- Мая Долапчиева
- Здраве и красота , Здравословно хранене
- 0 коментари
- Тагове: микро растения

Ако все още не сте чували за микрорастенията, ще ви помогнем да се запознаете с тях. А това запознанство определено ще ви хареса и ще ви бъде от полза. Но нека започнем от тук
Още през 80-те години на миналия век, ресторантите в Сан Франциско започват да ги добавят в менютата си. Тогава били познати само руколата, къдравото зеле, босилекът, цвеклото и кориандърът. Постепенно видовете ставали все повече и се разпространявали все по-надалеч. Към днешна дата дори в нашата страна се отглеждат десетки видове, сред които алабаш, амарант, анасонов исоп, бакла, босилек, броколи, градински грах, грах афила, горчица, кейл, кервил, киселец, кориандър, крес, зелена и индийска латинка, шисо, теменужки, лупина, манголд, маточина, мизуна, праз, лилава и розова репичка, рукола, тагетес, фенел, хризантема, царевица, слънчоглед, пореч, жълто и червено цвекло, червено зеле, целозия.
Сега, нека преминем към най-важната част от тази статия, а именно- да ви обясним що е то микрорастение и какви са неговите ползи
Четете внимателно, защото тази информация може да промени целия ви живот към по-добро и това изобщо не е преувеличено.
Микрорастенията са мини версии на листни зеленчуци и билки, които са готови за консумация между 7-мия и 15-тия ден от покълването им, в зависимост от вида на растението. Тези т.нар. бебета растения се берат в основата на техните семеделни листа, но преди да се появят истинските им листа . Нещо важно, което трябва да отбележим- не бива да ги бъркаме с кълновете, които представляват млад разсад, който се консумира няколко дни след покълването му. И още нещо- при кълновете има по-висок риск от пренасяне на бактерии, които могат да причинят болести, предавани от храната.
Защо са толкова полезни?
Идеята е, че когато консумираме растенията в този им вид, те са силно концентрирани на хранителни вещества т.е. в пъти по-полезни са за здравето ни от готовите „големи“ зеленчуци и билки. Микрорастенията съдържат много по-голямо количество витамини, минерали и антиоксиданти в сравнение с това в зрелите зеленчуци. Магнезий, калий, желязо, мед, цинк и каквито елементи още се сетите, са на ваше разположение. Освен всичко друго, вкусът им е различен, наситен и доста приятен. Всяко микрорастение има свой вкус, разбира се и е нормално някои от тях да не са ви особено любими, но ако ги добавите към правилната храна, може да получите наистина впечатляващи вкусови комбинации.
Сред останалите преимущества на микрорастенията са:
- Висока питателност и чудесен избор за всяка диета- имат нисък гликемичен индекс и ниско съдържание на калории
- Те са естествен източник на силни антиоксиданти- предотвратяват окислителните процеси в тялото
- Явяват се естествена превенция на сериозни заболявания- благодарение на голямата концентрация на антиоксиданти, микросите спомагат за мозъчното здраве, намаляват шансовете за развитие на Алцхаймер, понижават нивата на лошия холестерол, намаляват риска от ракови заболявания, увеличават имунната защита
- Добавянето на малко количество микроси към салати, дипове или смутита, моментално повишава хранителната им стойност
- Могат да бъдат произведени бързо, рентабилни са и се отглеждат целогодишно
- И най-добрата новина- идеални са за обитатели на апартаменти и хора с ограничено пространство, тъй като могат да се отглеждат навсякъде, където има слънчев перваз
И накрая ще ви го кажем обобщено и кратко- идеята на микрорастенията е да ви осигурят здраве, като същевременно ви изненадат с вкус. Тези малки по размер и толкова лесни за отглеждане растения, ви доставят много повече хранителни вещества и витамини от традиционните зеленчуци.
А какво по-хубаво от това да си отглеждате сами вкъщи на терасата растение, което ще ви прави по-здрави!?
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар