×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Риган масло

Знаете ли, че маслото от риган е сред най-ефикасните природни средства, използвани като алтернатива на антибиотиците и противовирусните медикаменти? Фитотерапевтите го препоръчват с цел имунна профилактика или като съпътстваща терапия при вирусни и бактериални респираторни инфекции. Отдавна известно е и с ползите си за храносмилателната система – прилага се срещу нарушения в храносмилането, метеоризъм, раздразнено дебело черво, синдром на пропускливите черва, чревни паразитози.

 

За ригана и неговото масло – характеристики и ползи

Риган (Origanum vulgare) е популярно лечебно растение, принадлежащо към семейство Устноцветни (Labiatae / Lamiaceae). Най-известно е с употребата си в кулинарията – използва се като подправка за редица ястия, предимно от средиземноморската кухня. Въпреки това, причината риган да е един от най-ценните растителни видове, се дължи на широкоспектърните лечебни ефекти на маслото, което се добива от листата му.

Медицинският клас риган, осигуряващ оптимално висока концентрация на активни фитосъединения, се среща из районите около Средиземно море, както и в редица области на Европа, Южна и Централна Азия. Етеричното масло, добивано от листата му и използвано с терапевтични цели, може да се приема през устата или да се прилага локално – върху кожата. Сред всички видове екстракти от риган, маслото, което се получава от листата е с най-висока антиоксидантна активност.

Основният фармакологичен компонент в маслото от риган, е карвакрол – представлява ароматен монотерпенов фенол, отличаващ се с добре изразени антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. В австрийския учебник по фармакология Lehrbuch der Pharmakognosie на Jos. Moeller от 1906 г., риганът се посочва като официална дрога, а карвакролът – като основна съставка на маслото му.

Карвакролът е широко използван и като ароматизатор и естествен консервант за целите на хранителната и козметичната индустрия, и това е показателно за безопасността му.

 

Маслото от риган действа като:

  • антиоксидант;
  • експекторант, стимулиращ отхрачването при кашлица;
  • антисептик, потискащ възпалението и инфекциозните процеси;
  • противовирусен и антибактериален агент;
  • антимикотик, полезен срещу гъбични инфекции на червата и кожата;
  • антипаразитно средство, подпомагащо здравето на стомаха;
  • стимулант на храносмилателните жлези;
  • хепатопротектор;
  • диуретик.

Прилага се със следните цели:

  • отхрачване и успокояване на кашлицата;
  • облекчаване на симптоматиката при остри ринити и катари на горните дихателни пътища, трахеит, бронхит, бронхоспазми, астма;
  • намаляване на метеоризма (прекомерно отделяне на газове) и болките в корема;
  • стимулиране потока на жлъчката и подобряване на храносмилането;
  • прочистване при чревна паразитоза;
  • подпомагане на чернодробната функция.

 

Основни ползи за дихателната система

Подобно на ацетилсалициловата киселина, потиска провъзпалителния ензим циклоосигеназа, предизвиква изпотяване и потиска възпалението. Има бета-2-агонистично действие –  разширява бронхите и улеснява изхвърлянето на секретите. Подпомага гладкомускулната релаксация на трахеята и оказва противоастматичен и антиалергичен ефект. Спазмолитик, който отпуска алвеолите и има муколитични свойства. Успокоява възпалената дихателна лигавица при бронхиална астма, дразнеща кашлица, синуит и бронхит, както и при круп синдрома, засягащ горните дихателни пътища.

 

Основни ползи за стомашно-чревния тракт

Проявява аналгетичен, противовъзпалителен, холагоген и спазмолитичен ефект. Унищожава някои чревни паразити, като Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni и Endolimax nana и др. Стимулира жлъчната секреция, като по този начин не само подпомага храносмилането, но и ускорява елиминирането на холестерола от черния дроб и съдейства за понижаване на нивата му. Потиска развитието на норовирусите, които са главен причинител на вирусен гастроентерит, протичащ с гадене, повръщане, диария и коремни болки. Има силно изразен ефект срещу рефлукс и метеоризъм, дължащ се способността на карвакрола да потиска растежа на Helicobacter pylori.

 

Природен "антибиотик"

До петдесетте години на миналия век, маслото от риган се е използвало на много места по света за дезинфекциране на хирургични инструменти. В случая антисептичното му действие отново се дължи на монотерпена карвакрол, който съставлява над 80% от етеричното масло.

Маслото от риган ефективно потиска развитието на всички 57 щама на бактериите Salmonella sp., включително и резистентните на редица антибиотици. То е и сред най-мощните масла, с най-надежден потискащ ефект спрямо Bacillus subtilis, Proteus mirabilis, Streptococcus haemolyticus, Salmonella typhi и други.

Откритията за антибактериалната сила на ригана, са особено важни в контекста на нарастващата заплаха от антибиотична резистентност.

 

Природен "антимикотик"

Антимикотичното действие на маслото от риган по отношение на Aspergillus niger, A.terreus, Candida albicans и Fusarium spp. и др., е описано в редица изследвания. Има защитно действие срещу образуването на хепатотоксични и канцерогенни афлатоксини – предпазва храни и ястия от разваляне и последващо отравяне. С разредено масло от риган могат да се третират кожни и лигавични кандидози и лишеи, локалното му приложение може да ускори заздравяването на ноктите при онихомикози (гъбични инфекции на ноктите на ръцете и краката).

 

Бактериални и гъбични инфекции на кожата и лигавиците – локално приложение на маслото от риган в разреден вид:

Прилага се след предварителен тест за поносимост върху малък участък от кожата – обикновено 5-6 капки от маслото се разтварят в 25-30 gr неутрална мазнина – кокосово/маслиново олио, гхий или в гел от алое вера.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ REVITA

В Revita.bg се предлагат висок клас продукти със 100% натурално масло от риган, стандартизирано до високи концентрации карвакрол. Особено предпочитани от нашите дългогодишни клиенти, са органичните масла от риган в течна и капсулована форма на канадската компания Natural Factors.

Маслата на Natural Factors са получени от ръчно събрани листа на див средиземноморски риган, където растенията са с най-добри фитохимични показатели. Добити са чрез усъвършенстван, високотехнологичен метод на парна дестилация, без употреба на химически разтворители и други вредни агенти. Освен 80% карвакрол, те осигуряват и богат набор фитохимикали, които поддържат имунитета, респираторното здраве и нормалната функция на стомашно-чревния тракт. Обогатени са с органичен, студено пресован зехтин, който подобрява усвояването им, както и с антиоксиданта витамин Е с цел запазване на свежестта им.

Масло от риган

Маслата от риган на Natural Factors са тествани и органик сертифицирани от независими страни, включително от независимата организация с нестопанска цел ISURA, чиято дейност е да анализира качеството и безопасността на натурални продукти и храни. ISURA прилага най-надеждните и сигурни тестове и анализи, като например масспектрометрия, чрез която могат да бъдат открити над 800 вредни за здравето вещества.

Сертификатът от ISURA е гарант за това, че етикетът на продуктите отговаря напълно на съдържанието им, както и че в състава им няма ГМО, замърсители, изкуствени консерванти, оцветители или подсладители.

 

Комбинации на маслото от риган с други натурални продукти:

  • с витамин С – за профилактична поддръжка на имунното здраве;
  • с ехинацея или черен бъз – при начална форма на инфекция на горните дихателни пътища, свързана с болки в гърлото, запушен нос и обща отпадналост; 
  • с пробиотици – за преодоляване на леки форми на стомашно-чревни инфекции;
  • с масло от мента – за подобряване на храносмилането и облекчаване на симптомите при синдром на раздразнените черва, чревна кандидоза;
  • с масло от черен кимион – за стимулиране на имунната защита, контрол върху нивата на кръвната захар и холестерола, оптимизиране на чернодробната функция. 

 

Възможно е съчетанието на масло от риган с предписания от лекаря антибиотик с цел засилено синергично бактериостатично действие, спиращо размножаването на микроорганизмите и скъсяване периода на боледуване. В този случай, консултацията със специалиста е задължителна!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.