×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Косопад? Вижте една от възможните причини
Недостигът на витамин D е свързан с алопеция ареата

 

Знаете ли, че недостигът на витамин D причинява косопад? Вероятно не, тъй като той е по-известен със способността си да подобрява абсорбцията на калция и да поддържа здравето на костите и зъбите. Е, ползите на този мастноразтворим витамин не се изчерпват с това.

 

 

Дефицитът на витамин Д и загубата на коса

Нивата на витамин D в организма повлияват състоянието на имунната и нервната системи, мозъка, сърдечно-съдовата система, кожата. Недостигът му се свързва с някои автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит, псориазис и множествена склероза, както и с някои видове косопад.

Ниските нива на витамин Д могат да провокират алопеция ареата – форма на оплешивяване с окапване на косата в определени зони по скалпа и появява на плешиви петна.

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, характеризиращо се с възпаление на космените фоликули през анагенната фаза (периодът на растеж на косата).

Дефицитът на „слънчевия витамин“ е и една от причините за телогенен ефлувиум – вторият по честота тип косопад след андрогенната алопеция. Представлява временна форма на косопад, при която космените фоликули са останали във фазата на покой (телогенна фаза) в резултат от хроничен стрес или травматично събитие.

Значителен брой изследвания показват, че при много от пациентите с андрогенетична (андрогенна) алопеция, се наблюдава и сериозен дефицит на витамин Д. Андрогенната алопеция се причинява от хормонален дисбаланс и повишени нива на хормона дихидротестостерон (ДХТ).

Изследване, включващо 86 пациенти с алопеция ареата, 44 пациенти с витилиго и 58 здрави участници установило, че серумните нива на витамин Д са значително по-ниски при хората с алопеция ареата. Всеки пациент се оценявал въз основа на серумните нива на витамин D. Дефицитът на витамин D бил установен при 91% от пациентите с алопеция ареата.1

В друго проучване изследователите искат да оценят връзката между серумните нива на феритин и витамин D и появата на андрогенна алопеция и телогенен ефлувиум у жени. Феритинът е гликопротеин, показател за запасите от желязо в организма.

Изследователите подбрали 80 участнички, диагностицирани с телогенен ефлувиум или женски модел на оплешивяване и 40 жени без косопад. Серумните нива на феритина и витамин D били измерени у всички участнички.

Резултатите от експеримента показали, че нивата на серумния феритин и на витамин Д са доста занижени при жените с телогенен ефлувиум и женска плешивост. Установено било също, че дефицитът на витамин D значително увеличава тежестта на заболяването и неговите симптоми.2

 

Как да увеличите нивата на витамин D в организма

 

  • Излагайте се достатъчно на слънчева светлина

Основният източник на витамин D е слънчевата светлина. Директното излагане на слънце насърчава синтеза му в кожата. Само 15 минути излагане на слънце са достатъчни, за да набавите необходимата „доза“ от полезния витамин.

Различни фактори възпрепятстват образуването на витамин Д в кожата. Те биват недостиг на слънчева светлина през студените месеци от годината, висока степен на замърсяване на въздуха и други условия, свързани с начина на живот.

  • Яжте храни, богати на витамин D

Витамин D се съдържа в рибата, морските дарове, яйчните жълтъци и гъбите. Имайте предвид, че действителното количество на това хранително вещество варира в различните продукти.

Тъй като малко храни естествено съдържат адекватни нива на витамин D, някои производители обогатяват продуктите си с него.

Приемайте хранителни добавки

Ако не прекарвате достатъчно време на слънце и диетата ви не е добър източник на витамин D, ориентирайте се към хранителна добавка. За да установите от колко единици дневно се нуждаете, най-добре се консултирайте със специалист, който да назначи изследвания.

Хранителните добавки с витамин D спомагат за нормализиране нивата му в организма и тази стъпка би имала решаваща роля в терапията на алопеция ареата, телогенен ефлувиум и андрогенетична алопеция.

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/bjd.12980
  2. https://www.karger.com/Article/Abstract/346698

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.