×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

За нас, жените, козметиката е нещо наистина важно, което често употребяваме. Дали обаче знаем колко може да ни навреди тя и кои от съставките и е необходимо да избягваме?

В тази статия ще ви представим едни от най-вредните „пълнежи“ на не малка част от козметичните продукти, с които трябва да внимаваме и същевременно ще ви споменем и онези, на които се носи грешна лоша слава.

Парабени

Това са най-широко използваните консерванти в козметиката. Използват се, за да удължат срока на годност на продуктите. Най-често срещаните парабени, за които трябва да поглеждате опаковките на продуктите: methylparaben, propylparaben, ethylparaben, benzylparaben и butylparaben. Опасното тук е, че те имитират човешките хормони и могат да предизвикат различни ендокринни нарушения, репродуктивна токсичност, невротоксичност, алергии и дори рак. За жалост, парабените се намират в почти всеки конвенционален козметичен продукт-шампоани, лосиони, пасти за зъби, кремове и др.

Формалдехид отделящи консерванти

Това са консерванти, които обикновено се използват заедно с парабените- Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, Quaternium-15, Dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol). Ще ги намерите в почти всички козметични продукти и продукти за лична хигиена- продукти за коса и тяло, лакове за нокти и дори бебешки кърпички. Рисковете, които крият- те са една от основните причина за контактен дерматит, както и за ендокринни смущения, алергии, имуннологични проблеми. Формалдехидът се счита за вероятен канцероген от много експертни и държавни органи.

Petrolatum или petroleum jelly

По-скоро е популярен като вазелин, но на практика е нефтен продукт- смес от въглеводороди. Това е минерално масло, което се използва в много продукти за грижа за кожата, най-вече, защото е евтино. Може да го срещнете в балсами за устни, кремове и лосиони. Petrolatum запушва порите и не позволява на кожата да диша и да се освобождава от токсините. В действителност, вместо да овлажнява кожата, този продукт причинява много проблеми, тъй като нарушава естествените механизми на овлажняването, което пък от своя страна води до суха кожа и дори напукване.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Това синтетично вещество се използва в шампоаните, пастите за зъби и перилните препарати. Основното му действие е да служи за образуване на пяна. Може да предизвика кожни обриви, косопад, пърхот, алергични реакции, раздразнения на очите. Според много научни изследвания SLS води до дразнене на кожата и може да се свърже със смущения на ендокринната система, репродуктивна токсичност, невротоксичност и рак.

Синтетични Аромати (Fragrance)

Синтетичните аромати, които се използват в козметиката, са над 200 вещества, които се намират в почти всички конвенционални козметични продукти и продукти за лична хигиена. Няма начин с точност да знаем какви химикали са, тъй като върху етикета просто ще бъде указано като "Fragrance“. Проблемите, които могат да причинят са дразнене на кожата, обриви, главоболие, световъртеж, замаяност, хиперпигментация и повръщане дори. Синтетичните аромати са мощен невротоксин, което означава, че са токсични за мозъка.

Това далеч не са единствените съставки, които трябва да избягвате, но тези са най-опасните. Истината е, че трудно ще намерите козметични продукти, в които да не фигурира поне една от тях. Но има и друга истина и тя е, че можете да се обръщате по-често към чисто натуралните масла за кожа, без консерванти, чието действие в никакъв случай не можем да пренебрегнем, говорейки за качествен и ефективен продукт. Дори напротив. А другият ни съвет е по-често да се грижите и за вътрешното си здраве- наблягайте на здравословната храна и хранителните добавки и витамини за красива кожа и коса и ще видите как доброто здравословно състояние не се нуждае от толкова козметика.

Като допълнение към грижата за красивия ви външен вид, нека кажем няколко думи и за силиконите в козметиката

Днес около 50% от всички козметични средства съдържат в състава си различни силикони. Благодарение на тях, след използването на дезодоранти върху кожата не остава бял налеп, а след прилагането на шампоан с наличие на силикони, косата става гладка и блестяща.

Съвет: ако искате да разберете дали един продукт е на водна или на силиконова основа, поинтересувайте се от първите пет съставки, изписани на етикета. Най-често срещаните силиконови формули завършват с буквите CONE или –XANE (примери- dimethicone, cyclopentasiloxane, trisiloxane). Ако не виждате нито една от тези в първите пет съставки, предполага се, че това е формула на водна основа. Твърде вероятно е да видите хидратиращи съставки като вода и глицерин там.

Относно силиконовата основа- тя се слави с лоша репутация, но всъщност не е точно така. В случай, че нямате някаква сериозна алергия, силиконите в продуктите за красота, са напълно безопасни. Те не предизвикват възпаление на кожата, не проникват във вътрешните органи на човека, не са причина за автоимунни, неврологични или онкологични заболявания. Като предупреждение относно пълна безвредност на този тип продукти, ви споделяме следното- за да запазите косата си, не използвайте козметичните средства, в които съдържанието на силикони надхвърля 50%. Относно декоративната козметика- оптималното количество силикон в състава е до 8%. При този процент силиконовият филм позволява на кожата да диша, като същевременно я предпазва от вредното въздействие на околната среда.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.