×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Шафран


Шафран - най-скъпата подправка в света! Името й навява асоциации за източна екзотика, изтънчени ястия и дискретен лукс. Ценен лек срещу депресия във Вавилон, оръжие за съблазняване на древногръцките  куртизанки, които пръскали с него дрехите си, за да привличат мъжете, една от тайните за красота на Клеопатра, дори повод за 14-дневна война….Шафранът се споменава в писанията на библиотеката на Ниневия, древни фрески отразяват сцени от неговото събиране, Хипократ и Омир го възхваляват в своите трактати. С днешна дата шафранът се радва на заслужена слава и висока цена и това е оправдано, тъй като процесът на неговото добиване е трудоемък, а полезните му и лечебни свойства са несравними с никоя друга билка.

Шафранът се добива от лилавия шафранов минзухар Crocus sativus, от който се отделят т. нар. стигми – червените нишки в цветовете. Високата му стойност е пряко свързана с факта, че расте само в определени климатични райони, а времето за събиране на суровината е едва няколко дни и зависи от краткия период на цъфтеж на растението. При това само на ръка.

За един килограм сух шафран са необходими 110 000 – 165 000 цвята, които се получават от засадена площ, по-голяма от две футболни игрища, а събирането на цвета изисква минимум 40 часа интензивен денонощен труд.

 

Откъде идва

  • Кашмирски шафран

Като най-висококачествени и, съответно, скъпи, са признати три разновидности на кашмирски шафран, отглеждани само в два индийски щата - Химачал Прадеш и Кашмир. Сортовете Lachha, Shahi и Mogra се характеризират с дълги тичинки, най-ярки вкусови и ароматни показатели и богат тъмночервен цвят. Цената достига 6000 – 10 000 долара за килограм.

  • Испански шафран

Втората позиция в класацията на най-добрите е заета от два сорта испански шафран - Coupe и Superior, култивирани в плантациите на Валенсия и Ла Манча. Цена от $1000 на килограм.

  • Гръцки шафран

Шафранът Krokos Kozanis, отглеждан в плантацията около град Козани в Западна Македония се счита за един от най-добрите по отношение на съотношението цена и качество. Именно в Козани и в близките територии се намира най-голямото в света насаждение от минзухари. Освен това гърците обръщат особено внимание на биологичната чистота на продукцията. Цената е около 800 долара за 1 килограм.

  • Ирански шафран

В Иран наричат ​​шафрана "червеното злато на Иран", а 90% от подправката се изнася. Произвежда се в провинция Разави Хорасан. Отглежданият тук шафран се отличава с най-силен оцветяващ пигмент, ярък аромат и относителна достъпност - 1 килограм от подправката струва под 500 долара.

Насаждения от лилави минзухари има в Япония, Нова Зеландия, Италия, Мароко, Мексико и САЩ (Калифорния), Турция, Пакистан, Португалия, Китай и напоследък в Азербайджан. Продуктите на тези страни са няколко пъти по-евтини, но качеството на подправката не е толкова високо.

 

Химическият състав на шафрана

Шафранът съдържа над 150 активни химични съединения, но само една трета от тях са идентифицирани. Характерните компоненти на шафрана са кроцин (отговорен за цвета), пикрокроцин (отговорен за горчивия вкус) и шафранал (отговорен за миризмата и аромата). Освен това съдържа много нелетливи активни съставки, много от които са каротеноиди, включително зеаксантин, ликопен и различни α- и β-каротини.

Подправката има известно количество мазнини и протеини, но най-много въглехидрати (около 62%). Шафранът е обогатен с наситени мастни киселини и диетични фибри. Съдържа витамини А, витамини от група В, аскорбинова киселина. Подправката е богата на калий, съдържа също фосфор, натрий, цинк, желязо, мед, калций, селен, манган.

 

Витамини (% ПДП – препоръчителен дневен прием)

  • Витамин С (аскорбинова киселина) - 90% от ПДП
  • Витамин В6 (пиридоксин) - 51%
  • Витамин B9 (фолиева киселина) - 23%
  • Витамин В2 (рибофлавин) - 15%
  • Витамин В1 (тиамин) - 8%
  • Витамин B3 (PP, никотинова киселина) - 7%
  • Витамин А (ретинол) - 3%

 

Минерали (в 100 g, количество % ПДП)

  • Манган -28,4 мг или 1420% ПДП
  • Калий - 1724 мг или 69%
  • Магнезий - 264 мг или 66%
  • Желязо - 11,1 мг или 62%
  • Мед - 328 мкг или 33%
  • Фосфор - 252 мг или 32%
  • Калций - 111 мг или 11 %
  • Селен - 5,6 мкг или 10%
  • Цинк - 1,1 мг или 9%

 

Установено е, че шафранът съдържа почти рекордно количество растителни антиоксиданти. Молекулите на тези съединения неутрализират разрушителния ефект на свободните радикали, като по този начин предпазват клетките от оксидативен стрес.

Характерният тъмночервен цвят на шафрана се осигурява от кроцин и кроцетин. Тези каротеноидни пигменти имат способността да защитават мозъчните клетки от възпаление и прогресивно увреждане. Антиоксидантите могат да намалят апетита, което помага за контролиране на теглото.

Шафраналът е компонент, отговорен за вкуса, мириса на шафрана, и може да повлияе на когнитивните процеси и емоционалното настроение. Научен експеримент показва, че хората, които използват шафран, подобряват настроението, паметта и способността си да учат. Действието на шафранал спомага за защита на мозъка от негативните симптоми на окисление.

Венчелистчетата от шафран съдържат кемпферол, който има общ лечебен ефект, намалява признаците на възпаление. Съединението е в състояние да потисне развитието на туморни клетки и да намали симптомите на депресия.

 

За полезните свойства на шафрана

Доказано е, че редовното включване на шафран в менюто ускорява процеса на възстановяване от всяка болест с 5-8 пъти! Защото шафранът може да се нарече чудотворна подправка. Трудно е да се изброят всичките му полезни свойства и колкото повече се развива науката, толкова повече учени правят открития, свързани с лечебните качества на шафрана.

Ето само няколко от тях:

  • Помага при сърдечно-съдови заболявания.
  • Подобрява работата на мозъка.
  • Стимулиране на растежа и обновяването на клетките.
  • Обновяване на кръвните клетки.
  • Подобряване на проводимостта на нервните импулси.
  • Намален апетит, водещ до загуба на тегло.
  • Възстановяване на клетките на черния дроб, далака, бъбреците.
  • Стимулиране на ендокринната система.
  • Намаляване на желанието за прием на алкохолни напитки.
  • Намаляване на тежестта на алергичните реакции.
  • Ефективност при дерматологични заболявания.
  • Осигуряване на спазмолитичен ефект.
  • Намаляване на ферментационните процеси в червата.
  • Лечение и профилактика на безплодие.
  • Повишаване на потентността.
  • Регулиране на менструалния цикъл.
  • Подобряване на състоянието при кашлица и бронхиална астма.
  • Ефективно средство при невротични разстройства и депресия.

Изненадващо, но дори официалната медицина не отрича полезните свойства на шафрана. Никой лекар няма да оспори, че подправката наистина има лечебен потенциал. Освен това може да се използва както в комбинация с други лекарства, така и като самостоятелно. Единственото условие е редовността на прилагане.

 

9 доказани ползи за здравето от шафрана

  • Положителен ефект върху емоционалното състояние

Преди време изследователи са смятали, че второто име на шафрана - "слънчева подправка" идва от цвета на подправката. С днешна дата това определение получи ново обяснение, тъй като шафранът може да подобри настроението. Данните от няколко независими проучвания показват, че консумацията на шафран е ефективна при лечението на леки до умерени депресивни разстройства. При използване на плацебо подобни данни не могат да бъдат получени. Оказва се, че 30 грама шафран на ден имат същият ефект като най-използваните депресанти. Основното предимство на шафрана в сравнение с други методи на лечение е почти пълната липса на странични ефекти.

  • Намалява симптомите на предменструалния синдром

Предменструалният синдром (ПМС) се отнася до набор от специфични симптоми преди началото на менструалния цикъл. ПМС засяга физическия, емоционалния и психологическия компонент на женското тяло. Учените са установили, че шафранът може да облекчи или напълно да премахне неприятните симптоми.

Едно проучване включва жени на възраст между 20 и 45 години, които са разделени на две групи. Първата група получавала 30 mg шафран всеки ден, втората получавала плацебо. Участниците в експерименталната група отбелязват облекчаване на такива симптоми на ПМС като главоболие, раздразнителност и тревожност.

В хода на друго изследване се оказа, че вдишването на аромата на шафран в продължение на поне 20 минути спира проявите на тревожност, нервност и намалява нивото на кортизола в кръвта, което е отговорно за стреса.

  • Има свойства на афродизиак

Традиционно афродизиаците са биологични добавки или храни, които стимулират сексуалното желание. Експериментално е доказано, че шафранът има качествата на афродизиак. Особено ясно стимулиращият ефект се наблюдава при хора, приемащи антидепресанти.

Проучването показва, че мъжете, приемащи 30 mg шафран дневно, са имали повишаване на еректилната функция след четири седмици. Участниците в контролната група, които са получавали плацебо заедно с антидепресанти, се оплакват от намалена ерекция като страничен ефект на лекарствата.

Анализът на резултатите от шест проучвания води до заключението, че употребата на шафран има положителен ефект върху либидото, еректилната функция, цялостното сексуално удовлетворение. Отделно проучване беше посветено на ефекта на шафрана върху сексуалното желание на жените на фона на терапия с антидепресанти. Оказа се, че редовният прием на 30 mg шафран в продължение на месец може да повиши либидото, да намали болката по време на секс. В групата на плацебо такива промени не са регистрирани.

  • Намалява апетита, помага за отслабване

Безвреден, на пръв поглед, навикът да похапвате през деня може да се превърне в сериозен проблем и да провокира набор от излишни килограми. Шафранът ще помогне за намаляване на честотата на леките закуски, намаляване на апетита.

В рамките на проучване учени предлагали на 200 жени добавки с шафран в продължение на осем седмици. Всички участници отбелязали дълготрайно, постоянно усещане за ситост, по-малко хапване през деня и загуба на тегло. В контролната група с плацебо не се наблюдава подобен ефект.

По време на друг двумесечен експеримент участниците приемали добавки с екстракт от шафран. Всички субекти показват намаляване на обиколката на талията, намаляване на теглото, индекса на телесна маса и нормализиране на апетита.

Има и друго мнение относно способността на шафрана да влияе върху теглото. Някои учени смятат, че всъщност подправката помага за подобряване на емоционалното, психологическото състояние, което означава, че самоцелното желание за храна изчезва.

  • Намалява риска от сърдечни и съдови заболявания

Предварителни проучвания показват, че съдържащите се в шафрана мощни антиоксиданти подобряват състоянието на съдовите стени. Успоредно с това се наблюдава намаляване на общия холестерол, което значително намалява риска от запушване на кръвоносните съдове от плаки.

  • Контрол на кръвната захар

Експеримент върху мишки със захарен диабет показа, че пероралната употреба на екстракт от шафран може да понижи нивата на кръвната захар. В същото време се наблюдава повишаване на инсулиновата чувствителност.

  • Подобрява зрението при пациенти със свързана с възрастта макулна дегенерация

Свободните радикали агресивно допринасят за свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD). Шафрановите антиоксиданти предпазват от патологични процеси, свързани със свободните радикали, подобряват зрението.

  • Помага за подобряване на паметта при пациенти с Алцхаймер

Благодарение на своите антиоксиданти, шафранът може да подобри когнитивната функция и паметта при възрастни, диагностицирани с болестта на Алцхаймер. 

  • Заздравява костите

Някои от минералните и органичните съединения в шафрана са свързани с оптимизирано приемане на хранителни вещества, особено на калций. Това води до подобряване на костната минерална плътност и до предотвратяване на състояния като остеопороза и други дегенеративни заболявания, свързани с възрастта.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.