×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ползите от лекарствата са безспорни - много заболявания, които някога са били фатални или са причинявали доживотна инвалидност, сега могат да бъдат предотвратени или лесно лекувани. Но това не означава, че лекарствата винаги могат да отговорят на всеки един здравословен проблем и че те не притежават вреди. Особено изразени могат да бъдат тези вреди (така наречените странични ефекти), когато приемаме по няколко лекарства наведнъж. Някои изследвания показват, че ако приемате три коренно различни лекарства за три заболявания, има близо 18% вероятност да имате странични ефекти



Факт е, че медицинският напредък продължава да прави медикаментите по-силни и по-ефективни, но тази повишена ефективност ни излага също така на по-голям риск от развитие на пристрастяване и следователно предозиране. И докато някои от нас приемат лекарства от време на време, други са буквално заключени в дългосрочни режими на лечение за множество хронични заболявания.

Според статистика от 2015-та година, един на всеки трима души на възраст 65 и повече години, има три или повече хронични заболявания. Тази ситуация повдига един наистина сериозен въпрос- колко лекарства е безопасно да се приемат наведнъж?

Приемането на множество медикаменти не е задължително да има отрицателен ефект, но винаги трябва да имаме едно наум, че колкото повече употребяваме, толкова по-голям е рискът от усложнения и възможна зависимост. А това зависи изцяло от вида на лекарствата, които съчетаваме.

Много лекарства не са предназначени да работят заедно и при взаимодействие могат да причинят странични ефекти или да отменят взаимното си предимство.

Тук ще споменем един термин, който носи името полифармация и означава състояние, при което човек приема пет или повече лекарства (включително витамини и лекарства без рецепта).

Предозирането, свързано с рецепта, достигна епидемични размери през последните няколко десетилетия. През 2015 г. смъртността от лекарства, отпускани с рецепта, е била по-висока от тази от незаконни наркотици, причинявайки 330 смъртни случая, които включват валиум и кодеин.

Проблемът с полифармацията не е просто въпрос дали трябва да се приемат няколко лекарства, защото в много случаи лекарствата са жизненоважни, а по-скоро изисква отговор кога и дали някой трябва да спре с приема.

Основната опасност се крие в приемането на няколко медикамента наведнъж, където активните съставки могат бързо да създадат токсично натрупване, което иначе би било безвредно. Друга опасност е, че много от тези лекарства имат значителен полуживот (времето, което им е необходимо, за да излязат от тялото ви). Консумацията на алкохол (или понякога само сок от грейпфрут) може да взаимодейства отрицателно с каквито и да е съединения, които все още са във вашата система и да причини нежелани реакции.

Проучване установява, че на 44 процента от крехките, по-възрастни пациенти, е предписано поне едно ненужно лекарство.

Къде е същината на проблема?

Въпреки че стотици проучвания са открили връзка между броя на лекарствата, които пациентът приема и риска от нежелано събитие, проблемът може да не е в броя на лекарствата, а в грешните. Някои лекарства са идентифицирани като по-вероятно да допринесат за нежелани събития, особено при по-възрастни пациенти. Например, ако приемате психотропни агенти, като бензодиазепини или такива за подпомагане на съня, може да сте изложени на повишен риск от падане и когнитивно увреждане. Диуретиците и антихипертензивните средства също са идентифицирани като потенциално проблематични. Няколко проучвания установяват, че спирането на психотропните лекарства намалява паданията. Друго скорошно рандомизирано проучване сочи, че слаби и възрастни хора могат да се откажат средно от две от схема с десет лекарства, без да се сблъскат с неблагоприятни ефекти.

Решението

За да се намалят шансовете за проблеми с лекарствата, експертите се застъпват за това лекарите да преразглеждат по-рутинно схемите на лечение на своите пациенти, особено тези с много рецепти. При изписване - когато пациентите напускат болницата, често с повече лекарства, отколкото когато са влезли в нея, е особено важно да се направи такъв преглед. Пациентите, разбира се, не трябва да се опитват да се откажат от лекарствата, без да се консултират с лекарите си, но отписването е идея, която всички страни трябва да имат предвид.

Добре е да помните:

  • Колкото повече лекарства приемате, толкова по-голям е шансът за взаимодействия или странични ефекти. Точно затова ви е нужна по-честа консултация с лекар, още при първите различни, новопоявили се симптоми.
  • Имайте едно наум, ако приемате медикаменти, предписани от повече от един специалист. Винаги предоставяйте тази информация при преглед.
  • С напредване на възрастта тялото ви обработва лекарствата по различен начин. Например, бъбреците ви може да не работят толкова добре, колкото преди. Това може да означава, че повече лекарство остава в тялото ви за по-дълго време. Това може да доведе до опасни за вашето тяло нива.
  • Имената на всички лекарства, които приемате- най-добре си направете списък. Този списък трябва да включва всички медикаменти, отпускани с рецепта и без рецепта. Тези без рецепта включват витамини, добавки и билкови продукти.
  • Винаги задавайте въпроси за всички нови лекарства, които ви предписват. Уверете се, че разбирате как да ги приемате. И задължително попитайте дали ново лекарство може да взаимодейства с някое от лекарствата или добавките, които вече приемате.
  • Приемайте предписаните ви средства точно по схемата на лекаря. Не пропускайте дози и в никакъв случай не ги превишавайте.
  • Потърсете допълнителна консултация, ако имате въпроси или сте объркани относно указанията за вашето лекарство.

В сравнение с множеството доказателства за ефектите от приема на лекарства, отпускани с рецепта, има много малко клинични проучвания за ефектите от неприемането им. И все пак, никой не отрича, че те са необходимост. Все още обаче, за жалост, съществува убеждението, че лекарствата са единственото лечение. Това далеч не е така. Ако взимаме мерки навреме, редовно си правим профилактични прегледи, ако редовно пием витамини и добавки, ако се храним здравословно и се движим достатъчно, ако ограничим стреса и си създаваме повече положителни емоции, въпреки наличието на генетични заболявания, определено можем да намалим рисковете от развитие на не едно заболяване, т.е. да намалим и дори избегнем приема на сериозни медикаменти.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.