×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

мимоза пудика


Срамежлива като мимоза? Вероятно сте чували подобно сравнение, което описва деликатната същност на това растение от семейство „Бобови“ - при най-лек допир то свива листата си към дръжката и така остава за няколко минути. Подобно на барометър мимозата реагира на промените във времето – прибира листенцата преди буря и дъжд (доказано е, че тогава процесът фотосинтеза се забавя), за да ги разтвори отново, когато слънцето изгрее. Красив рефлекс, но и уникален защитен механизъм, с който Майката природа е дарила мимозата, за да се предпази от различни дразнители. А в естествения й хабитат – Карибския басейн, Централна и Южна Америка, Азия, заплахи от външната среда съвсем не липсват, и така този папраподобен вид оцелява, превръщайки реакциите си в красив спектакъл.

Мимоза пудика, позната у нас като „срамежлива мимоза“, е известна не само като „кокетката“ сред растенията. Тя е изключително полезен вид, чиито корен и листа се използват от близо 3 000 години в аюрведическата медицина за лечение на множество различни здравословни проблеми. Всъщност по отношение на терапевтичните си действия тя определено проявява характер: в експериментална среда е установен неутрализиращият ефект на водния екстракт от корените й срещу отровата на моноклевата кобра. Също така мимозата е в основата на препарати против стронгилоидозата, която е опасно заразяване с паразити от храната и причинява често смъртоносни възпалителни процеси.

Полезните свойства на мимозата се дължат на богатството от полезни вещества в корените, стъблата и листата й: аминокиселината мимозин, жасмонова киселина, бетулинова киселина, алкалоиди, флавоноиди С-гликозиди, стероли, терпеноиди, танини и мастни киселини. Именно те са в основата на многобройни отвари и мехлеми, които са използвани в народната медицина за лечение на безсъние, депресия, болка в ставите, при ухапване от насекоми и влечуги, зъбобол, стомашни паразити, дизентерия, за спиране на кръвотечението и заздравяване на дълбоки рани, хемороиди, венерически болести, язва на стомаха, възпалени жлези, гнойни пъпки и абцеси. На базата на мимозата с днешна дата се разработват медикаменти с антидепресантно, седативно, противовирусно, антибактериално и притивогъбично действие. И не на последно място – мимозата има силата на мощен афродизиак и повишава потентността при мъжете.


Основни ползи

  • Мощен „чистач“ на червата

Семената на Mimosa pudica са слузести, което означава, че набъбват, когато влязат в контакт с течност и образуват гел. Ако някога сте накисвали семена от чиа във вода, сте виждали подобен ефект в действие.

Когато поглъщате семена от мимоза - например в прахообразна форма в капсули, подобно набъбване се случва в храносмилателния ви тракт. Семената се превръщат в лепкав гел, който може да захване и изведе от тялото чрез изпражненията химически токсини, тежки метали, паразити и вредни бактерии.

Слузта в семената на Mimosa pudica също добавя обем в изпражненията, което подпомага елиминирането им. Това означава, че тези водоразтворими фибри са особено ефективни при запек.

  • Убива паразити

Вече знаете, че семената на мимозата могат да захванат паразити в червата ви и да ги изнесат с изпражненията. Проучванията показват, че Mimosa pudica не само убива възрастните паразити, но също така може да инактивира ларвите (незрели червеи). По време на един такъв тест срещу ларвите на Strongyloides stercoralis (паразитни кръгли червеи) с екстракт от листа на мимоза, резултатите показват, че те стават летаргични и  неспособни да се движат. Те са окончателно инактивирани само за един час, което означава, че вече не могат да причинят инфекция или вреда. Това съответства на ефективността на най-мощното лекарство, тествано в проучването.

  • Поддържа психичното здраве

На фона на статистиката за нарастващ брой на психични разстройства като  депресия, тревожност и паник атаки - само депресията засяга 300 милиона души по света, мимозата показва забележителен капацитет за справяне с проблема, без да причинява физическа зависимост или пристрастяване. Как работи екстрактът на растението?

Във функционалната медицина е добре известно, че поддържането на здравето на червата е важно за доброто психично здраве. Червата произвеждат невротрансмитери, които помагат за регулиране на настроението. Например, повече от 90% от серотонина се произвежда в червата. Дефицитът на този жизненоважен невротрансмитер е свързан с: депресия, безсъние, негативни мисли, безпокойство, паник атаки, раздразнителност и лошо настроение. На този фон наличието и изобилието на някои полезни бактерии може да подпомогне производството на серотонин в червата. Ако микробиомът на червата ви е дисбалансиран поради употреба на антибиотици, паразити или други фактори, това може да намали производството на серотонин. Мимозата действа точно в тази посока. Тя поддържа психичното здраве директно с ефекта на антидепресант.

  • Богатство от антиоксиданти

Растението Mimosa pudica е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат да се спре образуването на увреждащи молекули, наречени свободни радикали. Въпреки че листата съдържат най-много антиоксиданти, някои от тях се намират и в стъблата и семената на растението.

Мимозата  е богата на фитохимикали и витамини с антиоксидантни свойства. Съдържа и супероксиддисмутаза - мощен антиоксидант, който се намира и в клетките на тялото, но нивата му намаляват с възрастта.

  • Може да помогне за регенериране на седалищния нерв

Седалищният нерв е най-дългият нерв в тялото – тръгва от гръбначния мозък и продължава надолу, достигайки до крайниците. Така че болката в седалищния нерв може да се излъчва от гърба и задните части към бедрото и прасеца. Понякога болката достига чак до пръстите на краката. Конвенционалните средства за облекчаване на дискомфорта са ограничени и алтернативните решения са добре дошли. Научно изследване показва, че екстрактът от мимоза пудика е с 40% по-ефикасен в лечението на седалищния нерв от конвенционалното лекарство за този проблем – стероида хидрокортизон.

  • Може да предотврати увреждане на черния дроб

Ако имате сложно хронично заболяване - като лаймска болест, вашият черен дроб и жлъчен мехур може да са възпалени и мудни. Освен това паразити, като чернодробни метили, Ascaris lumbricoides и други червеи, могат да се скрият в системата на черния дроб и жлъчните пътища и да предизвикат възпаление. Предварителни изследвания показват, че Mimosa pudica може да помогне за защита на черния дроб от увреждане, включително, когато е прекомерно натоварен с токсини. Учените приписват тази полза на антиоксидантите в екстракта.

  • Убива вредните микроби

Проучванията показват, че екстрактът от мимоза може да помогне за предпазване от определени „лоши“ микроби, които причиняват инфекции и заболявания. Изследвания в епруветка са разгледали ефективността на Mimosa pudica срещу бактериите Escherichia coli и Salmonella, вируси, гъбички - инхибира активността на дрождите Candida albicans.

  • Използва се при заздравяване на рани

От векове мимозата се използва за спиране на кървенето и лечение на кожни проблеми. Например в традиционната медицина се приготвя затоплена паста от корените на растението, която се нанася върху рани, за да спре кървенето и да подпомогне заздравяването. Също така затоплена паста от листата на растението се прилага около гнойна, заразена кожа, като циреи. Твърди се, че помага за разбиване на цирея и освобождаване на гнойта. Тази паста се използва и за облекчаване на сърбеж по кожата.

Вероятно сте чували и за хидроксипролин. Той е компонент на колагена, който помага да се поддържа кожата еластична и млада. Също така е важен за заздравяване на рани. Проучванията показват, че раните на гризачи, третирани с мехлем от Mimosa pudica, са били с 2,5 пъти по-високи нива на хидроксипролин, отколкото в контролната група. Учените приписват тази впечатляваща полза за заздравяване на кожата на фенолите в растителния екстракт. Минералите в листата на Mimosa pudica също подпомагат процеса. Листата съдържат желязо, цинк, манган и мед. Тези минерали са необходими за здравето на кожата и имунното здраве, включително борбата с кожни инфекции.

Като обобщение: Мимозата е красиво растение с многобройни ползи за здравето. Екстрактите от нейните листа, стебло и корен притежават важни фитохимикали, които са оценени от аюрведа и други традиционни медицински практики. С днешна дата растението дава добри индикации за принос в овладяването на различни състояния – от психическото здраве, подобряване на чревния микробиом, изчистване от паразити и токсини до грижа за кожата, ставите и черния дроб. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.