×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

breast-cancer

Ракът на гърдата е едно от най-честите заболявания в световен мащаб. Среща се при жени и мъже, като с напредване на възрастта, рискът от развитието му се увеличава. Поради тази причина е много важно да не пренебрегвате необходимостта от редовните профилактични прегледи!

Въпреки че в повечето случаи ракът на гърдата се среща във възрастта след 40, е възможно да се развие и по-рано – тогава е доста по-агресивен от обикновено.

Първата среща с рака на гърдата обикновено е свързана с откриването на бучка/бучки, но до този момент той минава през няколко етапа на развитие. Ето защо бучката много често може да бъде сигнал за наличие на напреднал стадий на рак на млечната жлеза. Имайте предвид още, че в ранните си стадий коварното заболяване не „боли”. Затова познаването на собственото тяло и сигналите, които то подава е от огромно значение за ранното откриване на проблема.

Американското общество за борба с рака предупреждава, че за заболяването са характерни симптоми, изискващи задълбочено изследване от специалист. Важно е обаче да знаете, че те невинаги са окончателно доказателство за наличие на рак и могат да показват хормонални или други нарушения. Някои от познатите на всички ни по-очевидни признаци, са свързани с промени в структурата на гърдата, бучки, промени в цвета на кожата и/или вида на зърното и др.

Има обаче и някои по-необичайни признаци,които трудно бихме свързали с това заболяване. Да видим кои са те!

Сърбеж, зачервяване и болка в областта на гърдите. Болките и чувствителността са нормално явление по време на менструацията, но при рак на гърдата могат да се появят и извън периода на месечния цикъл. В допълнение, подуването и топлината могат да бъдат сигнал за по-малко познатия възпалителен рак на гърдата. Той предизвиква подуване и сърбеж, и може да бъде болезнен. Повечето жени, преминали през този тип заболяване споделят как в началото са мислели, че става въпрос за алергична реакция, свързана с изтръпване и сърбеж. Най-отличителният белег при възпалителен рак на гърдата е зачервяването, което може периодично да изчезва, след това да се появява отново. Промените в кожата на гърдата също са много характерни за това заболяване – случват се промени в кожната текстура, които водят до поява на т. нар. портокалова кожа. Имайте предвид, че този вид рак се развива относително бързо. Затова зачервяването, сърбежа, необяснимото усещане за топлина в областта на гърдите, промяната във вида на кожата, както и внезапното нарастване на гърдите, изискват бързи мерки!

Болки в гърба. В много от случаите на рак, се наблюдават болки в гърба, обикновено в горната част между плешките. За съжаление тези болки често биват считани за мускулни, отдават се на проблеми с гръбначния стълб, разтягане на сухожилие и прочее. Трябва да знаете обаче, че развитието на тумора дълбоко в тъканите на млечната жлеза, е честа причина за дискомфорт в областта на гърба. Другата вероятност е свързана с метастази в областта на ребрата или гръбначния стълб.

Болка и чувствителност в областта на подмишницата. Изследванията показват, че аскиларните лимфни възли са първото място, на което се разпространяват туморните клетки. И точно както подутите лимфни възли в областта на гърлото и шията са сигнал за грип, така и подутите, наболяващи лимфни възли в областта на подмишницата могат да означават наличие на тумор. Запомнете: всяка болка, чувствителност, удебеляване или подуване в областта на подмишниците е причина за обстойни преглед и изследвания!

Промени във вида и функционирането на зърното. Един от често срещаните признаци за наличие на тумор, е промяната в цвета и формата на зърното. Усещането при докосване на зърното също се променя – чувствителността намалява, което се усеща особено по време на секс. И още: изпускането на секрет от зърното, приличащ на мляко, по-бистър или пък кървенето, могат да сигнализират за наличие на тумор.

Промени във формата на гърдите. Общоприето е схващането, че най-видимият знак за наличие на рак на млечната жлеза са бучките. Това обаче не е точно така. Установено е, че при много от пациентките, едната гърда започва значително да се различава от другата по формата си. Най-често едната гърда става по-елипсовидна от другата. Специалистите съветват редовно да следите за промени във формата на гърдите си. Правете го, дори и при отсъствие на каквито и да било други отличителни признаци!

