×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Симптоми на бременност


Един от най-сигурните симптоми за наличие на бременност е закъснение в месечния цикъл. Дамите с редовна менструация могат бързо и лесно да се ориентират дали са заченали. Не така стоят нещата обаче при жените, които страдат от нередовен месечен цикъл. При тях е трудно да се определят конкретните първи дни на месечното кървене. Ето защо обикновено те залагат на аптечните тестове, които могат да покажат наличие на оплодена яйцеклетка малко след овулация. Те обаче дават точен резултат след минимум 1 седмица от зачеването. Възможно ли е обаче, преди изтичането на този период и преди закъснението на цикъла да се появят някакви първоначални признаци на бременност?

Всеки организъм е устроен по индивидуален начин. Това важи в пълна сила и за женската репродуктивна система. Тя работи по свой собствен персонален механизъм и е често срещано някои дами да усетят така наречените ранни симптоми на бременност, докато други да ги пропуснат и да разберат, че са заченали на значително по-късен етап. Ето защо специалистите съветват при съмнение за успешно зачеване да посетите своя гинеколог. Прегледът при него ще покаже дали всички тези начални симптоми не са фалшиви.


Най-ранните симптоми на бременност

Истината е, че още от самото оплождане на яйцеклетката женското тяло започва да се променя. Самото имплантиране дори може да предизвика специфични болки в корема. Много често те напомнят на класическите предменструални болки. Според статистиката, при близо 25% от жените е възможно да се появи и леко кървене след овулация. То се нарича имплатационно и се наблюдава няколко дни преди началото на очаквания месечен цикъл. Важно е това кървене да се разграничи от кървенето при цветна бременност, наричана още извънматочна. При нея въпреки оплождането, се появява месечен цикъл. Той обаче е с много по-слаб интензитет. Ето защо тази аномалия – менструация въпреки наличие на оплодена яйцеклетка – се нарича и скрита бременност. 


Класически ранни симптоми на бременност

Кога се появяват първите сигурни и реални симптоми на бременност? Ако трябва да определим с точност началната им точка, тя се пада около три-четири седмици след оплождането. Някои признаци се характеризират с отшумяване в последствие, докато други – се задълбочават с преминаване към втори и дори трети триместър.  

  • болки в гърдите.

  • повишено чувство на умора и то още в средата на деня;

  • завишено слюнкоотделяне;

  • често уриниране;

  • гадене и повръщане;

  • стомашно-чревни смущения, особено запек;

  • нетипични желания за определен вид храна или поява на отвращение към такава;

  • замаяност и световъртеж;

  • главоболие;

  • смущения в настроението поради внезапните промени в хормонален аспект;

  • недостиг на въздух;

  • нарушения в нормалния цикъл на съня;

  • вагинално течение. 


Първи симптоми на бременност


Има ли опасни първоначални симптоми на бременност?

В повечето случаи първите симптоми за наличие на оплодена яйцеклетка не представляват кой знае каква опасност. Нещо повече – те са спорадични, характеризират се с отшумяване, поради което жената често дори не подозира, че е заченала. За съжаление обаче през първия триместър могат да се появят и някои опасни симптоми. Повечето от тях се наблюдават в по-напреднал етап след зачеването. Важно е при наличие на който и да е от тях, да се обърнете незабавно към лекуващия си лекар или гинеколог.

  • обилно кървене. Тук не става въпрос за класическото имплантационно кървене, а за много по-сериозно течение. При наличие на такова, веднага се свържете с вашия гинеколог;

  • постоянно поддържане на висока температура. По принцип е нормално в някои моменти бременната да е с повишена телесна температура. Ако тя обаче достигне 38 градуса по Целзий и се задържи няколко дни, веднага потърсете медицинско лице, за да ви прегледат;

  • силна болка при уриниране. Много вероятно е тя да се дължи на инфекция в уринарния тракт. Невинаги такава означава сериозна, непреодолима опасност за бременната и плода. Все пак, важно е инфекцията да бъде овладяна навреме;

  • наличие на вагинална инфекция. Подобно на горния случай, и тя не представлява животозастрашаващ риск по време на бременност. Но ако не е третирана, вагиналната инфекция по време на първия триместър може да предизвика опасност за плода. Ето защо при сърбеж и парене във вагиналната област и наличие на първи симптоми за бременност, е редно веднага да вземете навременни мерки. Такива следва да се предпишат от медицинско лице;

  • рязко покачване на артериалното кръвно налягане. Високото кръвно може да представлява сериозна опасност за бременната. Същевременно то може да е признак за някои евентуални проблеми, свързани с бременността. Обърнете се към гинеколога си, защото той най-добре знае с какви медикаменти да третира състоянието ви.


Как се проявяват всички ранни симптоми по седмици? 

През първите две седмици от зачеването са възможни коремни болки, леко зацапване и повишено чувство на умора, както и евентуални чести смени на настроенията. След това настъпват повечето от останалите ранни признаци: гадене, повръщане, запек, главоболие и замаяност. Голяма част от тези симптоми могат да продължат не само в следващите дни, но дори и през целия първи триместър. След четвъртата седмица, тоест когато вече е налице пропуснат месечен цикъл започват и по-явните признаци за наличие на успешна оплодена яйцеклетка: тежест и напрежение в гърдите, нарушения в апетита и промяна във вкусовите навици, често уриниране и други.

Моля, имайте на предвид, че всички тези ранни симптоми за оплодена яйцеклетка биха могли да бъдат фалшиви, тоест да са признаци за друго състояние. В много случаи спирането на месечния цикъл може да е знак и за наличие на хормонално смущение или дори гинекологичен проблем. Ето защо потвърждаването на бременност от гинеколог е най-надеждният способ да се уверите, че очаквате дете. Препоръчително е в периода, в който е възможно да сте бременна, да ограничите вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, както и прием на тежки, потенциално увреждащи плода лекарства. По отношение на пациентки с активна терапия срещу сериозни заболявания, редно е те да я обсъдят с гинеколога си.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.