×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Киселото мляко е на първо място при всяко пазаруване в големите хипермаркети и магазини в България – това сочи статистика за най-предпочитаните продукти на българите по време на пазар. На една ръка разстояние на щанда, обаче, стоят продуктите от козе мляко. Ползите за тялото от консумацията му многократно превъзхождат тези на събрата му, произлязъл от крава


Козето мляко е най-близко по състав до майчиното - в него преобладават суроватъчни протеини, които се усвояват лесно от организма и имат висока хранителна стойност за него. То съдържа в пъти повече калций, витамин В6, витамин А, калий, мед, и манган спрямо кравето мляко.

Отличен заместител е за хора, които имат непоносимост към кравето мляко – в продуктите от козе мляко липсва протеинът алфа s1 казеин, който причинява различни видове непоносимост към млякото. Казеинът е основният белтък на кравето мляко и трудно се разгражда от стомаха, съответно е и една от основните причини за поява на алергия в детска възраст. В козето мляко липсват аглутани, които пък се съдържат в кравето мляко – те причиняват слепване на мазнините, което ги прави по-трудни за храносмилане, затова консумацията на козе мляко благоприятства храносмилането. Нормализира вътрешната флора на стомашно-чревния тракт, повишава хемоглобина, подобрява зрението, подобрява състоянието на кожата, заздравява ставите.

Една чаша прясно козе мляко осигурява 140 калории и 7 грама мазнини със скромно количество холестерол при 25 милиграма, или около 8 процента от препоръчителната дневна стойност, въз основа на диета с 2000 калории.

Козето мляко е с относително ниско съдържание на натрий и въглехидрати, и високо съдържание на протеини и калций, което осигурява около 8 грама протеин и 30 процента от препоръчителната дневна стойност на калций на чаша.

Според множество изследвания козето мляко се понася по-добре от децата, които страдат от различни нарушения на храносмилането. То също така значително превъзхожда кравето по количеството витамин А, който укрепва зрението и кожата. А освен това съдържа повече витамин РР, който благоприятства окислителните процеси в организма.

Мазнини:

В козето мляко мастните глобули са по-малки и имат по-голяма повърхност от тези, които се намират в кравето мляко. По-малките глобули се обработват по-лесно и ефикасно от панкреатичната липаза - ензимът, усвояващ мазнините. Триглицеридите със средноверижни мастни киселини се радват на особено бързо и ефективно храносмилане и са отлични източници на енергия. Освен това нивата на омега-3 и 6 мастни киселини са по-високи в козето мляко, отколкото в кравето.

Протеини:

Казеинът Alpha S1 е млечен микро-протеин, който определя структурата на млечното съдържимо в стомаха, тоест, колкото повече такъв микропротеин има, толкова по-трудно е за храносмилането. Така нивото на казеинът Alpha S1 в козето мляко е с 50 процента по-ниско, отколкото в краве мляко. Това означава, че се образува по-мека, по-лесно разградима млечна маса в стомаха. Бета-лактоглобулинът е по-лесно усвоим млечен микро-протеин. В козето мляко има три пъти повече бета-лактоглобулин, отколкото в кравето мляко.

Витамини и минерали:

И козето, и кравето мляко са богати на редица витамини и минерали. Докато нивата на витамин А и D и минералите калций и селен са по-високи в козето мляко, витамин В12 и фолиева киселина се намират в по-големи количества в кравето мляко. Някои изследвания показват също, че усвояването на няколко минерала в козето мляко е по-високо в сравнение с кравето мляко.

Киселинност и алкалност

Кравето мляко е с лека киселинност, а козето мляко е алкално – включено в здравословен режим на хранене, козето мляко води до по-алкално pH на урината. Според различни проучвания алкалната диета може да предотврати редица заболявания и да доведе до значителни ползи за здравето, включително сърдечно-съдови, неврологични и мускулни.

Накратко, кoзeтo мляĸo cъдъpжa oĸoлo 40 биoлoгични ĸoмпoнeнтa, нeoбxoдими зa чoвeшĸoтo тялo. Haй-знaчимитe витaмини ca A, C, B1, B2, B6, B12, aминoĸиceлини, eнзими и миĸpoeлeмeнти; биoлoгичнo aĸтивни вeщecтвa: aлбyмин, лeцитин, глoбyлин, ĸaĸтo и coли мaгнeзий, ĸaлций, ĸaлий, фocфop, мeд, флyop йoд, мaнгaн, нaтpий, и ceлeн. Ocвeн тoвa ĸoзeтo мляĸo cъдъpжa xoлин и биoтин, ĸoитo пoдoбpявaт тeнa, зaбaвят cтapeeнeтo нa ĸoжaтa и я пpaвят пo-eлacтичнa.

Природен еликсир

Cъдъpжaщитe ce в ĸoзeтo мляĸo витaмини пoмaгaт зa възcтaнoвявaнe пpи нacтинĸи, ĸaĸтo и cлeд пo-cepиoзни зaбoлявaния и oпepaции. Козето мляко пoддъpжa щитoвиднaтa жлeзa и cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, yĸpeпвa ĸocтитe, зъбитe, нoĸтитe и ĸocaтa, пoдoбpявa пaмeттa и пoвишaвa paбoтocпocoбнocттa, a cъщo тaĸa имa блaгoпpиятeн eфeĸт въpxy нepвнaтa cиcтeмa - пpeпopъчвa ce дa ce пиe пpи нeвpoзи, дeпpecивни cиндpoми и cтpec.

Още от древността козето мляко се е ползвало като храна и лекарство при белодробни заболявания, в това число и при туберкулоза. Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система. Значителни подобрения след приема на козе мляко настъпват при хора, страдащи от екзема, бронхиална астма, мигрена, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, с язви на стомаха.

Препоръчително е също така козето мляко да се пие след лечение с антибиотици, тъй като напълно възстановява микрофлората на стомаха и червата и успокоява възпалението в тях. Козето мляко може да помогне при хормонални нарушения, които често се дължат на неправилно  проведена диета, в случай на отравяне, глад, както и по време на бременност и след раждането. Козето мляко има положителен ефект върху бъбреците и пикочния мехур. Полезно е да се консумира при някои заболявания на половата система.

Учудващо, но консумацията на козе мляко – заради голямото количество хранителни вещества – има невероятен ефект върху състоянието на косата. Немалко маски за коса съдържат козе мляко, като дори у дома е лесно да се направи подхранваща маска за коса – млякото се смесва с малко количество топла вода, нанася се върху навлажнената коса, и се масажират корените. След 25-30 минути косата трябва да се измие. Ако тази процедура се прави 2-3 пъти седмично в продължение на поне 3 месеца, косата става силна и блестяща.

Козето мляко съдържа отлично количество олигозахариди (въглехидрати), които действат като пребиотик, подобрявайки здравето на храносмилателната система. Насърчават бифидобактериите (добрите бактерии) в червата, което е от полза за стимулиране на имунитета, предотвратяване на инфекции, борба с рака, понижаване на холестерола и подобряване на лошото храносмилане.

В натуропатията – вид алтернативна медицина, базирана на използването на органични продукти като средство за лечение, козите предоставят биоорганичен натрий. Той е ключов елемент, който поддържа здравето на ставите. Освен това козето мляко осигурява големи количества калций, фосфор, калий и витамини В2 и В12, които оказват благоприятно въздействие върху костите.

Скорошно проучване установява, че кефирът, направен от козе мляко, може да подобри състоянието на бета-клетките, намиращи се в панкреаса, да намали нивата на кръвната захар и да прояви антидиабетичен ефект. Следователно козето мляко може да бъде полезно за хората с диабет. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се потвърди ефективността на млечния продукт.

Кога козето мляко има най-добър вкус

Козето мляко - като всеки продукт, има своите фенове и противници. И ако много хора знаят колко е полезно, то други твърдят, че козето мляко им мирише на коза и има специфичен вкус, и не е възможно да го пият. Истината е, че вкусът и миризмата на козе мляко е резултат от неправилна грижа за животното.

За да се предотврати миризмата на козето мляко трябва да спазват определени правила за отглеждане и хранене на животните. Млечните кози се доят през лятото до три пъти на ден – сутрин, обед и вечер, а през зимата - два пъти на ден - сутрин и вечер. Помещението, в което се отглеждат животните, трябва да е чисто и да не е задушно. В противен случай млякото също може да има неприятна миризма. Диетата на козите също влияе на миризмата на млякото, като някои специфични диви билки може да придадат на млякото неприятен послевкус.

Малко история

Кoзeтo мляĸo и пpoдyĸтитe oт нeгo ca получили шиpoĸo paзпpocтpaнeниe в Дpeвeн Pим пo вpeмe нa yпpaвлeниeтo нa Цeзap. Блaгoдapeниe нa pимcĸия ĸyлт ĸъм xpaнaтa е измислено специалното приготвяне на сирене, което в наши дни е доведено до пълно съвършенство – неслучайно и най-хубавите сирена на света се приготвят в Италия и Франция. В Швeйцapия, нaпpимep, имa cпeциaлни caнaтopиyми, в които пациентите се лекуват caмo с чиcт плaнинcĸи въздyx и пpяcнo ĸoзe мляĸo.

B нaчaлoтo нa 20-ти вeĸ чyждecтpaнни живoтнoвъди и лeĸapи зaпoчвaт дa изyчaвaт cвoйcтвaтa нa козето мляко, и ycтaнoвявaт пpяĸa вpъзĸa мeждy cтeпeнтa нa paзвитиe нa ĸoзeвъдcтвoтo в peгиoнa и cтaтиcтиĸaтa нa дeтcĸитe бoлecти: в peгиoни, ĸъдeтo дeцaтa пocтoяннo ĸoнcyмиpaт ĸoзe мляĸo, чecтoтaтa нa нacтинĸи и бeлoдpoбни зaбoлявaния пpи бeбeтa, както и дeтcĸaтa cмъpтнocт, ca знaчитeлнo пo-ниcĸи.

Рискове и странични ефекти

Въпреки че козето мляко е един от най-здравословните и питателни продукти на земята, има някои недостатъци, които също трябва да се отчетат. Някои от най-често срещаните странични ефекти от козето мляко включват храносмилателни проблеми като газове или подуване на корема. Това се дължи на лактозата, чието количество е по-малко от това в кравето мляко, но все пак може да причини проблеми при хора с тежка лактозна непоносимост. Лекарите препоръчват консумацията му да се започне с малко количество и да се увеличава постепенно, за да се оцени поносимостта към млечния продукт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Бисера Иванова

Казвам се Бисера Иванова, родена съм в София, и съм преди всичко любител на здравословния начин на живот, а след това – журналист с над 25-годишна практика. Завършила съм „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, но в последните години паралелно с журналистиката и писането на статии, се отдавам и на другото си хоби – чисто градинарство, билкарство, изучаване на растенията, здравословен начин на живот, отглеждане на животни, съживяване на традициите на българското село.

Обичам съчетанието на работа и живот в града и селския начин на живот, при който сам правиш хляба си и останалите продукти на трапезата така, че да са чисти и здравословни. Още по-голям стимул за този начин на живот са и двете ми деца – на 3 и 6 г., които се стремя да възпитам в природосъобразен начин на живот, в познание на природата около нас, в любопитство към структурата на всички създания и растения на тази земя.

Ако трябва да опиша себе си накратко: Журналист по душа, земеделец по сърце!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продуктът беше успешно добавен в любими.