×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Проблеми със съня /безсъние/Да се събудиш сутринта по-уморен, отколкото си си легнал? Ако сцената ви е доста позната, изглежда имате проблем със съня. Но знаете ли какъв е?

Има доста причини за появата на безсъние, една от които е системното недоспиване. Не случайно денонощието е разделено на тъмна и светла част. Естественото състояния на всеки човек е да спи, когато е тъмно, а да работи, когато е светло. Ако мислите, че можете да излъжете тялото си и нормалния си живот с „нощна смяна” – не е зле да помислите отново.

Причини, симптоми или „причини-симптоми”?

Изследвания доказват, че отсъствието на сън или неговото системно нарушаване могат да доведат до тежки последици за организма. Ако дори веднъж сте бодували цяла нощ, целият ви следващ ден е непродуктивен и на практика изгубен. Това е само безобидна част от последствията, които можете да си навлечете.

Според проучвания, всяка година 58% от възрастните хора страдат от хронично безсъние или имат някакъв проблем със съня. Причините и симптомите са пряко свързани – всеки симптом може да показва, че страдате от безсъние и същевременно безсънието да се е появило следствие на тези симптоми-причини.

Някои от тях са:

  • Депресия – проучванията показват, че 80% от хората, които страдат от депресия, имат и проблем със съня.

  • Чувство на тревожност.

  • Раздразнителност, агресия и значителни промени в настроението.

  • Липса на концентрация – в някои случаи загуба на памет и халюцинации.

  • Липса на координация, което води до инциденти.

  • Употреба на законни и незаконни стимуланти.

  • Постоянна умора.

  • Отсъствие и размотаване по време на работа или училище.

  • Загуба на апетит или увеличен апетит.


Някои от причините за загубата на съня са очевидни – пиене на кафе късно вечер, плач на бебето или висок шум от съседите. Но причините за загубата на съня не винаги са толкова прости.

„Много често хората дори нямат представа какво нарушава съня им” – твърди д-р Томас Рот, директор на центъра за лечение на нарушения в съня в болницата „Хенри Форд” в Детройт. „Повечето си мислят, че причината е някъде, а се оказва, че тя е съвсем друга” – добавя той. Защо се получава така?

Доктор Рот обяснява, че хората често се будят през нощта, без да го осъзнават. Можем да се будим по 10 пъти нощем, но на сутринта да нямаме спомен затова. Ето защо може изобщо да не подозираме, че страдаме от безсъние. Ако се будите повече от 5 пъти през нощта и не си  спомняте, е твърде вероятно да се чувствате хронично изморени и трудно да забележите причината. Което прави още по-трудно и нейното лекуване.

Изненадващи причини за смущения в съня

1. Домашните любимци

Проучване на Клиника за лечение на нарушения в съня показва, че 53% от хората, които спят с домашните си любимци, страдат от безсъние. Животните нямат същия биологичен цикъл като този на хората и е много вероятно след 3 часа сън те да се събуждат и да нарушават съня ви.  И както споменахме по-горе, може изобщо да не си спомняте. Ако не можете да си представите домашния ви любимец да спи извън спалнята, поне не му позволявайте да спи в леглото ви.

2. Алкохолът

Питали ли сте се защо всички купони на студенти завършват със спящи хора по земята? Отговорът на организма към алкохола е доста сложно обясним. Д-р Миндел е убеден, че „алкохолът се отразява значително на ритъма на съня – той действа като успокоително в началото, но след няколко часа те кара да се събуждаш през определен период от време”. За да се предпазим от честото събуждане, препоръчително е да спрем да приемаме алкохол 2-3 часа преди лягане.

3. Гастрит и други стомашни смущения

Хората, които страдат от проблеми със стомашно-чревния тракт, спят по-трудно от останалите. В легнало положение киселините започват да действат на хранопровода, което води до парене и болка. За да се справят с тях, някои хора се опитват  да спят в седнало положение, подпрени на възглавници.  "Дори и рядко съпроводени от болка, киселините със сигурност ви събуждат през нощта", казва Роналд Крамър, специалист по въпросите със съня в Колорадо.

