Антимикробен крем за ръце - Lauravirin - С монолаурин, цинков глюконат и растителни...
- Аглика Илиева
- Здраве и красота , Полезни съвети
- 0 коментари
- Тагове: имунитет, монолаурин, природни средства срещу инфекции
Често не си даваме сметка как в името на силния имунитет, т.е. – ефективната защита от болестотворни патогени, тялото ни във всяка една секунда се превръща в своеобразна арена, на която се водят истински битки. “Добрите” срещу “лошите” бактерии. “Приятелите” срещу “враговете” на имунитета. Възможно ли е да наклоним везните в наша полза? Факт, медицината недържимо напредва, науката търси панацея срещу хиляди болести, но се появява един сериозен проблем: антибиотичната резистентност. Всъщност говорим за световен проблем. Повечето често срещани болнични и хранителни инфекции са станали резистентни към ефектите на традиционните антибиотици и хората умират от предишни лечими състояния. Изследователите вече търсят нови решения.
Сред потенциалните убийци на резистентни към медикаменти гъбички и бактерии на фокус се появява монолауринът. Учените се надяват, че един ден вероятно той може да се използва за създаване на нов антибиотик или антивирусно лекарство, което е ефективно срещу широк спектър от микроби.
Малко известен факт е, но първото запознаване на тялото с монолаурина е още с майчината кърма. Тя съдържа средно 6,2% лауринова киселина, която осигурява на бебето хранителни вещества за растеж и развитие, имунна защита, която компенсира незрелите защитни механизми на лигавичните повърхности.
Какво е всъщност монолаурин?
Монолаурин е хранителна добавка, получена от лауринова киселина - средноверижна мастна киселина, присъстваща в кокосовото и палмовото масло. За първи път е синтезиран от проф. Джон Кабара от Детройтския университет. Той използва лауринова киселина, извлечена от майчина кърма и глицерол. Това вещество е широко изследвано заради неговия потенциал да инактивира определени вируси, бактерии, дрожди и други микроби in vitro (в лаборатория) и in vivo (в тялото).
Съществуващите изследвания анализират потенциала на монолаурин да проявява антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства в контролирани лабораторни изследвания, както и да се използва като силен имуностимулант, включително срещу обикновена настинка, грип, херпес зостер. В храните монолауринът се използва като консервант при производството на сладолед, маргарин и спагети.
Изследванията на монолаурина предполагат, че той е в състояние да инактивира покрити с липиди вируси като херпес, цитомегаловирус, грип и различни патогенни бактерии и протозои. Твърди се, че монолауринът се свързва с липидно-протеиновата обвивка на вируса, като по този начин предотвратява прикрепването на клетките гостоприемници, което прави репликацията им невъзможна. Други изследвания показват, че монолауринът разгражда защитната вирусна обвивка, убивайки вируса.
И тъй като лауриновата киселина може да бъде храносмилателен дразнител и не се понася добре от стомаха, монолауринът е формата на добавка, приемана от повечето, които търсят полезните свойства на лауриновата киселина.
Ето някои (дословни) подбрани цитати от публикувани проучвания, които изследват потенциалното въздействие на монолаурина върху избрани микроби.
„Монолауринът е лауринова киселина, но в безопасна за поглъщане от хора форма и изпълнява абсолютно същата антимикробна функция. От проучването се вижда, че лауриновата киселина унищожава вирусите с липидно покритие, като се свързва с липидната протеинова обвивка на вируса, като по този начин му пречи да се прикрепи и навлезе в клетките гостоприемници. Това убива вирусната обвивка, разглеждана като признак за липса на растеж според нашите наблюдения, като по този начин убива вируса."
Източник: Ezigbo, Veronica O., Mbaegbu Emmanuella A. „Екстракция на лауринова киселина от кокосово масло, нейните приложения и последици за здравето върху някои микроорганизми.“
„Установено е, че антивирусните мастни киселини влияят на вирусната обвивка, причинявайки изтичане и при по-високи концентрации, пълно разпадане на обвивката и вирусните частици. Те също така причиняват разпадане на плазмените мембрани на клетки от тъканна култура, което води до клетъчен лизис и смърт.“
Източник: Thormar H, Isaacs CE, Brown HR, Barshatzky MR, Pessolano T. „Инактивиране на вируси с обвивка и убиване на клетки от мастни киселини и моноглицериди. Антимикробни средства и химиотерапия“.
"Нашите данни показват, че C(12) (лауринова киселина) е най-инхибиращата наситена мастна киселина срещу грам-положителни организми".
Източник: Kabara JJ, Swieczkowski DM, Conley AJ, Truant JP. Мастни киселини и производни като антимикробни средства. Антимикробни агенти“.
"Глицерол монолаурат (GML) инхибира експресията на вирулентни фактори в Staphylococus aureus и индуцирането на резистентност към ванкомицин в Enterococcus faecalis, вероятно чрез блокиране на сигналната трансдукция".
Източник: Ruzin A, Novick RP. Еквивалентност на лауринова киселина и глицерол монолаурат като инхибитори на сигналната трансдукция в Staphylococcus aureus.
„Монолауринът се възползва от редица клинични проучвания, които изследват потенциалните инхибиторни ефекти срещу бактериални инфекции като Borrelia burgdorferi и Borrelia garinii (за които е известно, че причиняват лаймска болест), Candida albicans (която може да причини гъбични инфекции), H. Pylori или Helicobacter Pylori (което причинява гастрит и язва), C. difficile, Giardia lamblia и Entamoeba histolytica“.
Източник: Goc, A., Niedzwiecki, A. и Rath, M. (2015), In vitro оценка на антибактериалната активност на фитохимикали и микроелементи срещу Borrelia burgdorferi и Borrelia garinii. J Appl Microbiol,
„Резултатите от това проучване показаха, че лауриновата киселина има антимикробен ефект. Той е най-ефективен срещу Candida albicans и след това срещу стафилококи, последвани от Aspergillus flavus... Това означава, че е ефективен срещу гъбички, няколко вируса и ... грам положителни бактерии. Проучването доказва, че лауриновата киселина е ефективна срещу вирусни, бактериални (грам положителни) и гъбични инфекции като обикновена настинка, свински грип, генитален херпес и др.
Източник: Bergsson G, Steingrı́msson O, Thormar H. Бактерицидни ефекти на мастни киселини и моноглицериди.
Като обобщение:
Монолауринът е високоефективна хранителна добавка, която притежава изразена активност срещу вируси с липидна обвивка. Този естер на лауриновата киселина и глицерола драстично намалява способността им да се възпроизвеждат, атакуват и заразяват човешките клетки. От друга страна, действието на монолаурина подобрява собствения имунитет на организма и му помага да се справи с вирусните инфекции.
Свързани продукти
Монолаурин - Имунитет, защита от инфекции, енергия, 300 mg, 90 капсули
Монолаурин – имунитет, стомашно здраве, чревни инфекции, 500 mg, 210 капсули за 105 дни...
Формула с противовирусно действие - Лауризин (Калцин, Монолаурин и Л-Лизин), 90 капсули
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар