Lactobacillus salivarius (L. salivarius) е вид пробиотик, който се среща естествено в човешкото тяло – намира се в устната кухина, червата и вагиналната микрофлора. Ще го откриете и във ферментирали храни. Напоследък все по-често се говори за него и това не е случайно. Този пробиотик дава надежди за един от най-добрите, гарантиращи комфортно храносмилане и здрава устна кухина. Чрез производството на органични киселини (като млечна и оцетна киселина), водороден пероксид и малки антимикробни пептиди (бактериоцини), той спомага за контролиране на по-малко желаните микроби и се грижи за здравето на едни от най-важните системи във вашия организъм.

Как всъщност действа L. Salivarius

Съществуват многобройни механизми на действие. Най-общо казано L. salivarius поддържа балансиран микробиом посредством:

  • Подкиселяване: Произвежда млечна и оцетна киселина, които леко понижават pH, което затруднява размножаването на някои микроби.
  • Водороден пероксид (H2O2 ): Генерира H2O2, който има антимикробна активност в оралната и други лигавични среди.
  • Бактериоцини: Отделя малки антимикробни пептиди, които селективно ограничават конкурентни бактерии, включително някои хранителни патогени.
  • Адхезия и баланс на биофилма: Прилепва към лигавичните повърхности, конкурирайки се с нежеланите биофилми, поддържайки стабилен микробиом.
  • Храносмилателни ползи: Участва във ферментацията на въглехидратите и може да подпомогне разграждането на протеините, като по този начин поддържа усвоимостта на хранителните вещества.
  • Имунна сигнализация: Взаимодейства с чревната имунна система, създавайки балансиран имунен тонус.

Като цяло можем да кажем, че потенциалните ползи включват намаляване на плаката и венците, по-свеж дъх, храносмилателен комфорт и здравословни маркери за холестерол.

Къде живее в тялото ви L. Salivarius

Нека отново повторим, за да сме наясно с ползите, за които ще разкажем по-долу.

  • В устата и горните дихателни пътища – съдържа се в изобилие в слюнката, езика и зъбната плака, където влияе върху оралния микробиом и свежестта на дъха.
  • В тънкото и дебелото черво, допринасяйки за балансирана чревна екосистема и взаимодействайки с имунните тъкани, свързани с червата.
  • Във вагиналния тракт - заедно с други лактобацили помага за поддържането на здравословна, киселинна среда.

Ползи от приема на L.Salivarius

Орално здраве 

Когато говорим за орално здраве, трябва да започнем с това - приемът на пробиотици може да доведе не само до намаляване на определени патогени, но и до трансформации на целия състав на оралния микробиом. Освен това, изследователите са установили, че пробиотиците могат да повишат нивата на секреторен имуноглобулин А (sIgA) в слюнката. Този имуноглобулин А играе важна роля в превенцията на кариеса. В стоматологията най-често използваните пробиотици са тези, съдържащи лакто- и бифидобактерии, включително Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus и др. Тези щамове обаче често не успяват да колонизират оралните тъкани, поради което е разработено сравнително ново поколение пробиотични щамове, съдържащи стрептококи. Сред групите стрептококи, присъстващи в оралния микробиом, са mitis, sanguinis, anginosus, salivarius, mutans, pyogenic, bovis и др. Streptococcus salivarius е от особено значение и е обект на обширни изследвания, тъй като този микроорганизъм играе важна роля в регулирането на баланса в микробните общности на стомашно-чревния тракт. Той е една от първите бактерии, които всъщност колонизират устната лигавица през първите няколко дни след раждането.

  • Проучванията показват, че L.Salivarius може да помогне за подобряване на оралния бактериален баланс, което е свързано с по-малко натрупване на плака и по-добра устойчивост на рискови фактори за зъбен кариес.
  • Естествено антимикробно действие: L. salivarius произвежда бактериоцини, които могат да ограничават специфични патогени. В изследвания върху мишки е установено, че той предпазва от Listeria monocytogenes - патоген, пренасян с храната.
  • Свеж дъх и комфорт на венците: Чрез насочване на оралния микробиом към по-здравословен баланс, може да се намали броят на микробите, свързани с лошия дъх. При хора, пероралният прием на добавки е свързан с подобрения във венците, включително сред пушачите.

Подкрепа за червата и имунитета

Приблизително 70% от имунната система е свързана с червата, така че поддържането на балансирана чревна среда е от значение. Тук L.Salivarius може да допринесе по следните начини:

  • Бори се с нежеланите микроби: Неговите киселини и бактериоцини помагат за контролиране растежа на патогенни бактерии като E.coli.
  • Спомага храносмилането: Страничните продукти от ферментацията спомагат за поддържането на благоприятна среда за полезните микроби.
  • H. pylori: Някои щамове на L.Salivarius са помогнали за потискане на Helicobacter pylori в експериментални модели и намаляване на свързаните с тях възпалителни реакции.
  • Като цяло подпомага храносмилането и намалява подуването.

Тук е добре да добавим, че пробиотиците трябва да понасят и излагане на жлъчни соли в тънките черва. Жлъчната сол е натриева или калиева сол, основен компонент на жлъчната киселина, участващ в храносмилането и абсорбцията на мазнините. Разрушаването на клетъчната мембрана, увреждането на ДНК, вътреклетъчното подкиселяване, оксидативният стрес и метаболитните промени, предизвикани от жлъчните соли, представляват сериозна заплаха за колонизацията и оцеляването на пробиотиците. Щамовете L.Salivarius са били изложени на стрес от жлъчни соли от дълго време и са развили различни механизми за справяне с токсичността на жлъчните соли, т.е. те са достатъчно устойчиви и надеждни.

