×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Кои храни са несъвместими с приема на лекарстваКомбинацията на несъвместими едни с други медикаменти и хранителни продукти може да доведе до нежелани странични ефекти или да отслаби лекарствения ефект.

Имайте предвид, че неблагоприятното взаимодействие между някои храни и лекарства може да доведе до сериозни, дори животозастрашаващи реакции.

Разберете  кои са седемте храни, които не бива да комбинирате с някои широко предписвани лекарствени средства. Това не значи непременно да спрете да ги консумирате по време на лечението си, а просто да ги хапвате няколко часа преди или след приема на медикамента, както и да не прекалявате  с количествата.

  1. 1.      Банани


С консумацията им трябва да се внимава по време на лечение с АСЕ инхибитори, като например каптоприл, еналаприл и лизиноприл, които обикновено се изписват срещу високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови болести.

Избягвайте бананите и в случай, че се лекувате с диуретици, които се използват срещу задържането на течности в тялото и за лечение на хипертония.

Съчетанието между АСЕ инхибитори и някои диуретици, в съчетание с богати на калий храни, могат да повишат нивата на калий в организма. Тази рекация може да доведе до сърцебиене и неравномерен пулс.

Хората, които приемат тези медикаменти, освен с бананите, трябва да внимават и с портокалите, зеленолистните зеленчуци и някои заместители на солта.

  1. 2.      Зеле


Да не се комбинира с разреждащи кръвта медикаменти, като варфарин например. Защо е така? Зелето, както и брюкселското зеле, спанака и броколито, са зеленчуци, богати на витамин К, който може да намали анти съсирващите ефекти на лекарството.

  1. 3.      Женско биле (Сладък корен)


Да не се смесва с лекарства като Дигоксин, използващи се при лечение на сърдечна недостатъчност и нарушения в сърдечния ритъм. Какво може да се случи, ако все допуснете тази комбинация? Глициризинът, основният компонент, съдържащ се в билката Женско биле, комбиниран с лекарства от типа на Дигоксин, може да доведе до опасни изменения в сърдечния пулс, които биха могли да бъдат опасни.

Сладък корен може и да отслаби и ефекта на някои лекарства срещу високо кръвно налягане, кръворазреждащи медикаменти, болкоуспокояващи.

  1. 4.      Мляко и млечни продукти


В случай, че приемате антибиотици от групата на тетрациклините, би било добре да избягвате консумацията му. Причината е, че калцият, съдържащ се в прясното и киселото мляко, сиренето, кашкавала, може да попречи на усвояването на съставките от лекарството.

Като цяло, тетрациклин може да се приема 1 час преди или 2 часа след хранене.

  1. 5.      Сок от грейпфрут


Медикаментите, използвани за контрол върху холестерола, като например Аторвастатин и Ловастатин, могат да имат лошо взаимодействие с фреша от грейпфрут. Фрешът от грейпфрут може да подсили ефекта на тези лекарства, следствие на което да се стигне до нежелани реакции.

Внимавайте с грейпфрута и сока от него – те не взаимодействат добре с доста лекарствени средства!

  1. 6.      Колбаси, мариновани и пушени продукти, топени сирена, алкохол


Горепосочените продукти не се препоръчват при лечение на бактериални инфекции с медикаменти като Метронидазол и Линезолид. Причината е, че някои от веществата, съдържащи се в тези продукти и в алкохола, взаимодействат зле с лекарствата от този тип, поради което най-често се стига до повишение в нивата на кръвното налягане.

  1. 7.      Орехи


Не яжте орехи, ако се лекувате с медикаменти, третиращи щитовидната жлеза, като левотироксин например. Богатите на фибри храни, орехите, соевото брашно могат да намалят ефекта от приема на такива лекарства. Ако поради определени причини имате нужда от богата на фибри диета, но в същото време приемате и медикаменти в подкрепа на щитовидната жлеза, се консултирайте с вашия лекар за евентално увеличение на лекарствените дози.

  1. 8.      Алкохол


По отношение на алкохола, всички сме информирани. Внимание, обаче: много хора си мислят, че приемайки някои по-тежки медикаменти, не е проблем да пийнат и „съвсем малко” вино или една малка бира. Това, на пръв поглед съвсем безобидно действие, може да има доста неприятни последствия.

Консумацията на алкохол в комбинация с повечето лекарства може да доведе до сънливост, прималяване, проблеми с координацията и др., като в определени случаи тези му ефекти могат да бъдат и доста засилени.

При прием на по-тежки лекарства и алкохол, може да се стигне до вътрешни кръвоизливи и сериозни дихателни и сърдечно-съдови нарушения.

Взаимодействието между алкохол и лекарства може да предизвика силно токсични реакции или пък напълно да елиминира лечебните ефекти от приема на медикаменти..

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.