- Мишела Христова
- Здраве и красота , Полезни съвети
- 2 коментари
Основният принцип на разделното хранене се състои в това, че при съставяне на дневното меню е необходимо да се взима предвид съвместимостта на отделните продукти, с цел осигуряване на по-добро храносмилане. Препоръчва се консумацията на екологично чисти свежи зеленчуци и ограничаване приема на консервирани продукти от всички видове и рафинирани сладки храни, преминали през промишлена преработка (захар, бонбони, сладки напитки и др.). Кулинарната обработка на свежите растителни продукти трябва да бъде щадяща, за да се запазят максимално техните полезни свойства. Спазването на тези правила ще нормализира киселинно-алкалния баланс в организма и ще създаде условия за нормално функциониране на стомаха.Привържениците на разделното хранене смятат, че попадането на несъвместими продукти в стомаха, може да затрудни тяхното усвояване. Лошо смляната храна, от своя страна, не напуска организма и се натрупва в него под формата на мазнини и шлаки. Според теорията за разделното хранене за пълноценното разграждане на протеините е необходима киселинна среда, а за разграждането на въглехидратите – алкална. Тоест условията, необходими за смилането на отделните видове храни, коренно се различават.
При едновременно консумиране на храни, съдържащи протеини и въглехидрати, част от хранителните вещества се усвояват по-лошо. Така изядената „на гладно” ябълка напуска стомаха до 15-20 минути, а консумираната след прием на месо се усвоява значително по-бавно и води до процеси на гниене и ферментация. В резултат хранителните вещества попадат в долните отдели на храносмилателния тракт лошо преработени, а това на свой ред води до отлагане на мазнини и повишено натоварване върху панкреаса.
Примерно дневно меню:
- Закуска – плодове, плодова салата, сирене, сметана, хляб от трици с кашкавал или извара.
- Обяд – препоръчително е да се готви с продукти, богати на протеини. Традиционните месни и рибни блюда трябва да се консумират без стандартната гарнитура от картофи. Основното ястие може да се допълни с голяма порция салата. За десерт могат да се консумират несладки сортове плодове.
- Вечерята трябва да се приготвя от продукти, богати на въглехидрати. Това могат да бъдат картофи, макарони със сирене, моркови и сладки плодове.
Съгласно принципа на разделното хранене, всички продукти се делят на няколко групи. Продуктите, които се отнасят към една и съща група, са напълно съвместими по между си.
Пъпешът не е съвместим с нито един друг продукт. Според правилата на разделното хранене между консумацията на несъвместими продукти трябва да има минимум 2 часа пауза.
Таблица за съвместимост на продуктите
"+" – добре; "0" – допустимо; "-" – лошо
| ПРОДУКТИ | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 1. Риба, месо | - | - | - | - | - | - | - | - | + | 0 | - | - | - | - | - | |
| 2. Бобови култури | - | 0 | + | + | - | 0 | - | - | + | + | - | - | - | - | 0 | |
| 3. Масло, сметана | - | 0 | 0 | - | - | + | + | - | + | + | 0 | - | 0 | - | - | |
| 4. Заквасена сметана | - | + | 0 | 0 | - | + | + | 0 | + | + | - | + | 0 | 0 | - | |
| 5. Растително масло | - | + | - | 0 | - | + | + | 0 | + | + | - | - | - | - | + | |
| 6. Захар, сладки храни | - | - | - | - | - | - | - | - | + | - | - | - | - | - | - | |
| 7. Хляб, картофи | - | 0 | + | + | + | - | - | - | + | + | - | - | 0 | - | 0 | |
| 8. Кисели плодове, домати | - | - | + | + | + | - | - | 0 | + | 0 | - | 0 | + | - | + | |
| 9. Сладки плодове, ошав | - | - | - | 0 | 0 | - | - | 0 | + | 0 | 0 | + | - | - | 0 | |
| 10. Зелени зеленчуци | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | - | + | + | + | + | |
| 11. Нишестени зеленчуци | 0 | + | + | + | + | - | + | 0 | 0 | + | 0 | + | + | 0 | + | |
| 12. Мляко | - | - | 0 | - | - | - | - | - | 0 | - | 0 | - | - | - | - | |
| 13. Извара, кисело мляко | - | - | - | + | - | - | - | 0 | + | + | + | - | + | - | + | |
| 14. Сирене, кашкавал | - | - | 0 | 0 | - | - | 0 | + | - | + | + | - | + | - | 0 | |
| 15. Яйца | - | - | - | 0 | - | - | - | - | - | + | 0 | - | - | - | - | |
| 16. Орехи | - | 0 | - | - | + | - | 0 | + | 0 | + | + | - | + | 0 | - |
Предимства на разделното хранене
Благодарение на бързото преминаване на съвместимите продукти през храносмилателната система в стомаха не протичат процеси на гниене и ферментация. Това редуцира отлагането на мазнини и токсични вещества в организма и води до чувствително понижаване на теглото.
Недостатъци на разделното хранене
Не всички лекари са съгласни, че разделното хранене е полезно за здравето. Според някои критици тази система представлява изкуствено нарушаване на нормалното храносмилане. От своята поява като биологически вид човекът винаги е приемал смесена храна, за преработването на която природата му е дала подходящ храносмилателен тракт. При продължително спазване на правилата на разделното хранене храносмилателните органи „ще се отучат” да се справят с някои видове смесени продукти. Това означава, че последователите на тази методика ще трябва да се откажат от някои традиционни ястия и деликатеси завинаги.
Разделното хранене предполага спазване на специален режим на хранене и изисква много силна воля. Въпреки че организмът получава всички необходими за нормалното му функциониране вещества, повечето хора изпитват постоянно чувство на глад.










Коментари (2)
Нов коментар