×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Наричат костния бульон новата суперхрана. Можете да си го приготвите вкъщи, но също така и да си го закупите. Костният бульон се използва в супи, яхнии, сосове, оризови ястия, смутита и др. Има различни варианти, като бульон от телешка кост, бульон от пилешка кост и бульон от рибена кост. Какви са ползите му за здравето, ще научите сега



Какво представлява костният бульон?

Костният бульон е питателна течност, произведена от къкрещи животински кости, обикновено от говеждо, пилешко или риба, заедно със зеленчуци, билки и подправки. Това е традиционна техника за готвене, която е популярна със своите потенциални ползи за здравето. Бавният процес на къкрене гарантира, че различни хранителни вещества, като колаген, желатин, аминокиселини, минерали и витамини, се извличат от костите и съединителната тъкан.

Костният бульон често се ползва като топла, успокояваща напитка или е основа за супи, яхнии и други ястия. Говеждият бульон се прави от говежди кости, кости от костен мозък и евентуално парчета месо. Телешкият има богат вкус и е много питателен. Бульонът от пилешки кости се прави от пилешки кости, крила и крака- той е с по-лек вкус. Рибният костен бульон е направен от рибни кости и глави, заедно със зеленчуци и билки. Той има гладък, морски вкус и е популярен в рибни супи и ястия с морски дарове.

Какво съдържа костният бульон?

Костният бульон съдържа няколко хранителни вещества, включително колаген, желатин, аминокиселини, витамини и минерали.

  • Костният бульон е богат на колаген, а колагенът е най-разпространеният протеин в нашето тяло. Знаете достатъчно за него от предишни наши материали.
  • Продължителното готвене на костите води до освобождаване на желатин. Желатинът има способността да забавя процесите на стареене и да прави кожата по-еластична (заради високото си съдържание на колаген). Той подобрява храносмилането, укрепва костите и ставите, ускорява процесите на зарастване на рани и кости, оказва положително въздействие при лечение на остеопороза, артрит и заболявания на опорно-двигателния апарат (благодарение на протеина в него), подсилва имунитета.
  • Костният бульон съдържа няколко аминокиселини, включително глицин, пролин и глутамин. Аминокиселините са градивните елементи на протеините. Протеините са полезни за скелета и подпомагат бързото възстановяване на мускулите след тренировка. Пролинът и глицинът играят основна роля в колагеновите влакна. Глицинът заема една трета от общия размер на аминокиселините в тези влакна. Важно е да отбележим, че децата и бременните жени се нуждаят от добри количества глицин в диетата. Проучвания показват, че недостигът на глицин по време на бременност, може да ограничи растежа на плода. Рискът от преждевременно раждане се намалява при прием на глицин. Той е важен и при деца, възстановяващи се от недохранване.
  • По време на варенето на костите се освобождават минерали като калций, магнезий, фосфор, калий и цинк. Калцият е необходим за поддържането на нормални кости и активира естествената енергия в организма. Магнезият помага за нормалното функциониране на мускулите и нервната система. Фосфорът допринася за здрави зъби. Калият е добър за кръвното налягане. Цинкът е важен за кожата и за поддържането на блестяща коса.
  • Костният бульон може също да съдържа следи от витамини, като витамин А, витамин К, витамин С и различни витамини от група В. Витамин А има положителен ефект върху имунната система. Витамин К помага за нормалното съсирване на кръвта. Витамин С насърчава, наред с други неща, енергийния метаболизъм.

Точното съдържание на хранителни вещества може да варира в зависимост от конкретните съставки и начина на приготвяне на костния бульон.

Как да го консумираме?

Костният бульон обикновено има по-дълго време за готвене (понякога до 24-48 часа), за да се постигне максимално извличане на хранителни вещества и желатин от костите и тъканите. Той съдържа по-високи концентрации на колаген, желатин и аминокиселини от обикновения бульон. Често се ползва като самостоятелна топла напитка или е основа за супи и други ястия. Ако искате да ви е по-вкусен, препоръчително е да му добавите подправки. Като цяло тази суперхрана прибавя вкус, хранителни вещества и богата текстура към ястията. Ако го използвате вместо обикновена вода при готвене на ориз, киноа, булгур или други зърна, ще си осигурите по-приятен вкус и не малко хранителни вещества. Ако пък сте почитатели на зеленчуковите смутита, добавете малко количество костен бульон към тях- със сигурност ще ви е от полза. Този бульон е универсален продукт и можете да експериментирате с различни рецепти и ястия, за да откриете какво ви харесва най-много и предпочитате.

Ако не ви се занимава да си го приготвяте вкъщи или просто не сте сред почитателите на месото, добрата новина е, че можете да си набавите костен бъльон под формата на добавка на прах или на капсули. Костният бульон съдържа аминокиселини и минерали, които могат да взаимодействат с определени лекарства, като разредители на кръвта. Важно е да следвате правилните указания за безопасност на храните, когато приготвяте и съхранявате костен бульон, за да сведете до минимум риска от някакви проблеми. Трябва също така да се консултирате с лекар, преди да консумирате костен бульон като добавка, особено ако страдате от заболявания или приемате лекарства.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.