Колкото и неприятно да е безсънието, винаги има решение – в повечето случай не само едно. Промяна в режима на сън, промяна в начина на живот, промяна в храненето, използване на лекарствени средства и билки – всяко едно от изброените може да свърши добра работа, но не е зле да се ориентирате към най-безопасните. Билките валериана, хмел, пасифлора и шлемник имат изключителното свойство да успокояват и приспиват без странични ефекти и пристрастяване.

 

Коментари (5)

    • Биляна
    • 2015-09-24 19:22:54
    Всяка нощ се будя към 2 - 3 часа и си пускам телевизора и по - късно или заспивам или не, защото ставам за работа в 06:00 часа и пътят от нас до работата ми е един час, а сутрин започваме от девет. Пием кафе с колежките, после към десет и трийсет пия още едно и към петнадесет часа последното. Възможно ли е това да е проблема, за да не мога да спя?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-09-29 16:02:04
    Здравейте, След като имате проблем със съня, не би трябвало да пиете повече от едно кафе и не по-късно от 9-10 ч. Добре е да се съобразите с биоритмите на тялото и да заспивате не по-късно от 10 ч. След този час има период на ободряване и трудно се заспива. Подходящи добавки са магнезий и 5-хидрокситриптофан. Но първо опитайте без тях, като намалите кафето. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • ТЕОДОРА ЦВЕТАНОВА
    • 2015-10-15 09:57:35
    здравейте! съпругът ми има проблем със съня. всеки ден се оплаква, че нощно време се събужда и от най-малкия шум. какво бихте препоръчали. благодаря ви!
    • gabriela
    • 2019-10-23 23:44:46
    zdraveyte kazvam se gabriela asenova imam problem sis revojsinya nemoga nostem da zaspya trevojase ami za bastami pomognetemi da spya nostem imam problemi sis zdraveto bolime galavata bibrecite
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-10-25 16:07:44
    Здравейте, За да излезете от кризата и да подобрите здравето си, е необходима промяна. Промяна в храненето, в двигателния режим и най-вече в мисленето. Болките в кръста не винаги са сигнал за болни бъбреци. От друга страна, проблеми с бъбреците често водят до главоболие и проблеми със съня. Ако не сте правила консултация с личния лекар, изследване на урина и кръв за бъбречна функция и допълнителни консултации за поставяне на точна диагноза, би трябвало да го направите, тъй като бъбречните заболявания са сериозен проблем, с възможни тежки усложнения до бъбречна недостатъчност и хемодиализа. Така или иначе, необходимо е да започнете да се храните здравословно, с подходяща за бъбреците храна – почти безсолна, основно плодове и зеленчуци, ориз и др. пълнозърнести, нетлъсти меса и риба – ограничено, мляко с ниска масленост и т.н., приготвени като ястия с варене, печене, задушаване, без пържене и десерти с плодове без добавена захар. Може да намерите много рецепти за здравословно хранене. Противопоказни са зелен лук, кромид лук, ряпа, репички, целина, аспержи, киселец, спанак, мазните меса, лютите храни, газираните напитки, прекаляването с кафе и шоколад, алкохол и др. Храната да е без консерванти, по възможност прясно приготвена, да се приема на малки порции, 4-5 пъти дневно. Веднъж в седмицата да се прави разтоварващ плодово-зеленчуков ден с ориз. Достатъчно чиста вода. Подходящи хранителни добавки – вечер Магнезий комплекс и 5-хидрокситриптофан5-хидрокситриптофан 50 mg /При депресивни състояния/ – отпуска, успокоява и подобрява съня, през деня - вит. С с удължено действие – необходим за доброто усвояване на магнезия и като антиоксидант за общото здраве; продукти с боровинки, напр. Уринари с червена боровинка – съдържа червена боровинка, билкова треска, царевична коса, глухарче, бяла ружа и голдънсийл, които укрепват органите на отделителната система и защитават от различни неблагоприятни фактори, предпазват от инфекции на уринарния тракт. Добре е диетата и хранителните добавки да се определят от специалист диетолог след консултация /не онлайн/.

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.