
Изследване на Американската академия по неврология показва, че при хората, които никога не са страдали от инсулт, е по-вероятно да се наблюдават нормални нива на витамин С отколкото при хората, които са преживели инсулт. Последните имат много ниски нива на витамин С в организма.
Обикновено наднорменото тегло, високото кръвно налягане и приема на алкохол се считат за основните рискови фактори за поява на инсулт. Това изследване показва, че дефицитът на витамин С също трябва да бъде считан за рисков фактор.
В изследването са участвали 65 здрави индивида и 65 индивида, които в миналото са преживели хеморагичен инсулт. От всичките 130 участника около 45% имали нормални нива на витамин С и 45% имали много ниски. Хората с високи нива на витамин С не били преживявали инфаркт.
Знаете ли, че има 2 вида инсулт - исхемичен (който е резултат от запушване на кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка с кръв) и хеморагичен (резултат от разкъсването на кръвоносен съд). Исхемичният инсулт се среща по-често – в около 87% от случаите, докато хеморагичният е по-рядко срещан, но обикновено смъртоносен.
Учените смятат, че ежедневният прием на витамин С може да намали риска от инсулт, особено от хеморагичния. Препоръчва се приема на плодове с високо съдържание на витамин С. Дневната нужда от него е 90 мг при мъжете и 75 мг при жените.
Освен приема на витамин С, за да се избегне инсулт е много важно да се поддържат в нормални граници кръвното налягане и холестерола.
Две наскоро проведени изследвания показват, че жените, които имат по-високи нива на витамин С и флавоноиди в тялото, са с 19% по-малко застрашени от инсулт.
Коментари (0)
Нов коментар