Ракът се страхува от антиоксидантите – едни от най-добрите природни агенти за профилактика на здравето! Живеем в интересни времена – науката и медицината напредват все повече, технологиите навлизат все повече в нашия живот, все повече хора се обръщат към алтернативната медицина и здравословното хранене... Парадоксът е, че въпреки тези положителни тенденции, светът се превръща във все „по-токсично” място – въздухът, който дишаме става все по-мръсен, плодовете и зеленчуците съдържат опасни пестициди в количества над допустимата норма, докато в същото време почвите обедняват откъм минерали и други ценни вещества, в месото има хормони и антибиотици, говори се, че пшеницата, овеса, ръжта и други зърнени култури са претърпели драстични ГМО трансформации.... Всичко това води до натрупването на анормални концентрации свободни радикали в организма и респективно – развитие на рак. Ето защо днес, повече отвсякога, се нуждаем от антиоксиданти – хранителни вещества с невероятно мощно действие срещу всевъзможните вражески атаки, които идват отвън! Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и не им позволяват да нанесат необратимите си щети.

Свободните радикали са силно реактивни химикали, които увреждат клетките. Образуват се естествено в организма и играят роля в много клетъчни процеси. Достигнат ли високи концентрации обаче, свободните радикали стават опасни, тъй като те увреждат всички основни компоненти на клетките, включително ДНК, протеините и клетъчните мембрани. Увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, особено на ДНК, играе основна роля в развитието на рак и други заболявания.

Тялото произвежда някои от антиоксидантите, които използва, за да неутрализира свободните радикали.Тези антиоксиданти са ендогенни. Въпреки това за да получи всичко необходимо, тялото разчита основно на външни (екзогенни) източници на антиоксиданти, които идват от диетата и хранителните добавки.

Антиоксидантите, които можем да си набавим чрез храната и някои натурални продукти се различават по своята активност. Един от най-мощните сред тях е дииндолил-метанът (DIM) – вид индол, производно на индол-3-карбинола (I3C) – силно антиоксидантно фитосъединение, съдържащо се в кръстоцветните зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, кейл и др.). Основна роля на DIM в организма е, че възпрепятства метаболизирането на излишния естроген в токсични за здравето субстанции, спомага за извеждането му от тялото и проявява силно антиканцерогенно действие.

Най-важният механизъм на действие на I3C и DIM - модулиране на естрогенния метаболизъм.

Естрогенните рецептори присъстват на повърхността на почти всеки тип тъкан в тялото и са свързани с няколко вида хормонално зависими ракови заболявания.

Тялото променя или метаболизира естрогените по два взаимно изключващи се пътя. Това респективно води до образуване на съединения с драстично различни биологични активности. Двата ензима, отговорни за метаболизиране на естрогените са 2-хидроксилаза и 16-алфа-хидроксилаза. Проучвания показват, че 2-хидроксилаза генерира „добрия“ естрогенен метаболит 2-хидроксиестрон (2-OHE1), което намалява риска от рак на гърдата. В случаите когато естрогените се метаболизират по пътя на ензима 16-алфа-хидроксилаза, рискът от рак на гърдата е по-висок.

Много проучвания сочат, че дииндолил-метан и индол-3-карбинол „отклоняват“ метаболизма на естрадиола от опасния път на 16-алфа-хидроксилазата към 2-хидроксилаза и могат да имат значима роля в профилактиката на хормонозависимите ракови заболявания.

С нарастващата токсичност на естествената среда, в която живеем, профилактиката на рака се превръща във все по-важна част от живота ни. Въпреки огромните инвестиции, вложени в мащабни изследователски дейности, науката за съжаление все още не разполага с решения за много от формите на тази смъртоносна болест. Към момента дииндолил-метанът (DIM) е едно от най-надеждните естествени средства за профилактика, което след консултация с лекар, би могло да се комбинира и с основното лечение.

Продуктът на американската компания Nature’s Way - ДИМ Плюс™, съдържа висококачествен екстракт от кръстоцветни зеленчуци (спанак пудра, броколи пудра,  зеле пудра), патентован като Indolplex® дииндолилметан.

ДИМ Плюс™ допринася за правилния метаболизъм на естрогена и неутрализирането му по естествен начин.

BioResponse-DIM е единственият патентован комплекс, източник на микрокапсуловани форми на DIM, които демонстрират отлична абсорбция и ефикасност. BioResponse DIM® комбинира чист DIM, в комбинация с витамин E и фосфолипиди (фосфатидилхолин), с цел по-добро усвояване в стомашно-чревния тракт.

BioResponse-DIM® и DIM® са търговски марки на BioResponse, LLC. BioResponse-DIM® е патентована технология за производство на ди-индолилметан с висока бионаличност (с патент от САЩ # 6,086,915).

Дозировка. Жени: по 2 капсули дневно с храна. Мъже: По 2 капсули 2 пъти дневно с храна.

Nature’s Way - производителят на ДИМ Плюс™ има 50-годишна експертиза в създаването на натурални продукти за здраве!

Коментари (41)

  • Fatme
  • 2017-09-12 06:25:37
  Имам бучки в двете гърди от ивесно време имам боллки в гръбнака и между плешките дали е от бучките в гърдитеми
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-09-14 16:02:07
  Здравейте, Ако има някаква връзка, тя може да се докаже със съответните изследвания. Необходима е консултация с хирург-мамолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Павлина
  • 2017-10-27 22:01:11
  Имам болка при натиск под дясната мишница.Възможно ли е от дезодорани,епилация или е нещо лошо.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-11-01 17:22:48
  Здравейте, Необходим е преглед при личния лекар и ако е необходимо, той ще Ви насочи към специалист. Възможно е кожата да е раздразнена от неправилна епилация или неподходящ дезодорант. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Fatme
  • 2017-11-28 22:14:22
  Едната ми гърда се поду имам болки и усештам леко парене имам бучки и на двете гърди можели съвет
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-12-06 17:14:40
  Здравейте, Необходима е консултация с мамолог и изследване – УЗ и/или рентгенография. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Galia
  • 2017-12-16 10:39:47
  Ot 6 dni imam silna bolka v lqvata garda. V grabnaka sashto.vazmojno lie dae simptom?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-12-22 13:40:57
  Здравейте, Извинете ни, че се забавихме с отговора. Не е възможно по този начин да се определи оплакванията ви симптом на какво са. Възможна е остеохондроза и интеркостална невралгия. Добре е да направите консултация с невролог, а ако има болезненост в гърдата при опипване и натиск, секреция и др., да направите консултация с мамолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Лора
  • 2018-02-11 14:07:55
  Здравейте! Казвам се г-жа Илиева , от околу седмица ми се появиха две зърна точно подмишншцата , мисля че са лимфни възли , едното зърно е като бобово,другото е по-малко.При лек натиск(опипване) получавам болка.Към кого да се обърна и има ли причини да се тревожа?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-02-15 16:41:10
  Здравейте, Добре е да се консултирате с личния лекар – той ще Ви прегледа, вероятно ще назначи изследвания и подходяща консултация – мамолог, хематолог или друга. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Вили Стойкова
  • 2018-02-12 19:19:14
  Здравейте от известно време в едната гърда в близост до зърното имам сърбеж не постоянен но често и точно но същото място има и болка не при допир.Правила съм География преди около 1г.тогава нямаше никакъв процлем
  • д-р Аелита Петрова
  • 2018-02-16 16:55:20
  Здравейте, Необходима е нова консултация с мамолог. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Илиева
  • 2019-01-14 18:31:09
  Здравейте ???? Много странно този месец след нормален цикъл прокървях отново след 9 дни ужасни болки в кръста и корема , но само за ден!! Зърната ми са много чувствителни и боли ужасно !! Тази сутрин усетих , че имам като топче на лявата гърда , пари и боли Много ще се радвам ако ми отговорите Благодаря????????
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-01-18 15:54:01
  Здравейте, Възможен е хормонален дисбаланс. Необходим е АГ преглед, изследвания и консултация с мамолог. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Мария
  • 2019-08-02 14:40:44
  След направена рентгенова мамография на двете гърди заключението е: малка кръгловата сянка в дясно горно латерален квадрант-вероятно интрамамарен лимфен възел. Какво означава това и какво трябва да направя? Благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-08-05 15:09:16
  Здравейте, В повечето случаи при подобни ситуации заболяването е доброкачествено, но е необходима консултация с мамолог-онколог за изключване на злокачествен процес. д-р Аелита Петрова
  • Иванова
  • 2019-09-08 21:32:05
  Здравейте! Днес забелязах една по-изпъканала вена около едното зърно дали е нещо притеснително? Дс спомена, че имам фиброаденоми на двете гърди и възможно ли е да станат злокачествени?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-09-13 14:34:24
  Здравейте, Възможна причина за по-изпъкналата вена е заболяването ви. Фиброаденомът на млечната жлеза е доброкачествен тумор и не би трябвало да премине в злокачествен. Въпреки това,профилактичните прегледи при мамолог веднъж годишно са задължителни и сега е време да направите вашия.
  • Galya
  • 2019-10-01 20:08:53
  Lyavata mi girda imam bodej sis bolka
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-10-03 11:27:10
  Здравейте, Необходима е консултация с мамолог /фиброзна мастопатия? или друго/. Освен това, за да се изключи проблем със сърцето, е необходима консултация с кардиолог и ЕКГ. Но може да се консултирате и с личния лекар и след прегледа той да прецени каква консултация е необходима.
  • Лилия
  • 2019-11-29 22:28:36
  Здравейте. На 19г. съм. Преди 5 дни реших да си опипам гърдите...много често се паникьосвам да не се разболея от рак на гърдата и т.н...Попринцип като се натисна по-силно по гърдите и вътре в тях има нещо като тъкани(малко като бучки, на места са и продълговати) и се паникьосвам. Имам ги и на двете гърди и мисля че гърдата попринцип си е така отвътре. Не знам как се наричат тези тъкани които напипвам, но почнах да ги пипам и натискам цял ден и сега ме боли едната гърда. Все едно тъканта е развила болка или се е възпалила ? Дали не съм си направила нещо от толкова натискания и опипвания...?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-12-02 17:45:57
  Здравейте, Най-вероятно оплакванията ви се дължат на фиброаденоматоза на млечните жлези – доброкачествено заболяване, което се приема за предраково и подлежи на системен контрол – редовни ултразвукови и/или рентгенови прегледи и консултация с мамолог. Причините за болестта не са напълно изяснени, но предразполагащи фактори са генетични, не-кърмене след раждане, намалена сексуална активност; нарушен метаболизъм и наднормено тегло, проблеми с черния дроб, жлъчката, панкреаса, щитовидната жлеза, половите органи, хроничен стрес, противозачатъчни медикаменти и т.н. Лечението на тези заболявания и здравословния начин на живот, са важен фактор в лечебния процес. Болките след „усърдното“ опипване и натискане се дължат на травмиране на чувствителната тъкан на млечната жлеза. Необходима е консултация с мамолог, изследвания /ултразвук, рентгенография/, лечение и наблюдение с цел профилактика на рак на гърдата. Към детоксикиращата диета, която се препоръчва при подобни състояния, е подходящо да приемате хранителни добавки, които подпомагат функцията на черния дроб и улесняват метаболизма – Тисилин клийнс, Млечен бодил. д-р Аелита Петрова
  • Лилия
  • 2019-12-02 19:34:01
  Направих си ехографско изследване на гърдите, но ми направи впечатление че доктора не прегледа с машинката по зърната(върху зърната), а само по гърдата и ареолата(тоез стига до зърното и спира). По този начин може ли да се видят заболявания на зърното като болест на Пейджет ?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-12-04 15:07:37
  Здравейте, Изследването за рак на гърдата включва физикален преглед, ехографско изследване, мамография, ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/, биопсия и, при нужда, някои допълнителни специфични изследвания. При физикалния преглед лекарят установява възрастта, какви са оплакванията, от кога са, има ли фамилна обремененост, какви са симптомите и преценява какви изследвания са необходими за поставяне на диагноза или профилактично. Ехографското /УЗ/ изследване е подходящо при млади жени и бременни с цел профилактика /когато няма оплаквания и от прегледа всичко е ок/, и е допълнително изследване към мамографията, когато тя е необходима. Болест на Пейджет На въпроса ви – Както виждате на схемата, при Болестта на Пейджет / Рак на зърното на гърдата/, процесът обхваща освен зърното и част от тъканта на ареолата и подлежащите тъкани, което може да се види при УЗ прегледа. Ако лекарят прецени, че е необходимо, след този преглед може да назначи мамография, ЯМР, биопсия, за да се постави точна диагноза. Болестта на Пейджет се проявява обикновено след 50 годишна възраст, когато с цел профилактика е показана и мамографията - специфично рентгеново изследване, при което се използва сравнително ниска доза рентгеново лъчение, за да се покаже структурата на млечната жлеза и да се видят малки увреждания, които все още не могат да се опипат и няма външни белези на заболяване, но има фамилна обремененост и/или съответните оплаквания. Ако вие имате някакви опасения и сте притеснена, може да поискате второ мнение при друг специалист по мамология или онколог-мамолог, който да прецени дали са нужни допълнителни изследвания. д-р Аелита Петрова
  • A.Stanchev
  • 2020-05-16 13:40:02
  Здравейте д-р А.Петрова, моята съпруга има естрогенно зависим рак на гърдата HER2. След направена операция и последващи химио- и лъчетерапии получи мeта в сакрума. Лечението й е 1 мг анастрозол /аримидекс/ и вливане на золедронова к-на. Искам да попитам дали приемането на DIM е съвместимо и дали може той да замени аримидекса. който има доста негативни ефекти към здравето й. Ако е възможно, моля да ми отговорите лично на имейл-адрес: asstan@abv.bg Ще ви бъда много признателен.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-05-19 14:04:41
