×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Какво точно си представяте, когато чуете думата тестостерон? Дали си представяте мускулести кандидати за Мистър Вселена, които показват невероятно големите си бицепси? Или шумните футболни фенове, които бродят по улиците след победата на техния отбор?

Тестостеронът наистина има значение за оформяне на мускулите. Освен това той има лошата слава, че допринася за агресивното поведение. А в действителност могат да се кажат много повече неща за този добре познат хормон.

Не е само за мъжете


Ние често свързваме тестостерона с мъжете, факт е, обаче, че той се среща и при жените. Здравата млада жена произвежда 300 микрограма тестостерон дневно. Тестостеронът играе важна роля за сексуалното здраве. Стимулира сексуалното желание, повишава либидото, подсилва сексуалната възбуда и повишава сексуалното удоволствие. Освен това тестостеронът помага за поддържане на костната плътност, мускулната маса и доброто енергийно ниво при жените.

Ниски нива на тестостерон


При жените с ниски нива на тестостерон може да се наблюдава понижено либидо, постоянна умора и понижено усещане за щастие.

Ниските нива на тестостерон могат да причинят проблеми и при мъжете. Според Националния здравен институт 5 милиона мъже имат нисък тестостерон. Това означава по-малко от 300 нанограма/децилитър. Какво води до ниските нива на тестостерон? С напредване на възрастта при мъжете, техните тела естествено започват да произвеждат по-малко тестостерон. Фактори като определени болести, някои медикаменти, генетично обременяване и стил на живот могат допълнително да ускорят понижаването.

Мъжете с ниски нива на тестостерон не изпитват сексуално влечение, имат еректилна дисфункция, чупливи кости и други здравословни проблеми.

Страдате от диабет? Направете си тест за нивото на тестостерон


Мъжете с диабет са особено предразположени към наличие на нисък тестостерон. Според Американската асоциация за диабет мъж с диабет тип 2 е два пъти по-вероятно да страда от нисък тестостерон, в сравнение с мъж без диабет. Защо? Ниският тестостерон обикновено се свързва с инсулинова резистентност. Това означава, че човешкото тяло използва инсулина по-неефективно. Това води до повишаване нивата на кръвната захар и мазнините, което причинява диабет. Ако страдате от диабет, е много важно да следите нивата си на тестостерон.

А какво всъщност прави тестостеронът?


Всички ние знаем, че тестостеронът подпомага изграждането на мускулите и повишава сексуалното желание. А знаехте ли, че тестостеронът е добър за вашата кръв? Този хормон играе ключова роля в еритропоезата – производството на червени кръвни клетки. Ако имате ниски нива на тестостерон, вашето тяло няма да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Това понижено производство може да причини значително намаляване на енергията на  организма.

Тестостеронът и костната плътност


В допълнение към участието му в изграждане на мускули и производството на червени кръвни клетки, тестостеронът помага и за поддържане на костната плътност. Ако вашите нива на тестостерон намалеят, костите ви стават по-чупливи. Вашият лекар може да ви предложи да си направите тест за костна плътност, за да се види дали имате  ниски нива на тестостерон.

Тъй като тестостеронът поддържа костната плътност, ниските му нива могат да причинят остеопороза при мъжете. Лекарите често лекуват този проблем чрез хормонозаместителна терапия, която може да помогне за предотвратяване или забавяне загубата на костна тъкан.

Психическо здраве и тестостерон


В допълнение към всички тези функции тестостеронът играе важна роля за психическото здраве. Той помага за поддържане на добро енергийно ниво и чувство за щастие. При хората с нисък тестостерон често се наблюдава понижено усещане за щастие, депресия и липса на енергия. Изследователи от университета в Лос Анжелис, Калифорния са установили, че тестостерон-заместителната терапия подобрява настроението при мъжете с нисък тестостерон. Освен това тази терапия води до намаляване на гнева, тъгата, умората, нервността и повишава енергията и доброжелателността.

Използване на тестостерона в медицината


След като вече знаем всички невероятни неща, които тестостеронът може да направи в организма, не е учудващо, че той намира приложение при лечението на различни заболявания и състояния. Синтетичният тестостерон се използва за лечение на дисфункция на тестисите, за спиране на лактацията, за лечение на различни видове рак на гърдата. Лекарите използват хормонозаместителната терапия за лечение на мъжете с нисък тестостерон. Пациентите може да приемат хормона под формата на мускулна инжекция, пластир, гел или таблетка.

Прекалено високи нива на тестостерон?


За съжаление е възможно да се наблюдава и прекомерно количество на тестостерон в организма. Високите нива на тестостерон – над 1 200 нанограма/децилитър – могат да са симптом за андрогенна резистентност (състояние, при което мъж развива женски полови белези), вродена хиперплазия на надбъбречните жлези (състояние, при което мъжките полови белези се развиват прекалено рано или се развиват неправилно), рак на яйчниците (при жените), рак на тестисите (при мъжете). Високият тестостерон се свързва с повишената агресивност и може да увеличи риска от сърдечен инфаркт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.