×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Наистина ли сутрешното кафе е стимулът, от който се нуждаем, за да започнем деня или то има единствено плацебо ефект? Знаем, че има хора, които казват, че не могат да пият кафе след 16-17ч следобед, защото след това няма да могат да спят, а други са точно на обратното мнение и заявяват, че могат да пият кафе по всяко време и след час вече да са заспали. На какво се дължи това? Да видим какво казва науката по темата.

Ново проучване разкрива, че кафето и кофеинът нямат еднакви ефекти върху нашия мозък. Но нека се потопим в подробностите на това завладяващо изследване.

Кафе срещу кофеин

Изследователите са сравнили неврологичните ефекти от консумацията на кафе и кофеин. Те откриха, че кафето и гледката на чашата с кафе, но не и кофеинът, повишават мозъчната активност, свързана с визуалната обработка и когнитивната функция на високо ниво. Това означава, че някои ключови ползи от консумацията на кафе може да са свързани не само с кофеина, но и с простото виждане на мозъка за чашата кафе.

Сутрешният незаменим ритуал за мнозина

Много хора пият кафе веднага щом се събудят, за да преодолеят умората, да се ободрят и да останат нащрек, за да работят ефективно. Около 75% от населението на САЩ на възраст 20 и повече години пие кафе, а около 49% пият кафе ежедневно. За България проучване от 2020 година показва, че 85% от активните в интернет българи се наслаждават на кафето всеки ден - 60% от тях дори пият по няколко чаши, а 25% се ограничават до една дневно. Оказва се, че жените, които консумират ароматната напитка, са малко повече от мъжете.

Кофеинът

Кофеинът е най-известното съединение в кафето. Той активира допаминовите пътища, които засилват паметта. Въпреки това, докато изследванията са добре известни за неговите неврохимични ефекти върху мозъка, по-малко се знае за неговите психологически ефекти.

Толерантност към кофеин

Пиенето на кафе увеличава свързаността в частите на мозъка, участващи в работната памет, когнитивния котрол и поведението, ориентирано към постигане на цели. Някои изследвания показват обаче, че кафето може да повлияе на когнитивните резултати при хора, които не са свикнали да го пият и да има много по-малък ефект върху обичайните му консуматори, тъй като те развиват толерантност. Същото изследване предполага, че голяма част от ободряващите ефекти на кафето и кофеина могат да се обяснят с обръщането на симптомите на абстиненция след кратки периоди на въздържание.

Сетивното изживяване да пиеш кафе

Наскоро изследователи сравниха данни от обичайните консуматори на кафе, преди и след консумация на кафе. При сравнението се установява, че кафето и кофеинът причиняват промени в мозъчната активност, намалявайки „мрежовата свързаност по подразбиране“. Това предполага, че консумацията на кофеин или кафе помага на хората да преминат от почивка към работа по задачи. Изследователите обаче установяват също, че други видове активност се увеличават изключително много при пиещите кафе. Това може да се дължи на сетивния опит от пиенето на кафе или други съединения, присъстващи в кафето.

Относно останалите компоненти на кафето

Компонентите на кафето като терпени- кафестол и кавеол и полифеноли като хлорогенови киселини, взаимодействат с различни мозъчни рецептори, за да увеличат енергията, да подобрят настроението и да ни дадат това мотивирано състояние на ума. Терпените и полифенолите в кафето са многократно изследвани и е доказано, че имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са свързани с по-нисък риск от депресия.

Ограничения на изследването

Важно е да се отбележи, че проучването има някои ограничения, включително отсъствието на групи непиещи или пиещи без кофеин и отсъствието на свързани с задачите данни от fMRI (функционален ядрено-магнитен резонанс) или когнитивни оценки. Освен това не е ясно как групите с кафе и кофеин са съпоставени по отношение на социално-демографските характеристики и консумацията на кафе или други кофеинови напитки.

В заключение ще кажем, че това проучване показва, че някои от ползите от консумацията на кафе идват независимо от кофеина. Това означава, че пиенето на безкофеиново кафе сутрин, също може да направи хората по-бдителни и фокусирани. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Петрова и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.