×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Напоследък медът от Манука се прослави с особено големи ползи за здравето. Като цяло използването на мед като лекарство е широко разпространено в културите, главно поради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които предпазват тъканите от оксидативен стрес. Скорошно проучване, публикувано в списанието Nutrients, изследва различните компоненти в меда от Манука и в меда Ohia Lehua, които допринасят за техните противовъзпалителни свойства.
Учени разкриват как медът Manuka (новозеландски мед), сравнен с меда Ohia Lehua (хавайски мед), се различава по своя антиоксидантен потенциал. Докато Manuka може да се похвали с по-високо фенолно съдържание, Ohia Lehua се отличава с намаляването на оксидативния стрес и насърчаването на антиоксидантна защита


Вредните ефекти на оксидативния стрес

Оксидативният стрес възниква от дисбаланс между реактивните кислородни видове (ROS) и антиоксидантната защита на организма. По време на възпалителния отговор на нараняване или инфекция, имунните клетки, като макрофаги и неутрофили, освобождават ROS. Прекомерното ROS може да окисли и увреди клетъчните протеини, липиди и нуклеинови киселини, като впоследствие индуцира цикъл от имунологични възпалителни реакции. За разлика от острото възпаление, което е в основата на лечебния отговор, дългосрочното възпаление засилва увреждането на тъканите и допринася за хронични заболявания, като диабет тип 2, атеросклероза и др.

Компонентите на меда

Медът е естествен продукт, съставен основно от фруктоза, глюкоза и вода. Той също така съдържа множество фенолни растителни съединения, ензими и органични киселини, както и водороден пероксид и метилглиоксал, като и двете са биоактивни съединения.

Медът е традиционно лекарство, използвано за намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Неговите антиоксидантни свойства са ключови за предотвратяване на сърдечно-съдови рискови фактори, болести и рак.

Разлики между меда от Манука и хавайския мед - Ohia Lehua

Медът от манука се произвежда от медоносни пчели в Нова Зеландия, които се хранят основно с храста Manuka (Leptospermum scoparium), докато медът Ohia Lehua идва от района Ka'u на Големия остров на Хавай от медоносни пчели, хранещи се с цветове на Metrosideros polymorpha.

Предишни проучвания са установили, че медът може да инхибира устойчиви на множество лекарства бактерии като Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa. Със своите високи концентрации на захар, киселинно pH и биоактивно съдържание, медът предотвратява растежа на микробите и инфекциите на рани и насърчава възстановяването на тъканите.

Антимикробните механизми в меда са пероксидни или непероксидни. Медът на базата на пероксид превръща глюкозата в глюконова киселина и водороден пероксид чрез глюкозооксидаза. За сравнение, медът без пероксид, какъвто е медът от Манука, разчита на полифеноли и образуването на метилглиоксал, който потиска активността на глюкозната пероксидаза.

Относно изследването

Настоящото проучване изследва основно полифенолните растителни съединения, присъстващи в тези два вида мед. Проведени са и допълнителни in vitro експерименти, за да се оцени тяхната антиоксидантна активност, чрез определяне на способността на екстрактите да улавят свободните радикали.

Фенолен профил

Изследването сочи, че медът от Манука има десет пъти повече фенолно съдържание от суровия хавайски мед. И двата меда съдържат широк спектър от фенолни съединения, като нефлавоноиди. Флавоноидите обаче включват противовъзпалителни и улавящи свободните радикали апигенин-глюкозид, кверцетин-глюкозид и кверцетин, и те присъстват само в меда от Манука.

Антиоксидантни свойства

Суровият хавайски мед има висока in vivo антиоксидантна активност, постигната главно чрез намаляване на серумната окислителна активност. Оhia Lehua перфектно предотвратява липидната пероксидация, намалява оксидативния стрес и увеличава антиоксидантния капацитет. Медът от Манука показва ограничена антиоксидантна активност при всички разреждания в сравнение с неговата мощна антибактериална активност.

Изводи

Медът от Манука се свързва с десетократно по-високо фенолно съдържание от Ohia Lehua. Ohia Lehua от своя страна значително намалява оксидативния стрес чрез отстраняване на свободните радикали и увеличава серумния антиоксидантен капацитет.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.