×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Кокошите яйца са сред най-евтината, достъпна и изключително полезна храна на пазара. Те могат да бъдат сравнени по полезност с кълновете, защото съдържат истинска бомба от хранителни вещества – ако от яйцето се излюпи пиленце, то ще разполага с абсолютно всички необходими за растежа на живия организъм витамини и минерали, за да се развие отлично. Накратко, кокошите яйца са сред най-богатите на основни хранителни вещества храни на земята



За ползите от кокошите яйца може да се говори много. На първо място, те повишават нивата на добрия (HDL) холестерол: HDL (high density lipoprotein) е липопротеин с висока плътност, известен като "добър" холестерол. Хората, които имат по-високи нива на HDL холестерол, са по-малко изложени на риск от сърдечни заболявания и инсулт. В умерени количества, консумацията на яйца е отличен начин за увеличаване нивата на добрия холестерол.

Кокошите яйца са отличен източник на холин – Витамин В4. Той е най-доброто средство за изгаряне на мазнини. Когато има определен недостиг на витамин В4, в тялото скоростно започват да се натрупват излишни килограми. Сред най-честите симптоми при дефицит на витамин В4 са увеличената телесна маса, повишаване нивата на холестерол, аритмия, шум в ушите, главоболие, загуба на паметта, тревожност, страх, безсъние и запек. Липсата на холин в тялото може да причини развитието на чернодробна стеатоза – състояние, в което мазнините бързо се натрупват в черния дроб, което пък причинява образуване на цироза и увреждане на органите. Следват опасни състояния като имунни разстройства, забавяне на растежа, чернодробна недостатъчност, дегенерация на вестибуларния апарат, хипертония, дори рак. Холинът е важен и за умственото развитие – недостиг на този витамин при бременни и подрастващи може да се отрази зле на умственото развитие на детето и на плода. Витамин В4 спомага за изграждането на клетъчните мембрани, и има важна роля в производството на молекулите за сигнализиране в мозъка. Човешкото тяло се нуждае от 0.5 до 1 г холин дневно, а едно цяло яйце е отличен източник на това важно вещество, като съдържа повече от 100 мг.

Кокошите яйца са изключително полезни за очите. В днешно време, в което екраните са навсякъде около нас, все повече деца и възрастни биват диагностицирани с късогледство. Освен това, с годините зрението отслабва заради нормални дегенеративни процеси. Има няколко хранителни вещества, които помагат срещу тези негативни последици на времето - две от тях са лутеин и заексантин – мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото. Според различни проучвания консумацията на адекватни количества от тези антиоксиданти може значително да намали риска от катаракта и дегенерация на макулата – две много често срещани днес очни нарушения. Жълтъците на кокошите яйца съдържат големи количества от тях – отново според учените, ако консумирате само по един жълтък на ден в продължение на  4-5 седмици, нивата на лутеин в тялото ще бъдат увеличени с 28 до 50%, а на зеаксантин - със 114 до 142%.

Кокошият жълтък съдържа огромни количества Витамин А – или по-познат на дамите като ретинол. Този витамин е отговорен за съхранението на паметта и за забавяне на стареенето на организма. Приемът на Витамин А е безценна подкрепа за имунната система - богат на антиоксиданти, този витамин е ефективно средство за борба с инфекциите и вирусите, и не е по-малко ценен от витамин С.

Чували ли сте за кокоша слепота? Витамин А е основната превенция срещу това заболяване, което се изразява най-често в това да не можем да виждаме през нощта и в тъмната част на деня. Кокошата слепота е и един от основните симптоми на липсата на Витамин А в организма. Ретинолът също така спомага за намаляване на риска от акне – противно на разбиранията, акнето е кожно възпаление, а не козметичен проблем. Дефицитът на Витамин А в организма причинява свръхпроизводство на протеина кератин в космените фоликули, което пък способства за възпалението им. Не на последно място, хората с по-ниски нива на витамин А в кръвта са изложени на по-висок риск от фрактури на костите и опорно-двигателния апарат.

И още, кокошите яйца намаляват нивата на триглицеридите в кръвта, източник са на качествен протеин (съдържащ всички незаменими аминокиселини в правилните съотношения), борят се с излишните килограми, като засищат по-дълго, и имат още много, много други ползи.

Яйцата засищат за по-дълго време, тъй като съдържат големи количества протеин. Те имат най-висок индекс за ситост – мярка, измерваща способността на храните да предизвикват усещане за пълнота и намаляване на калорийния прием през деня.

Добавяйки кокоши яйца в хранителния си режим, тялото ни си набавя цял набор от микроелементи: желязо, фосфор, йод, селен. Фосфорът е нужен за поддържане на състоянието на костите и косата. Без желязо е невъзможен синтезът на червените кръвни телца, а при недостиг на йод се нарушават функциите на щитовидната жлеза. Селенът е антиоксидант и помага на организма да се бори с негативното влияние на свободните радикали.

Химически състав на кокошите яйца

Едно голямо яйце съдържа:

77 калории;

6 грама протеин;

5 грама полезни мазнини;

Витамините: A (6% от дневната потребност на тялото), B9 (5% от дневната потребност), B5 (7% от дневната потребност), B12 (9% от дневната потребност), B2 (15% от дневната потребност), както и витамините D (40% от дневната потребност), E, K, B6;

Минерали: фосфор (9% от дневната потребност), селен (22% от дневната потребност), цинк.

Жълтъкът на яйцето на практика съдържа по малко от почти всички вещества, от които се нуждае човек, за да функционира правилно.

Как да познаем най-пресните и здравословни на пазара?

По щандовете на магазините има изобилие от различни видове яйца – отглеждани в клетки, на скаров под, на открито, в халета, и дори обогатени със селен.

Всички яйца по рафтовете на магазините имат своя маркировка, като цифрите й подсказват кой е произвел яйцето и по какъв начин е отгледана кокошката. Цифрите обикновено започват с номера от 0 до 3, следвани от маркировка BG, а след това е номерът на производителя.

Днес над 3.5 милиона кокошки в България се отглеждат в клетки. Въпреки че повечето потребители са наясно, че код с начало „3BG“ на яйцето показва, че то идва от ферма с клетъчно отглеждане, а  „1BG“ значи свободно отглеждани кокошки, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи. И тук се появява въпросът – как да различим полезните яйца на пазара от тези, които не са отглеждани здравословно?

Тук е важно да отбележим, че здраво животно, което живее без стрес в среда, близка до естествената, снася най-полезните яйца.

Яйца, чийто код започва с „0BG“ означава, че кокошките са отглеждани по биологичен начин. Това е най-хуманният начин за отглеждане на кокошки, тъй като те се гледат на открито, имат постоянен достъп до слънчева светлина, хранят се с биосмески, и пасат свободно. Според Регламентите на ЕС кокошки, отглеждани свободно, „трябва да имат постоянен достъп до зелени площи през целия ден“. Според Регламента пространствата на кокошките в отделенията за мътене трябва да отговарят на няколко изисквания относно качество на въздуха, температура, светлина и влажност. Също така храната им трябва да е по-качествена в сравнение с другите методи – не се използват антибиотици или хормони, а растенията, от които се прави фуражът, се отглеждат без химични примеси. Най-важното нещо за животните, обаче, е свободата за движение – всяка кокошка трябва да разполага с поне 4 кв. м. открито пространство, а на закрито се отглеждат до 6 кокошки на кв. м. За разлика от другите методи на отглеждане, при които в едно хале живеят десетки, дори стотици хиляди кокошки, при био отглеждането броят на кокошки в едно хале не може да надвишава 3 000. Обикновено такъв тип отглеждане кокошките имат свободата да ровят за червейчета, да пасат трева, или дори да си правят прашни бани – изключително важна част от живота на една кокошка! Въпреки че постепенно био произведените яйца стават все по-достъпни, те все още са рядкост в магазините.

Яйца, чийто код започва с „1BG“ означава, че птиците са отглеждани в сравнително приемливи условия. Обикновено такива кокошки се отглеждат в халета върху пластмасов или дървен скаров под. Често подобни халета разполагат и с външно пространство, което също им позволява да ровят и търсят сами храна. За съжаление, обаче, нощем птиците биват прибирани в халетата, където – с цел свръхпроизводство на яйца, - производителите монтират лампи и ги държат включени непрекъснато, тоест – кокошката дори не може да си почине и поспи. Освен това, за да не се нараняват в халетата, производителите обикновено подрязват клюновете на птиците, както и крилата им. Храната на този вид кокошки съдържа хормони, антибиотици и други изкуствени добавки.

Яйца, чийто код започва с „2BG“ означава, че кокошките са отглеждани подово. При този тип отглеждане птиците живеят в тесни пространства и нямат достъп до слънчева светлина, а се отглеждат на изкуствено осветление. И при този тип отглеждане е наложително подрязването на клюна и крилата, за да не се наранят животните. Храната им също е стандартна – с изкуствени добавки и хормони. Често птиците в затворени халета биват ваксинирани насилствено, тъй като евентуално заболяване може да срине целия цикъл на производство и да нанесе огромни щети на бизнеса.

Яйца, чийто код започва с „3BG“, са аналог на истински кошмар при отглеждането на птиците. Тези кокошки се отглеждат в халета с изкуствено осветление, в клетки, затворени по две, три или четири в една клетка. Процесът при този тип отглеждане е напълно автоматизиран. При отглеждането в клетка, една птица има по-малко място от лист А4, за да прекара целия си живот, като дори не може да се обърне или завърти. Малкото пространство ограничава свободното движение на птиците, които дори не могат да разперят криле. Вроденото им социално поведение, както и естествените им нужди са напълно невъзможни при такива условия. В природата на кокошките е да търсят храна сами, ровейки. Стресът, причинен от невъзможността да се реализира естествено поведение, води до поведенчески разстройства, като кълване на перата на други кокошки и канибализъм. Често пилетата, които не могат да се обърнат в клетката, но и не издържат да стоят прави, - в момента, в който легнат, биват кълвани отзад от други кокошки. Целият стрес, който преживяват птиците, особено при канибализма, при този начин на отглеждане, преминава в качествата на снесените яйца. Отглеждането в клетки е най-неетичният начин за получаване на яйца в днешно време.

Как да познаем пресни ли са яйцата?

Има два лесни начин да познаете пресни ли са яйцата, които консумирате. Първият е като потопите сурово яйце в чаша вода: ако потъне на дъното – прясно е. Ако леко се надигне в чашата, но все пак остане в долната й част – снесени са преди седмица и можете да ги консумирате. Ако яйцето, обаче, изплува на повърхността, в никакъв случай не го яжте – доста старо е.

А вторият метод за разпознаване на „възрастта“ на яйцата е елементарен – ако яйцето се бели лесно след сваряване, значи е снесено в предходните 3-4 дни. На яйца, които са снесени наскоро, мембраната под черупката се прилепва плътно към нея, което прави обелването на яйцето почти невъзможно. В пресните яйца белтъците се придържат към вътрешната мембрана на черупката много здраво, като с времето между черупката и мембраната започва да прониква въздух. Така яйце, снесено поне преди 15 дни, ще се бели много по-лесно от друго, снесено преди два дни.

Противопоказания при някои заболявания

Лекарите предполагат, че високопротеинова диета може да нанесе негативни ефекти на  пациенти, страдащи от бъбречни заболявания, защото високите стойности на яйчния протеин могат да навредят на способността на бъбреците да филтрират токсините от кръвта. Хората с генетични разстройства като фамилна хиперхолестеролемия или генетична вариация също трябва да ограничат или избягват консумация на яйца.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Бисера Иванова

Казвам се Бисера Иванова, родена съм в София, и съм преди всичко любител на здравословния начин на живот, а след това – журналист с над 25-годишна практика. Завършила съм „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, но в последните години паралелно с журналистиката и писането на статии, се отдавам и на другото си хоби – чисто градинарство, билкарство, изучаване на растенията, здравословен начин на живот, отглеждане на животни, съживяване на традициите на българското село.

Обичам съчетанието на работа и живот в града и селския начин на живот, при който сам правиш хляба си и останалите продукти на трапезата така, че да са чисти и здравословни. Още по-голям стимул за този начин на живот са и двете ми деца – на 3 и 6 г., които се стремя да възпитам в природосъобразен начин на живот, в познание на природата около нас, в любопитство към структурата на всички създания и растения на тази земя.

Ако трябва да опиша себе си накратко: Журналист по душа, земеделец по сърце!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продуктът беше успешно добавен в любими.