  Здравейте, Отговорих Ви по имейл. Поздрави, д-р Аелита Петрова
  • Стела Н.
  • 2020-08-13 12:35:52
  Здравейте, Д-р Петрова ! От месеци ме болят гърдите, а в едната напипвам едно топченце ( кокото грахче ). Фиброзна мастопатия ми каза лекар - ирисолог. Пия хомеопатични лекарства. Болките почти отшумяха, но това топченце ме притеснява. Резултатите ми от изследвания февруари месец бяха : LH - 3.99 ; FSH - 4.24 ; eSTRADIOL - 143. До сега пия тези хомеопатичните лекарства. Какъв е вашия съвет?
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-08-14 16:03:10
  Здравейте, Необходима е консултация с мамолог. При добър ефект, хомеопатичното лечение може да продължи дълго – месеци, година и повече, но въпреки това, консултация е неоходима, за да се постави точната диагноза. Както знаете, има различни форми на заболяването, а туморното образувание /топчето/, може да е с различен произход – киста, мастна, фиброзна или друга тъкан, което е важно да се определи. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Аделина
  • 2020-08-14 13:24:32
  Здравейте, Какво означава ''окръглена хипоехогенна зона, непроменяща сигнала дистално, 6,9 mm''? Коментарът беше ''интересно е в какво ще се превърне''. Тоест, за момента не е нито тумор, нито киста? Имам кисти до 15 mm и в двете гърди, но за първи път става въпрос за хипоехогенна зона. Викат ме на контролен преглед след 3 месеца, половите хормони излязоха в рамки, без отклонения. p.s. Може ли да е свързано с белия дроб, питаха ме пушачка ли съм? Благодаря предварително и хубав ден!
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-08-18 16:06:29
  Здравейте, С хипоехогенна плътност са доброкачествените туморни образувания в млечната жлеза – фиброаденоми, липоми, а също и някои лимфни възли. В процеса на проследяване ще се прецени рискът от малигнизиране/преминаване в злокачествен/ на доброкачествения тумор /киста/. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Елеонора Маркова
  • 2020-12-01 03:53:07
  Здравейте! Ще бъда благодарна на едно пояснение на епикризата ми от 2002 г. от специалист. Ноември, 2002 постъпих по спешност /по лекарска прецена/ в Ракова болница. Преди това направих три консултации и докторите бяха на едно мнение. Веднаха оперативно лечение. Имах бучка високо на лявата гърда, към мишницата. Не ме болеше. Тогава бях влезнала в менопауза и на профилактичен преглед гинеколожката я откри. Обясних ѝ, че съм я напипала от повече от година. Махнаха ми и три лимфни възекла. Хистологията показа, че няма ракови клетки. Хистологията на туморното образувание излезна по-късно и лекува щият ми лекар, Др.Марков каза, че има няколко ракови клетки и да си запомня диагнозата. Бяха цифри 17+1 или нещо подобно. Минаха години, аз съм силен характер и не се паникосах. Разчиствайки стари папки ми попадна епикризата и ме пообърка. За клинична диагноза пише: са маме акцесория син. Лимфадентис аксиларис. Погледнах в нета, което ме отведе към добавъчна млечна жлеза. Не съм имала симптоми за такава. Тогава загрижено ми говореха за тумор. В статус локалис са записали: В лява аксила се палпира тумор с диаметър 2-3 см, мековата консистенция-добавъчна млечна жлеза. Увеличен лимфен възел в съседство. Помогнете ми, как да разбирам тази епикриза. Това, което пишат и това, което са ми казвали, май нещо се разминават. В тази болница оперираха и майка ми, но лекарят каза, че тя няма моя късмет. Отишла е късно , с много разсейки и почина. Не съм много грамотна медицински и ще се радвам на простичко обяснение. Бъдете здрави!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-12-02 15:18:27
  Здравейте, Въз основа на описаното, може да се предположи разминаване между епикризата и това, което са ви казали. Но информацията е недостатъчна, за да се прецени точно. Не посочвате крайната диагноза от епикризата, направените изследвания и резултатите, лечението и прогнозата. Освен това е важно доколко изразена е подкожната мастна тъкан, какъв е бил цикълът – краткотраен, необилен? Или? Раждала ли сте? Имала ли сте хормонални проблеми? Може да ми изпратите посочената информация и аз да се опитам да отговоря или /по-надеждно за точен отговор/ да се консултирате онлайн с мамолог.
  • Лили
  • 2022-01-22 14:43:15
  Здравейте! Моля за мнение,ако може.Наскоро ,около месец получих леки болки на лявата гърда ,подуване,леко парене сърбеж чувствителност на зърното.От към мишницата теса точно пет петънца седят като ухапване от паяк понякога стават по червени ,а по някога избледняват леко ,но не минава нямам бучка.Болката я усещам странично към подмишницата и към зърното много леко.Ще съм ви благодарна,ако ми кажете какво може да е.

  Здравейте!

  Абсолютно ми е невъзможно да дам мнение без преглед. Съветвам да се консултирате с мамолог и при необходимос и дерматолог.

  Поздрави,
  д-р Шефкетова

  • Keti
  • 2022-08-18 16:45:10
  Здр казвамсе кети исам на 30 год скоро преживях голям стрес и получих страшни болки в двете си гърди но едната беше пълна с бучки някаде към 10 дни ме боляхаа чак зърната на гърдите бяха много чуствителни соряха да ме болят но получих болка в гърбът горе до плешките и гръбначня дтъкб ужасни болки чак парене имах какволи несе намазах лекарство пих насаш пих едвам не раскара. Ослабнах с 4 килогр за 20 дни то нормално преживах голям стрес не бях на себеси постояно бях на цигарите и се самнявам сега като прочетох и за тези болки в гърбът нещо се опасявам да нямам и ас тази болест моля еви за съвет благодаря
  Здравейте,

  При Вас вероятна причина за състоянието Ви е доброкачествена фиброкистозна мастопатия на млечната жлеза, породена от хормонален дисбаланс в резултат на силния стрес. За изключване на по-сериозна причина за оплакванията Ви, е необходима консултация с гинеколог и мамолог.

  Поздрави,
  д-р Аелита Петрова

  • Миглена
  • 2022-10-23 12:12:51
  Здравейте! Моля за мнение, ако може. Аз съм на 45 години имам заболяване Остеохондроза. Юни месец ми направиха лапароскопия и ми казаха, че имам ендометриоза която е била много малка тогава гинекологът ми изписа противозачатъчни лекарства каза, че трябва да ги пия до 53 годишна. Пих ги 3 месеца и тогава започнах да имам тези болки, отидох при него и той каза, че тези болки не може да са от лекарствата, но въпреки това каза да ги спря, но болката не минава От един месец имам постоянна болка в двете подмишници и гърдите на моменти ме болят и зърната болката под мишниците е пареща и придърпваща, също болката отива към мускула на ръцете и изтръпване на ръцете, имам болки и в гърба. За сега не напипвам бучки, но много се страхувам да не излезе нещо раково. Ако може да ме посъветвате на какъв специалист трябва да отида и какво може да бъде това. Преди година ми правеха мамография и казаха че всичко е нормално. Трябва ли отново да направя мамография. Благодаря ви.
  Здравейте!

  Да, бих посъветвала да направите консултация с мамолог и във връзка с оплакванията от изтръпване на ръцете и болките, бих посъветвала консултация с невролог.

  Поздрави,
  д-р Шефкетова
  • Даниела
  • 2022-11-18 10:21:10
  Здравеи те преди година си напипах малко топче точно на зърното на гърдата натиснах го и то се спука при спукването му имаше Светла кръв и коластра отидох на доктор прегледа ме и каза че нищо ми няма каза че ще е лошо ако без натиск прокърви гърдата ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите
  Здравейте!
  За съжаление не мога да дам становище без преглед. Ако не сте сигурна в лекаря, който сте посетила направете повторна консултация при друг мамолог, който при необходимост би назначил допълнителни изследвания.

  Поздрави,
  д-р Шефкетова
  • Криси
  • 2022-12-21 01:35:24
  Здравейте , случайно си напипах малко топчета под мишницата,по скоро на гърдата. Ходих на мамолог, направиха ми ехография на гърдите. Казаха ,че е инфамамарен лимфен възел с размер 4 ММ. Лекаря каза ,че не е нещо притеснително. Да се следи и след 3 месеца чак на ехограф. Каза също че ако стане по голям ще трябва да се направи биопсия, но не смята че ще порасне .прегледа беше направен в болница Токуда. Продадох на второ мнение я болница Надежда, там лекарката ме гледа пак на ехограф и смята ,че е мастна тъкан. Пак се върнах в Токуда и там са на мнение, че е лимфен възел. Искам да попитам , това увеличение на възела който е 4мм тревожно ли е ? Може ли да стане на рак ?

  Здравейте,

  Ако образуванието е лимфен възел, а не мастна тъкан, то може да е реакция на процес в млечната жлеза, а такъв не се открива при мамографията, т.е. друга диагноза в момента не може да се постави и е възможно да е мастна тъкан. Самият лимфен възел не може да „стане рак“. За Ваше успокоение, може всеки месец да правите контролен преглед относно големината и другите характеристики на „лимфния възел“.

  Поздрави,

  Д-р Аелита Петрова

  • Елизабет Д.
  • 2023-01-22 15:51:28
  Здравейте. Искам да попитам какво точно е това нещо или на какво се дължи... Значи... като си пипам и двете гърди на дясната не се усеща нищо но на лявата леко отгоре в ляво се усеща като топка или топче, но не е малко (горе долу среден вариант нито много голямо нито много малко) ...усеща се че е твърдо и когато тръгна да го опипвам точно там дето се намира се усеща че е дебело, може би усещам в ръката си като го опипвам като дебело мастно нещо си или по скоро е само дебело някакво образувание, което да ви кажа честно и аз не знам точно от кога се намира там..но искам да вметна нещо което ми се е получавало и друг път може би. Понякога след полов акт с партньора ми, той обича силно да ми стиска и двете гърди и след това мен започват да ме болят и до колкото си спомням сякаш и друг път след известен период след секс на някоя от гърдите ми се е образувало това дебело нещо и от само себе си е изчезвало. Дали и сега е възможно това да се е случило? Пак да ми се е появило това дебело образувание на лявата гърда? То изчезва и се появява съм забелязала след когато силно той ми стиска гърдите...но бавно изчезва...никога не са ме сърбали или зачервявали или пък някакъв друг симптом да имам заедно с това твърдо образувание. Дали са мастни тъкани или...? Благодаря предварително.

  Здравейте!

  Съветвам Ви да направите ехографско изследване на двете млечни жлези и консултация при мамолог. До тогава помолете Вашия партньор да бъде малко по-внимателен, при положение , че намирате закономерност в появата на описаното образувание.

  Поздрави,

  Д-р Шефкетова

  • Анна Узунова
  • 2023-03-10 23:56:12
  Здравейте от доста години съм с мастопатия и фибраденоми . Вече около година нещата при мен мисля, че се усложняват болките в гърдите са по силни боли ме и гърбът,зърната на гърдите усещам болка и сърби.Моля за съвет и ще ви бъда благодарна ако ми отговорите!

  Здравейте,

  Необходима е консултация с мамолог, който според възрастта и след прегледа ще прецени какво изследване е необходимо да се направи – рентгенография на млечните жлези, ултразвуково изследване или и двете. От резултатите зависи дали ще бъдете само под наблюдение или е необходимо лечение.

  Поздрави,

  Д-р Аелита Петрова

  • С. Николова
  • 2023-06-23 01:51:03
  Здравейте, преди няколко дни бях на ехограф и при прегледа ми казаха, че в лявата гърда имам 2 малки кисти по 4мм,казаха ми че няма повод за притеснение. Какво бихте ме посъветвали да направя в тази ситуация?

  Здравейте,

  Най-вероятно няма повод за тревога, но тъй като явно сте притеснена, може да потърсите второ мнение при по-квалифициран специалист, в университетска или друга АГ клиника.

  д-р Аелита Петрова

  • стефка велинова
  • 2023-08-26 15:28:51
  Здравейте, от 3 седмици приемам Farxiga и от 2-3 дни получавам придърпване на гърдата един или два пъти на ден. Нямам диабет, кръвната ми захар е нормална, но хемоглобина ми беше висок, затова лекарят ми препоръча да приемам Farxiga за около два месеца. приемам само 5 mg на ден от 3 седмици. Не знаех, че трябва да приемам farxiga с витамини, може би това е проблемът? какво можете да ме посъветвате.

  Здравейте!

   

  Медикаментът Farxiga съдържа Дапаглифлозин- лекарство, което най-често се предписва на хора с диабет тип 2, особено при съпровождащи проблеми с бъбречната фукция и сърцето. Действието му е насочено към понижаване на нивото на кръвната захар в тялото, като възпрепятства абсорбирането на допълнително захар в кръвта от урината в бъбреците. Отделно подобрява и БМИ на пациентите, особено с диабет тип 2, защото се наблюдава намаляване на апетита при някои от хората, които го приемат. Mедикаментът има диуретичен ефект, което означава че повишава риска от дехидратация, ако не приемате достатъчно течности. Споменахте, че ви е бил предписан за висок хемоглобин, но не уточнихте дали имате предвид конкретно гликирания ви хемоглобин. Има доказателства за ефекта на медикамента върху хематопоезата и метаболизма на желязо. В малко изследване върху 14 души с диабет тип 2, приемали по 5 мг/дн за 12 седмици, се установило как тази доза за 12 седмици не оказала сигнификантна промяна възху гликирания хемоглобин, но от друга страна повлияла нивото на хематокрита и хемоглобина в кръвта в посока на тяхното увеличаване. По тази локига ще предположа, че лекарството е било предписано за намаляване на гликирания хемоглобин. Нужен е по-продължителен прием, за да окаже медикаментът своя ефект върху гликирания хемоглобин и да го намали. Има данни, че този период е около и над 20 седмици. Разбира се тези изследвания са върху хора с дългогодишен диабет тип 2.

  Не се препоръчва комбинацията с някои суплементи, поради риска от взаимодействия и хипогликемия (особено хром).

  Относно „придърпването“ на гърдата, няма данни за подобен тип негативни реакции от приема. Забелязвате ли тези оплаквания да са свързани с емоционалното ви състояние или да са съпроводени с други симптоми като болки в гърдите или изтръпване на крайници? Може да проведете ЕКГ-изследване, за да се уверите, че не се касае за сърдечен проблем. Ако описаното усещане е съпроводено и с дискомфорт в самите гърди, проверете се за наличие на някакви изменения върху кожата или тъканите в областта на гърдите. Усещане за „придърпване“ в областта на гърдите може да се дължи и на циклични промени в половите хормони или възпаление на нервите в областта на ребрата.

  Бих ви посъветвала да приемате повече течности през деня и ако имате повишен БМИ, да се фокусирате върху здравословния начин на хранене и движение. Допълнително може да повлияе добре приемът на витамин Б-комплекс  (https://revita.bg/shop/nervna-sistema-i-mozachna-dejnost-vitamin-v-kompleks-180-tabletki )и омега 3-мастни киселини (https://revita.bg/shop/omega-3-ribeno-maslo-ot-syomga-220-kapsuli ).

  Ако забележите поява да други странични симптоми, уведомете проследяващия ви ендокринолог.

   

  Желая ви здраве!

   

  С уважение,

  Д-р Деяна Жекова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.