Холестерол и метаболитни маркери

Ранни изследвания върху хора показват, че L.Salivarius може да повлияе на кръвните липиди, особено когато се комбинира с пребиотични фибри. Този пробиотик притежава потенциал за понижаване на мазнините в кръвта и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. В различни проучвания показва ползи като:

  • По-нисък общ и LDL („лош“) холестерол
  • Намалени триглицериди
  • По-висок HDL („добър“) холестерол
  • Намаляване на избрани възпалителни кръвни маркери

Тези открития са окуражаващи, но са предварителни - необходими са по-големи и по-дългосрочни проучвания, преди да се направят общи заключения.

Антибактериална и антивирусна активност

Много щамове на L.Salivarius са добри производители на много малки протеини, като антимикробни пептиди и вече споменатите бактериоцини. Това им позволява да се конкурират с други бактерии в околната среда и да разрушават клетъчните стени и клетъчните мембрани на патогенните бактерии, причинявайки отделяне на вътреклетъчния материал, като по този начин демонстрират антибактериален ефект. Така например щамът L.Salivarius PS7 показва силна активност срещу десет патогена, свързани с остър отит на средното ухо. Много щамове имат и антивирусна активност – изследване доказва, че успешно се борят с диария при прасета.

Антиоксидантна активност

Антиоксидантният капацитет на L.Salivarius се различава значително от други лактобацили, което също показва специфичността на антиоксидантните свойства на различните видове и щамове. Добавянето на L.salivarius AP-32 при плъхове с Паркинсонова болест увеличава антиоксидантната ензимна активност и предпазва митохондриите от увреждане, предизвикано от реактивни кислородни видове. Следователно, антиоксидантният потенциал на този пробиотик може да предостави идеи за изследвания в бъдеще, свързани с антиейджинг.

Съществуват изследвания, които сочат, че тежестта на бронхиална астма е намалена при мишки с помощта на този пробиотик. Други проучвания твърдят, че атопичният дерматит при хора също се повлиява от него.

Храни и пребиотици, които поддържат наличието на L.Salivarius

Специфични щамове на пробиотика обикновено се доставят чрез добавки, но диетата все пак оформя цялостната ви микробна общност. Две категории са особено полезни:

  • Ферментирали храни: Кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и други ферментирали храни допринасят за живи микроби и полезни странични продукти от ферментацията. (Повечето търговски кисели млека са доминирани от стандартни закваски; те може да не съдържат L.Salivarius, освен ако не са добавени.)
  • Пребиотични фибри: Храни като чесън, лук, праз, аспержи, корен от цикория и зрели банани осигуряват инулин, фрукто олигозаместители и сродни фибри, които хранят полезните бактерии.

Често задавани въпроси

  • Мога ли да разчитам само на правилната храна, без прием на пробиотик?

Ферментиралите храни и пребиотичните фибри са ценни, но добавките осигуряват постоянни, етикетирани количества специфични щамове като Lactobacillus Salivarius. Много хора комбинират хранителни източници с ежедневен пробиотик за гарантиран ефект.

  • Колко време ще отнеме, преди да се усети ефекта на пробиотика?

Времето варира. Някои хора забелязват промени (напр. свежест в устната кухина или храносмилателен комфорт) в рамките на 1-2 седмици, други може да се нуждаят от 4-6 седмици. Постоянството е важно и съчетаването с диета, хидратация, сън и движение е препоръчително.

  • Безопасно ли е да се приема Lactobacillus Salivarius ежедневно?

За повечето здрави възрастни ежедневната употреба на пробиотици обикновено се понася добре. Хора с отслабена имунна система, критично болни или такива, използващи централни венозни катетри, трябва първо да потърсят медицинска помощ. Ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства, консултирайте се с вашия медицински специалист.

  • Какви странични ефекти могат да възникнат при започване на прием на Lactobacillus Salivarius?

Възможно е да се появят временни газове, подуване на корема или промени в чревните навици, тъй като микробиомът ви се адаптира. След максимум десетина дни, не само, че ще се адаптирате, а и вероятно ще започнете да усещате ползи.

  • Мога ли да приемам Lactobacillus Salivarius с антибиотици?

Много хора избират да разделят пробиотиците и антибиотиците с няколко часа, след което да продължат да приемат пробиотици за определен период след антибиотичната терапия. Следвайте указанията на вашия лекар и етикета на продукта.

  • Колко дълго трябва да приемам Lactobacillus Salivarius?

Не е противопоказно ежедневния прием за продължителен период от време. Все пак е необходимо да правите периодична преоценка с вашия лекар и да коригирате дозата въз основа на целите, комфорта и диетата ви.

През последните години L.Salivarius привлича все по-голямо внимание от страна на изследователите поради своята толерантност към устната кухина и стомашно-чревната среда, както и способността си да се прилепва към човешките клетки. Проучванията показват, че щамовете на този пробиотик имат различни физиологични функции, като антиоксидантна защита, имунна регулация и поддържане на баланса на чревната флора, осигурявайки основа за разработването на функционални продукти от млечнокисели бактерии и здравословни храни с потенциал за понижаване на мазнините в кръвта и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Tака че, ако търсите пробиотик, който да се грижи за зъбите и венците ви, за червата, за храносмилането, дори за интимната флора, кожата и респираторната ви система, доверете се на подкрепата, която ще ви предостави именно този щам – един от най-изследваните пробиотици, който вероятно ще продължи да разкрива още ползи за вашето цялостно здраве.



Източници: 

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10969406/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/lactobacillus-salivarius

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1681/ligilactobacillus-salivarius

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871678425000809

https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/W10-024

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.
×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.