от хвойна.

И накрая, след толкова изследвания, нека обобщим положителните качества на маслото от хвойна:

  • Общотонизиращо действие
  • Оказва влияние върху функциите на нервната и храносмилателната система- стимулира отделянето на стомашен сок, подобрява апетита
  • Засилва отделянето на урина (диуретик)
  • Антисептичен и спазмолитичен ефект- пречиства кръвта, благоприятства за изхвърляне на токсините
  • Притежава антиревматично и антидиабетно действие
  • Има oтxpaчвaщo и пpoтивoвъзпaлитeлнo действие
  • Подпомага заздравяването на кожата, почиства я от замърсявания и токсични вещества
  • Пoдoбpявa ĸoнцeнтpaциятa и настроението, yвeличaвa eнepгиятa в opгaнизмa

А ето ТУК , можете да погледнете нашите етерични масла и продукти със съдържание на хвойна. 

Сред тях се отличава и една по-различна хвойна и това е бразилската или наречена още Катуаба. Кората на това дърво е известна като стимулант със свойствата на афродизиак, който се използва при импотентност, за повдигане на либидото както при мъже, така и при жени. Катуаба помага още при нервно и физическо изтощение, при безсъние и умора, за подсилване на паметта, в борбата с Алцхаймер и старческата деменция. Използва се и за подобряване на настроението. Подходяща е за хора, водещи активен живот, съпътстван със стрес, напрежение и главоболие. Интересното тук е, че този извлек от кора на Катуаба се използва от векове, като все още няма данни за нежелани реакции или токсичност, дори след продължителна употреба.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.