- Мая Долапчиева
- Здраве и красота
- 0 коментари
- Тагове: кафе, ползи от кафето

Пиете ли кафе? По-вероятно е да отговорите утвърдително. Кафето е най-популярната напитка в световен мащаб. И освен, че е нещо, без което мнозина не могат да се събудят, то притежава и редица ползи за здравето. Последни проучвания гласят, че приемът на кафе може да намали рисковете от диабет, неалкохолна мастна чернодробна болест, рак и сърдечно-съдови заболявания. Няколко проучвания съобщават, че консумацията на кафе може да доведе до промени в състава и разнообразието на чревната микробиота при здрави индивиди. Учените идентифицират метаболитна връзка между консумацията на кафе и изобилието от специфични чревни микроорганизми в различните човешки популации
Относно ползите на кафето
Проучването разкрива 115 вида чревни микроби, положително свързани с консумацията на кафе, показвайки широко разпространеното въздействие на кафето върху чревната микробиота.
Ползите за здравето от кафето могат да се отдадат на съдържанието на полифеноли. Хлорогеновата киселина, ключов полифенол в кафето, се метаболизира от чревни микроорганизми в кафеена киселина, хининова киселина и други метаболити.
Учените от настоящото проучване съобщават, че сред повече от 150 хранителни артикула кафето показва най-висока корелация със състава на чревната микробиота при над 1000 индивида.
Проучването изследва връзката между приема на кафе и състава на чревната микробиота, като категоризира участниците в три нива на пиене на кафе: никога не пият, умерено пият и много пият.
Констатациите разкриват силна връзка между приема на кафе и състава на чревната микробиота в различните изследвани популации. Чревната микробиота показва различен състав при пиещите кафе в сравнение с непиещите, със скромен ефект върху диференцирането на нивото на пиене на кафе.
Като цяло кафето показва по-скоро стимулиращи, отколкото инхибиращи ефекти върху изобилието от чревни микробни видове. Най-силната връзка между приема на кафе се наблюдава с изобилието от грам-положителната бактерия Lawsonibacter asaccharolyticus. Тази връзка остава същата както за безкофеиновото, така и за кофеиновото кафе. Констатациите разкриват, че кафето значително увеличава растежа на Lawsonibacter asaccharolyticus с 3,5 пъти, независимо от видовете (сварено мока и разтворимо кафе) и наличието на кофеин.
Отвъд кофеина: Изследването показва, че дори безкофеиновото кафе стимулира растежа на Lawsonibacter asaccharolyticus, подчертавайки ролята на полифенолите в кафето, а не на кофеина.
Значение на изследването
Проучването установява силна връзка между приема на кафе и състава на чревната микробиота в пет популации на САЩ и Обединеното кралство.
Наблюдаваният стимулиращ ефект на кафето върху растежа на Lawsonibacter asaccharolyticus предоставя основа за бъдещи изследвания, целящи да дешифрират степента на този стимулиращ ефект.
Aнализът, извършен в това проучване, разкрива, че хининовата киселина, тригонелинът и други потенциални метаболити са значително обогатени при пиещите кафе, носители на Lawsonibacter asaccharolyticus.
Хлорогеновата киселина е един от основните полифеноли в кафето. Чревните микроорганизми го метаболизират до кафеена киселина, хининова киселина и няколко други метаболита. Чревните микроорганизми, отговорни за тази биотрансформация, включват Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium lactis, Escherichia coli и Lactobacillus gasseri.
Кофеинът и неговите производни са приоритетни в проучването поради връзката им с Lawsonibacter asaccharolyticus. Въпреки това, обогатяването на микроорганизми в пиещите безкофеиново кафе показва, че кофеинът не заема централната позиция в тази сложна кръстосана връзка. Вместо това хининовата киселина и нейните производни могат да играят ключова роля.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар