- Мая Долапчиева
- Здраве и красота , Диети и отслабване , Здравословно хранене , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: отслабване, кокосов оцет

Кокосовият оцет е подобен на други видове ферментирал оцет, като ябълков сайдер и балсамов оцет. Със силен кисел вкус и дъх на мая, кокосовият оцет е бял и мътен на вид. Твърди се, че когато се прилага локално, антибактериалните и антимикробните му качества лекуват заболявания, включително акне и слънчеви изгаряния
Съдържание
Тъй като е ферментирал, този оцет е естествен източник на пробиотици, които са полезни за здравето на червата.
Витамини и минерали като калий, витамин С и витамин В2 са в изобилие в състава му.
Ползи за здравето
Положителен ефект върху теглото
За всеки, който се опитва да отслабне, кокосовият оцет е идеален - оцетната киселина, която присъства в него, калориите и захарта могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго, да потиснат апетита ви и да поддържат стабилни нива на кръвната захар.
Проучване от 2009 година сочи, че мъжете, които консумират 15 или 30 мл оцет дневно, имат значително по-ниско телесно тегло, по-малка обиколка на талията и по-ниски липидни нива след 12 седмици употреба в сравнение с плацебо групата.
Изследване, проведено върху затлъстели мишки, създадени чрез хранене с богата на мазнини диета, съобщава за ефективността на кокосовия оцет за насърчаване на загубата на тегло. Телесното тегло, теглото на мастната подложка и серумният липиден профил – оказва се, че всички те могат да бъдат намалени чрез перорален прием на кокосов оцет.
Бори се с инфекцията
· Поради своите противогъбични и антибактериални свойства, кокосовият оцет може да помогне за предотвратяване на инфекции – той е източник на пробиотици, които са добри бактерии за червата. Това го прави възможен имуностимулатор, достоен да бъде включен във вашата диета.
· В допълнение към пробиотиците, кокосовият оцет съдържа калий, цинк, калций и витамин С.
· Подобно на другите видове оцет, и този има естествени антибактериални свойства. Това се обяснява с наличието на органични киселини, особено оцетна киселина. Оцетната киселина може да играе роля в превенцията на заболявания като грип или настинка, като прониква през микробните мембрани и инхибира растежа на патогенни бактерии.
· Според проучване, оризовият оцет може да унощожи ешерихия коли по листата на марулята. Изследователите са установили, че всеки оцет с минимално съдържание на оцетна киселина от 5% може значително да намали броя на бактериалните популации. Потенциалът на кокосовия оцет за борба с инфекциите е сравним с този на ябълковия оцет, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се подкрепят тези твърдения.
Осигурява незаменими аминокиселини
· Една наистина добра новина - можете да консумирате 17 основни аминокиселини наведнъж, като приемате кокосов оцет.
Девет необходими аминокиселини и осем несъществени аминокиселини присъстват в кокосовия оцет. Тези аминокиселини са градивните елементи, които изграждат структурата на протеините. Те подпомагат производството на антитела и пренасящия кислород хемоглобин.
Протеините, направени от аминокиселини, се използват за възстановяване на увредена тъкан, производство на антитела за борба с инфекцията, производство на хормони за регулиране на метаболизма и действат като невротрансмитери за пренасяне на сигнали в мозъка.
Благоприятства храносмилателния комфорт
Ензимите, пробиотиците и пребиотиците, влизащи в състава на кокосовия оцет, могат да помогнат за поддържането на здравето на вашата храносмилателна система - чрез подобряване на усвояването на хранителните вещества, запазване на здравословния баланс на чревните бактерии и подпомагане на процеса на храносмилане, тези компоненти могат да намалят стомашния дискомфорт.
Естествените бактерии в кокосовия оцет са в състояние да стимулират невроните, които регулират движението на червата, в допълнение към подпомагането на храносмилателната система.
Признато е, че пробиотиците се борят с диария, синдром на раздразнените черва и непоносимост към лактоза.
Има нисък гликемичен индекс
Гликемичният индекс е мярка, която оценява храните по скала от 0 до 100 въз основа на това колко бавно или бързо се повишава кръвната захар след консумацията им. Храните с нисък гликемичен индекс се препоръчват за намаляване на риска от диабет тип II и подобряване на управлението на кръвната захар. Една такава алтернатива е кокосовият оцет, който има много нисък гликемичен индекс. Консумацията му може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
Проучване сочи, че при хора, резистентни към инсулин, оцетът може да подобри постпрандиалната инсулинова чувствителност.
Регулира кръвното налягане
Калият, който откриваме в кокосовия оцет, е от съществено значение за запазване на електролитния баланс и здравето на клетъчните мембрани. Той също така играе роля за кръвното налягане, чрез предотвратяване на електролитен дисбаланс. Освен това насърчава здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта.
Проучване, проведено върху плъхове, подкрепя приложението на оризов оцет върху животни с хипертония. Изследователите установили, че нивото на кръвното налягане в експерименталната група е значително намалено от оризовия оцет.
Как да го използваме?
Същите принципи, които важат за ябълковия оцет, важат и за кокосовия оцет. Можете да го използвате за подправка на салати. Можете да го включите в дресинги, приготвени с авокадо и горчица или да го добавите (една чаена лъжичка) към плодови сокове, смутита, чай. От полза ще ви е и да използвате кокосов оцет като естествен тоник върху вече измита кожа - това ще елиминира всички микроорганизми, свързани с кожата, и ще предотврати появата на акне.
Предупреждение
Кокосовият оцет може да увреди хранопровода и да оцвети зъбния емайл. Затова преди да го включите в диетата си, говорете с вашия лекар, най-вече ако имате проблеми със стомаха. Хората с киселини или киселинен рефлукс трябва да бъдат особено внимателни.
Свързани продукти
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар